Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Přírodní léčiva jako zajímavý investiční obor? Úřady si to nemyslí…

Přírodní léčiva jako zajímavý investiční obor? Úřady si to nemyslí…

01.03.2015 14:00
Autor: Pavel Daniel

Společnost Biomedica s.r.o. patřila na českém trhu k prvním, která se po roce 1989 pustila do výroby nových léčebných rostlinných výrobků. Největších úspěchů dosáhla s léčivým přípravkem proti komplikacím dýchacích cest – Biotussil a bylinným masážním přípravkem Bioment gel. Léky vycházely z tradičních receptur, na vývoji se podíleli zkušení lidé, kteří pracovali dlouhodobě v oboru výroby fytofarmak, Podle Jaroslava Říhy, ředitele firmy, nemá ale dnes obor fytofarmak jasné perspektivy.

Patria Online: V názvu společnosti máte hodně atraktivní jméno, napojené na biotechnologie, pomáhá to firmě k lepším výsledkům?

Zásadně to tak úplně nepomáhá. Přičítám to tomu, že vnímání lidí, co je bio, je různé. Pod pojmem „bio“ si hodně lidí představí biopotraviny a ekologické zemědělství. A to není náš byznys. My ovšem máme v logu, kromě názvu Biomedica i znak kytičky, což znamená, že firmu provází bylinky.

Patria Online: Takže léčivé bylinné přípravky jsou výrobní náplní firmy?

V současné době již tak úplně ne. Biomedica nyní produkuje 8 léků, z nichž jediný je výhradně stoprocentní bylinný přípravek. Společnost Biomedica byla na českém trhu ale první, která podobný byznys po roce 1989 rozjela. Prvotní impuls pro vznik firmy byl životní styl lidí, kterým žili. Majitel firmy vnímal založení firmy jako příležitost dělat osvětu zdravějšímu způsobu žití. Trh byl na počátku devadesátých let v tomto segmentu velmi chudý.

Patria Online: Jak se od té doby změnila povaha byznysu?

Jednoznačně v tom, že se v poslední době strašně rychle zpřísňují pravidla. Nebojím se říct, často až nesmyslně. A to nejen z pohledu farmacie, ale i z pohledu doplňků stravy či potravin vůbec. Ukazuje se, že současná evropská legislativa si neví rady s bylinkami. A to i přesto, že spotřebitelé vědí, že bylinky či fytofarmaka „fungují“, jen to nemůžete striktně popsat. Využíváme při výrobě staré osvědčené receptury lidí, kde se často využívají různé synergické léčebné efekty bylinek. Přísná technická legislativa nás ale tak prostě nevidí.

Patria Online: Farmaceutický segment je ale lákavým oborem, ne?

To jsou právě ty paradoxy. Fytofarmaka jsou právě kvůli své povaze jakousi popelkou oboru. Nové originální léky vyvíjejí jen velké společnosti. Musí investovat velké finanční prostředky, vývoj nových fytofarmak je pro většinu takovýchto firem nezajímavý a pro menší společnosti téměř likvidační. Proto také v porovnání s tradičními farmaceutickými společnostmi v poslední době téměř nedošlo k žádnému zápisu nového fytofarmaka.
Je to velká škoda, protože fytofarmaka jsou k lidskému organismu šetrnější, i když často dostavení se léčebného účinku trvá delší dobu.

Patria Online: A jak může firma vydávat nové léky, ale dokázat i ekonomicky přežít?


Pokud hovoříme obecně o lécích, tak zcela nové originální léky mohou vyvinout de facto pouze nadnárodní společnosti nebo skupina firem. Ekonomicky přijatelné je uvést na trh pouze tzv. generické léčivo, tzn. kopie originálu. I tak ale musíte být ekonomicky dosti silný.

Patria Online: Jak si stojí vůbec segment fytofarmak v ČR v rámci EU?


Ukazuje se, že je téměř dnes vyloučené, aby vznikla úplně nová firma, zaměřená na fytofarmaka. Myslím, že není rozdílu mezi ČR a EU v tomto směru.

Patria Online: Pomohl by fytofarmakům přesun z kategorie léčiv do kategorie doplňků stravy?


Zcela zásadní rozdíl mezi fytofarmakem a doplňkem stravy je ten, že léčivo léčí, doplněk stravy není nebezpečný organizmu. Jedná se o zcela jiný pohled na přípravek.

Patria Online: Kde vidíte budoucnost firmy?


Biomedica se za dvacet čtyři let dostala do pozice největší privátní firmy v ČR, která je schopná nabídnout výrobní služby v oblasti farmacie, zdravotních prostředků, doplňků stravy, kosmetiky. Majitelé vsadili na trpělivé reinvestování vygenerovaných finančních prostředků nejen do výroby, ale i do vývoje nových produktů. Firma má před s sebou jistě velkou budoucnost a je jen na kolektivu firmy, jak dál budou úspěšně firmu rozvíjet.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data