Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk - trable největší portugalské banky přinesly na trh nárůst averze k riziku

Rozbřesk - trable největší portugalské banky přinesly na trh nárůst averze k riziku

11.07.2014 9:13
Autor: Finanční trhy ČSOB, ČSOB

Problémy portugalské banky Espírito Santo nastartovaly na akciových trzích výprodej. Kdo je Espírito Santo a jak vážné jsou potíže portugalského bankovního sektoru?

Portugalská banka byla pod tlakem už od května tohoto roku, kdy portugalský regulátor nařídil audit v její mateřské skupině Espírito Santo International. Ten odhalil vážné finanční problémy, které vyvrcholily tuto středu, kdy mateřská skupina - podle Wall Street Journal - nebyla schopna včas splatit krátkodobý dluh své švýcarské pobočky. Investoři se obávají, aby se problémy mateřské společnosti nepřenesly i na druhou největší portugalskou banku, která je součástí velice komplexního konglomerátu. Ten pravděpodobně částečně využíval banku k financování řady dalších nefinančních částí skupiny - od sítě hotelů přes developerskou společnost až po nemocnici. Jak moc je banka v tuto chvíli ohrožena zbytkem skupiny těžko domýšlet. Ukáží to pravděpodobně už nejbližší měsíce, kdy pod tlakem regulátora nastoupí do vedení banky nový nezávislý management.

Trhy tak zažívají určité déja vu. Mají strach, aby krize jedné banky v jedné menší evropské ekonomice opět nebyla rozbuškou pro něco většího. V tuto chvíli ale vypadají potíže Espírito Santo sice jako vážné, ale jde o relativně izolované problémy příliš složité a špatně řízené skupiny. Včerejší výprodeje na akciových trzích od Lisobanu po New York jsou spíše důsledkem obecně nízké volatility a výrazného poklesu averze k riziku v posledních měsících. Rizikové přirážky v Portugalsku a Řecku se v červnu dostaly pod předkrizové úrovně a v takovou chvíli je ke korekci dobrá i menší rozbuška.

Region
Forint a zlotý včera v reakci na narůst averze vůči riziku na západoevropských trzích mírně oslabily. Pokud jde o korunu, tak tak ta utrpěla opět jen dočasné ztráty v řádu halířů.

Dnes by měl být ze středoevropských měn ve střehu především forint, neboť v Maďarsku budou zveřejněna data za červnovou inflaci. Očekáváme další velmi nízké inflační číslo, které je mimo jiné dáno snižováním regulovaných cen a faktem, že ceny obchodovatelných statků zatím nijak nereagují na slabší forint. Nízká inflace (nehledě na fakt, že jádrová složka by měla zůstat na úrovni 2,5% meziročního růstu) by měla otevřít cestu k dalšímu snížení základní sazby MNB, z čehož nemusí mít forint radost.

Eurodolar
Kombinace slabých údajů z evropského průmyslu a především zpráv o problémech největší portugalské banky měla za následek prudké oslabení eura. Euro během včerejšího dopoledne následně oslabilo z úrovně 1,365 až pod hranici 1,36. Nicméně ani velmi dobré týdenní statistiky z amerického trhu práce nedokázaly dolaru pomoci k dalšímu ziskům.

Vzhledem k tomu, že zbytek týdne nebude již ve znamení žádných důležitějších makro událostí (výjimkou mohou být komentáře amerických centrálních bankéřů), se bude pozornost trhu stále upírat k tomu, zda zprávy o portugalských a eventuálně španělských bankách budou generovat vyšší rizikové prémie na periferii eurozóny.




Upozornění:

Tento článek vytvořila společnost Československá obchodní banka, a.s., Patria Online a.s. nenese odpovědnost za jeho obsah.

Informace obsažené v tomto dokumentu poskytuje Československá obchodní banka, a. s. (dále jen „ČSOB“) v dobré víře a na základě pramenů, které považuje za správné, důvěryhodné a odpovídající skutečnosti. Přesto ani ČSOB ani žádný z jejích zaměstnanců či zmocněnců nepřebírá žádnou právní odpovědnost ani záruku vůči klientovi za jakoukoliv informaci, která je obsažena v tomto dokumentu, a zároveň ČSOB nečiní žádné prohlášení ohledně přesnosti a úplnosti těchto informací. ČSOB také nepřebírá jakoukoliv odpovědnost za případnou ztrátu nebo škodu, kterou může klient utrpět. ČSOB jako aktivní účastník obchodování na finančních trzích upozorňuje adresáty tohoto dokumentu, že obchoduje s investičními nástroji, ke kterým se vztahují informace obsažené v tomto dokumentu. Bez předchozího souhlasu ČSOB nelze tento dokument ani jeho části kopírovat nebo dále šířit. Tento dokument má pouze informační charakter a jeho text není právně závazný, nepředstavuje nabídku podle § 1732 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „občanský zákoník“), ani veřejnou nabídku podle § 1780 občanského zákoníku.

Podmínky užívání www stránek Patria Online a Investiční disclaimer.



Čtěte více:

Espírito Santo v devastující prodejní spirále - dalekosáhlé problémy pro evropskou periferii
10.07.2014 18:04
Portugalská finanční skupina Espírito Santo dnes na trzích rozpoutala ...
Nervozita pokračuje ....Wall Street nakonec část ztrát umazala
10.07.2014 22:03
Zatímco se všichni připravují na výsledkovou sezónu, tak překvapení v ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university