Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
A tak končí evropský sen . . .

A tak končí evropský sen . . .

10.02.2015 15:30
Autor: Redakce, Patria.cz

Během posledních šesti let jsem opakovaně varoval, že monetární politika představuje Achillovu patu pravice. Asi nejlepším příkladem je vývoj v americké ekonomice ve dvacátých letech. Došlo k tomu, že Hardingův malý vládní sektor byl zničen utaženou monetární politikou za Hoovera. Tato politika byla silně prosazována konzervativními ekonomy, vedla ale pouze k tomu, že vznikla levicová vláda. A ta prosadila řadu kontraproduktivních kroků, jako NIRA či zákony týkající se minimální mzdy. K tomu ale přidala jeden výborný nápad – monetární stimulaci.

Krátkodobé cyklické faktory často dominují nad faktory strukturálními. Oživení z Velké deprese sice trvalo dlouho, ale levicová vláda sklidila uznání, protože během její vlády se ekonomika relativně zlepšila. Podobné to bylo třeba v Argentině v letech 1998–2002. Tato země v té době také prošla cyklickým oživením za vlády levicové vlády. I přesto, že její celková politika byla skutečně mizerná. Cenu za ni ale tato země platí až o více než deset let později. Ze západních ekonomik se nyní Argentině podobá nejvíce Řecko. Půjde i nadále její cestou? Podle mého názoru tomu tak určitě bude, alespoň do určité míry. Nová vláda bude slavit úspěch i přesto, že celkově moc dobrou práci neodvede.

Je vždy chybou uvažovat o ekonomických problémech čistě na úrovni kladných a záporných hrdinů. Dnes tak ale ohledně Řecka činí téměř každý. Pak je ovšem tato země hrdinou i provinilcem. A stejně je tomu v případě Německa. A tím se opět dostáváme k problému nemístně utažené monetární politiky a k problémům pravice a konzervativních ekonomů. Němci mohou za to, že tato politika byla v eurozóně příliš utažená. Tato příliš utažená politika byla pak jedním z hlavních faktorů, které podpořily nástup evropského extrémismu. Částečně za to může i evropská levice, protože ta zůstává ohledně monetární politiky ve stavu ignorance. Ve výsledku tak v čele ECB stanuli pravicoví ekonomové. A řečtí voliči zase mohou za to, že volí jednu zkorumpovanou vládu za druhou a nyní se k vládě dostala mimořádně ošklivá strana.

Jak to vše skončí, nevím. Pokud by vládla logika, Trojka by omezila pomoc a požadovala rychlejší splátky poskytnuté pomoci. Namísto toho se zdá, že odmítavé postoje k dalším reformám odmění ústupky. V podstatě tak Španělům vyšle signál, že by byli blázni, kdyby nevolili Podemos. Domnívám se, že můžeme bezpečně prohlásit, že Evropané si nejsou moc vědomi toho, jaký dopad má odměna špatného chování. Nová řecká vláda je ale tak extrémní, že je dost dobře možné, že dohody nakonec dosaženo nebude.

Ke „Grexitu“ tedy nakonec zřejmě skutečně dojde. Paradoxní je, že pro Syrizu by to byla ta nejlepší volba. Šest měsíců až rok by panoval chaos, podobně jako v Argentině. A pak by následovala řada let rychlého růstu, který by byl považován za zásluhy vládní strany. Opět podobně jako v Argentině. Nová řecká měna by ztratila polovinu hodnoty, některá odvětví by prošla obrovským boomem. Je si toho řecká levice vědoma? Je to ten pravý důvod, proč požaduje nesplnitelné? Nevím.

Celkově vnímám růst síly extrémní levice i pravice v Evropě za známku konce evropského snu. Možná pomůže srovnání s šedesátými lety v USA. Tam se tehdy snilo o konci rasových předsudků, bylo schváleno mnoho odpovídajících zákonů, ale cíle dosaženo nebylo. Nakonec byl tento sen zapomenut. V posledních letech černoši stále více zaostávají za bělochy a víceméně se předpokládá, že se s tím v dohledné době nic nestane. Levice samozřejmě stále hovoří o rychlé změně, ale podle mého mínění to pro rozumně uvažující lidi nic neznamená. V Evropě se zase snilo o tom, že lidé přestanou přemýšlet na základě své národnosti a začnou být „Evropany“. Vše končí hledáním padouchů a obětí. Lidé na periferii si stále více myslí, že jsou oběťmi nespravedlivého systému. A bohaté země na severu je zase stále více viní z jejich prohřešků.

