Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Maďarský prezident dal zelenou jadernému projektu rozšíření elektrárny Paks

Maďarský prezident dal zelenou jadernému projektu rozšíření elektrárny Paks

11.02.2014 9:26
Autor: ČTK

Maďarský prezident János Áder včera navzdory protestům opozice podepsal zákon umožňující rozšíření jaderné elektrárny Paks. Díky schválení normy se mohou rozběhnout práce na největším stavebním projektu v Maďarsku od pádu komunistického režimu. Budapešť se v lednu dohodla s Moskvou, že rozšíření elektrárny na dvojnásobek výkonu, které provede ruská společnost Rosatom, bude financovat pomocí ruské půjčky. 

Zákon, který minulý týden schválil parlament jasnou většinou hlasů poslanců strany premiéra Viktora Orbána Fidesz, umožní výstavbu dvou nových bloků elektrárny, z nichž každý bude mít výkon více než 1000 megawattů. Levicová opozice požadovala, aby vláda nechala vypsat o rozšíření atomového závodu referendum. 

Opoziční aktivisté kvůli tomu o víkendu vyšplhali na prezidentský palác a ověsili jej transparenty volajícími po plebiscitu. Prezident dnes jejich požadavky odmítl a zákon podepsal bez jakýchkoli podmínek, neboť je podle něj v souladu s maďarskou ústavou. "Taková iniciativa překračuje možnosti všech občanů vvčetně samotného prezidenta," komentoval dnes Áder v prohlášení požadavek na všelidové hlasování. 

Premiér Orbán se v lednu s ruským prezidentem Vladimirem Putinem shodl na podmínkách rozšíření elektrárny, které zajistí ruská společnost Rosatom. Výměnou za to poskytne Moskva Budapešti za podmínek výhodných pro Maďarsko půjčku ve výši deseti miliard eur (asi 275 miliard Kč), které pomohou rozšíření zaplatit. Celý projekt by měl stát až čtyři biliony forintů (zhruba 367 miliard Kč). 

Elektrárna Paks se nyní skládá ze čtyř reaktorů sovětské výroby o celkovém výkonu asi 2000 megawattů Do obnovy elektrárny by se podle dřívějších dohod mohly zapojit i české firmy. Elektrárna by měla být rozšířena do roku 2025 a teprve tehdy bude moci Budapešť podle dohody začít se splácením půjčky, kterou musí uhradit 21 let poté.



Váš názor
  •  
    27.02.2014 16:29

    V současné době se často probírá otázka, který z účastníků tendru na dostavbu jaderné elektrárny Temelín by měl vyhrát. Rozhodnutí maďarského prezidenta může pomáhat k tomu si ji zodpovědět. Pro český průmysl by bylo nejlepší, kdybychom z dostavby vytěžili co nejvíce. O Američanech je známo, že si spoustu věcí rádi vyrobí sami v USA, včetně např. cirkulačních čerpadel a řídících systémů, takže podobný postup u některých zajímavých a důležitých dílů by zřejmě nastal i v případě dostavby Temelína. Naproti tomu ruský jaderný trh je zvyklý na naše výrobky a česko-ruská spolupráce by se dostavbou Temelína mohla prohloubit. Navíc zapojení českého průmyslu do stavby bloků s reaktory AP1000 by se nejspíše týkalo jen Evropy a bylo by vázané na množství stavěných bloků v této oblasti, které se rozhodnutím maďarské vlády opět o jednu zemi zmenšilo, kdežto s Ruskem bychom se mohli dostat i na "exotičtější" trhy.
    Proficak
    •  
      27.02.2014 16:39

      Psssst... Takhle se nemůže psát . Soudruzi se už rozhodli.
      Homo
      •  
        27.02.2014 22:19

        Ano taky bych souhlasil s tím, aby nám Temelín dostavělo konsorcium MIR-1200. Přeci jenom, český průmysl je s Rosatomem již hodně svázán, připomeňme například firmu Sigma Group která nedávno dodala Rosatomu hlavní cirkulační čerpadla, nebo firmu Arako, která dodala armatury. Další věc je, že reaktory VVER jsou již prověřeny mnoha lety provozu a sami s nimi máme plno zkušeností. Naproti tomu AP 1000 je revoluční projekt, od kterého nikdo pořádně neví, co čekat. Již nyní se objevují relativně velké problémy při stavbě AP1000 v Číně, týkající se hlavních cirkulačních čerpadel. Nevím no, je možné že AP1000 budou taktéž spolehlivé bloky, ale není lepší u takto velké zakázky raději vsadit na již ověřený projekt?
        Horpak
      •  
        27.02.2014 18:02

        Ten článek je napsaný tak, že z něj mezi řádky vyplývá, jakoby podpis prezidenta pod uvedeným projektem byl nějaký skandál nebo autokratické rozhodnutí jedné osoby. Jenomže kdo sleduje poslední trendy v projektech výstavby jaderných elektráren nebo nových bloků v těch stávajících, ví, že rozhodnutí komise expertů (tak to bylo i v tomto případě) se používá jako alternativa ke zdlouhavým tendrům. Finská energetická společnost Fennovima se tak nedávno po jednání s několika společnostmi rozhodla zahájit přímá jednání s Ruy, konkrétně Rusatom Overseas. Jednak je to rychlejší, pružnější, a potom má s ruskou jadernou energetikou skvělé zkušenosti. No a podobně se snad před měsícem rozhodli Bulhaři a dohodli se s Westinghousem. Takže žádný skandál, ale běžná praxe
        Pavel Horák
Aktuální komentáře
18.04.2024
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m