Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
PPF má zelenou k převzetí CETV. Finále 13. října. Pak 4,58 dolaru za akcii

PPF má zelenou k převzetí CETV. Finále 13. října. Pak 4,58 dolaru za akcii

06.10.2020 19:22, aktualizováno: 7.10. 8:08
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera může převzít mediální společnost Central European Media Enterprises (CETV). Oznámila to dnes Evropská komise.  

"Komise dospěla k závěru, že transakce nevzbuzuje obavy z narušení hospodářské soutěže v Evropském hospodářském prostoru," uvádí se v prohlášení.

Akcie CETV jsou obchodování na pražské burze a také na americkém trhu Nasdaq. Podle obsahu prohlášení Evropská komise schválila převzetí CETV ze strany PPF Group N.V. Dnem dokončení transakce je 13. říjen 2020, každé akcii typu A vznikne automaticky právo na obdržení 4,58 USD v hotovosti a akcie následně zanikne.

Součástí CETV jsou televizní stanice v pěti zemích střední a východní Evropy včetně české skupiny Nova se zasaženou populací kolem 45 milionů lidí. CETV provozuje přes 30 televizních kanálů v Bulharsku (bTV, bTV Cinema, bTV Comedy, bTV Action, bTV Lady a Ring), v České republice (Nova, Nova 2, Nova Cinema, Nova Sport 1, Nova Sport 2, Nova International, Nova Action a Nova Gold), Rumunsku (PRO TV, PRO 2, PRO X, PRO GOLD, PRO CINEMA, PRO TV International a PRO TV Chisinau), na Slovensku (TV Markíza, Markíza International, Doma a Dajto) a ve Slovinsku (POP TV, Kanal A, Brio, Oto a Kino).

CETV podepsala smlouvu s dceřinými společnostmi skupiny PPF loni v říjnu a její akcionáři schválili nabídku na převzetí od PPF letos v únoru. Hodnota transakce činí asi 2,1 miliardy dolarů (více než 48 miliard Kč). Schválení od Evropské komise bylo poslední překážkou v dokončení transakce.

PPF na dotaz ČTK potvrdila, že očekává dokončení transakce 13. října. Další komentář plánuje firma poskytnout až poté, uvedla mluvčí PPF Jitka Tkadlecová.

CETV loni zvýšila provozní zisk o šest procent. V konstantních kurzech se zvýšil o 11 procent na 187,3 milionu dolarů. Firma také splatila dluh v objemu 150 milionů eur. V České republice CME zvýšila provozní zisk OIBDA o 7,4 procenta na 101,6 milionu dolarů.

V CETV vlastní 64 procent akcií americká společnost AT&T. Po započítání prioritních akcií kontroluje až 75 procent společnosti, upozornila agentura Reuters. Podíl v CME získala AT&T díky spojení s mediální firmou Time Warner.

Skupina PPF investuje do řady odvětví od bankovnictví a finančních služeb přes telekomunikace, nemovitosti, strojírenství, biotechnologie až po pojišťovnictví. PPF působí v Evropě, Asii a Severní Americe.

Profil společnosti CETV (CME):

Společnost CME byla založena 28. července 1994. V ČR je známá jako majitel televizní skupiny Nova, vlastní ale stanice i v dalších zemích střední a východní Evropy. Jejím předchůdcem byla firma Central European Development Corporation (CEDC), kterou v roce 1991 v Německu založil dědic kosmetického impéria Ronald Lauder spolu s obchodníkem a někdejším velvyslancem USA v Maďarsku Markem Palmerem.

Součástí CME v České republice je společnost CET 21, která je držitelem licencí na vysílání televizních stanic Nova, Nova Cinema, Nova Sport, Nova 2, Nova Action, Nova Gold a Nova International.

CME kromě ČR působí v Bulharsku, Rumunsku, na Slovensku a ve Slovinsku, v minulosti byla aktivní také na Ukrajině a v Chorvatsku.

Loni v březnu oznámila, že zahájila přezkum svých strategických možností, včetně případného prodeje celé firmy nebo její části. V říjnu 2019 pak investiční skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera prostřednictvím dceřiných společností podepsala dohodu s CME o jejím plném převzetí. Akcionáři CME poté schválili nabídku na převzetí od PPF letos v únoru. Hodnota transakce činí asi 2,1 miliardy dolarů (více než 48 miliard Kč). Schválení od Evropské komise bylo poslední překážkou v dokončení transakce.

U vzniku pozdějšího mediálního kolosu byla právě investice do české Novy. Firma měla do projektu, který v roce 1993 získal licenci na celoplošné vysílání, přinést hlavně zkušenosti ze světa. Do povědomí české veřejnosti se ale zapsala sporem s někdejším šéfem Novy Vladimírem Železným, který nakonec vyústil v několik arbitráží.

Železný totiž postupně ovládl většinu firmy CET 21, držící vysílací licenci (byla oddělená od firmy ČNTS, jež provozovala vysílání a kterou ovládala CME), a začátkem roku 1999 se kvůli uvažovanému prodeji Novy dostal s CME do sporu. Díky oddělení licence od vlastního provozu televize tak mohl spustit v létě 1999 Novu podruhé, tentokrát ale již bez Američanů z CME. Zároveň tím ale Železný vyvolal řadu sporů, jež měly vážné důsledky také pro něj.

Majitelé CME zahájili arbitráže, v jejichž důsledku jim nejen musel český stát vyplatit 350 milionů dolarů (v dobovém kurzu 10,5 miliardy korun), ale Železný také přišel o televizi. Kvůli penězům, jež po něm CME požadovala za porušení smlouvy, se totiž ocitl v dluzích a televizi pak v roce 2002 ovládla finanční skupina PPF. V květnu 2003 Železný podruhé skončil v čele Novy a koncem stejného roku televizi za skoro 15 miliard korun opět ovládla CME.

V roce 2009 se o CME začal zajímat americký mediální koncern Time Warner, který se později stal jejím hlavním akcionářem. Firmu Time Warner později převzal americký telekomunikační gigant AT&T a přejmenoval na Warner Media. AT&T v CME vlastní 64 procent akcií, po započítání prioritních akcií kontroluje až 75 procent společnosti.

CME loni zvýšila provozní zisk o šest procent. V konstantních kurzech se zvýšil o 11 procent na 187,3 milionu dolarů. Firma také splatila dluh v objemu 150 milionů eur. V České republice CME zvýšila provozní zisk OIBDA o 7,4 procenta na 101,6 milionu dolarů.

(Zdroj: EK, CETV, PPF, čtk)
 
 

Čtěte více:

Dle CETV (+4 %) se reklamní trhy zotavují z pandemie, dokončení fúze pod PPF očekává v říjnu
21.07.2020 8:29
Mediální skupina Central European Media Enterprises (CETV) dosáhla ve ...
PPF odeslala Komisi podklady k převzetí mediální skupiny CETV. Jasněji do října
01.09.2020 12:33
Skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera odeslala Evropské komisi...
Pravidelná aktualizace indexu CECE přinese změnu akciím CETV
17.09.2020 15:28
Pravidelná aktualizace báze středoevropského akciového indexu CECE EU...

Váš názor
  • Kelnerova burza
    07.10.2020 9:51

    Rejdy miliadářřů zhatí naši vepři boubelatí.A kde je ČNB jako dohled?
    viking
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.