Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Víkendář: Vstupujeme do nového světového řádu

Víkendář: Vstupujeme do nového světového řádu

28.01.2017 9:27
Autor: Redakce, Patria.cz

Známá historička Anne Applebaumová v rozhovoru pro Der Spiegel uvedla, že po zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem „se změnil světový řád, který jsme znali od doby druhé světové války“. Platí to o všech institucích, které doposud zajišťovaly mír a podporovaly globální obchod včetně NATO a EU.

Historička podle svých slov nechce predikovat žádné neštěstí, ale obává se „nové ruské okupace části východní Evropy a snah Ruska o posílení svého vlivu v Německu a dalších částech Evropy“. Jeho cílem by mělo být omezení demokracie v kontinentální politice. K tomu se Applebaumová obává americké obchodní války s Čínou s tím, že spory mezi těmito dvěma zeměmi by mohly přerůst ve skutečný ozbrojený konflikt.

Může k těmto věcem v dohledné době skutečně dojít? „Hodně záleží na tom, kdo bude mít v nové americké vládě rozhodující slovo. Nový ministr obrany James Mattis řekl, že stojí stoprocentně za NATO. Pokud by něco takového řekl před šesti měsíci Obama, byla by to nuda, ovšem nyní se časy mění,“ říká Applebaumová. Trump se podle ní naučil pohybovat se ve světě, kdy lidé žijí v „oddělených realitách“, informace získávají z Facebooku a věří jen určité skupině faktů. Trump se podle ní nikdy nesnažil oslovit všechny Američany, „jen děkuje těm, kteří ho volili a zbytek jsou podle něj jen ubožáci“.

„Obecně je chybou domnívat se, že Trumpovo vítězství se dá vysvětlit na čistě ekonomickém základě. Nejchudší Američané volili Clintonovou, někteří boháči zase Trumpa. Americké ekonomice se vede dobře, nezaměstnanost se nachází nízko. Trump spíše zvítězil díky kultuře ve společnosti, protože lidem sliboval, že jim vrátí pracovní místa, která měli jejich rodiče. Implicitně také sliboval, že vrátí čas do doby po válce, kdy Spojeným státům v podstatě nikdo nekonkuroval,“ tvrdí Applebaumová. Na otázku, zda se může ze Spojených států stát autoritářský stát, odpovídá, že mají mnohem větší decentralizaci moci než země evropské a změna ústavy by znamenala velmi zdlouhavý proces. Trump ale podle ní může „podkopat některé tradiční mechanismy, které omezují moc prezidenta a útočit může zejména na tisk“.

Budoucnost NATO nyní podle historičky hodně záleží na Evropě: Na tom, zda bude sama schopna identifikovat hlavní bezpečnostní hrozby, připravit se na ně a vyzbrojit se i bez USA. Největším rizikem je, že „Evropa na novou situaci nezareaguje a platí to zejména o Německu“. Tomu se moc nechce používat svou armádu, nechce zvyšovat výdaje na zbrojení a nelíbí se mu ani pozice vojenského vůdce Evropy. Evropská bezpečnost ale může záviset právě na této zemi, Francii, Británii a možná několika dalších. „Je lepší začít počítat s možností, že kybernetická obrana, obrana proti terorismu a obrana konvenčními zbraněmi bude nyní ležet pouze v rukou Evropy,“ domnívá se historička.

Euforie devadesátých let je pryč

Populismus v USA i Evropě se podle Applebaumové veze na vlně nostalgie za starými časy a když Trump slibuje, že pozvedne Spojené státy k bývalým výšinám, je to v podstatě to samé, co třeba slibuje Francouzům Le Penová. Reakce na populistické tlaky by ale neměla spočívat v tom, že budeme neustále opakovat, že vše je vlastně v pořádku. Musíme znovu vyzdvihovat přínosy liberalismu a to, co může přinést v budoucnu. Tradiční boje mezi starými politickými stranami pak již v novém prostředí nemají žádný smysl, což nacionalisté a populisté už pochopili.

„Lidé blízcí Donaldu Trumpovi mi řekli, že jediná oblast zahraniční politiky, která ho skutečně zajímá, je brexit. Hlasování o něm mu totiž podle jeho názoru vydláždilo cestu k volebnímu vítězství a on nyní chce pomoci Británii odejít z EU a možná i poškodit Unii tím, že Británii nabídne obchodní dohodu. Bojím se, že britská premiérka, která zoufala hledá spojence a potřebuje úspěch, do této pasti skočí. Ztratí pak velmi výhodnou a důležitou obchodní dohodu s EU a namísto ní získá ne tak výhodnou dohodu s USA,“ říká Applebaumová. Možné je podle ní dokonce i to, že nakonec vznikne aliance mezi Trumpem, Le Penovou, Geertem Wildersem a Nigelem Faragem tak, jak si ji pravděpodobně představuje nový stratég Bílého domu Steve Bannon.

