Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Větší než malé množství zlata škodí

Větší než malé množství zlata škodí

20.11.2015 17:30

Pohyb ceny zlata bývá vysvětlován a predikován na základě řady teorií, pouček a úvah. Podívejme se na to, co by podle těch hlavních měla jeho cena dělat v poslední době:

--Útoky v Paříži a zvýšené geopolitické napětí by měly jednoznačně zvyšovat poptávku po bezpečných aktivech. Nejvíce pak po aktivech, které mají šanci na využití i při významné destrukci stávajících společensko-ekonomických systémů. Zlato by tudíž mělo procházet velmi silnou rally.

--Zmíněné útoky a tenze by měly vést k úprku do bezpečných přístavů, tedy zejména do USA. Důsledkem by mělo být posilování dolaru, které se obvykle pojí s nižšími cenami komodit včetně zlata. Zlato by tak mělo oslabovat.

--Současná situace a prudký růst nejistoty by měly reprezentovat negativní poptávkový šok v globální ekonomice, který vrátí do hry deflační hrozbu ve vyspělých a rozvíjejících se ekonomikách. Deflační tlaky jsou pohromou pro aktiva, která mají sloužit jako zajištění proti vysoké inflaci. Zlato by tak mělo prudce oslabovat.

--Současná situace a vysoká nejistota zvyšují deflační tlaky, roste tak pravděpodobnost ekonomického kolapsu, protože s těmito tlaky už není čím bojovat. Zlato v takovém scénáři nemá hodnotu jako zajištění proti inflaci, ale jako platidlo, které vydrží vše. Jeho cena by měla růst.

--Na deflační tlaky a vysokou nejistotu zareagují centrální banky agresivním monetárním uvolněním, které zvýší pravděpodobnost vysoké inflace ve středně dlouhém období. Zlato by mělo růst.

Výše uvedené by šlo detailněji rozebírat, ale ono v podstatě není proč. Jasné je, že cena zlata šla dolů. A také to, že zlato je aktivem, kde si každý najde pro vysvětlení to své a od toho jen nerad ustupuje. Já sám se ohledně zlata držím už roky jednoduchého pohledu, který tu čas od času zmiňuji, protože ho stále pokládám za relevantní: Teorie počítající s tím, že monetární uvolnění automaticky znamená vyšší inflaci, je od počátku mylná. To se stále více ukazuje na reálném vývoji a zlato tak postupně ztrácí naprosto klíčový faktor podpory. Pokud je pak někdo přesvědčen, že zlato je naprosto nadřazeným aktivem všem ostatním, radím použít rčení, že „dobrého jen pomálu“.

To ale neznamená, že bychom se ke zlatu měli úplně otáčet zády. Důvody jsou dva: První z nich můžeme shrnout do pojmu „tail risk“ a druhý do pojmu černé labutě. O těchto opeřencích toho v podstatě z definice nemůžeme mnoho co říci (pokud by to šlo, nebyli by to oni). U extrémních rizik pak zůstávají ona dvě klíčová „zlatá“ témata: Kolaps systému/civilizace a vysoká inflace. Detailnější úvahy týkající se prvního páchám jen velmi nerad. A v druhém případě v podstatě hovoříme o tom, že by vlády a centrální banky musela zachvátit vlna šílenství. Což nemůžeme úplně vyloučit ani sami u sebe.

Nový zlatý cyklus

Následující graf ukazuje, jak se vyvíjelo to, čemu můžeme říkat zlatá cena akcií. Konkrétní údaj říká, za kolik uncí zlata bylo v daném čase teoreticky možno koupit index DJIA . Pokud tedy křivka roste, na nákup akcií jsme potřebovali více zlata (akcie byly relativně ke zlatu více ceněny) a naopak. Patrné jsou tři cykly, které můžeme vnímat jako dlouhodobé posuny averze a náklonnosti k reálným a finančním aktivům. Zdá se, že jsme se už nevratně vydali do cyklu čtvrtého, protože atraktivita finančních aktiv relativně k těm reálným opět znatelně roste:

aaa-1

Pokud by měl pokračovat předchozí trend, je vrchol současného cyklu ještě hodně daleko. To znamená, že zlato by mělo k akciím ještě hodně zlevnit. To se může samozřejmě stát přes pokles ceny zlata a/nebo růst cen akcií. Pro mě je to ale spíše taková zajímavost – jak jsem naznačil, větší než malé množství zlata v portfoliu podle mne nedává moc smysl. A nesnažil bych se to modifikovat za pomocí poučky tvrdící, že „alkohol v malých dávkách neškodí v jakémkoliv množství“. Pro hodnocení atraktivity akcií pak nepotřebujeme hledět na vývoj ceny zlata, ale na jejich schopnost generovat tok hotovosti.


Váš názor
  • Čtu Vás rád
    22.11.2015 18:05

    a úplně mi stačí odstavec: První z nich můžeme shrnout do pojmu „tail risk“ a druhý do pojmu černé labutě. O těchto opeřencích toho v podstatě z definice nemůžeme mnoho co říci (pokud by to šlo, nebyli by to oni). U extrémních rizik pak zůstávají ona dvě klíčová „zlatá“ témata: Kolaps systému/civilizace a vysoká inflace. Detailnější úvahy týkající se prvního páchám jen velmi nerad. A v druhém případě v podstatě hovoříme o tom, že by vlády a centrální banky musela zachvátit vlna šílenství. Což nemůžeme úplně vyloučit ani sami u sebe. On totiž popisuje smysluplnost jakéhokoli předpovídání.
    Bo
  •  
    21.11.2015 21:46

    Pan Soustruznik ma ciastocnu pravdu. Ma pravdu v tom, ze male mnozstvo zlata nie je na skodu. Moze sa stat, ze zlato pripadne este poklesne. Podotykam, nie je to nemozne. Iste je vsak, ze skrachuju akciove trhy. Mozno o mesiac, mozno o rok, ale skrachuju. Do roka urcite. To je axioma, ale pevne si za nou stojim. A je jedno, co urobi FED, ale megabublina na akciovych trhoch splasne. Potom bude mat zmysel vlastnit zlato. Baltic Dry index pada a pada, dolar rastie priam raketovo a kazdy je na dolar long, dlhy statov rastu vyraznym tempom. Uvidime, ci skrachuje skor Japosko, alebo Dow Jones, ale nieco z toho padne. Alebo Nemecko zavedie opät DM. Je jedno, co z toho sa stane, ale potom zlato asi tazko zozeniete. Ak ano, tak iba za mohonasobok terajsej ceny.
    eurofisher
  •  
    21.11.2015 19:38

    Pan Soustružník opět "ZAJÍMAVĚ a FUNDOVANĚ" pohovořil(popsal) i pro mě trochu nepochopitelný vývoj "chování" zlata. Lze v mnohém souhlasit a zároveň i odporovat, záleží spíše na "druhu" preferencí či dokonce filosofii chování autorů v současném světě. Jinými slovy, platí, že historické soudy o chování zlata již asi neplatí, tedy nový normál? Přesto věřím, že zlato, tedy jeho kupci a prodejci se chovají max. racionálně a mají své priority, které mohou "vytvořit" nový trend a ten budeme muset asi respektovat či ignorovat. Moje preference jako v současnosti silně nakupujícího je dána převisem hotovosti a zároveň absencí alternativních možností investování bez menšího rizika než je investice do nákupu zlata s rizikem mírného poklesu, když jeho ceny jsou na letitých minimech a rozhodující globální kupci (USA) jsou také při chuti.
    profesor
Aktuální komentáře
19.03.2024
11:06Jan Bureš: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
10:05Unilever oddělí podnikání se zmrzlinou do samostatného podniku a zruší 7500 míst
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení