Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
SAP, Oracle a čekání na další Teslu

SAP, Oracle a čekání na další Teslu

04.11.2020 17:35

Firmy se pohybují ke cloudu, chtějí zvýšit svou odolnost, provádí automatizaci výroby. Pro Bloomberg Finance to uvedl ředitel společnosti SAP Christian Klein s tím, že SAP jim v tom všem pomáhá. Technologie obecně přitom podle ředitele představují nástroj, jak se dostat ze současných problémů v ekonomice. Proč ale akcie firmy na konci října prudce oslabily? Jak je to s nyní s fundamentem společnosti? A co Oracle?

Pan Klein ohledně propadu akcií uvedl, že nyní probíhá posun ke cloudu a i v něm firma pomáhá, i když tak ztrácí v jiných segmentech, které tak nedosahují na čísla, která byla firmou očekávána. Bez další specifikace pak ředitel uvedl, že Q3 čísla sice hovoří o tom, že cloud jako segment podnikání u SAPu rostl o 14 %, ale ve skutečnosti to bylo 26 %. Po Covidu navíc podle ředitele přijde oživení celého odvětví.

Investoři byli podle ředitele sice zklamáni posledními výsledky, zároveň mu ale podle jeho slov všichni říkají, že cloud, kterým se jeho firma ubírá, je tím správným směrem. A to se projeví v delším období. K tomu pan ředitel hovořil o tom, že SAP prý dokáže pomáhat klientům v přechodu na nové technologie lépe než konkurence a software je obecně významným pomocníkem při změnách, do kterých firmy tlačí pandemie (tedy zejména práce z domova). SAP se také podle Kleinových slov snaží pomáhat klientům i tak, že jim v případě potřeby prodlužuje splátky faktur tak, aby ulehčil jejich případné finanční tísni. 

Finanční ředitel firmy Luka Mucic zase před pár dny na Bloomberg Markets uvedl, že firmu poslední výsledky nijak netrápí, mimo jiné proto, že na ně výrazně dolehl pohyb měnového kurzu. SAP je podle CFO na dobré trajektorii a je „budován pro dlouhodobý růst“, jehož významnou součástí bude transformace směrem ke cloudu. CFO také ale otevřeně řekl, že zlepšení současného prostředí nečeká dříve, než v polovině příštího roku a k tomu je nejistota kolem pandemie vysoká, takže to může být jinak. Nejlepším odhadem nyní je podle CFO to, že věci se začnou zlepšovat v polovině příštího roku, a pak by mohla nastat i akcelerace posunu ke cloudovému ERP.

Čekání na Teslu

Jeden z diskutujících pod videi týkajícími se SAPu a jeho výsledků napsal, že stále čeká na „Teslu podnikového softwaru“. Zřejmě tím chtěl vyjádřit určitou frustraci z řady problémů, které sebou ten či onen systém a poskytovatel přináší. Nevím, zda je technologicky možné, aby nějaká taková Tesla vznikla. A ani nejsem schopen posoudit, nakolik SAP zaspal dobu s cloudem a nakolik je jeho produkt konkurenceschopný na různých segmentech trhu. Názory, které jsem zaznamenal, jsou dost pestré a možná k nim přispějí i věci znalí čtenáři v diskusi pod článkem. Co nyní o budoucnosti firmy říká moudrost trhu?

Tržby SAPu vzrostly za poslední tři roky z 23,5 na 27,5 miliard eur, provozní tok hotovosti klesl z 5 na 3,5 miliard eur a po investicích firmě v roce 2019 zbylo 2,7 miliard eur (v roce 2017 o miliardu více). Pokud by SAP svým akcionářům dlouhodobě vydělával rok co rok právě 2,7 miliard eur, současná hodnota tohoto toku hotovosti by dle mých kalkulací dosáhla 56 miliard eur. Kapitalizace nyní dosahuje 112 miliard eur a trh tak čeká znatelně více. Jak moc více?

Firma sice zklamala svými posledními výsledky a výhledem, ale na úrovni volného toku hotovosti vydělala za posledních 12 měsíců 4,5 miliardy eur, jednak kvůli vysokému provoznímu toku hotovosti a také kvůli nízkým investicím. Pokud by namísto oněch 2,7 miliard eur roku 2019 vydělávala neustále tuto částku, její současná hodnota by dosáhla 93 miliard eur. Tedy stále pod kapitalizací, na tu se dostaneme ve chvíli, kdy by toto cash flow rostlo asi o 1 % ročně. Nebo třeba s oněmi 2,7 miliardami eur rostoucími ročně o 2,4 %. 

Jak je na tom s valuací Oracle? Jeho akcie mají vyšší betu než SAP a výnosy amerických obligací jsou výše, než těch německých a Oracle tak má o něco vyšší požadovanou návratnost. Za poslední rok pak vydělal na volném toku hotovosti 11,5 miliardy dolarů. Pokud by tak činil rok co rok i nadále, současná hodnota tohoto toku hotovosti by dosáhla 183 miliard dolarů. Kapitalizace je na 171 miliardách dolarů, takže trh je trochu skeptičtější a kapitalizaci by konkrétně ospravedlnilo, kdyby ono cash flow ročně klesalo asi o 0,4 %.

Jinak řečeno, Oracle je nyní relativně ke svým posledním výsledkům naceněn s nižším implicitním růstem, než SAP. Oběma firmám přitom v posledních třech letech klesal provozní i volný tok hotovosti, SAP ale dokázal tržby zvyšovat, zatímco Oraclu mírně klesaly. Což možná vysvětluje výše uvedené. Za poznámku pak na závěr určitě stojí, že Morningstar kvůli posunu firem ke cloudu přehodnotila pozici Oraclu z vysokých bariér vstupu na nízké. Jednoduše řečeno proto, že posun ke cloudovým službám umožňuje firmám najít řešení pro své potřeby i bez služeb a produktů Oraclu. 

Malý kvíz na závěr: Bude mít nakonec pravdu ISM, či dluhopisový trh:

001

Zdroj: Twitter, Sober Look



Čtěte více:

Ekonomika eurozóny zřejmě míří k recesi s dvojím dnem. Británie asi také
04.11.2020 12:22
Ekonomické zotavování v eurozóně v říjnu zamrzlo, když druhá vlna pand...
Analytik: Vestas publikuje dobrá čísla. Výhled však mohl být lepší
04.11.2020 15:35
Tržby dánského výrobce větrných elektráren Vestas Wind Systems vyrostl...
Velmi těsného souboje o Bílý dům si všímají světová média
04.11.2020 15:57
Spojené státy se probouzejí do nového dne, ale kdo se na příští čtyři ...
Fitch: Návrh rozpočtu v Česku ukazuje na stabilizaci financí
04.11.2020 16:24
Návrh rozpočtu České republiky na příští rok ukazuje na fiskální konso...
Akcie euforicky rostou a výnosy padají, ačkoli volby zůstávají zamotané
04.11.2020 17:07
Jedním z překvapení dnešního dne je pro nás to, že čím je výsledek ame...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.