Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Francie má sice nového prezidenta, ale staré problémy…

Rozbřesk: Francie má sice nového prezidenta, ale staré problémy…

15.05.2017 9:14
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Po francouzských prezidentských volbách nastává pro eurozónu krátké období politického klidu, tedy jen do té doby, než si britská premiérka potvrdí v červnových volbách silnější mandát pro vyjednávání o brexitu a než ve Francii přijdou na řadu další volby, ty parlamentní. Právě na nich se ukáže, co vlastně mohou nejen trhy očekávat od nového prezidenta, jež se včera ujal svého úřadu.

Přebral zemi s podprůměrným ekonomickým růstem, který minimálně z pohledu vývoje obchodní bilance, respektive běžného účtu platební bilance ztrácí svoji konkurenční pozici s průmyslem, který se – na rozdíl od toho německého – až příliš dlouho vyrovnával s propadem z minulé recese. Asi největší výzvou, kromě té týkající se společného evropského projektu – však pro nového prezidenta, respektive vládu, bude hned vedle podpory konkurenceschopnosti země dlouhodobě neutěšený vývoj veřejných financí.

Francie už od roku 2008 neplní maastrichtské rozpočtové kritérium a její veřejný dluh soustavně narůstá. Z 68 % HDP dosažených právě ve zmíněném roce 2008 až na aktuálních 96 %. Ale aby toto hodnocení nebylo až příliš kritické, je třeba uvést, že rok od roku se hospodaření Francie alespoň velmi pozvolna zlepšuje. Slíbené úspory ve výši 60 mld. eur během následujících pěti letech v tomto směru mohou dále pomoci, otázkou nicméně zůstává, zda k tomu – a k žádoucím reformním krokům – dostane nová hlava státu vůbec příležitost. O tom rozhodnou další volby, které přijdou na řadu už v červenci.

Nůžky mezi dynamickým Německem, které svůj dluh naopak snižuje, se tak stále rozevírají, což se nakonec projevuje na rizikové přirážce u francouzských dluhopisů dosahující na deseti letech (i přes nákupní aktivitu ECB) zhruba 45 základních bodů. Cynik by mohl říct, že snaha nového šéfa Francie prosadit společné evropské dluhopisy a přimět Německo, aby se podělilo o svůj vysoký kredit u věřitelů, vypadá z tohoto pohledu docela logicky. Už dnes bychom se mohli dozvědět, jak se nejen k tomuto staví Německo, protože první cesta nové hlavy Francie míří právě tam. A bude především jasné, zda se vytvoří nový tandem směřující k vícerychlostní federalizované Evropě, kde by rizikové přirážky u dluhopisů ztratily postupně na významu.


TRHY

CZK a dluhopisy

Koruna se v pátek posunula na nejsilnější úroveň po exitu. Úroveň 26,55 CZK/EUR kde se nyní nachází, by už mohla být docela zajímavá pro vybírání zisků krátkodobých investorů. Zvláště, když je před námi start dividendové sezóny, který bude korunu v dalším rozletu chvíli brzdit. Asi je na místě zopakovat, že silnější koruna spolu s nižší inflací snižují pravděpodobnost brzkého zásahu centrální banky v podobě zvyšování úrokových sazeb tak, jak s ním počítá nejnovější prognóza ČNB. V tomto směru není stále kam spěchat, zejména když není příliš jasné, kam svoji politiku nasměruje ECB, která trhy zatím na nic nepřipravuje. Nejbližší nápovědu možná dostaneme už tento týden, kdy bude mít hned několik čelních představitelů ECB projevy.

Zahraniční forex

V pátek americká data poslala dolů americké výnosy a směr s nimi držely i výnosy v Německu. Dolar vůči euru oslabil a smazal tím část zisků z průběhu týdne. Kurz GBP/USD se měnil nevýrazně.

Tento týden bude na makroekonomické události spíše chudší, byť zajímavá mohou být data za podnikatelské nálady - první z nich bude ta z New Yorku (Empire), která bude zveřejněna dnes odpoledne. Jinak speciálně dolar bude muset sledovat dění okolo Severní Koreji.

Ropa

Ceny ropy dnes ráno reagují na společné prohlášení ministrů pro ropu z Ruska a Saúdské Arábie, kteří se shodli, že dohodu na omezení produkce je třeba prodloužit až do března 2018. Záměrem zůstává snížení zásob ropy na úroveň pětiletého průměru. Otázkou samozřejmě je, zda se uvedený cíl podaří naplnit (výrazně pomoci k tomu měla již současná dohoda, která platí do června), nicméně na základě současných prognóz pro produkci a spotřebu by prodloužení dohod mělo vést k citelnému deficitu na trhu s ropou v následujících třech kvartálech. A s postupným odbouráváním zásob by měl růst i tlak na zvyšování cen ropy (nyní vypadá cílový interval zhruba na 60-70 USD/barel). Poté, co se na prodloužení opatření dohodli zástupci Ruska a Saúdů, je navíc velká šance, že se přidají i ostatní producenti (schůzka OPECu proběhne 25.5.) Odpor lze nicméně čekat od Íránu a Iráku a to, v jaké formě nakonec dohoda projde, proto i přes dnešní prohlášení zůstává otázkou.

 

Čtěte více:

Rozbřesk: Pád vlády není pro ekonomiku problémem, může vystrašit sázkaře na koruně
03.05.2017 9:14
Překvapivé rozhodnutí premiéra Sobotky složit demisi za celou vládu by...
Rozbřesk: Podle Fedu je zpomalení jen přechodnou záležitostí
04.05.2017 9:17
Americká centrální banka vidí současné zpomalení pouze jako přechodnou...
Rozbřesk: ČNB ve starých dobrých kolejích
05.05.2017 8:55
Od prvního měnově politického zasedání bankovní rady po opuštění kurzo...
Rozbřesk: Koruna zastavila ztráty. Bude ČNB více sledovat ceny nemovitostí?
09.05.2017 9:06
Česká koruna zdá se na nějaký čas zapomněla na testování intervenční ...
Rozbřesk: Nová data potvrzují silnou kondici české ekonomiky
10.05.2017 9:31
Jak už naznačila včera zveřejněná data o zahraničním obchodě, byl bře...
Rozbřesk: Globální optimismus přeje i koruně, ale vybízí k opatrnosti
11.05.2017 9:26
Po vítězství Emmanuela Macrona ve francouzských volbách jako by před s...
Rozbřesk: Inflace brzdí Fed
12.05.2017 9:11
Včera zveřejněná data o růstu výrobních cen ve Spojených státech zapad...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m