Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Šéf ČEZ: U dividendy jsem zastáncem předvídatelnosti. Zvážíme akvizice

Šéf ČEZ: U dividendy jsem zastáncem předvídatelnosti. Zvážíme akvizice

31.03.2014 10:28
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Osobně jsem zastáncem předvídatelnosti, a ne nějakých překvapení pro investory. Budu výrazně tlačit na to, aby cokoli firma navrhne, nebyla mimořádnost, aby existovala nějaká zákonitost a byla to jasná zpráva pro investory. Těmito slovy reagoval generální ředitel ČEZ Daniel Beneš na vyslovený požadavek ministra financí Babiše, aby ČEZ vyplatil ze zisku roku 2013 100% dividendu. ČEZ dle slov Beneše zvažuje další akvizice v okolních zemích, zejména Polsku či Německu.

Ministr financí Andrej Babiš oznámil požadavek na výplatu celého loňského zisku ČEZ v podobě dividendy. CEO ČEZ Beneš v rozhovoru pro Euro uvedl, že o dividendě bude rozhodovat červnová valná hromada firmy, představenstvo bude muset předložit v květnu nějaký návrh a nyní považuje za předčasné jej komentovat. „Jakékoli rozvojové plány a zásadnější investice souvisejí s tím, jaká je dividendová politika. To znamená, že představenstvo ČEZ bude ve svém návrhu zohledňovat i své představy, plány a projekty, které máme před sebou, nelze to řešit jako dvě oddělené úlohy,“ uvedl Beneš pro Euro.

Dosavadní dividendovou politikou energetiky je výplata 50 až 60procent čistého zisku. „Osobně jsem zastáncem předvídatelnosti, a ne nějakých překvapení pro investory. Až se budeme o tomhle radit s kolegy z boardu ČEZ, tak budu výrazně tlačit na to, aby cokoli firma navrhne, nebyla mimořádnost, aby existovala nějaká zákonitost a byla to jasná zpráva pro investory,“ dodal Beneš k úvahám o dividendě ČEZ.

K otázce Temelína Beneš řekl, že ČEZ diskutuje se státem o „nějaké garanci, která nám zajistí ekonomickou návratnost takové investice“ s tím, že ČEZ potřebuje od současného kabinetu vědět, zda se k tomu staví negativně, nebo pozitivně. „Stále se bavíme o tom, zda má smysl do legislativy prosadit contract for difference, nebo ne. A podle toho, co nám politici odpovědí, se budeme rozhodovat. Pokud nebude žádná jistota a garance v legislativě, za současných tržních podmínek se o dostavbě Temelína rozhodnout nedá,“ uvedl Beneš.

Beneš akcentoval i nejistotu, spojenou s nezformulovanou energetickou politikou Evropské unie. „Podívejte se, v jaké finanční kondici se nacházejí naši konkurenti, jak jim klesl za posledních pár let provozní zisk, což je přímá úměra toho, jak klesla cena elektřiny, která se obchoduje bez dotací. Právě dotace obnovitelných zdrojů jsou příčinou všech problémů. Propad provozních výsledků energetik je v řádu desítek miliard korun ročně,“ řekl v rozhovoru Beneš. Mimo jiné uvedl příklad, že „když za čtyři měsíce klesne cena elektřiny třeba o šest eur, tak se příjem ČEZ propadne o zhruba deset miliard korun. Pohybujeme se na strašně nejistém trhu. Tenhle stav bude trvat, a to mi hodně vadí,“ uvedl směrem k vývoji tržních cen elektřiny a energetické politice EU Beneš.

Beneš v rozhovoru pro Euro potvrdil další akviziční apetit tuzemské energetiky, ale soustředění na domácí trh a země bezprostředně okolní, zejména Německo a Polsko. Na českém trhu Beneš potvrdil smysl akvizice obchodní části Pražské plynárenské. „Je o zákaznickém kmeni, který má tato společnost v Praze. Pokud bude její obchodní část k mání, určitě o ni projevíme zájem. Současně s tím chceme rozvíjet decentrální energetiku, kogenerační jednotky, energetická řešení pro různé municipality, průmyslové areály a podobně,“ uvedl Beneš. V Polsku dle něj dává smysl jedině akvizice společnosti Energa. „Firma má velký podíl distribuce a regulace v Polsku je předvídatelná,“ uvedl.

