Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Záložny by měly být veřejně obchodovatelné společnosti

Záložny by měly být veřejně obchodovatelné společnosti

15.04.2014 18:15
Autor: Pavel Daniel

České družstevní záložny jsou znovu na tapetě kritiky vkladatelů i zvýšené pozornosti centrální banky. Způsobil to pravomocné odebrání licence Českou národní bankou největší družstevní záložně v zemi, totiž Metropolitnímu spořitelnímu družstvu. To mělo do konce roku 2013 ve své evidenci 13 tisíc klientů. Podle viceguvernéra České národní banky Vladimíra Tomšíka ovšem nelze kvůli jednomu či dvou případům, které se objevily, rovnou mluvit o krizi družstevních záložen. Uvedl to v pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Lidé kampeličkám pořád věří

Otázek je ale hned několik. Tak třeba: Proč jsou lidé i po vlně krachů družstevních záložen, kterou Česká republika zažila na konci 90. let minulého století stále ochotni vložit do kampeliček třeba i životní úspory. Anebo: Proč se vymýšlejí nová a nová regulační pravidla, která, jak ukazují události, nejsou sto být naplňována a zda neexistují efektivnější cesty, jak kampeličky přivést k lepšímu hospodaření a serióznosti.

Faktem je, že čísla a statistiky, které má Česká národní banka k dispozici z bankovního a družstevně záložního segmentu, moc přízně družstevním záložnám nenahrávají. Podle Vladimíra Tomšíka v ukazateli Podílu klientských úvěrů v selhání vedou nad záložnami české banky. Zatímco za rok 2013 vykázaly banky 6 % úvěrů v selhání, u záložen je to bylo 22 %. U krytí úvěrů v selhání opravnými položkami vedou také bankovní domy: Banky kryjí špatné úvěry 52 % opravných položek, záložny jen 17 %. A to hlavní: ziskovost, tedy rentabilita finančních domů je u českých bank až 17 %, u záložen je to méně než 1 %. Nutno přiznat, že kampeličky zase banky „přepraly“ v lákání klientů. Nabízejí totiž až trojnásobně větší úrok na vklady než banky. Jenže Češi slyší právě jen na to, co jim kdo nabídne, aniž by se ptali, jak to záložna zajistí. A na podobné argumenty často neslyší. Domácím družstevním záložnám chybí řada věcí, které v západní Evropě fungují: hlubší a lepší vzájemnost členů kampeliček, dokonalejší a strukturované informace o fungování instituce a dokonalejší řídicí systémy, omezení výše úvěrů, které mohou kampeličky poskytnout či půjčování peněz jen členům družstevní záložny. A i když řadu věcí může odstranit chystaná novela předpisů o družstevních záložnách, život bude v ČR zase fungovat jinak. Napadlo mě proto projít si diskuze pod zprávami o rozhodnutí regulátora a ministerstev ohledně fungování kapitálového trhu. A jedno je jisté – hodně lidí volá po tom, aby se z družstevních záložen staly veřejně obchodovatelné společnosti. Jako každá věc má tenhle nápad své výhody a nevýhody.

Rizika, rizika a zase rizika. Ale není jich moc?

Družstevní záložny se podle Vladimíra Tomšíka tvoří méně než 1 % aktiv českého finančního systému, ovšem vytěžují 30 % kapacity dohledových aktivit ČNB. Faktem je, pokud by záložny musely být veřejně obchodovatelné společnosti, zabilo by se několik much jednou ranou. Zvýšila by se informovanost o vnitřních procesech záložen, zvýšil by se i požadavek na kapitálovou přiměřenost kampeliček a majitelé, tedy členové záložen, by se jistě o poznání více pídili po tom, jací manažeři a jak kontrolují chod firmy. Potud výhody. Záležitost má ale i své nevýhody. Místo nevýhod je ale nutné si uvědomit, že družstevní záložny posílily hodnotu vkladů od roku 2010 několikanásobně. Lidé totiž v roce 2010 uložili do kampeliček 20 miliard korun, vloni už ale družstevní záložny evidovaly vklady v hodnotě 45 miliard korun. Podle Tomšíka rostoucí obliba záložen u Čechů je způsobena i přes rizikový profil instituce, plným pojištěním hodnoty vkladu. Tedy teoreticky plnou návratností uložených peněz v případě krachu kampeličky. Na počátku 90. let fungovalo v ČR téměř 200 kampeliček, nyní je to 12 záložen. Pro řadu lidí, kterým klasické banky nepůjčí, jsou záložny dobrou volbou. Jenže není jisté, že zpřísnění či zintenzivnění kontrol u záložen regulátorem trhu, pomůže rozvoji segmentu. Přispět k vylepšení pověsti družstevních záložen by mohlo i podle mínění diskutérů na veřejných fórech to, že členové záložen budou vědět, kdo řídí jejich finanční družstvo a budou muset rozhodovat o tom, komu a za co půjčí. Přece jen, vidět pod pokličku hrnce, co se vaří, je lepší než rovnou navařené jídlo kritizovat.

“Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.”


Čtěte více:

ČNB dokončuje tvrdou reformu kampeliček. Některé z nich by kvůli tomu mohly skončit
07.04.2014 13:39
Proti druhé novele zákona o spořitelních družstvech protestuje asociac...
Policisté obvinili 17 lidí kvůli padlé kampeličce MSD. Šlo o vyvádění peněz, tvrdí
10.04.2014 10:34
Případ Metropolitního spořitelního družstva řeší protikorupční policie...
Tomšík: Družstevní záložny budou možná moci půjčovat jen členům
14.04.2014 12:47
Družstevní záložny v Česku budou od příštího roku možná moci poskytova...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení