Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Úspěch a mýtus velkých podnikatelů

Úspěch a mýtus velkých podnikatelů

25.08.2015 11:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Zabíjejí lidi zbraně, nebo jiní lidé? Tato otázka poukazuje na kognitivní chybu, kterou děláme velmi často. Týká se toho, jak posuzujeme příčinu a následek. Máme totiž tendenci se ptát, jakou část globálního oteplování způsobili lidé a jakou přírodní faktory. Nebo jak velká část našeho profesionálního úspěchu stojí na štěstí a jaká na naší snaze. Na podobné problémy se díváme jako na měření váhy s tím, že pět liber a deset liber dá dohromady patnáct liber. Někdy je takový přístup namístě, jindy je ale naprosto mylný. Vezměme například ozbrojené zločiny. Jak velká část z nich je způsobena lehkou dostupností zbraní a jak velká část lidským chováním? Na zabití střelnou zbraní potřebujeme zbraň i člověka, pokud jedno z toho chybí, k takovému zabití nedojde. Pokud zde budeme hovořit o významu obou faktorů, musíme dát každému 100 %, ale pak dostaneme součet převyšující 100 %.

V podobných případech je o kauzalitě lepší přemýšlet jako o řetězci událostí a ne jako o různých vahách jednotlivých příčin. Když se zatáhne za řetěz, musí držet každý z jeho článků, jinak se přetrhne. Nemá smysl se ptát, který článek nese největší tah. V ekonomii se tyto koncepty používají v souvislosti s komplementaritou a nahraditelností. Pokud máme například méně psacích per, můžeme je nahradit tužkami. Komplementy jsou ale jako levá a pravá bota – na vytvoření páru je potřeba obou. Lidé i o příčinách různých jevů často přemýšlí jako o substitutech, ale většina z nich funguje na bázi komplementarity.

Příkladem tohoto problému je diskuse na téma vzniku a úspěchu firem. Levicově smýšlející lidé obvykle považují význam zakladatelů firem za menší a naopak kladou důraz na instituce. Amanda Schafferová v této souvislosti píše v MIT Technology Review následující: „Tím, že věříme v mýtus velkých vůdců, můžeme podkopávat systémy, které jsou ve skutečnosti hlavní příčinou inovací.“ A Mariana Mazzucato z University of Sussex zase tvrdí: „Firmy Elona Muska se spoléhají na podporu z veřejných zdrojů a na dobré načasování. SpaceX se už roky veze na vládou financovaných technologiích a veřejné podpoře.“

Schafferová definuje teorii „velkých vůdců“ tak, že podle ní nemají instituce velký význam. Je ale faktem, že tito velcí vůdcové i instituce mají 100% vliv. Podnikatelé i instituce jsou vysoce komplementární. Bez vládního výzkumu, který vytvořil vesmírné technologie, by Muskův projekt SpaceX vůbec nevznikl. On by ale nevznikl ani v případě, že by tu nebyl Musk. Musk a vláda jsou dva články řetězu a existovat musí oba. Mnoho lidí neporozumělo tomu, když Barack Obama v jednom svém projevu řekl: „Vy jste to nevybudovali.“ On se ale snažil vysvětlit, že vláda byla nezbytnou součástí v celém řetězu kauzalit. Někteří lidé se ale domnívali, že tím chtěl snížit význam podnikatelů a i pro velkého řečníka, jakým Obama je, bylo tento koncept těžké vysvětlit.

Jak bychom o kauzalitě měli přemýšlet v praxi? Pokud chceme něco podpořit, měli bychom se zaměřit na ten nejslabší článek a na jeho posílení. Platí to například o budování nových společností. Třeba v Japonsku jsou k dispozici nové technologie i firemní zdroje, ale není tam dost podnikavých lidí. V Japonsku by tedy měli být podnikatelé podporováni v tom, aby byli ochotni riskovat a zakládat nové firmy. V chudých zemích je zase často dost potenciálních podnikatelů, ale slabé instituce. Tam by mělo být prioritou posílení vlády práva a výzkum a vývoj. A hlavně bychom měli o vývoji přemýšlet jako o řetězci kauzalit a ne neustále vážit, jak moc daný faktor k výsledku přispěl.

Autorem je ekonom Noah Smith.

Zdroj: Bloomberg


Čtěte více:

Hike FEDu?
25.08.2015 10:27
Včerejší projev člena FED z Atlanty Dennise Lockharta v Berkeley v Kal...
Panický výprodej čínských akcií pokračuje největším propadem od roku 1996
25.08.2015 10:44
Kolaps čínského akciového trhu pokračoval i dnes, akcie prohloubily zt...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data