Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Index nákupních manažerů v ČR a Evropě: Protisměrný pohyb

Index nákupních manažerů v ČR a Evropě: Protisměrný pohyb

01.08.2014 10:33
Autor: Redakce, Patria.cz

Na počátku druhé půlky roku podal český výrobní sektor výborný výkon. Zatímco v červnu řada klíčových ukazatelů oslabila, údaje z následujícího měsíce svědčí o výrazném zlepšení. Výroba, nové zakázky, export, zaměstnanost, rozpracovanost i nákupy rostly rychlejším tempem. Nejvyšší nárůst v objemu nákupu vstupů za bezmála sedm let svědčí o tom, že firmy vidí vývoj poptávky optimisticky. Cenové tlaky zůstaly nízké.

Hlavní výrobní PMI pro Českou republiku od HSBC je kompozitní jednociferný ukazatel celkového výkonu ve výrobním sektoru. PMI zůstal v červenci nad neutrální hranicí padesáti bodů, tak jako v předchozích čtrnácti měsících, což svědčí o celkovém zlepšení podnikatelských podmínek ve výrobním sektoru. Zatímco v červnu spadl PMI na 54,7 bodu, tedy nejnižší hodnotu za půl roku, v červenci stoupl na 56,5 bodu, což představuje druhé maximum od dubna 2011. Za nárůstem PMI stojí nárůst čtyř z jeho pěti složek, jedinou výjimkou byly dodací lhůty dodavatelů.

Objem nových zakázek přijatých českými výrobci v červenci vzrostl čtrnáctý měsíc v řadě. Tempo růstu se zvýšilo a bylo víceméně v souladu s prozatímním průměrem za rok 2014. Z údajů vyplývá, že jak na domácím trhu, tak na trzích exportních výrazněji vzrostl objem nových zakázek. Nové exportní zakázky přicházely hlavně z USA, Británie a Německa.

Výroba v červenci výrazně vzrostla, přestože šlo o druhý nejslabší výsledek za rok 2014. Objem nedodělků rostl rychleji, když předtím v červnu stagnoval.
Růst zaměstnanosti v českém výrobním sektoru se v červenci dostal na maximum za 37 měsíců. Setrvalý nárůst zaměstnanosti tak trvá již patnáct měsíců za sebou. Řada respondentů spojila nábor nových zaměstnanců s optimistickými vyhlídkami na poptávku.

Firmy v červenci nakupovaly více, protože v nadcházejících měsících počítají s vyšší výrobou. Tempo růstu převýšilo průměr za posledních 12 měsíců a vedlo k nejrychlejšímu nárůstu skladových zásob za bezmála sedm let.

Ceny surovin se v červenci zvýšily, tak jako v deseti předchozích měsících, ovšem tempo nárůstu zůstává mírné. Firmy částečně spojují cenové tlaky s vyššími cenami za chemikálie a umělé hmoty, které jsou zase spojené s cenami ropy a geopolitickým napětím. Ceny, které si čeští výrobci účtují za své zboží, vzrostly pouze mírně.

Dnes byl zveřejněn také konečný údaj o PMI indexu v průmyslu Eurozóny. Skončil níže, než bylo nastavené očekávání. Zpomalení indexu je zapříčiněno hlavně tlaky z Ukrajiny. S tím jak se vypařily proinflační tlaky a průmyslová aktivita ve Francii zpomalila rychleji, než se čekalo, se pak pomalu obrázek slabšího Markit PMI začíná dokreslovat. Navíc francouzské PMI kleslo na sedmiměsíční minimum a nebylo jediné, které se obrátilo směrem dolů. Znovu klesat začalo i řecké, španělské nebo italské. Index nákupních manažerů z Německa byl v červenci finalizován o půl bodu níže na 52,4. To je o čtyři desetiny lepší výsledek, než kterého bylo dosaženo v červnu a nadále se tak ukazatel pohybuje nad úrovní 50 b., která odděluje kontrakci od růstu.

Zdroje: HSBC, Reuters


Čtěte více:

PMI v eurozóně se dokázal v červenci zvýšit díky lepšímu výkonu Německa
24.07.2014 9:43
Index nákupních manažerů v průmyslu eurozóny dokázal v červenci růst, ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data