„Domnívám se, že demokracie může přežít. Ale euforie devadesátých let už skončila. Trump není příčinou, ale symptomem této změny. Lidé digitálního věku jsou frustrováni pomalostí demokratických procesů a vadí jim, že globalizace snížila roli národních vlád. Řada lidí se ptá, proč prostě někdo rychle nerozhodne, aby se mohlo jet dál. Současné změny ale také ukazují, že lidé jsou ochotni věnovat politice více času a tudíž tu je malá šance, že skončíme u mnohem silnějších demokracií,“ uzavírá historička.

Rozhovor vedli Christoph Scheuermann a Gordon Repinski.

(Zdroj: Der Spiegel)


Čtěte více:

Víkendář: Trump chce návrat „míru skrze sílu“, ale jeho podstatu nepochopil
07.01.2017 7:56
Henry Kissinger v roce 1994 napsal, že „studium historie neposkytuje ...
Víkendář: Startují experimenty se základním příjmem, má zachránit kapitalismus
08.01.2017 10:13
Finské Oulu by si určitě nikdo nespletl se Silicon Valley. Nachází se ...
Víkendář: Brexit se stává tragikomickou fraškou
14.01.2017 7:54
Po Velké Británii se množí konference a diskuse na téma brexitu a jeho...
Víkendář: Lagoský recept pro Evropu
15.01.2017 12:54
Když jsem cestoval po Nigérii, čekalo mě několik velkých překvapení. L...
Víkendář: Svět podle Viktora Orbána
22.01.2017 8:11
Felcsút leží 34 kilometrů západně od Budapešti. Má školku, domov pro ...
Víkendář: Evropa díky Trumpovi zesílí. Nebo kvůli a zešílí?
21.01.2017 8:05
Donald Trump moc nepřemýšlí nad volbou svých slov. Říká, že je mu jedn...

Váš názor
  • kolegové, přátelé, posluchači.. kolemjdoucí..
    29.01.2017 1:50

    ..toto vše je diskuse, polemika svobodných hlav, co člověk to názor, pohled... škoda že ne všude na světě... proto existuje evoluce, kde z několika názorů, informací se vykrystalizuje časem to nejlepší lépe to nejsilnější... Válka informační převažuje nad jakoukoliv jinou...My loutky pouze dohravame divadélko zinscenovane davno předtím + nějaké výkyvy... Všem statečným bojovníkům ať z leva či prava nechť je svobodná vůle a slovo se vyjádřit dána)...GL... Robin
    Nostradamus
  • Zábavný to bude určitě
    28.01.2017 23:34

    Frank-Walter Steinmeier, bývalý šéf německé diplomacie a nastávající spolkový prezident, označil Trumpa před americkými prezidentskými volbami za „kazatele nenávisti“.
    Špaček
  •  
    28.01.2017 13:18

    Souhlasím zejména s tím , že pro současnou internetovou generaci je doslova utrpením stále čekat , až se 28 nebo 27 států EU na čemkoliv dohodne . Proto lidé fandí a budou fandit politikům , kteří chtěji řídit stát jako firmu . Není to pochopitelně míněno doslova , ale kdyby se šéfové firem rozhodovali demokraticky stylem EU , tak jsou v Evropě nefungující manufaktury. Stále více lidí - voličů bude vzhlížet k úspěšným a rozhodným jedincům , ať se to Kalouskům , Teličkům nebo Sobotkům líbí , či ne . Volič už nemá chuť poslouchat politické tlachaly , nebo novodobé vzdělance , kteří zbohatli v hazardu , a chtějí této zemi prezidentovat . Jestli je to pro světový vývoj dobré . či ne , ukáže budoucnost . Má to pochopitelně velká rizika , ale bez nich se svět nepohne. Je těžko pochopitelné , když nám voličům chce pan Kalousek předložit vizi , kterou není schopen se svými % prosadit . Totéž pan Gazdík a mnoho dalších . Snad by bylo lepší , kdyby se férově přiznali , že se jim ve žvanírně zalíbilo , moc toho neumí a jde jim zejména o to zůstat u korýtka.
    Karel IV
  • Vynikající prezident USA
    28.01.2017 11:55

    Bylo by skvělé, kdyby se Trumpovi podařilo poškodit EU tím, že Británii nabídne obchodní dohodu a potom vznikla aliance mezi Trumpem, Le Penovou, Geertem Wildersem a Nigelem Faragem, to je zřejmé.
    Špaček
    • Re: Vynikající prezident USA
      28.01.2017 13:56

