Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Co vlastně drží eurozónu pohromadě?

Co vlastně drží eurozónu pohromadě?

17.07.2015 17:45

Co vlastně drží eurozónu pohromadě? Vždyť ekonomických argumentů proti existenci této neoptimální měnové unie je celá řada, stejně jako je řada různý exitů, o kterých se stále dokola hovoří. Za prvního kandidáta na toto „lepidlo“ bych sám za sebe pasoval faktory typu „nehas, co tě nepálí“, či „euro-ryby si svůj rybník nevypustí“. Pokud dáme stranou tyto behaviorální faktory, tak se obvykle domníváme, že ono lepidlo má politickou povahu. Měnová unie vznikla převážně jako politický projekt, který měl zjednodušeně řečeno pečetit a symbolizovat snahu evropských zemí o mírovou prosperitu. Čímž se rychle dostáváme k diskusi o tom, jakou míru ekonomických tenzí je tato pečeť schopna vydržet. Myslím, že můžeme bezpečně tvrdit, že zatím toho snesla mnohem více, než se čekalo.

Vysvětlit onu překvapivou soudržnost ale možná můžeme i čistě ekonomickými důvody. Může to znít jako nesmysl hovořit o ekonomických důvodech v případě něčeho, co ekonomicky nefunguje. Ale jak poukazují třeba ekonomové z Natixis (či jak můžeme extrapolovat z řecké tragédie), v tuto chvíli mají některé členské země eurozóny velký objem vnějších závazků v eurech. Což znamená, že pokud by se chtěly vrátit k vlastní měně, znamenalo by to prudký růst zátěže, kterou tyto dluhy představují. Tedy v případech, kdy by nová/stará měna oslabila – tehdy, kdy by se země snažila o zvýšení své konkurenceschopnosti pomocí devalvace, či by devalvace přišla přirozeně.

Uvedené bychom mohli zobecnit tak, že když už něco vzniklo, nedá se jen tak vrátit do bodu nula bez toho, aby to sebou neslo nějaké náklady. O jejich výši v tomto případě získáme určitou představu při pohledu na následující obrázek. Ukazuje vývoj hrubého vnějšího dluhu vybraných zemí a je z něj patrné, že od počátku devadesátých let se situace značně změnila:

se

Vnější dluh Francie (soukromého i veřejného sektoru) dnes dosahuje více než 300 % HDP, zatímco na počátku devadesátých let to bylo pouze asi 60 % HDP. Z ještě nižších úrovní se zvedlo zadlužení Španělska na současných asi 240 % HDP, zadlužení Portugalska na cca 300 % HDP a zadlužení Itálie na více než 150 % HDP. Všimněme si, že tento velký dluhový přeborník je na tom z této perspektivy nejlépe, což dává základ některým kreativním úvahám o tom, jak vyřešit vysoké italské dluhy. V této zemi totiž mnohem více než jinde platí, že vládní (!) dluhy si občané dluží sami sobě.

Všimněme si, jak specifická je v popsané logice pozice Německa. I u něj došlo k prudkému růstu vnějšího dluhu, ale kurzová logika se u něj obrací: Pro Německo by teoretický návrat k (silné) marce (namísto Grexitu Gerxit) sice znamenal negativní kurzový tlak na exporty, ale také snížení dluhové zátěže. Pokud by němci chladně optimalizovali, museli by k těmto dvěma proměnným ještě přidat změnu hodnoty aktiv, které Němci drží v zahraničí (sílící marka by jejich hodnotu snižovala).

Z uvedeného grafu tedy vyplývá pravděpodobná rovnice: Rozpad eurozóny, či exity = vlna defaultů u zemí s výrazně slabší měnou. K tomu můžeme asi přidat rovnici sebenaplňujícího se proroctví: Země s vysokými externími eurovými dluhy = oslabující měna. Pro globální ekonomiku by takový scénář možná představoval problémy, před nimiž by pan Lehman bledl závistí. To, co si alespoň teoreticky může dovolit Řecko, si tedy zbytek eurozóny dovolit nemůže a nemůže mu to vlastně dovolit ani svět.


Čtěte více:

Řecké banky v pondělí otevřít nemusí, řekl Nowotny z ECB
17.07.2015 9:01
Opětovné otevření řeckých bank v pondělí ještě není hotovou věcí. Řekl...
České devizové rezervy se nafukují s tím, jak koruna nemá možnost posilovat
17.07.2015 9:19
Zatímco eurová likvidita zůstává v Řecku vzácná a mnoho na tom asi nez...

Váš názor
  •  
    19.07.2015 18:40

    Ač pana Soustružníka uznávám, myslím si , že to co uvádí je jen část pravdy . Hlavní motiv jsou sami bruselští darmožrouti , kteří napříč politickým spektrem v určité době EU svorně kritizovali , ale v momentě kdy jsou zvoleni a zasednou do bruselských lavic rovněž napříč politickým názorem chrochtají nad tím EU korýtkem . Ransdorf , Zahradil, Špidla , atd. Jak vidno , už EU tolik nevadí a je jasné , že kapříci si rybním sami nevypustí.
    karel IV
  • čo ju drží pohromade???
    18.07.2015 19:57

    Peniaze,peníze,peneži,money,geld......Nemecko ako ekonomický obor,ak by malo marku,bola by tak drahá že nemecký tovar by sa veľmi ťažko predával.Tým že v EMU sú štaty ako Slovensko,Grécko,Portudalsko atď,znižuje sa hodnota eura na prijaťeľnú úroveň pre nemecký export.To je profit nemcov z EU a Eura.Čo drží nás?My sme tí žobráci,nalepení okolo boháča,ktorí čakáme že bude mať dobrý rozmar a hodí nám krajec chleba!Všetci sme sa hrabali do EU v snahe že prídu nemecké investície,že budeme môcť pracovať v nemecku a pod.A tretia skupina:europolitici-tísa zabetonovali vo svojich kreslách v Bruseli,Štrasburgu a pod,lebo taký plat ako majú tam,nikde inde nedostanú.A je uplne samozrejmé že o výhody nechcú prísť!A tak budú pretláčať EU ako skvelú vec pokiaľ sa im to nerozsype pod rukami.Tých signálov že EU je zlý projekt,že EURO je  bez budúcnosti je veľa,ale títo Eurohujeri nič nechcú vidieť,lebo im to tam pekne sype.Až sa to rozsype,budú stále tvrdíť že projekt je to dobrý,dajme ho znova do kopy,pokračujme....bla,bla,bla!Tak ako komunisti boli presvedčení o tom že socializmus je dobrá vec,aj títo sú tak presvedčení.Nikto z nich si neprizná chyby!Keď naša premierka Radičová išla dávať grécku 1,5mld€,Sulík jej hovoril že to je zlý nápad,že o tie peniaze prídeme,jej odpoveď bola:16 krajín sa predsa nemôže mýliť!Ako vidno tek môže!Mýli sa celáúnia a všetci to vedia,len sa tvária že sa nič nedeje,lebo im to tak vyhovuje
    Čierne Krušovice12°
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university