Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zrušme minimální mzdu, lepší je základní příjem

Zrušme minimální mzdu, lepší je základní příjem

07.04.2016 14:14
Autor: Redakce, Patria.cz

Ve Velké Británii dochází ke zvýšení minimální mzdy, v USA Bernie Sanders navrhuje, aby byla minimální mzda zvýšena o 50 %. Někteří politici v těch nejvíce socialistických zemích na světě jdou ale opačným směrem. A možná mají pravdu. Švédsko stejně jako Dánsko, Norsko či Švýcarsko nemá žádnou zákonem danou minimální mzdu. Ta je namísto toho výsledkem dohody mezi odbory a firmami. Ve Švédsku tato mzda dosahuje 20 000 švédských korun, což odpovídá asi 64 % průměrné mzdy (ve srovnání se Spojenými státy jde tedy o více než dvojnásobek). Tři opoziční strany ve Švédsku ale nyní navrhují, aby byla minimální mzda snížena. Příčinou jsou uprchlíci, kteří mají často jen nízké vzdělání.

Švédská vládnoucí koalice je proti popsanému návrhu, který je ale logický. Nezaměstnanost dosahuje ve Švédsku 7,6 % a neleží tudíž na mimořádně vysokých úrovních. Zároveň je ale faktem, že před krizí se pohybovala jen kolem 5 %. Ve Švédsku navíc existuje obrovský rozdíl mezi zaměstnaností domácí populace a imigrantů. U mladých dosahuje rozdíl až 70 % a pokud by došlo ke snížení minimální mzdy, tento rozdíl by to mohlo snížit. Spolu s ním by klesly i tenze ve společnosti.

Minimální mzda a silné odbory, které ji tlačí nahoru, představují problém ve všech zemích, kam míří vlna imigrantů. Nově příchozí jsou v nevýhodě, protože nejsou dostatečně jazykově vybaveni a jejich vzdělání není často v souladu s tím, co místní trh práce vyžaduje. Nikdo jim pak nechce nabídnout pracovní místo ani za minimální mzdu a platí to zejména v případě, že se na pozici hlásí i řada místních lidí. Minimální mzda pak není nástrojem sociální spravedlnosti, ale vytváří další bariéry, jejichž výsledkem mohou být ghetta, protesty v ulicích a vstup mladých lidí do teroristických organizací.

K podobným závěrům dochází i MMF. Ten tvrdí: „Existující studie ukazují, že zaměstnanost a kvalita pracovních míst je u imigrantů vyšší v zemích, kde je nižší úroveň minimální mzdy a menší ochrana zaměstnanců.“ MMF tak navrhuje, aby u imigrantů byly používány přechodné výjimky z uplatňování minimálních mezd. Zároveň ale varuje před tím, že takový postup může na trhu práce vytvářet „duality, kterých bude těžké se zbavit“.

Problém s imigranty ukazuje na to, že spojování určitého základního příjmu s prací nemusí být vždy tím nejlepším řešením. Některé země už nyní experimentují s konceptem základního příjmu, který je vyplácen všem bez ohledu na to, zda daný člověk pracuje, či ne. Finská vláda pracuje na vytvoření nového systému a nyní jej testuje na projektu, v jehož rámci bude asi 10 000 lidí dostávat 550 eur měsíčně. Finská ekonomika se sice nachází v hlubokých problémech, vláda ale odhaduje, že tento základní příjem je schopna poskytovat celé populaci a financovat jej bude snížením výdajů ze současného systému sociální podpory.

Na podobném systému pracuje i Kanada, pilotní program začal v provincii Ontario. Podobně je na tom Nový Zéland, v Nizozemí jej chtějí testovat ve čtyřech velkých městech. V červnu proběhne referendum o základním příjmu ve Švýcarsku, ale pravděpodobnost úspěchu je zde poměrně nízká. Celkově jde o radikální návrhy, které vypadají jako rozdávání peněz lidem bez toho, aby museli něco udělat. Jde ale více o libertariánskou než o komunistickou ideu.

Vláda základním příjmem garantuje naprosté minimum nutné pro přežití a jde o stejnou službu, jako je například zajištění policejní ochrany. Pak se ale vláda úplně stáhne z trhu práce, protože její cíl nakrmit a ošatit populaci již byl splněn. Například finská vláda se dokonce domnívá, že vyplácení základního příjmu bude motivovat nezaměstnané, aby si hledali částečný pracovní úvazek. Ti se nyní bojí takovou práci přijmout, aby nepřišli o současné dávky.

Minimální příjem by neměl být překážkou tomu, aby si lidé hledali práci. Částka vyplácená ve Finsku ani zdaleka nestačí na pohodlný život. Problémem by ale mohla být zvýšená atraktivita dané země pro imigranty. Ti přicházejí ze zemí, kde je 550 euro za měsíc vysokou částkou. Otevřené hranice by se pak pravděpodobně staly problémem, ale problém s uprchlíky by měly evropské země řešit systematicky bez ohledu na možné zavedení základního příjmu. Faktem pak je, že vláda se nemá míchat do toho, kolik firmy platí svým zaměstnancům.

Autorem je Leonid Bershidsky.

Zdroj: Bloomberg


Čtěte více:

TPA Horwath pro Patrii Online: Počet přeshraničních fúzí je dokladem vysoké ekonomické stability firem v rámci Evropy
07.04.2016 13:40
V roce 2015 bylo započato rekordní množství přeshraničních fúzí. Do sb...
Babiš: OKD lze řešit odkupem dluhů státem či společnou firmou
07.04.2016 13:27
Mezi varianty řešení situace černouhelné společnosti OKD patří odkoupe...
ECB prý nediskutuje o možnosti přímé distribuce peněz lidem
07.04.2016 14:04
Evropská centrální banka (ECB) je v případě potřeby připravena k další...

Váš názor
  • autor
    08.04.2016 8:51

    nelogicky resi problemy, ktery by bez neomarx. multikulti experimentu vubec nevznikaly... :-) a bez odboru by nebyl zase problem zamestnat mlade lidi, viz. otresny priklad Italie = masova emigrace mladych Italu do sveta a jejich nahrazeni negramotnymi imigranty...
    neo029
  •  
    08.04.2016 7:53

    Je to jednoduché. Zrušte všechny sociální dávky, všechny dotace, a každý ať se stará sám o sebe nebo o svou rodinu. O peníze ušetřené za nesmyslné dávky a dotace všem i zemědělcům se může snížit daňové zatížení a mezi lidma bude tím pádem více peněz na uživení celé rodiny. Pak bude stačit, aby pracoval jen jeden z rodiny. Fungovalo to tady celá staletí. Tak co zas vymýšlíte za novoty.
    ekonom amatér
  • není to špatný nápad
    07.04.2016 21:48

    mít základní příjem . ALE, jsou ty ale... 1) příliv immigrantů. 2)musí se rukuv ruce se zavedením základ. příjmu zrušit veškeré sociální dávky, 3) co stane, když např. sociálně slabá finančně zcela nezodpovědná rodina prokouří a propije veškerý záklaní příjem všech členů (rodičů i dětí ) během prvních 14 dnů v měsíci ?? Co budou jíst další 2 týdny ?? Nebo poběží s velkým rámusem na sociálku pro další prašule ?? Musela by se současně se základním příjmem zavest možnost kurately, kdy např. sociál. pracovník by dotyčné rodině každé ráno dával 1/30 celkového součtu základ. příjmu všech členů rodiny. A to nejde, protože by se hned ozvali aktivisti a AI a kdovíkdo jěště, a že to je proti lidským právům. Takže prdlajs.
    občan
    • Re: není to špatný nápad
      08.04.2016 9:02

      ty nejsi občan, ty jsi socialista. Proč se staráš o ostatní, jaký sociální pracovník, proč??? Ať si každý dělá s penězma co chce a za co chce si je utratí. Jakým právem by jsi rozhodoval o tom, co kdo udělá se svým příjmem? To chce ta soudružka Marksová, já když ji slyším tak se mě otvírá kudla v kapse co to je za hloupou ženskou a jak je suveréní, ona tomu co plká snad i věří.
      tk69
  •  
    07.04.2016 17:08

    Leonid Silberstein chce prostě za kažkou cenu všechny zmixovat do neživotaschopný (de)formy a tím se problém vyřeší sám...teda podle něj
    mark
Aktuální komentáře
19.04.2024
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data