Namísto nabídkových reforem, které by Řecko pozvedly na úroveň Švýcarska, se hovoří o vytvoření fiskální unie. Šlo by jen o nikdy nekončící podporu zemí, které mají nefunkční vládní sektor. Možná, že v dlouhém období evropský sen uspěje. To samé může platit o tom americkém. Tomu jsme ale velmi vzdáleni. Vlády v obou ekonomikách ani nezačaly s politikou, která by tímto směrem vedla. Místo hledání viníků musí začít s reformami, které neposkytují místo pro vinu. Domnívám se přitom, že evropský ekonomický model by nebyl udržitelný ani v případě, že by byla správně nastavena monetární politika. Trvalo by ale déle, než by se to projevilo a krize by byla postupnější.

Autorem je ekonom Scott Sumner.

Zdroj: EconlogEconlib


Čtěte více:

Project Syndicate: Obama se připojuje k řeckému chóru
10.02.2015 11:00
Nedávná výzva amerického prezidenta Baracka Obamy ke zmírnění úspornýc...
Ukrajinská armáda zahájila ofenzivu, boje před zítřejším jednáním přiostřují
10.02.2015 13:11
Ukrajinská armáda oznámila, že zahájila ofenzivu proti proruským separ...
Evropa je uzlíček nervů; Řecko v hlavní roli
10.02.2015 14:30
Evropsko-řecká noční můra pro evropské trhy pokračuje. Euro a evropsk...

Váš názor
  •  
    10.02.2015 16:29

    Při ukončení New Deal Roosevelt přiznal, že po 10 letech a bilionech utracených dolarů předává zemi s takovou nezaměstnaností, s jakou ji převzal.
    Hans
    •  
      11.02.2015 8:22

      Ano tento názor je velmi rozšířený. Objednat si pětichodý oběd a půjčit si na jeho zaplacení je u levicových politiků velmi oblíbený. Lenivý Evropané využívající štědré sociální dávky budou jistě pro si půčit na další pětichodový oběd nepodložený prací je velmi oblíbený. Dávat za vzor USA jako nejzadluženější zemí, která má zatím dobrou pověst není úplně fér. Možná by si Evropané a ostatní nefachčenkové měli vzít za vzor asiaty, kteří za hrst rýže pracují 12 hodin denně a nejsou podpořeni sociálním systémem. Snad by už měli všichni pochopit, že tuto evropskou žranici bude muset někdo zaplatit poctivou prací.
      pracující na dluhy
      • Svět není tak černobílý
        11.02.2015 11:35

        Současná řecká vláda je fakt dost šílená, ale úplně bych nesouhlasil se zjednodušováním, že si Řekové napůjčovali nad své poměry a zase si chtějí napůjčovat na zaplacení na placení dluhů. Je pravda, že řecké vlády byly mimořádně zkorumpované, ale je také pravda, že západoevropští politici navázaní na business toho moc rádi využili. Z veřejných zdrojů je např. známé, kolik zejména zbraní a odkud si Řecko koupilo a koho vlastně různé věřitelské instituce dnes zachraňují. Je také snadné kritizovat, že si Řekové zvolili zkorumpované vlády. A nám se to nestalo? V base skončil, pravda jen bývalý ministr financí Svoboda. Ale značné otazníky zůstávají i nad hromadou dalších - Klaus, Zeman, Dyba, Kočárník, Řebíček, Gross, Němec, Kalousek...
        Karel Havel
      •  
        11.02.2015 10:25

        Evropané nejsou leniví. Jen je jim zakázáno pracovat ve jménu bezpečí a ochrany planety.
        Ford
        •  
          11.02.2015 11:43

          už Zeman řekl musíme si půjčit, abych mohly v budoucnu lépe splácet, Byl to on kdo zrušil v roce 1995 vyrovnaný státní rozpočet ve jménu nastartovaní české ekonomiky. Výsledek je zadlužená země s 8% nezaměstnaností. Kromě dluhů se v ČR nic za 20 let nezměnilo. Za dalších 20 let to bude stejné. Paroubek když byl premiérem tak v TV prohlásil, že státní dluhy se nemusí platit. To, že dlužníci jsme my všichni daňoví poplatníci, kteří jsme prostřednictvím bank státu půjčili a peníze už neuvidíme, to raději neřekl.
          Pepa
          •  
            11.02.2015 11:49

            Státní dluhopisy, které vlády prodají svým občanům jsou největší podvod na lidech občanech ČR. Ten úrok na kterém občan má vydělat je cca 5 % a zaplatí ho daňový poplatník. To znamená že platíš úrok sám sobě akorát skrytě v podobě daně. Tak, že jsi vlastně nic nevydělal.
            chytrák
Aktuální komentáře
25.04.2024
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.