Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Investiční téma: Nedostatek vody

Investiční téma: Nedostatek vody

27.05.2016 17:45

Snad všude, kam se investor podívá, uvidí ropu. Není na tom nic divného, protože jde o motor globální ekonomiky, její cena odráží řadu významných faktorů a obratem na ně zase působí. Nejde ale samozřejmě ani zdaleka o kapalinu pro nás nejvýznamnější. Tou je bezpochyby voda, u níž hřešíme na to, že není zároveň kapalinou nejvzácnější. Zatím.

Podle nejednoho odborníka i laika se to totiž může postupně, či dokonce skokově změnit. Koneckonců sucha posledních dvou let nám v ČR i Evropě tuto možnost dost jasně připomínají. Rostoucí nedostatek/vzácnost vody se tak může stát i významným investičním tématem, které lze uchopit například přes akcie společností, jejichž činnost s vodohospodářstvím souvisí (viz poslední dva příspěvky v sérii Zaostřeno na Blue Chips).

Podívejme se tedy na toto téma detailněji. V prvním obrázku jsou shrnuty projekce růstu poptávky po vodě do roku 2030 od McKinsey. Barevná pole jsou v kubických metrech, poslední číselný sloupec ukazuje % růst poptávky vztažený k její výši v roce 2005. Z tohoto pohledu bude nejvyšší nárůst poptávky v subsaharské Africe (283 %) – mimo jiné faktor, který hovoří ve prospěch teorií o tom, že imigraci budeme v Evropě řešit dlouhodobě a intenzivně.

Z absolutního hlediska by mělo k největšímu růstu poptávky po vodě dojít v Číně (532 miliard metrů krychlových ročně) a v Indii (468 metrů krychlových ročně). Z grafu je také zřejmé, že v Číně bude růst poptávky tažen zejména průmyslem (tmavě zelená pole), jinde ale bude dominovat spíše zemědělství (žlutá pole). V Evropě se čeká 50 % růst poptávky, tažený cca napůl průmyslem:

Voda 1.png

Zdroj: McKinsey

Jak na tom bude nabídková strana trhu? Její očekávaný vývoj popisuje druhý obrázek. Pokud začneme od spodu, uvidíme současnou úroveň „spolehlivé“ nabídky a její světle modře vyznačený růst ve scénáři „vše bude jako doposud“. Výsledkem by mělo být pokrytí 20 % mezery mezi současnou nabídkou a očekávanou poptávkou.

Nyní se přesuňme nahoru: Poptávka se bude v případě, že nedojde k žádnému zlepšení v efektivitě využívání vody, pohybovat kolem 7 000 miliard kubických metrů. O něco níže se můžeme v poptávce přesunout na základě dosavadních zkušeností se zvyšováním této efektivity (světle modře vyznačené pole). To pokryje dalších 20 % zmíněné mezery. Přesto ale zůstává obrovská 60 % propast mezi takto „upravenou“ projektovanou poptávkou a nabídkou:

Voda 2.png

Zdroj: McKinsey

Z ekonomického hlediska je „řešení“ výše popsaných nerovnováh jednoduché: Růst cen. Jenže v případě vody a zejména ve spojení s chudými zeměmi to je řešení, mírně řečeno, problematické. V praxi snad dojde k tomu, že se s vodou naučíme lépe nakládat – zlepší se efektivita na straně poptávky i nabídky, ovšem pomoci nám k tomu asi cenový růst bude muset. Trasa této cesty bude do značné míry dána tím, jaké jsou naše technologické možnosti, které určují sklon křivky nabídky. Jak ukazuje příklad Indie, ten je často bohužel hodně prudký. Jinak řečeno, malé zvýšení nabídky vyžaduje velký růst nákladů/investic/cen. Mezi nejdražší způsoby jak nabídku zvýšit pak patří využívání dešťové vody (0,38 dolarů na kubík) a destinace (0,8 dolarů na kubík). Městské nádrže prý vyjdou na 0,06 dolarů na kubík:

Voda 3.png

Odborníci na vodohospodářství u nás už roky říkají to, co dá i zdravý rozum: Měli bychom co nejvíce zadržovat vodu v krajině a nepouštět do ní všemožné jedy a znečištění. Problém je mimo jiné v tom, že tu čelíme značným externalitám – voda není ničí, potřebujeme jí všichni a klíčové změny jdou udělat jen na základě koordinovaných a řízených kroků. Heslo „nehas, co tě nepálí“ zde určitě neplatí.

Hospodaření s vodou a vážení si jí je podle mne určitým důkazem naší skutečné vyspělosti – právě proto, že není ničí a zároveň všech. Z investičního hlediska je pak popsané téma výživné. Jak jsem zmínil, jedním z hlavních způsobů, jak jej uchopit, jsou společnosti přímo, či nepřímo napojené na hospodaření s vodou. Tedy s komoditou, které bude pravděpodobně stále větší nedostatek, jejíž cena poroste, bude vyžadovat stále větší investice a snaha o její zajištění možná někde povede i ke značným geopolitickým tenzím.


Čtěte více:

Microsoft má problémy s upgradem na Windows 10 v Číně
27.05.2016 12:36
Microsoft když představoval svojí novou platformu Windows 10, tak ani ...
Americká ekonomika začátkem roku rostla o něco rychleji - revize přinesla zlepšení
27.05.2016 14:43
Růst amerického HDP za první kvartál byl revidován na 0,8 z 0,5 procen...
Drahý nebo strategický kov? Stříbro údajně může vyletět na 140 USD
27.05.2016 15:11
Stříbru se v letošním roce zatím až nebývale dařilo. Co se výkonnosti ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
10.05.2024
10:12Gen očekává pro fiskální rok 2025 příjmy u 4 miliard dolarů. Roli prezidenta opouští Ondřej Vlček
9:25Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení
14:24Britská centrální banka ponechala úroky beze změny
14:01Bloomberg: Hedge fondy sází proti Bank of Japan, čekají oslabení jenu
12:26Čínská nadvýroba znepokojuje svět, rychlé řešení ale není na obzoru
11:28Nová vzpruha nepřichází, krátkodobý růst se unavil  
11:03USA byly ve čtvrtletí největším obchodním partnerem Německa, překonaly Čínu
10:10Nová prognóza ČBA: Česká ekonomika letos poroste o 1,4 %, příští rok zrychlí na 2,7 %. Zlepšil se vývoj v zahraničí
9:32Maloobchodní tržby v Česku v březnu zrychlily meziroční růst na 6,1 procenta
9:26Banka BBVA nabídla více než 12 miliard eur akcionářům konkurenční Sabadell
9:11Rozbřesk: Švédsko poslalo sazby včera dolů, Velká Británie a Polsko je dnes podrží. Koruna zatvrzele u 25,00 k euru

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Iveco Group NV (03/24 Q1)
8:00UK - HDP, q/q
9:00CZ - Nezaměstnanost
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university