Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Markowitz: Proč drobní investoři zbytečně prohrávají s těmi velkými

Markowitz: Proč drobní investoři zbytečně prohrávají s těmi velkými

04.01.2018 7:04
Autor: Redakce, Patria.cz

Jeden z nejznámějších finančních akademiků současnosti Harry Markowitz se v rozhovoru pro The Evidence Based Investor věnoval poslední finanční krizi, tvorbě investičních portfolií a tomu, proč drobní investoři prohrávají s velkými institucemi. 
 
Mnozí tvrdí, že poslední finanční krize je důkazem nefunkčnosti portfolií. Ukázala totiž, že během podobných událostí klesají ceny aktiv na většině trhů a napříč všemi sektory a regiony a je tudíž těžké se proti poklesům zajistit diverzifikací. Markowitz ovšem s takovým pohledem nesouhlasí a tvrdí, že krize let 2007 a 2008 naopak teprve relevanci portfolia potvrdila. 

„Hlavní chybou drobného investora je to, že nakupuje, když trh roste, a předpokládá, že poroste dál. Pak prodává, když trh klesá, protože se domnívá, že bude klesat dál. Profesionální investor ale během pohybů trhu mění složení portfolia. Pokud vám například finanční poradce řekne, že s ohledem na vaši situaci je vhodné portfolio ve složení 60 % akcie a 40 % dluhopisy a akciový trh pak začne růst, složení vašeho portfolia se mění a mohou jej ze 70 % tvořit akcie a z 30 % obligace. Jenže v takové situaci by měl investor prodávat akcie, aby udržel počáteční poměr. Pokud naopak akcie klesají, dostaneme se na mix 50:50 a tudíž je potřeba akcie nakupovat.“

Chování typického drobného investora je tedy opačné, než by podle teorie portfolia mělo být. Podle ní se chovají institucionální investoři a ve výsledku pak dochází k tomu, že drobný investor prodává na dně a kupuje na vrcholu trhu a proti němu stojí velké instituce, které se chovají přesně tak, jak to odpovídá situaci. Takže drobný investor ztrácí a příčinou není nefunkčnost teorie portfolia, ale to, že se nedrží jedné její hlavní zásady a to je aktivní změna struktury portfolia podle toho, jak se pohybují trhy. 

Jaká je největší chyba, kterou investoři obvykle dělají? Markowitz odpovídá následovně: „Pokud jde zlato nahoru, někteří lidé jej začnou nadšeně nakupovat. Pokud jde trh dolů, o překot prodávají. Jsou vlastně dva druhy lidí – ti první naslouchají špatným radám a ti druzí dobrým. Ti první sledují Jima Cramera, jak na ně na CNBC řve investiční rady. Ti chytří nakoupí a drží dobře diverzifikované investiční portfolio.“ 

Akademik poukazuje i na to, že současný býčí trh zpočátku doprovázelo jen velmi pomalé ekonomické oživení. „Jsou dva způsoby, jak oživit ekonomiku. Keynes radil stimulovat, Friedman hovořil o správné motivaci. My jsme stimulovali, co to šlo, ale lidé musí cítit, že na investicích do firem vydělají peníze. Pokud to necítí, veškerá hotovost jde do likvidních aktiv. Tedy na akciový trh, ale mohou to být i reality. Vznikne bublina a ta jednou praskne. Stimulovalo se za Obamy a vlastně to začalo už za Bushe. Lidé nyní říkají, že se bude uvolňovat regulace, možná klesnou daně a tak trh zase roste. Jde o bublinu a ta jednou praskne,“ předpovídá akademik. A investorům radí, aby se na to připravili. Jak jinak než diverzifikací. 

 

Čtěte více:

Jednoduché počty napovídají chování Fedu v příštím roce
29.12.2017 13:45
Známý ekonom a odborník na monetární politiku Fedu poukazuje na nedávn...
Kdy nastane konec cyklu? Výhled Fidelity pro evropské akciové trhy v roce 2018
01.01.2018 12:44
Ekonomiky v Evropě zažívají růst a obecná očekávání jsou velmi vysoká....
Investiční výhled Patria na 2018: Ropa omezena oběma směry
31.12.2017 9:37
Jak se bude s očekávaným růstem velkých ekonomik v nadcházejícím roce ...
Investoři ignorují geopolitické tenze a ženou se za elitními akciemi. Hrozí opakování roku 1972?
30.12.2017 17:47
Akciové trhy v USA jsou na nových maximech, investoři se honí za někol...
Tři nejlepší dividendoví aristokraté
28.12.2017 18:11
Takzvaní dividendoví aristokraté jsou obchodované společnosti, které d...