      To je sranda, jak komunisté fandí ultrapravici.
      Velkamedvědice
      •  
        28.01.2017 16:09

        Sem tam si můžeš přečíst, že Le Penová má podobný program jako komunisti, taky má od komunistú voliče. U nás občas něco podobného komentátoři a spol. řeknou o Okamurově SPD. Trumpův nejen inaugurační projev je mnohými hodnocen jako komunistický a o jeho programu jsem si přečetl, že má hodně společného s programem Berniho Sanderse (sympatizanta SSSR), jehož voliči (pár desítek tisíc ve třech rozhodujících státech USA) se dle mého názoru po Putinových kyberútocích přiklonili ve volbě k Trumpovi nebo neúčasti. Ale můžeš najít naprostou a jasnou názorovou shodu v oficiálních sděleních, napadení Srbska, Afghanistánu, Iráku, zosnování arabského jara v čele s vraždou Kaddáfího a další. Problémem je rasismus. Ale řekněme, že to vidím jako kdysi Západ - spojím se Stalinem proti Hitlerovi.
        Špaček
        • Špaček
          29.01.2017 1:10

          Jsou to holt extremy. U nás pravice a levice neexistuje. Ve světě se různě propojuje v různém spolecném odporu za prosazení rádoby svobody vesměs s politických potažmo finančních zájmů a chudí v očekávání jakékoliv změny budují nadšeně nový typ kriminálu. A v USA budou vracet vládu lidem partička miliárdářů, kteří je do krve oškubali.
          Velkamedvědice
          • VM
            29.01.2017 9:50

            Nový typ kriminálu si budujeme ať tak či tak. Viz vše co se děje a ještě bude dít v Evropě. Lezeme do chomoutu, prý ve jménu humanity..:-) Na kroky us goverment musíme počkat, hlavně na důsledky, btw ty těm miliardářům závidíš? Myslíš že ta banda před nima byla jako lepší? V čem? Kolik vyvařili na všech těch válkách od 2001? Nebudu jmenovat, kdo pamatuje ví...a Evropa je slabá, chce to vyměnit lídry, a ani to nemusí být le Pen nebo farage, hlavně někdo kdo má mozek a bude pracovat pro evropany, ne jinak. A sankce bych uvalil úplně jinde, jistě víš kde...Hezkou neděli!
            el mrcoch
            • Re: VM
              29.01.2017 12:12

              Ano, budujeme. Ne , nezávidim, jen píšu o tom paradoxu. Hezkou neděli i Tobě brachu..
              Velkamedvědice
              •  
                29.01.2017 15:39

                My zatím nebudujeme, my bouráme. EU. K tomu nám dopomáhej Donald Trump.
                Špaček
      •  
        28.01.2017 14:43

        a ty kabatniku fandis komu????
        velkaamdvedice
        •  
          28.01.2017 15:34

          on neni kabatnik medved nosi červene trenky a doma si hyčka prukaz z ssm a tady ted broji proti všem rudym takových jsem viděl spoustu tak to je :-) a hlavně nema rád rusy ale že jich 20 -30. mega umřelo aby on tu mohl tlachat to mu nevadi ....Amici by to sami nevytrhli neuměli porazit ani taliban v bačkorach ani vietkong ani ty maniaky z IS natož wehrmacht na zapadni frontu si chodili němci odpočinout (je to v každe knižce o 2. svet.), jak letci tak pěšaci tam to byla zývačka ... kdyby jim nedošla nafta v Ardenach tak válka pokračovala nejmin ještě pul roku a pak by se objevily die wunderwafe :-) a dodnes nikdo nevysvětlil co bylo za operaci high jump (amiků) :-) na jižnim polu :-) msf
          martík
          • Martík
            28.01.2017 19:28

            Chodím na ostro woe, inkontinentní pleny a trenky nosí maximalně důchodci zas zenitem, co se ukájí virtuálním napadáním..Žvásty o SSM si nech těm milenkám, co si musíš kupovat, ty Tě za ty prach budou říkat king.. Bolševici by nás měli na háku, kdyby je spojenec Hitler nenapadl, a vyhráli díky tomu, že obyčejný ruský voják nebyl pro ně véce než řivý štít a že ti nevadí ruská okupace a co snámi jako s kolonií dělali je jen odraz tvého levicového rudého charakteru, prot na prqavici pliváš....Fajn se mít budu, až rusomilové vymřou včetně křupana na hradě woe..MSF
            Velkamedvědice
            • Re: Martík
              28.01.2017 20:04

              já na pravici neplivam ale jakou tady maš mysliš ods a topku jeden za 18. druhy bez dvou za 20 :-). a s levici na mě nelez nemohu přijit dluhošovi na jmeno za jeho genialni privku OKD chci tam odborniky a ne tunelaře , zloděje a mafiany ale to bych se musel odstěhovat buh vi kam .... SPQR tehdy byla jina doma chleb a hry .... woe :-) a to že chodiš v tangach no budiž každemu co je jeho jest :-) PS. a ted jsme koloni koho nemužem byt imperialni velmoc a dělat si kolonie z jiných ?:-)
              martík
            • Re: Martík
              28.01.2017 19:44

              zlo zlo a zase zlo....taky je chceš všechny vyhubit jak ta úchylná dvojtečka? Jinak do Allepa dorazili turisti, teda pokud média nekecaj, mohl by tam být konečně mír...snad ti vrazi z Perského zálivu utřou hubu...
              el mrcoch
              •  
                28.01.2017 23:13

                Já nechci nikoho vyhubit, já jen chci aby se rozpadlo Rusko. Rusáci ať si dál žijí v Mongolsku, Číně, Sibiřském chanátu atp.
                ..
              •  
                28.01.2017 19:47

                Chápu. Nemám právo se bránit. Však Mša už Tě obdivuje, jak mě vždycky utřeš. Hezký večer. PS. Pošli foto Z Alexandrovců, až budete na hrobě K.K: tančit kozáčka
                Velkamedvědice
                • Nechápeš
                  28.01.2017 19:53

                  ...bránit se můžeš vždy, napsal jsem jenom svůj pohled na Tvoji reakci...jinak K.K. byl geniální a pokud bych to uměl tancoval bych jak kozáčka, tak charleston a klidně i břišní tanec...umění lidi spojuje ale kolem nás se děje něco úplně jiného...nezdá se Ti??
                  el mrcoch
                  • Re: Nechápeš
                    28.01.2017 20:21

                    Je neodiskutovatelný fakt, že komunisté třeba jako kolega Špaček Trumpa chtěli. A Putin taky. Proč to nepřijmout z chlavou hlavou..Za druhé ..Tvůj spolubojovnik Cetv, ktery mě bezdůvodně napadl, je trubička tvrdicí, že s každé dolarové transakce jde poplatek vládé Usa nebo třeba, že recese se týka jen západu, ale v rusku být nemůže...Trpělivě jsem mu vysvětlil, co je recese a odhadnul dopředu dokoce čísla v hdp. Reakcí byli nechutné sprosté lži, že prý jsem očekával zánik ruska a podobné hlouposti. Takovým lidem mam ustupovat?? Nikdy....A pak už si jen Martík přisadil rudé trenky....Nemlčel jsem a mlčet nebudu. Ruské dezinformacní zdroje fungují skvěke minimálně od radaru a dekuji, že zůstali neinfikovani lide jako knedlik...Že svět je slzavé údolí a a řití se do Váchalovy r..i a že kapitalismus neni zlatka bolševicke zaplaty nespasí....Ani Cetv ani Martika jsem neoslovil....
                    Velkamedvědice
                    •  
                      28.01.2017 20:46

                      Klidně bojuj, já tady žádné spolubojovníky nemám, s nikým nebojuji, pouze občas diskutuji...a dezinformacemi nebo polopravdami se to jen hemží všude, nejenom v sajuzu nebo ze sajuzu ...taky jsem rád že existují lidi kteří schvalují kolektivní nevinu, jakoukoliv...pecka...úprava historie je koníček těch kteří zrovna vládnou, z některých věcí co mají dneska děti ve škole bych zvracel...a kauzy cos tady vedl byly Tvoje...
                      el mrcoch
                  • Re: Nechápeš
                    28.01.2017 20:05

                    mrcochu nech ho on je zapškly :-) předtim byl. snima ted je proti nim :-) radši pojdme někdy na kafe. :-)
                    martík
                    •  
                      28.01.2017 20:18

                      Jasně bambulo...Říct mě to do očí, dostaneš kriglem od kofoly...
                      Velkamedvědice
                      •  
                        28.01.2017 20:33

                        za tu kofolu maš palec nahoru bambulo ale do oči bych ti to klidně řekl :-). protože bychom možná dobře zpklnuli a moc se nekasej jsem ejště jura ty mě kryglem kofoly ja tě kyblem tiramisu :-)
                        martík
                        • Martik
                          28.01.2017 20:43

                          o)) Dyť jenom špásujem....samo, že bychom pokecali...
                          Velkamedvědice
        •  
          28.01.2017 15:28

          Kabátníku? Hledíš do zrcadla?? No raději Špačkovi, který upřimně přizná, co si myslí, nestydí se priznat, že je neorganizovaný komunista a nikdy nelhal o mých názorech jako ty trubičko.
          Velkamedvědice
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university