Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Damodaran: Vše, co má hodnotový investor vědět o daňových změnách v USA

Damodaran: Vše, co má hodnotový investor vědět o daňových změnách v USA

18.01.2018 6:24
Autor: Redakce, Patria.cz

Aswath Damodaran je jedním z nejznámějších finančních odborníků na světě, jeho knihy zná snad každý, kdo se věnuje valuaci firem a akcií. Ve svém novém příspěvku na svém blogu se tento profesor z NYU věnuje plánovaným změnám v americkém daňovém systému. Starý daňový systém byl podle něj „přežitkem z předchozího století, kdy se Spojené státy ještě nacházely v centru globální ekonomiky a zahraniční firmy byly ochotné udělat cokoliv, aby mohly mít své ředitelství v USA“. Jenže časy se mění...

Plánovaná reforma je podle profesora „mixem dobrých a špatných změn“, což je pro podobné změny typické. Je ovšem bez diskuse, že hodnoty akcií se kvůli nim změní. Nejvíce diskutované je přitom snížení sazby daně ze zisků vytvořených v USA z 35 % na 21 %. Do roku 2017 také musely americké společnosti používat americkou sazbu daně ze zisků generovaných po celém světě, ale až ve chvíli, kdy tyto zisky repatriovaly domů. Od roku 2018 budou platit jen daně v zahraničí a peníze mohou domů stáhnout kdykoliv. 

Na zásobu hotovosti, kterou drží kvůli předchozímu daňovému systému v zahraničí, bude uvalena jednorázová daň ve výši 15,5 % (týká se to majetku drženého v likvidních aktivech, u nelikvidních aktiv je sazba daně 8 %). K tomu je zavedena 13,1% minimální sazba na nadměrné zisky generované zahraničními pobočkami (tj. zisky převyšující náklad kapitálu ve výši 10 %), což má fungovat jako motivace k tomu, aby zejména technologické a farmaceutické společnosti nepřeváděly svá nehmotná aktiva do daňových rájů. 

Nový systém také zavede strop pro daňovou uznatelnost úrokových nákladů, a to na úrovni 30 % EBITDA (od roku 2022 bude místo EBITDA používán EBIT). Firmy budou mít navíc možnost použít veškeré investice provedené v daném roce jako daňově uznatelný náklad. Nebudou je tedy muset odepisovat. Tento systém bude fungovat do roku 2023 a postupně pak bude eliminován do roku 2027. 

Damodaran podle svých slov nejlépe hodnotí změny v oblasti zdanění příjmů generovaných v zahraničí a také ty, které souvisí s dluhy. Nejhorší je pak podle něj to, že nové změny ani zdaleka nevedou ke zjednodušení systému, spíše naopak. Pochybný je podle profesora i přínos nového nakládání s investicemi, a to zejména ve starých sektorech. Při hodnocení dopadů nového systému na hodnotu akcií si pak podle něj musíme dát pozor, abychom si nevybrali jen část změn. Je například chybou, pokud jsme z reformy nadšeni jen proto, že klesne sazba daně ze zisků, nebo se naopak domníváme, že hodnota akcií kvůli ní klesne, protože zeslábne efekt odpočitatelnosti úrokových nákladů a následně se zvedne náklad kapitálu. 

Daňové změny se v první řadě dotknou schopnosti generovat hotovost. Nesmíme ovšem zapomínat, že oficiální sazba daně ze zisků sice doposud byla na 35 %, ale efektivní federální sazba (skutečný poměr daní a zisků) se podle odhadů Damodarana pohybovala v roce 2017 kolem 23 %. A profesor tvrdí, že nová efektivní sazba se může pohybovat kolem 20 %, takže míra zdanění klesne mnohem méně, než bychom se mohli domnívat z porovnání staré a nové nominální sazby. Výsledný růst čisté ziskovosti v roce 2018 Damodaran odhaduje na 6,7 %. 

Nový systém bude mít vedle zisků a cash flow dopad i na náklad kapitálu. Pokles daňové sazby zvýší náklad dluhu (po zdanění). Starý náklad dluhu nefinančních korporací Damodaran odhaduje na 2,42 % a náklad celkového kapitálu (dluh a vlastní jmění) na 6,57 %. Po snížení daňové sazby se náklad kapitálu podle výpočtů profesora zvýší na 6,7 %. A v neposlední řadě můžeme tvrdit, že daňové změny budou mít dopad i na růstový výhled firem, protože změní jejich investiční rozhodování. 

Damodaran pak ve snaze zhruba odhadnout celkový efekt daňových změn na hodnotu akcií dochází k závěru, že dojde k jejímu růstu o 9,7 %. Což ale neznamená, že ceny akcií by nyní měly díky daňovým změnám v tomto rozsahu posílit. O reformě se totiž hovoří již velmi dlouho a to samé platí o spekulacích o jejím vlivu na hodnotu firem a akcií. Pro zvídavé čtenáře jsou konkrétní odhady shrnuty v následující tabulce:

001

Zdroj: Blog Aswatha Damodarana

 

Čtěte více:

Kocherlakota: Fed by měl změnit přístup, teď je ta správná doba
16.01.2018 6:24
Během prvních 18 let nového tisíciletí si americká ekonomika vedla mno...
Akciové sázky proti prezidentovi se značně vyplatily
16.01.2018 15:24
Možná si ještě pamatujete časy, kdy americký prezident Donald Trump kr...
Roste počet zombie firem. Jak velkou zátěží pro ekonomiku jsou?
16.01.2018 12:32
Banka pro mezinárodní vypořádání BIS zveřejnila v roce 2014 studii, po...
Čína přestane půjčovat Američanům a svět se (ne)zhroutí
15.01.2018 18:34
Minulý týden se hodně hovořilo o údajné hrozbě, kterou naznačila Čína ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení