Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zhodnocení výhledu na rok 2015 po proběhnuvším 4Q - úspěšná sázka na akcie

Zhodnocení výhledu na rok 2015 po proběhnuvším 4Q - úspěšná sázka na akcie

20.01.2016 16:01
Autor: Jan Šumbera, Patria Research

Poslední kvartál loňského roku vyzněl pro akciové trhy velmi příznivě. K dobré plošné výkonnosti dopomohl především ústup obav z vývoje v Číně (jakkoliv jsou v novém roce v plné síle zpět) a příznivé makroekonomické statistiky. V Evropě potěšily zejména předstihové indikátory, v USA se pak investoři „smířili“ s chystaným započetím procesu utažení měnové politiky americké centrální banky.

K němu se Fed odhodlal na prosincovém zasedání, když po takřka dekádě rozhodl o zvýšení referenčních sazeb. Kýžené změně ve směřování politiky nahrála silná data z trhu práce, očekávané zrychlení dynamiky růstu cen a taktéž uklidnění na finančních trzích. Na opačném břehu Atlantiku se měnová politika vydala zcela opačným směrem. ECB v úvodu prosince trhům představila rozšíření svých stimulačních balíčků, když program kvantitativního uvolňování natáhla minimálně do března příštího roku a srazila depozitní sazbu hlouběji do záporu. Akciové trhy přesto očekávaly více. Především ty evropské tak v reakci odevzdaly část vybudovaných zisků, které nashromáždily s vidinou masivní měnové injekce.

Ztráty naopak odmazávalo euro. Dramata závěru roku pak podtrhl obnovený pokles cen ropy. Ten sice slibuje zesílení pozice spotřebitele, jeho přínos ekonomice skrze vyšší útraty se však prozatím odkládá v čase. Pozornost i proto přitáhla spíše navázaná komoditní odvětví, či americký trh s korporátními dluhopisy, na němž si těžařské společnosti s oblibou zajišťují potřebný kapitál.

Taktéž v posledním čtvrtletí loňského roku zůstaly naši preferovanou třídou aktiv akcie na rozvinutých trzích. V Evropě jsme se těšily z růstu o +5,2 % (Euro Stoxx 600), když lepší výsledek „odmítla“ již zmiňovaná ECB. V USA akcie připsaly +6,5 % (S&P 500). Zatímco v případě evropské skupiny akcií kvartální výsledek notně vylepšil celoroční výkonnost (+7,3 %), u americké akciové „odnože“ pouze odmazal část ztrát (-1,8 %). Dobrou trefou se ukázala námi preferovaná sázka na německý akciový index DAX . Ten za poslední tři měsíce roku připsal +11,2 % a dosáhl naší v září vytyčené cílové ceny. Mezi vyspělými trhy to byl vůbec nejlepší výsledek.

Nepovedený rok naopak završily akcie z rozvíjejících se trhů, když odepsaly dalšího -1,8 %. Za celý rok ztráta vyšplhala na -18 %, což pouze potvrzuje, že náš celoročně negativní postoj vůči akciím z rozvíjejících se trhů byl na místě. Ještě menší (dokonce té vůbec nejmenší) přízni se v našich doporučeních „těšily“ komodity. Nabídkové vlivy (postupně se přidávají i obavy na poptávkové straně) v posledním čtvrtletí stáhly komodity do ztráty -16,7 % a i v tomto případě potvrdily naši šťastnou ruku. O něco méně úspěšní jsme byli s předpovědí na pokles cen vládních dluhopisů. Zatímco v USA s výhledem růstu sazeb příběh z části zafungoval (vládní dluhopisy odepsaly -2,1 %), v Evropě se této třídě aktiv níže nechtělo (+0,4 %). V obdobném gardu jen o něco svižněji čtvrtletí odehrály také korporátní dluhopisy spekulativního typu (USA -3,3 %/Evropa +1 %).

Pro čtvrté čtvrtletí jsme v rámci sektorové preference potvrzovali náš pozitivní náhled na cykličtější segmenty hospodářství. Sektor IT v USA připsal +8,2 % a překonal tak výkonností širší index S&P 500 (+6,5 %). Ještě lépe si vedl sektor zdravotnictví s kapitálovým výnosem +8,8 %. Oba sektory naši úspěšnou preferenci podtrhly i v celoročním srovnání, když připsaly (+1,4 %/4,3 % proti -1,8 % u S&P 500).

V Evropě jsme pozornost zaměřili zejména na zajímavé strukturální příběhy a vybrané samostatné tituly. Zhmotnila se naše dlouhodobější sázka na konsolidaci pivovarnického sektoru, z níž profitoval zejména lídr trhu AB InBev (+20,5 %). V návaznosti na primární úpis akcií Ferrari na newyorské burze jsme taktéž doporučovali nákup akcií mateřského koncernu Fiat-Chrysler. S dosažením naší cílové ceny kapitálový výnos dosáhl +16 %. Příliš se naopak nevydařila sázka na bankovní tituly, které plošně ztrácely (nižší) jednotky procent. Zdá se, že trh prozatím s napětím čeká, zda představené restrukturalizační plány bank, o které opíráme naše doporučení, skutečně přinesou kýžené ovoce.

Na poli „bankovních“ nápadů se úspěšně ukázala sázka na akcie Erste Bank
, které ve čtvrtém čtvrtletí připsaly 10,4 %. Titul se v našich doporučeních ocitl již na samém začátku loňského roku, pročež s radostí sledujeme jeho fantastickou celoroční výkonnost (+46,4 %). Z titulů pražské burzy v našem hledáčku na rok 2015 uvízly také akcie Pegas Nonwovens (kapitálový výnos +14,2 %), Philip Morris (+10,9 %), či Komerční banky (+4,4 %), které bezpečně překonaly výkonnost indexu PX (+1 %). Jejich zařazení vyznívá o to pozitivněji, že všechny tři tituly investory odměnily také štědrou dividendou. Vítězem posledního čtvrtletí loňského roku byly akcie O2 CR, které navázaly na svou celoroční spanilou jízdu a přidaly 17,8 %.

Z měnových párů jsme pro čtvrtý kvartál preferovali dolar na páru s jenem (+0,4 %), negativní postoj jsme naopak zaujali vůči britské libře na páru s dolarem (-2,6 %). Hlavní měnovou sázkou loňského roku byl pro nás dolar proti euru. Zejména díky divergenci měnových politik tato pozice přinesla zhodnocení +11,4 %.


Čtěte více:

Krátkodobé investiční tipy - výběr z amerických akcií
16.11.2015 14:00
Rádi bychom Vám prezentovali další ze série analytických prací našeho ...
Dlouhodobé investiční příležitosti (DIP) - aktualizace pro americký trh
10.12.2015 16:55
Výběr správných titulů je při investování na kapitálových trzích klíčo...
DIP: Akciový index S&P 500 - Málo muziky za hodně rizika
11.12.2015 11:00
Příští týden proběhne mimořádně důležité zasedání americké centrální b...
Krátkodobé investiční tipy - předvánoční výběr z amerického burzovního parketu
22.12.2015 11:15
Rádi bychom Vám prezentovali další ze série analytických prací našeho ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.03.2024
12:51Preview výsledků ČEZ za rok 2023: Slabší trading, cenové stropy a windfall tax stlačí zisk, dividenda dosáhne až 56 Kč  
11:23Japonský jen slábne i s vyššími sazbami. Akcie v Evropě beze směru  
11:06Jan Bureš: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
10:05Unilever oddělí podnikání se zmrzlinou do samostatného podniku a zruší 7500 míst
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení