Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Najděte, co je na obrázku špatně ...

Najděte, co je na obrázku špatně ...

18.06.2014 18:05

Většina z nás se asi setkala s hrami typu „najdi tři rozdíly mezi obrázky“, nebo „najdi, co na obrázek nepatří“. Vybavily se mi při pohledu na jeden z grafů uvedených v čtvrtletníku od JPMorgan (57,28 USD, -0,25%). Nebudu vás napínat, jedná se následující skicu z části světové ekonomiky. Na ose x je hrubý vládní dluh k HDP očekávaný v roce 2014. Na ose y je reálný růst produktu z let 2013 – 2015. A velikost dané bubliny ukazuje výši výnosů příslušných vládních dluhopisů. A ona otázka zní: Co je grafu „špatně“?

truh1 

Obrázek také evokuje vzpomínka na dvě ekonomicko-politické vlny související s dvojicí ekonomů R&R (Carmen M. Reinhartová a Kenneth Rogoff). Někteří čtenáři si možná vzpomenou, že duo nejdříve přišlo s výzkumem vztahu mezi dluhem a růstem. Jejich závěrem bylo i to, že dluhy mají znatelný negativní dopad na růst, kritická se přitom jevila hranice někde kolem 90 – 100 % HDP. Tato práce byla od počátku některými ekonomy kritizována (nebylo například jasné, jak jde kauzalita). Přesto se zřejmě stala jedním z hlavních argumentů (či ex-post ospravedlnění) někdy až pudové snahy o fiskální utažení (působící nejednou kontraproduktivně i na míru zadlužení). Celý příběh vyvrcholil tím, když se ukázalo, že závěry práce R&R ovlivnily faktory jako jsou chyby v excelovských vzorcích. Zkratkovitě zjednodušeno si tak řada zemí prošla tvrdou recesí kvůli chybě v excelu. Což ale není primárně chyba R&R – na hyby máme právo všichni, problém je s jejich ignorancí.

Ale zpět k onomu „co je špatně“. Pokud se na graf zahledíme „z dálky“, vidíme, že vyšší dluhy jdou skutečně ruku v ruce s nižším růstem a naopak. Jak ale bylo naznačeno, názory se třeba dost liší v tom, jaká je kauzalita – vyvolávají vyšší dluhy nižší růst, nebo vede nižší růst k vyšším dluhům? Zde tedy odpověď na naši otázku nenajdeme. Ale přesto je jednoduchá a zbytečně to natahuji. V grafu přirozeně „nesedí“ ona velikost kruhů – vidíme, že ty větší jsou poměrně systematicky u zemí s vyšším růstem a nižším dluhem. Třeba Indie s růstem nad 5 % a dluhem pod 70 % HDP má mnohem vyšší náklad financování vládního dluhu, než Japonsko – jeho miniaturní tečka se nalézá na téměř neuvěřitelných kótách 1 % / 240 %.

Právě zmíněné dvě země, tedy Japonsko a Indie, ale ukazují, že výše nákladu dluhu nemůže být ovlivněna jen výší dluhů, popřípadě růstem (tedy do značné míry výhledem na jejich další vývoj). V druhém extrému tak můžeme tvrdit, že v grafu není špatně nic a trhy efektivně reflektují všechna rizika, silné a slabé stránky. Nechci se věnovat stále populárnímu sportu zkázopravectví, ale i tento pohled je přece jen možno také rozporovat. Třeba dalším grafem od JPM:

truh2 

Příběh popsaný druhým grafem je známý, přece jen ale stojí za to si připomenout konkrétní vývoj. V roce 1993 byly výnosy vládních dluhopisů jednotlivých zemí budoucí eurozóny značně rozdílné, rizikové spready zemí jako Řecko, či Itálie dosahovaly mnoha procentních bodů. Vstup do eurozóny (i výhled na něj) znamenal postupnou konvergenci výnosů, časem tak vše vynášelo cca stejně. Pointa je v tom, že poté nedocházelo k postupnému opětovnému růstu výnosů s tím, jak se ukazovalo, že rizika mnoha zemí jsou podhodnocená. Došlo k tomu v podstatě z roku na rok. Jinak řečeno, na trzích je klid až do té doby, kdy tam už není.

Při pohledu na první graf bychom mohli dojít k absurdnímu závěru, že pro nízké sazby je třeba pomalého růstu a vysokého zadlužení. Šlo by samozřejmě o nepřípustnou zkratku, ale i přesto tento obrázek ukazuje, že současná „rovnováha“ na trzích zase tak rovnovážná být nemusí. Trhy mají velkou setrvačnost a druhý graf ukazuje, že nastavování se do rovnováhy nové (té horší) bývá spíše skokem. Tomu negativnímu se snad vyhneme, ideální by bylo, kdyby se v grafu ty velké kruhy začaly postupně zmenšovat. Tedy kdyby se EM ekonomiky dostávaly svým celkovým rizikem postupně tak, kam patří podle zjednodušeného profilu dluh/růst.

Pozn.: Jiří Soustružník je aktivní investor a témata, o nichž píše, mohou souviset s jeho investicemi. Jeho sloupky nejsou poskytovány jako investiční doporučení. Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Čtěte více:

M. Singer: Spotřebitelé i firmy začínají utrácet
18.06.2014 15:43
V debatě o měnové politice, naší i třeba kolegů ve Fedu, BoE či ECB, s...
Marc Faber: Politika Fedu je katastrofa
18.06.2014 16:12
Federální rezervní systém dnes bezpochyby bude v centru zájmu většiny ...

Váš názor
  •  
    19.06.2014 11:12

    "na trzích je klid až do té doby, kdy tam už není"
    Eco
Aktuální komentáře
18.04.2024
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m