K německému trhu Beneš řekl, že dle jeho informací jsou teď v Německu k mání některá aktiva společnosti Vattenfall, „což už samozřejmě stojí za úvahu“. Dodal, že „v momentě, kdy nám někdo napíše a zeptá se: Máte zájem koupit?, tak se tím budeme zabývat“.

Beneš potvrdil, že spíše „ochranou hodnoty“ je aktuálně investice na Balkáně. Bulharsko přesto zhodnotil z pohledu politických ataků mírnější, než loni. Celkově k ochraně hodnoty Beneš v rozhovoru pro Euro řekl, že se firma bude věnovat hlavně tomu, aby jaderné elektrárny fungovaly a vyráběly co nejvíce a co možná nejefektivnějším způsobem. Současně s tím bude stále pokračovat v optimalizaci uhelných elektráren, snižování nákladů v celé skupině a podobně. Vedle toho Beneš vidí rozvoj dalších byznysů, které mají návaznost na základní aktivity – energetiku, případně na zákaznickou bázi a dovednosti, které utilita jako ČEZ má. „Tak, jako jsme k dodávkám elektřiny přidali i dodávku plynu nebo vstoupili na trh mobilních služeb,“ řekl Beneš.

(zdroj: Euro, ČEZ, Bloomberg)


Čtěte více:

Babiš navrhuje výplatu 100 % zisků ČEZ – je to reálné?
25.03.2014 11:40
Energetická společnost ČEZ by za loňský rok mohla akcionářům vyplatit ...
ČEZ - Patria snižuje doporučení, ceny elektřiny rekordně nízko
26.03.2014 9:48
Ceny elektřiny na energetické burze v Praze klesly na svá rekordní min...
Bulharsko bude čelit arbitráži české Energo-Pro kvůli krokům na energetickém trhu
26.03.2014 15:38
Tuzemská energetická společnost Energo-Pro, která je jedním ze tří dis...
ČEZ nabízí předčasný odkup dluhopisů 2015 a 2016 bez výměny za nové
31.03.2014 10:14
Tuzemská energetika ČEZ oznámila nabídku držitelům dluhopisů vydaných ...

Váš názor
  •  
    31.03.2014 15:10

    To je zajímavé , co panu Benešovi najednou vadí . Sám si asi myslí , že účetní operace, které si pohrávají s čistým ziskem jak kočka s myší jsou pro akcionáře předvídatelné. Duo Roman - Beneš už v ČEZu nemaj co pohledávat . Jaké akvizice pane Beneši ? Polsko ? Německo? Sám pláčete nad nepředvídatelným evropským trhem a chcete prosazovat předvídatelnost kroků ČEZu ? Dost už bylo ziskových investic v Bulharsku a tomu podobných. Bude dobré , když si na čas vyzkoušíte jiné trhy než energetické . Uvidíte, v jakém prostředí se většina podnikatelů nachází . Fandím panu Babišovi , který měl odvahu říci, že dosavadní miliardové investice hodnotu ČEZu nezvýšily a zejména v současné době nadbytku výroby elektřiny snad i postrádají logiku . Chápu , že Vám nejvíce vadí , že Vás neřídí ministr financí zeměkoule Kalousek . Určitě se těšil na naprosto transparentní a průhledné vybírání dodavatele na dostavbu Temelína . O tom , zda-li je to potřebné přeci jde politikům až na posledním místě. Kéž by na naší politickou scénu vstoupilo více Babišů !!!
    karel IV
    •  
      01.04.2014 11:14

      Kdyby blbost nadnášela, tak vás hledají někde kolem Proximy Centauri.
      mte
  • Dny p. Beneše v ČEZ jsou sečteny.
    31.03.2014 12:03

    A tyto výkřiky to jen potvrzují.
    plejer
    • Re: Dny p. Beneše v ČEZ jsou sečteny.
      31.03.2014 13:50

      Sečteny nebo ne, každopádně ten součet bude určitě pěkně vysoký :-D
      sgt.Mike
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.