Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Perly týdne: Výnosová křivka a Ford varují, na trh už dorazilo medvídě a my jsme bránou do EU

Perly týdne: Výnosová křivka a Ford varují, na trh už dorazilo medvídě a my jsme bránou do EU

07.12.2018 14:02
Autor: Redakce, Patria.cz

Inverze je tady: Reuters si ve čtvrtek všímá toho, že část výnosové křivky v USA prošla inverzí. Inverze křivky, tedy stav, kdy se výnosy krátkodobých obligací dostanou nad výnosy obligací dlouhodobých, je přitom považována za celkem spolehlivý indikátor blížící se recese. Zmíněná inverze se sice týká jen výnosů obligací dvouletých a pětiletých, ne obvykle sledovaných výnosů desetiletých. Reuters ovšem doplňuje, že v prosinci 2005 došlo nejdříve k inverzi podobné té nynější a krátce na to již se objevila i inverze „tradiční“. Graf ukazuje historický a současný vývoj sklonu výnosové křivky (zde rozdíl mezi výnosy desetiletých vládních obligací a tříměsíčních obligací). Šedě jsou vyznačeny recese:

0


Čekání na velké dno:
Stratégové Merrill Lynch tvrdí, že akciové trhy nepřestanou klesat až do chvíle, kdy v roce 2019 zmizí očekávání dalšího růstu sazeb a zároveň přestanou klesat očekávané zisky obchodovaných společností. Banka hovoří o tom, že na trh již dorazilo „medvídě“, investoři by tak podle ní měli zaujmout „taktické býčí pozice“ až ve chvíli, kdy si akcie sáhnou „na velké dno“. To bude charakterizováno popsanými změnami v oblasti monetární politiky a ziskovosti firemního sektoru.

BofAML očekává, že Fed zvýší v příštím roce sazby čtyřikrát, a poukazuje na postupné slábnutí stimulačního efektu snížení daňové zátěže. Zisky pak příští rok prý porostou o méně než 5 %, zatímco letos by podle banky měly dosáhnout více než 15% růstu. Pro příští rok by měly být atraktivní dlouhé pozice na brazilském, ruském, indickém a čínském akciovém trhu a naopak pozice krátké na akciích ve skupině FAANG.

Pohrozí až vyšší inflace: Pozitivněji vyznívá pohled od Wells Fargo, podle jehož ekonomů a analytiků bude trh příští rok růst i přes další zvedání sazeb. Index S&P 500 by se na konci roku 2019 měl pohybovat mezi 2 860 a 2 960 body. Investoři by se podle banky neměli bát obratu v dlouhodobějším rostoucím trendu akcií v případě, že se inflace bude i nadále držet nízko a „zisky si udrží solidní růst“. Tempo jejich růstu sice příští rok zpomalí, ale i tak dosáhnou nových maxim a zisky tudíž budou dál představovat faktor, který by měl cenám akcií pomáhat.

Wells Fargo podle CNBC tvrdí, že na trhu již pominula doba, kdy celkové prostředí akciím značně nahrávalo. Ovšem to automaticky neznamená konec cyklu. Jinak řečeno, expanze již má svůj věk, ale ještě nekončí. Investoři by podle banky měli zvážit nákup akcií ve finančním sektoru a ve zdravotní péči, protože tyto sektory jsou „relativně levné“. Atraktivní by měl být i sektor zboží dlouhodobé spotřeby a akcie průmyslových společností – tedy částí ekonomiky, které by měly těžit ze silných výdajů domácností a firem.

Už i Ford: Společnost Bespoke pravidelně zveřejňuje vývoj měsíčních prodejů vozů Ford série F. Podle Bespoke jsou totiž prodeje těchto aut dobrým indikátorem vývoje v celé ekonomice, protože vedle běžných domácností jsou tyto vozy populární i u menších firem a podnikatelů. Jak ukazuje graf, sezónně upravené prodeje už dosáhly svého lokálního maxima. Jak píše Bespoke „ještě sice prudce neklesají, ale také už určitě přestaly růst“:

0


Finanční tíha potravin a nápojů: Z dat zveřejněných tento týden Eurostatem by pozornosti neměl uniknout následující graf, který porovnává jednotlivé evropské země podle podílu výdajů domácností na potraviny a nealkoholické nápoje. Nejvíce tyto položky zatěžují rozpočty domácností v Rumunsku, kde představují více než čtvrtinu výdajů. Následují země jako Litva, Estonsko, Bulharsko, Maďarsko a Slovensko. Nad průměrem EU (12,2 %) jsme i my s podílem ve výši 16,3 %. Naopak nejméně jsou rozpočty domácností zatíženy výdaji na potraviny v zemích jako Velká Británie, Lucembursko, Rakousko, a Irsko, kde se podíl pohybuje pod 10 %:

0
… a u nás doma

Kriminální brána do EU: Ihned.cz tento týden píše: „Vliv Číny v Česku roste, varuje Národní centrála proti organizovanému zločinu. Upozorňuje i na účelové sňatky Češek s cizinci“. Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) také v prvních dvou letech své činnosti zaznamenala nový trend: sjednávání účelových sňatků Češek zejména s občany Turecka. Ve své výroční zprávě útvar varoval také před zmíněným vzrůstajícím vlivem Číny nebo před „neobvykle vstřícnou“ imigrační politikou ve vztahu k Vietnamu. Povšiml si rovněž „snah ruskojazyčných kriminálních autorit o získání kontroly nad českým územím“.

Na sjednávání účelových sňatků se podle NCOZ podílejí organizované skupiny. Mladé dívky a ženy z Česka pak uzavírají za finanční odměnu buď v tuzemsku, nebo v zahraničí manželství, což jejich mužům umožní vstoupit na území EU a žádat tam o vydání dokladu k trvalému pobytu. „Hlavním zájmem čínských kriminálních organizací nebo zpravodajců přitom podle centrály nemusí být samotné Česko - může pro ně představovat vstupní bránu do EU. Na zvýšenou intenzitu činnosti čínských zpravodajců poukázala ve výroční zprávě za loňský rok i Bezpečnostní informační služba“, připomíná ihned.cz.

Neomarxismus ve školství: Seznam.cz si všímá diskuse kolem návrhu na povinnou školní docházku až do 18 let, se kterým přišla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Ten je podle opozice hloupost a „neomarxistický“ výmysl. Ministryně by se podle ní měla spíše společně s ministrem školství zaměřit na zlepšení současného sytému a zlepšit kvalitu výuky.

„Je to naprostý nesmysl a další svazování vzdělávání novými předpisy. Školství se musí zkvalitnit, přizpůsobit změnám života kolem nás, vést ke kritickému myšlení. Toho rozhodně nedosáhneme tím, že stát nařídí delší školní docházku i pro ty, kteří nechtějí a pro které se nehodí,” uvedl předseda Starostů Petr Gazdík. S návrhem nesouhlasí ani opoziční ODS a TOP 09. „Vláda by měla vytvořit podmínky pro lepší kvalitu výuky, ne prodlužovat povinnou docházku do školy. Schopnost přemýšlet, pracovat s informacemi a domluvit se cizím jazykem se pouze zbytečným prodlužováním školní docházky nezlepší,” reagoval lídr ODS Petr Fiala.




 

Čtěte více:

Perly týdne: Akcie zachrání odkupy, GE klesne na pět dolarů a u nás bude delší dovolená
09.11.2018 12:57
Trh pomůže sám sobě: CNBC tvrdí, že na americký akciový trh se vrátil ...
Perly týdne: Piketty proti českému miliardáři, bitcoinová trampolína a u nás nové volby
16.11.2018 12:31
Pikettymu se nelíbí český miliardář v Le Monde: Francouzská ekonomická...
Perly týdne: Bitcoin jako Amazon, zlato nahoru a naše usilovná příprava na minulost
23.11.2018 13:35
Ve světě… Zlato se bude opět blýskat: CNBC tento týden přináší i rozh...
Perly týdne: Zisková recese 2019, FAANG jako Cisco a Česko s 7,4 milionu obyvatel
30.11.2018 14:17
Ve světě… Stagnace akcií, možná zisková recese: Mike Wilson je hlavní...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení