Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články  
Krátkodobé investiční tipy - předvánoční výběr z amerického burzovního parketu

Krátkodobé investiční tipy - předvánoční výběr z amerického burzovního parketu

22.12.2015 11:15
Autor: Branislav Soták, Patria Finance

Rádi bychom Vám prezentovali další ze série analytických prací našeho týmu Patria Research v podobě krátkodobých investičních tipů (o tomto formátu, co je a jak funguje, jste se mohli dozvědět již ZDE). Nedávno jsme aktualizovali náš seznam Dlouhodobých investičních příležitostí (DIP) pro tituly z USA, více ZDE, a dnes přinášíme krátkodobé investiční tipy vybrané z amerických cenných papírů. Za zajímavé považujeme v USA tyto tituly:

Dollar General Corp

• Diskontní maloobchodní řetězec s širokou produktovou nabídkou operující v USA. Disponuje takřka 12 tis. obchody.

• Z makro-pohledu jde o sázku na pokračující oživení soukromé spotřeby, která je v současnosti dominantní hnací silou růstu domácího HDP.

• I v jinak obtížném retailovém prostředí, kde se nedaří hlavně obchodním domům jako Macy´s nebo JC Penney, jež přicházejí o tržní podíl na úkor e-komerce, se diskontním řetězcům jako Dollar General vede poměrně dobře. Dokumentují to stále rostoucí organické tržby (resp. same store sales). Navíc bez potřeby nějakého výrazného „slevového“ čištění inventáře, což podporuje profitabilitu podnikání. Pro hrubou marži jsou pak další oporou pro FY16 setrvale klesající spediční náklady.

• Akcie diskontních prodejců přesto během léta a podzimu celkem hluboko korigovaly se zbytkem sektoru i přes značně acyklický obchodní model (diskont v nižších cenových kategoriích), načež se ocitly na velmi zajímavých valuačních úrovních. Třeba Dollar General nyní obchoduje s valuačním diskontem vůči indexu S&P 500, zatímco během uplynulých 5 let obchodovaly akcie v průměru s 12% relativní valuační prémií.

• To vše v situaci, kdy u DG nadále počítáme s dvojciferným růstem EPS, přičemž u indexu S&P 500 počítáme pro příští rok nanejvýš s vyšším jednociferným tempem. Výhled samotné společnosti pro F4Q15 a FY15 přitom zůstává konzervativní.

• Nedílnou součástí valuačního argumentu je i jedna z nejatraktivnějších kombinací FCF výnosu a ROIC mezi maloobchodními řetězci.

McKesson Corp

• Společnost distribuuje léky a vybavení, taktéž dodává informační technologie pro zdravotnický průmysl.

• Doporučení opíráme primárně o valuaci a bilanci, jež oddělují McKesson od zbytku zdravotnického dodavatelského řetězce, jenž je aktuálně díky zhoršujícím se fundamentům v nepřízni investorů. Největší problém se črtá v podobě možné deflace cen léčiv v příštím roce, což by se událo poprvé od roku 2011.

• V zhoršujícím se fundamentálním prostředí navíc McKesson přišla kvůli provedené konsolidaci v sektoru o několik velkých zákazníků. To ještě urychlilo výprodej na akciích. Na druhé straně si ale myslíme, že právě tato kapitulace rychle promítla do ceny akcií to, co zbytek sektoru pravděpodobně ještě jenom čeká. Jinými slovy, sentiment kolem akcií McKesson již dle našeho názoru dosáhl dna.

• Výsledkem je velmi příznivá valuace, když 2016E P/E poměr dosahuje jen 13,3x, což představuje >20% diskont vůči indexu S&P 500 a -2,8x vůči zbytku sektoru. Historicky přitom MCK obchoduje vůči trhu s 2% valuační prémií, vůči sektoru pak P/E diskont dosahuje v průměru jen -0,9x. Pokud by se akcie měly vrátit na úroveň historických průměrů, znamenalo by to potenciální výnos v řádu 15 %.

• Konečný výnos z investice by navíc mohl být vylepšen pokračujícím růstem EPS díky realizovaným synergiím z převzetí Celesia, nebo uplatněním části „střelného prachu“ na bilanci skrze zpětný odkup akcií/M&A. Menší část tržeb je pak exponovaná na strukturálně atraktivní odvětví zdravotní IT infrastruktury.

Mohawk Industries Inc

• Výrobce podlahových krytin pro rezidenční i komerční projekty. Operuje na globální bázi.

• Pro investici do akcií Mohawk Industries mluví především cyklické faktory na americkém realitním trhu.

• Rezidenční segment realitního trhu se ve své aktuální střední fázi cyklu potýká s relativně utaženou nabídkou, která by navíc měla v následujících letech pokrýt rostoucí poptávku ze strany populačně silné „miléniové“ generace. Počet volných rezidenčních nemovitostí k nastěhování klesl z krizového vrcholu (4Q08) na úrovni 2,9 mil. na nynějších (2Q15) 1,8 mil. Zásoby nemovitostí ke koupi se taky notně ztenčily, z téměř 3 mil. v roce 2009 na 0,2 mil. v 2Q15. Pod úrovní příslušnou pro probíhající fázi cyklu se navíc stále nachází i nerezidenční (tj. komerční) segment realitního trhu. Do budoucna tedy počítáme s pokračujícím oživením výstavby.

• Mimo to je toto odvětví cyklického spotřebního zboží (tj. stavební materiály, v případě MHK konkrétně podlahové krytiny) co do struktury tržeb navázané primárně na domácí trh (>70 % tržeb), což je v prostředí, kde se hlavní rizika pro akciové trhy koncentrují na rozvíjejících se trzích, celkem vítaná charakteristika.

• V neposlední řadě pak působí příznivě na profitabilitu podnikání nízké ceny komoditních výrobních vstupů. Provozní marže by se tak dle našeho názoru měly tentokrát přehoupnout přes hladinu typickou pro tuto fázi cyklu.

• U podlahových krytin tomu nahrává i proběhnuvší konsolidace odvětví, kde je nyní Mohawk s přehledem tržním lídrem. Implikace konsolidace jsou příznivé především pro cenotvorbu (provozní marže MHK vzrostla od roku 2009 o bezmála 800 bps!). Mohawk se tudíž z hlediska profitability pohybuje na špici odvětví.

Union Pacific Corp

• Americká železniční společnost zajišťující převoz nejrůznějšího zboží a výrobků. V rámci mixu převáží například zemědělské produkty, chemikálie či uhlí.

• Zisky železničních společností se opírají o tři hlavní faktory – objem přepraveného zboží, cenu za přepravu a produktivitu. Prudká sektorová korekce letošního roku je zapříčiněná setrvale klesajícím objemem přepraveného zboží. Zbylé dva faktory jsou dle našeho názoru v pořádku.

• Pokles objemu přepraveného zboží je dle našeho názoru do velké míry cyklickou záležitostí koncentrující se zejména u přepravy energetických vstupů (v případě Union Pacific především uhlí), nikoliv problémem strukturálního rázu. Vede nás k tomu pohled na meziroční dynamiku objemu přepravy v letošním roce. Již počátkem roku jsme pozorovali citelné ochlazování meziročního růstu, které pak posléze v 2Q15 rychle akcelerovalo až na meziroční pokles v řádu -10 % yoy. S příchodem léta se ovšem situace postupně stabilizovala na aktuálních zhruba -5 % yoy. Z historického hlediska je pak situace, kdy padá objem přepravy dva roky v řadě velmi neobvyklá. Pro příští rok tudíž počítáme se zformováním dna a pozvolným návratem do lehce černých čísel (z yoy perspektivy).

• Valuace v sektoru již ovšem diskontují závažnější vývoj, což činí z těchto titulů, a jmenovitě UNP, atraktivní investici. Sektorový NTM P/E poměr dosahuje pouze 15,2x (UNP 14,6x) , což je zhruba 1x pod trhem. Historicky pak tyto tituly zvyknou vůči trhu obchodovat spíše s >1x valuační prémií, což je dáno strukturálně vyšší provozní profitabilitou dosahovanou od roku 2010. Při disciplinované cenové politice (UNP ve 3Q15 +3,5 % yoy i přes pokles objemu přepravy) by se dle našeho názoru měly tyto tituly k valuační prémii posléze vrátit. Union Pacific je pak naším sektorovým koněm především díky nadstandardní provozní efektivnosti a silné rozvaze.

Výstupy analytického týmu Patria Finance můžete také sledovat v sekci Zápisník analytika.

Kompletní seznam investičních doporučení (krátkodobých i dlouhodobých) si mohou klienti Patria Direct stáhnout v obchodní platformě v záložce Research.


Čtěte více:

Dáte si Fofolu? (komentář analytika k IPO)
01.12.2015 12:24
Kofola je silná lokální firma s dobrým track rekordem a možnostmi dalš...
Dozvuky ECB, americký maloobchod, britské sazby… týdenní výhled
07.12.2015 11:00
V nejbližších dnech ještě může doznívat vliv posledních zpráv z ECB. S...
Dlouhodobé investiční příležitosti (DIP) - aktualizace pro americký trh
10.12.2015 16:55
Výběr správných titulů je při investování na kapitálových trzích klíčo...
DIP: Akciový index S&P 500 - Málo muziky za hodně rizika
11.12.2015 11:00
Příští týden proběhne mimořádně důležité zasedání americké centrální b...
Krátkodobé investiční tipy - výběr z evropských akcií
14.12.2015 14:00
Rádi bychom Vám prezentovali další ze série analytických prací našeho ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data