Váš názor
  • Stále jsi mi neodpověděl na jednu lež
    04.01.2018 16:43

    Já na tvoje ani na lži nikoho jiného nereaguji. Ale vedle tebe bych nechtěl stát, když fouká vítr a ty nemáš zakrytý uší. To musí ale v tý tvý hlavě hvízdat. Mohl by ses stát slavným zkus starého Stivina požádat jestli by dokázal na ta ty tvoje uší zahrát internacionálu. Chápeš už
    ..
    • Re: Stále jsi mi neodpověděl na jednu lež
      04.01.2018 16:49

      Budeš mít co vysvětlovat. Té nepravdivé dehonestace ze strany .., abc, jedna tečka aj. bylo dost. IP adresa stále stejná, tohle neokecáš.
      ZYX
      • nejen muj nazor
        05.01.2018 5:47

        Zemana volí tupé stádo? Je to nemocný sprosťák a alkoholik Zdroj: https://stars24.cz/zpravy/politika/1466-zemana-voli-tupe-stado-je-to-nemocny-sprostak-a-alkoholik-rika-john-bok
        oo
      •  
        04.01.2018 16:53

        A ještě bonzák.hmmm..IP být stejná nemusí
        Velkamedvědice
        •  
          04.01.2018 16:57

          Doporučuji opatrně. Pokud vím, už jsi tady měl v nedávné minulosti problémy s dehonestací hlavy státu, na které jsi byl minimálně 2x upozorněn. Nyní pro změnu obviňuješ po několikáté SPD a její členy z fašismu.....
          ZYX
          •  
            04.01.2018 22:31

            Nejsem Okamura abych sbíral levné body a byl zásadový jen tak trochu, když se mi to hodí. Spoustu kolegů přehodnotilo postoj ke mně už kvůli Babišovi nebo imigrantům. Shrnuti to. Zeman je křupan a provokatér, viz. poskok Ovčáček a Barandov. Bureš spolupracoval z STB. Projev SPD nese zřetelné prvky fasismu. Fízlům a donašečům jsem neustupoval ani za totáče. Nebojím se Tě. Práskni mně puso...
            Velkamedvědice
            •  
              05.01.2018 8:39

              Z jakých prvků fašismu SPD obviňuješ? A o vítězích parlamentních a prezidentské volby jsem nerozhodl já nýbrž voliči. A tak je to správně. Nebo by jsi snad raději, aby jejich volba nebyla umožněna stejně jako v případě členů Evropské komise? To se ti zdá demokratičtější?
              ZYX
          •  
            04.01.2018 17:03

            Jdi do prd le, chudinko
            Hygge
            •  
              04.01.2018 17:06

              Myslím, že z tvého posledního příspěvku musí už být každému jasné, co jsi zač, Stébačku. Už tady nestraš a zalez do díry, deb le..
              Hygge
              •  
                04.01.2018 17:11

                Argumentovat je třeba, nicméně podpásovek pražské kavárny netřeba.
                ZYX
                •  
                  04.01.2018 23:08

                  Holt jogurty pustí jen do čtverky kolaborante
                  Velkamedvědice
                  •  
                    05.01.2018 8:45

                    Pro kolaboranty je příznačné, že pro ně má stejnou váhu Brusel jako Moskva a Česko na prvním místě? Anebo je pro ně příznačné, že jsou onucí Bruselu či Moskvy a staví je na první místo před zájmy Česka? Myslíš, že je v zájmu Česka jako suverénní země diktát EK o uprchlických kvótách? Já si to nemyslím. Nemyslí si to ani prezident ani předseda vlády, ani předsedové politických stran v Česku.
                    ZYX
                    •  
                      05.01.2018 18:50

                      Já si myslím, že tz neumíš myslet. Projeví se to každý den. Třeba diktát majitelům, co mají vyrábět místo vděku, že jsou schopni yajistit lidem práci. Nebo vyčítat italům, že češi nejsou schopni konkurovat českou motorkou.
                      Velkamedvědice
      •  
        04.01.2018 16:53

        Bu Bu Bu. No ty jsi teda zoufalec..
        Hygge
  •  
    04.01.2018 13:44

    Tohle hraje do karet Okamurovi. Vždyť EK tu unii rozloží sama a zevnitř...
    ZYX
    • Ty musíš být ale pěkný hajzlík
      04.01.2018 16:22

      Slušný a poctivý člověk jiným do karet nekouká. Tys musel být, k těm ostatním tvým pokřiveninám i v KSČ nebo i Stb. Není divu že obdivuješ koho obdivuješ.
      ..
      • Re: Ty musíš být ale pěkný hajzlík
        04.01.2018 16:26

        Stále jsi mi neodpověděl na jednu lež a už sem cpeš druhou. Ptal jsi se: "Proč tedy tak idealizuješ Rusko". Moje odpověď: "A kde píšu o ideálu Ruska?" Takže čekám na odpověď. V opačném případě se jdi vycpat.
        ZYX
        • dvojtečko!
          04.01.2018 16:34

          .... ty máš dle všeho, jak se tady prezentuješ, proklatě daleko k slušnému a poctivému člověku ... tak klídek po pěšině ....
          jedna tečka
          • Re: dvojtečko!
            04.01.2018 16:47

            S jednotečkama se nebavím. To nemáš na víc ?
            ..
          •  
            04.01.2018 16:39

            Takže důkaz dvojtečko o mém údajném tvrzení o "ideálu Ruska" nemáš. Takže křivé nařčení?
            ZYX
  • Jo, vlastní názor není nevolenými úředníky z EK
    04.01.2018 13:41

    Evropská komise podala žalobu na Česko, Maďarsko a Polsko, kvůli odmítání uprchlických kvót. Tento krok komise avizovala již začátkem prosince, tehdy ale šel ještě zvrátit. První slyšení se bude konat na konci roku 2018 (iHned)
    ZYX
    • Re: Jo, vlastní názor není nevolenými úředníky z EK
      04.01.2018 14:10

      Tak, jak se vám to líbí Vy eurohujerští chlapi? Předpokládám, že je pro Vás prvotní zájem Bruselu.
      ZYX
      •  
        04.01.2018 15:01

        Je mi to stejně ukradený jako česká fotbalová repre. Když o něčem rozhodla většina (vstup do EU) a většina států v EU se dohodla na kvótách co s tím jako mám dělat. V ČR taky musím dodržovat spoustu zákonů a pravidel se kterými nesouhlasím.
        ..
        •  
          04.01.2018 15:14

          Ale dveřmi je možno vstoupit i vystoupit. To nemáme za trest. Mezi referendem a současností se změnila spousta věcí (Lisabonská smlouva), které jak sám vidíš potlačují suverenitu a to dost hrubě. Zapouzdřit se a strkat hlavu do písku před reálem není řešení. Šrouby se utahují a za chvíli budeme cizinci ve vlastní zemi.
          ZYX
          •  
            04.01.2018 15:39

            Kecy rasistu..kolik má těch imigrantů přijit...Volby jasně ukázali, że většina včetne Burese z Evropy nechce...s tím se smiř nebo pakuj..V pátek jsem kupoval uturka kebab, tam tě bylo čechů fronta, to by toho h aponského fasistu jeblo..
            Velkamedvědice
            •  
              04.01.2018 15:57

              Bože, jedna věc jsou uprchlíci a druhá chování bruselských elit. Tebe nevadí, že si z tebe někdo dělá onuci?
              ZYX
      •  
        04.01.2018 14:31

        No, medvěde, dvojtečko, Hygge, jste vlastenci nebo kolaboranti? Mě se ptát nemusíte, já jsem transparentní.
        ZYX
        • Ty ani neznáš význam slova transparentni
          04.01.2018 16:10

          To že se tobě dá snadno pozorovat krz uši západ slunce když koukáš k severu neznamená transparentní, ale jen to že tam není nic co by bránilo v rozhledu. Normální člověk si to ani nemusí chodit vyzkoušet. K tomu stačí tady přečíst pár řádků od tebe.
          ..
          • Re: Ty ani neznáš význam slova transparentni
            04.01.2018 16:17

            A co konkrétně ti na mých řádcích vadí?
            ZYX
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení