Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
IEA: Drahá energie bude škodit průmyslu v EU ještě 20 let

IEA: Drahá energie bude škodit průmyslu v EU ještě 20 let

30.01.2014 15:29
Autor: ČTK

Vysoké ceny elektrické energie a plynu budou ničit konkurenceschopnost evropského průmyslu ještě nejméně 20 let. Varoval před tím v rozhovoru pro britský list Financial Times hlavní ekonom Mezinárodní agentury pro energii (IEA) Fatih Birol. Nejvíce ohroženy jsou energeticky náročná odvětví, jako ocelářství nebo petrochemie, které v Evropě zaměstnávají téměř 30 milionů lidí, řekl Birol. 

Evropa podle ekonoma IEA ztratí během příštích dvou desetiletí třetinu svého světového podílu na exportu energeticky náročné produkce. Hlavním důvodem je, že ceny energie jsou zde mnohem vyšší než v USA. Tam energie v posledních letech výrazně zlevnila zásluhou prudkého a vládou nijak nebrzděného rozvoje těžby plynu a ropy z břidlicových hornin. 

Vedle přemrštěných podpor pro drahé obnovitelné zdroje se na nekonkurenceschopných cenách energie v EU podílí zavržení jaderné energie v některých zemích a odpor vůči těžbě z břidlic, uvedl ekonom IEA. Zdražování energie vyvolává mezitím stále silnější rozhořčení v průmyslu, jehož vůdci žádají změny, které zachrání jejich odvětví před zánikem. 

Podle Birola nesnížila konkurenceschopnost EU samotná zelená politika, ale hlavně cenový rozdíl mezi EU a USA. "Je to nová věc a má strukturální charakter. Není to nic jednorázového," řekl Birol. "Evropa si neuvědomila závažnost problému konkurenceschopnosti," dodal. 

Evropa naprostou většinu své spotřeby plynu dováží a dovozní ceny jsou nyní asi třikrát vyšší než ceny plynu v USA. Elektrická energie je zde proti Spojeným státům dvakrát dražší a tyto rozdíly podle Birola přetrvají "nejméně 20 let". 

Podle Birola se až příliš velká vina za nynější situaci klade neúměrným ambicím EU v boji proti změně klimatu a téměř se zanedbávají vysoké náklady dovážené energie. Podle něj si ale Evropa i tak musí konečně uvědomit, že problém klimatu nemůže vyřešit sama, protože i kdyby v roce 2030 nadobro přestala vypouštět skleníkové plyny, trend globálního oteplování to nijak nezmění. 

Evropa by se podle Birola měla snažit o nápravu tím, že přizná větší roli jaderné energii a těžbě břidlicového plynu. Dále musí povzbuzovat energetické úspory a sjednat pro sebe výhodnější dlouhodobé kontrakty na dovoz plynu. Řešit také musí "zvrácené výsledky" špatně nastavených programů podpor zelené energie a problém zhroucení trhu emisních povolenek.


Váš názor
  •  
    31.01.2014 11:20

    Dvacet let se dá přežít, ale horší je že všehoschopní úředníci budou škodit dál.
    Homo
  •  
    31.01.2014 11:07

    Este viac centralneho planovania, prosim. Mame malo. Centralne planovanie predsa vzdycky dopadlo v historii ludstva lepsie nez akekolvek ine mechanizmy.
    Eco
  • čím víc
    31.01.2014 9:46

    budou soudruzi v EU regulovat trh (volný trh defacto už neexistuje) tím víc budou náklady na produkci energií růst. Neomalenost je to, co táhne Evropu do hnoje. Obávám se, že ti idioti za pár let zavedou plošné daně na elektřinu i pro ty, kteří ji vůbec nespotřebovávají. To je trend - bezvýchodnost, bezradnost, snaha si udržet příjmy pro politickou mafii bezohledu na to, co po nás zbude.
    Jesse
  •  
    31.01.2014 9:17

    Jaka draha energie v Evrope? Pred par tydny nas politici a predstavitele CEZu informovali o tom, ze tak levna energie jaka je ted za par let nebude, co na tom, ze cena je urcena trhem - nabidkou/poptavkou. Ze tak levna energie v Evrope je vlastne umele stlacena dolu a neodpovida realite.
    fluidum
    • Hahaha
      31.01.2014 9:40

      o jakem trhu v oblasti energii to mluvite? Kdyz jste si postavil FVE, dostal jste 12Kc/kWh a zaruku vykupu. Kvuli teto energii, vyrabene s dotaci, museli tradicni zdroje zlevnovat, aby vubec neco prodaly. A zaplatili to ti, kteri elektrinu spotrebovavali, at uz byla z OZE nebo z tradicnich zdroju. Trh tady zafungoval jen na nekoho, zbytek byla kradez.
      mph1
      • mph1
        31.01.2014 14:26

        Slysel jste nekdy o pomeru vyroby ee z FVE a z tradicnich zdroju? Asi ne, pak byste nemohl psat, ze by nic neprodali... Slysel jste nekdy o duvodech poklesu energie, jako pokles cen uhli, prebytku ee na evropskem trhu, aj? Asi ne, pak byste nepsal o tom proc museli zlevnovat.. btw. je zbytecne uvazovat o vystoupeni z Eu, za par let budete hezky platit svetovou menou :)
        fluidum
  • Selhani EU
    31.01.2014 7:57

    EU opakovane selhava v ekonomickych otazkach a rizeni. Existoval akcni plan "Dohnat a predehnat" do r. 2010 (=stat se nejsilnejsi ekonomikou nebo jednou ze tri nebo tak nejak, na svete). Nepovedl se, tak mame novy akcni plan "Dohnat a predehnat" do r. 2020. Stejne nebo tuzsi regulace, stejne nebo tuzsi restrikce, nez predtim. Nepovede se znovu, protoze dokud budou EU ekonomiku ridit politikove, tak se Evropa ze svrabu nevyhrabe. Jedina sance, je odejit a vyhrabat se z EU svrabu sami. Spolecna Evropa je dobry napad, pokud se do toho nebude tahat politika - volny obchod, volny pohyb, regionalni ochrana a rovne podminky. Zrusit uredniky, dotace a "bananova" narizeni. To je cesta k rustu, takhle jdeme po ceste do pekel.
    mph1
    • Re: Selhani EU
      31.01.2014 8:16

      ok a co by s toho ti zmrdi mněli ?Cele je to postaveno na tom jak si nahrabat do kapes .Tady lidi nemaji co žraát v polsku skoro80% mladych utíka za prací všude krom velkych měst je bída pruměrný realny plat je v česku 10-12tis kč čistého v pl to samé .Jak to asi může dopadnout.A ti čuraci kolem EU zdražuji vše a utahuji opasky.Vysledek je nevyhnutelný.
      pb
Aktuální komentáře
20.09.2024
13:24Perly týdne: Tlaky na ceny aut, dluhopisy nechtějí agresivní pokles sazeb
12:49Rakouská Raiffeisen Bank International se stahuje z běloruského trhu
12:24Raiffeisenbank a.s.: Výplata úrokového výnosu dluhopisů
12:19Random Thoughts #2: Všechno bude fajn aneb aktualizace Investičních tipů  
12:17Volby online: Česko volí krajské zastupitele a část Senátu
10:58Silný akciový trh stále více kontrastuje s hrozbou pro evropskou ekonomiku. Mercedes varuje, akcie otáčejí dolů  
9:03Rozbřesk: Vláda zvyšuje rozpočtový deficit kvůli povodním. Korunu povzbuzuje dobrá nálada na globálních trzích
8:35Další rána pro německý průmysl, Mercedes-Benz zhoršil svůj finanční výhled. Evropa po vydatném růstu tento týden otevře v červeném  
19.09.2024
22:09Fed dodal akciím novou krev do žil, trhy oslavovaly "jumbo cut"  
17:39Fed konečně snížil sazby: Jak na to trh historicky reaguje a které akcie mají šanci stát se šampiony?  
16:58Wall Street se odpoledne připojuje k akciové jízdě  
15:38Britská centrální banka vsadila pauzu do snižování sazeb a libra okamžitě posílila. Chystá prodeje dluhopisů
15:13Pár poznámek k 50 bazickým bodům
13:49Než otevře Wall Street: DoorDash, Mobileye, Coinbase  
13:11NUPEH CZ s.r.o: Informace o předčasném splacení dluhopisu
13:02Rozpočtová rada: České veřejné finance směřují k udržitelnějšímu stavu
12:42Technická analýza: Udrží JPMorgan svůj růstový trend?  
12:13Tradiční tahanice "něco za něco" o financování americké vlády: Plán lídra republikánů selhal, další vývoj zatím nejasný
11:40Změna rozpočtu kvůli povodním: Letošní schodek naroste o 30 miliard korun, příští rok o 10 miliard
11:19Akcie se vezou na vlně optimismu. Fed posílil důvěru v příznivý výhled ekonomiky a měnové politiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Základní O/N úroková sazba