Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
M. Singer: Spotřebitelé i firmy začínají utrácet

M. Singer: Spotřebitelé i firmy začínají utrácet

18.06.2014 15:43
Autor: Redakce, Patria.cz

V debatě o měnové politice, naší i třeba kolegů ve Fedu, BoE či ECB, se stále opakuje pochybnost o tom, zda spotřebitelé i firmy skutečně v podmínkách cenového poklesu a velmi nízkých či nulových úrokových měr odkládají či zdržují spotřebu a investice.

Přitom jde o jev, jehož průvodní rys – preference likvidity a odkládaní investic – je popsán zhruba 80 let a jehož modely konsistentní s racionálním jednáním spotřebitelů jsou známy takřka 20 let1. Ono v situaci, kdy je cena peněz blízka nule a pravděpodobnost poklesu cen nenulová, se prostě racionálně uvažujícímu ekonomickému agentu (spotřebiteli nebo firmě) vyplácí poněkud spotřebu či investování odkládat a držet hotovost, neboť s tímto odkládáním roste pravděpodobnost, že budoucí nákup bude podstatně výhodnější. Jde pochopitelně o model, jehož shoda s realitou stoupá s rozměrem investic nebo cenou toho, co si spotřebitel hodlá zakoupit. Spotřebitelé i firmy se tedy začínají ve spotřebitelském a investičním rozhodování chovat takříkajíc „normálně“ (přestávají počítat s možností dlouhodobého poklesu cen toho, co hodlají zakoupit).

Neodkládáme tedy samozřejmě nákup rohlíku, i kdyby jeho cena mohla klesnout, ale často zvažujeme, zda si mobil či foťák koupíme dnes, nebo počkáme, až bude „za půl roku za stejné peníze k dostání lepší“ (což je jen odraz toho, že „stejný“ už bude levnější). A čím je zamýšlený nákup dražší, tím více přemýšlíme. Takže u aut, jejichž ceny u nás několik let klesaly, o koupi přemýšlíme více než u mobilu, oděvu nebo bot. Ještě více pak přirozeně zvažujeme nákup nemovitostí. Stejně tak ve firmách v okamžiku, kdy úrok v bance je takřka nulový a ceny zamýšlených investic můžou dále klesat, nebudou finanční ředitelé spěchat s podpisy smluv s dodavateli a klidně je nechají ještě pár týdnů či měsíců „vycukat“ v naději, že mezitím ještě něco sleví.

Mimochodem, u některých starších účastníků debaty často dochází k vytěsnění vzpomínek z období radostného budování komunismu, kdy i uvědomělí soudruzi a soudružky často na fámu o tom, co nám centrální plánovači zdraží, spěchali takové zboží rychle nakoupit dopředu a předzásobit se. Dobové zkazky hovořily o tom, že ti nejspořivější spoluobčané se dokázali tváří v tvář budoucímu zdražení pohonných hmot za cenu újmy na osobní hygieně předzásobit i benzínem skladovaným ve vanách. Rozhodně ale takové historky odrážely to, že k předzásobování docházelo velmi často, a na takovém chování nebylo nic divného – šlo o racionální reakci spotřebitelů kalkulujících se zdražováním. Přitom tato úvaha funguje s úplně stejnou logikou, ale v obráceném směru, když člověk čelí jevu opačnému v podobě očekávaného poklesu cen.

sing

Údaje o reálných maloobchodních prodejích v měsících následujících po listopadovém oslabení kurzu koruny pro odvrácení rizik deflačního vývoje – v porovnání vůči stejnému měsíci předchozího roku – velmi pěkně ilustrují výše řečené (viz Graf). Po 5 let trvajícím nárůstu průměrných úspor při takřka stagnujících příjmech, po dva roky trvajících poklesech investic, po zpomalování oběhu peněz a propadu dynamiky mnoha cenových okruhů pod nulu reálné maloobchodní prodeje (nákupy občanů, ale i firem v maloobchodní síti) už takřka půl roku zřetelně rostou. A nejrychleji přitom rostou právě prodeje těch okruhů zboží, kde výše naznačené zvažování správného načasování nákupu hrálo i hraje větší význam. Nejvyšší růst tedy zaznamenává statistika u prodejů aut (obnovují se samozřejmě i firemní flotily a autopark živnostníků a podnikatelů), rostou ale i prodeje bílého zboží a také oděvů a obuvi. Naopak prodejů potravin2 se úvaha o časování nijak významně netýká a ani týkat nemůže, takže nárůsty jsou, pokud k nim v některých měsících dochází, jen velmi mírné.

Spotřebitelé i firmy se tedy začínají ve spotřebitelském a investičním rozhodování chovat „normálně“ (přestávají počítat s možností dlouhodobého poklesu cen toho, co hodlají zakoupit). Polštář odložené spotřeby a investic se tak pomalu vyčerpává a růsty maloobchodních prodejů budou muset být do budoucna taženy nikoli postupným snižováním míry spoření na hodnoty, které jsou pro českou ekonomiku normálnější, ale zvýšením příjmů a zlepšením spotřebitelského sentimentu. I tak ale lze říci, že listopadové využití kurzu koruny pro dosahování našeho inflačního cíle přineslo na úrovni maloobchodu ještě o něco silnější růstové efekty, než jsme původně odhadovali. Ty pak znamenají, že tato akce už dnes přináší některá pozitiva například právě v podobě zvýšených obratů i těm, kteří nic takového neočekávali.

______________
1 Srovnej práce třeba Krugmana, Orphanidese (a Wielanda) nebo Wolmana z konce 90. let minulého století.
2 Výkyv v nákupech potravin na Velikonoce (loni k nim došlo v březnu, letos v dubnu, což se v daných měsících projevuje prudkým propadem meziročního údaje o nákupech potravin v březnu a nárůstem v dubnu) jsem pro jednoduchost vyřešil tím, že za březen a duben jsou v grafu průměry růstu prodejů za jednotlivé kategorie zboží.

Zdroj: Text byl převzat z oficiálního blogu ČNB


Váš názor
  • Bravo !!!
    23.06.2014 22:38

    Článek pana guvernéra jasně prokázal, že pan guvernér měl pravdu, když před půl rokem znásilnil korunu. Kelner přestal čekat, až bude nový foťák levnější a šel do toho. A koupil rovnou digitální zrcadlovku s bleskem!
  • Odborníci ČNB
    18.06.2014 19:06

    spravuje zkorumpovaná hloupá banda klaunů... a nejen v centrální bance v ČR
    Pibik
  •  
    18.06.2014 15:55

    Když 80 % této republiky je bez peněz , kdo utrácí ? Ministerstva nebo naši miliardáři nakupují, co se kde namane ?
    Jezdec.
    •  
      18.06.2014 16:41

      http://www.novinky.cz/ekonomika/339687-cesko-je-17-nejbohatsi-zemi-eu.html
      Velkamedvědice
      •  
        18.06.2014 17:41

        Jinak řečeno jsme 21 zemí z 25 zemí Evropy ? Když až do roku 89 jsme se drželi v první 20 na celém světě. Tak to jsme v p*****. Jsme v takové p***** a z toho se dostaneme tak za dalších 100 let.
        Jezdec.
        •  
          18.06.2014 18:14

          Ty jsi, ale ještě více skeptický k naší zemičce než já. :-)) Do roku 89 , 20. místo ? To byla asi nějaká "cinknutá" statistika pana Štrougala :-)))
          AMN
        • Jezdec
          18.06.2014 17:59

          dále nechápu proč čteš 21 z 25, když píší 17 z 30 evropských, to je v polovině..
          Velkamedvědice
        • J
          18.06.2014 17:56

          To si děláš srandu z tou statistikou před 89, že? o)) Tu psali soudruzi na UV. Ekonomiku rozbili už v padesátých letech. ( o
          Velkamedvědice
          • Re:M
            18.06.2014 22:22

            Medvěde, v čem se liší soudruh z UV a pán z ČNB ? Oba lžou stejně . U toho z UV to mělo aspoň nějaká pravidla , tady neplatí téměř nic.
            Jezdec.
            • Jezdec
              19.06.2014 12:16

              Zdarec! Ale tu statistiku nědělala Čnb ..o)) To jak je tady, neznamená, že jinde nemůže být hůře.. A když viddím ty obchoďáky, kde není pomalu volného košíku..Oni se lidi taky kapku rozežrali. Dříve neutráceli za mobily a místo nejdražších sodovek koupili šťávu. Málokdo kdo koupí nezpracovanou mrkev, kterou doma očistí. Nechají si ji nakrájet a zabalit. Atd..
              Velkamedvědice
    •  
      18.06.2014 15:59

      Se zajeďte podívat v sobotu nebo v neděli do obchoďáků. Nebo si počkejte na pondělí ráno u Lidlu, takových "nesmyslů" si lidi kupují. A žehrají, že nemají peníze.
      Kapi
      •  
        18.06.2014 17:53

        nesmyslů v Lidlů ?? Mají to lidé nakoupit za stejné peníze bez záruky na tržnici nebo v Lidlu ? Situaci okolo Lidlu znám od někoho z vedení.
        Jezdec.
      • CNB a duvera spotřebitelů v CZK
        18.06.2014 16:35

        Co se týče Lidlu, tak opravdu, tam se koupí někdy věci, že i u Vietnamců by stály cca 2x více Kč.. Ovšem pan guvernér tam asi nechodí, on má přece své modely a pěkný plat. Pokud je ovšem naše perspektiva Euro, tak nás CNB všechny okradla i když sama na tom v listopadu vydělala a to jí spotřebitelé už nikdy nezapomenou..
        Karl von Bahnhof
        • Re: CNB a duvera spotřebitelů v CZK
          19.06.2014 11:04

          Spotřebitelé jsou tupé stádo a okrádání blbé většiny ve prospěch chytré menšiny je standard celé historie a současnosti. Dříve byla ukradena přímo práce otroků a nevolníků, nyní je zlevňována a také se krade již zaplacená práce formou ředění peněz - tedy pokud je ovce schopná nějaké našetřit. Ředí se měny USA, Japan, UK, EMU atd. tak jako se v historii ředil kov, zmenšovalo se jeho množství v minci nebo se natisklo tolik bankovek, že když nedošel papír, tak hodnota spočívala jen ve výhřevnosti toho papíru.. Takže ti, co pracují za mzdu dostávají reálně stále méně a ti co mají reálná aktiva (financovaná na úvěr) mají nominálně stále více. Spotřebitelé jsou ovce a nechají se okrást kdykoliv se vládě, ČNB a fin. sektoru zachce. možná si trochu zabučí ale to je všechno čeho jsou hlupáci schopní.
          Karel
Aktuální komentáře
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m