Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Technologické společnosti se vyhýbají IPO, soukromé obchodování s akciemi jen kvete

Technologické společnosti se vyhýbají IPO, soukromé obchodování s akciemi jen kvete

04.06.2015 14:41
Autor: Kristýna Zahradníková, Patria Online

Snadný přístup k investiční hotovosti umožnil mnoha technologickým společnostem odložit vstup na veřejné trhy. Na vzestupu je tak v tomto segmentu jiný druh obchodování a to sice se soukromými akciemi společností, které na burzu nevstoupily.

V letošním roce soukromý trh pro americké technologické společnosti kryté rizikovým kapitálem jednoznačně vede z hlediska formy získávání kapitálu nad tím veřejným. Americké technologické společnosti prozatím v letošním roce získaly skrze primární emise akcií na burze 600 milionů dolarů. Naopak soukromou nabídkou akcií také známou jako soukromá IPO podle údajů CB Insights prošlo 35krát více prostředků, tedy 20 miliard dolarů.


Motivační bonus

Nevídaný rozkvět soukromých primárních nabídek tak vyvolává ze strany společností, jejich zaměstnanců i investorů poptávku po sekundárních obchodních platformách. Kupříkladu společnosti jako jsou Airbnb nebo Pinterest pracují na programech, které jejich zaměstnancům umožní firemní akcie prodávat. Považují tuto možnost za jeden z nástrojů jak si udržet na silně konkurenčním trhu technologických společností talenty. Zároveň si však chtějí udržet kontrolu nad svými akciemi a strukturou jejich vlastnictví. Rostoucí počet soukromých technologických společností, které se vstupem na burzu vyčkávají déle než kdy jindy nahrává investorům z řad podílových fondů a fondů soukromého kapitálu.

Kde se tedy obchoduje
Jedna z největších platforem pro soukromé technologické nabídky, newyorský SecondMarket, zaznamenala v minulém roce nárůst hodnoty transakcí na 1,4 miliardy dolarů. Rostoucí poptávka po sekundárních a terciárních trzích tohoto typu dokonce přispěla ke vzniku exotičtějších struktur včetně derivátových kontraktů. Nejvyhledávanějšími soukromými společnostmi jsou Uber nebo GoPro.

Současná situace je dána i tím, že se neustále zvyšuje počet firem z technologického sektoru, které překročily pomyslný práh 1 miliardy dolarů, což byla ještě před několika lety situace tak ojedinělá, že byly takové společností označovány jako „jednorožci“. Zatímco ještě relativně nedávno, v roce 2012, bylo technologických společností, jejichž jmění přesáhlo 1 miliardu dolarů jen asi tucet, dnes jich je již téměř stovka.

Také veřejné trhy vycítily šanci, kterou si nechtějí nechat ujít a začaly se angažovat. Například americký Nasdaq již před dvěma lety založil Nasdaq Private Market, tedy soukromý trh. Ten zprostředkovává druhotné nabídky skrze nabídkové programy schválené společnostmi ve spolupráci s SharesPost. Ačkoliv prezident Nasdaq Private Markets doufá, že tyto firmy své akcie nakonec přesunou ze soukromého na jejich veřejný trh.


Problém regulace insider tradingu

S tím jak byznys na soukromém akciovém trhu vzkvétá, se množí i obavy o transparentnost transakcí na tomto trhu. Americká Komise pro cenné papíry sice zakazuje obchodování na základě interních informací, tato pravidla se však dají na soukromý trh jen obtížně aplikovat a to jednak proto, že zaměstnanci jsou obvykle vázáni dohodami o mlčení a také externí investoři mají obvykle velmi málo informací. Míra odhalování informací investorům se na soukromém trhu značně liší, kupříkladu SecondMarket požaduje auditované finanční výkazy za poslední dva roky.


Jak to funguje

Největší podíl na soukromém sekundárním trhu mají dnes společnostmi podporované nabídky, ve kterých společnost umožní zaměstnancům nebo raným investorům prodávat akcie vybraným kupujícím. Tento proces je však plně pod kontrolou společnosti včetně udávání ceny a kontroly kupujících. Typickými kupujícími potom jsou podílové fondy, fondy soukromého kapitálu nebo investoři, na které se v prvním investičním kole nedostalo. Pro zaměstnance je pak taková druhotná soukromá nabídka možností k prodeji akcií, které získali jako motivační bonus.

Naposledy podobný nárůst aktivity v současném objemu však vedl některé soukromé společnosti ke zpřísňování pravidel převodu akcií.

Obrovský nárůst obchodování soukromých akcií mezi lety 2010 a 2012, ještě před vstupem technologických velikánů jako jsou Facebook, LinkedIn či Twitter na burzu, se totiž neobešel bez negativním vedlejších účinků, jako byla například vysoká volatilita cen akcií. Navíc bylo pro některé společnosti obtížné nakonec zjistit, kdo opravdu jejich akcie vlastní při přípravách na skutečnou IPO. Většina technologických velikánů má tak dnes přísné doložky o zákazu převodu, aby se vyhnuly právě divokým transakcím, kterými si prošel například Facebook. Od roku 2012, kdy vstoupil Facebook na burzu se soukromý trh změnil. SecondMarket například přímé obchodování soukromých akcií uzavřel a soustředí se na tenderové nabídky.

Zdroj: CNBC


Čtěte více:

Květen jako měsíc rekordních fúzí a akvizic v USA
03.06.2015 6:00
Květen byl v USA měsícem rekordních transakcí. Fúze a akvizice v Ameri...
Zastavte odkup vlastních akcií, doporučuje Goldman Sachs
03.06.2015 11:24
Americké společnosti kotované na newyorské burze utrácejí v posledních...
Deere jako „přetvářková“ akcie
03.06.2015 17:30
Na konci března tvořily relativně významnou část portfolia Berkshire H...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.03.2024
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení