Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Microsoft kupuje Nuance, firmu na rozpoznávání řeči stojící za Siri

Microsoft kupuje Nuance, firmu na rozpoznávání řeči stojící za Siri

12.04.2021 15:25
Autor: Redakce, Patria.cz

Microsoft koupí společnost Nuance Communications, proslulou firmu na hlasovou technologii. Využije ji k tomu, aby osvobodil lékaře od psaní poznámek a umožnil jim lépe předvídat potřeby pacientů. Za jednu akcii Nuance zaplatí tento technologický gigant 56 dolarů, což představuje 23% prémii oproti páteční zavírací. Jedná se tak o největší akvizici společnosti Microsoft od LinkedIn s valuací přibližně 16 miliard dolarů. Akcie společnosti Nuance dnes v pre-marketu rostou o 19,55 %. Akcie Microsoft se v pre-marketu nijak výrazně nepohybují.

Microsoft se snaží proniknout do sektoru zdravotní péče a prodávat více cloudového softwaru nemocnicím a lékařům. Nuance, která položila základy pro Siri od Apple, se proto stane součástí podnikání společnosti Microsoft, které slouží podnikům a vládám. Na softwaru s umělou inteligencí, který by pomohl lékařům zachytit diskuze s pacienty a integrovat je do elektronických zdravotních záznamů, již se společností Nuance spolupracuje dva roky. Tyto produkty chce pak zapojit i do své chatovací aplikace Teams a podpořit tak využití pro telemedicínu. 

"Nuance je uprostřed nebývalého strategického strategického obratu posledních několika let pod vedením generálního ředitele Marka Benjamina a věříme, že pro Microsoft představuje jedinečnou výhodu v oblasti zdravotní péče. “

Pod Benjaminem zúžila Nuance své zaměření a oddělila periferní podniky jako před dvěma lety Cerence, divizi s umělou inteligencí pro automobilový průmysl. Rovněž prodala svou divizi na zobrazování firmě Kofax za 400 milionů dolarů. Místo toho se více zaměřila na partnerství s poskytovateli zdravotní péče a na největší společnosti v oblasti elektronických lékařských záznamů.

Digitalizace lékařství

Jak se software s umělou inteligencí zlepšuje při analýze jazyka a předvídání lékařských potřeb, mohou být společnosti Nuance a Microsoft schopny vyvinout technologii, která hledá určitá slova ve zdravotních záznamech, a umožní tak lékařům lépe navrhovat péči o pacienty.

"To může skutečně pomoci Microsoftu urychlit digitalizaci zdravotnictví, které zaostává za ostatními odvětvími, jako je maloobchod a bankovnictví," uvedla Anurag Rana, hlavní analytička agentury Bloomberg Intelligence. "Největší krátkodobá výhoda, kterou vidím, je v oblasti telemedicíny, kde se produkt transkripce od Nuance používá současně s Microsoft Teams.“

Nuance, mezi jejíž produkty patří i software pro rozpoznávání řeči Dragon, dosáhla za fiskální rok končící 30. září čistého příjmu ve výši 91 milionů USD z tržeb ve výši 1,48 miliardy USD, poté co měla v předchozím roce ztrátu 217 milionů USD.

Microsoft se také stále více zaměřuje na zdravotnictví. V květnu představil tento výrobce softwaru balíček cloudového softwaru specifického pro toto odvětví, najal vedoucí pracovníky s lékařskými zkušenostmi a zapojil strojové učení a nástroje umělé inteligence do oblastí jako jsou klinické studie. A shodou okolností se jedna z kanceláří Microsoftu v Bostonu nachází hned vedle sídla společnosti Nuance.

Aktivní gigant

Microsoft je v oblasti fúzí a akvizic stále aktivní. Minulý měsíc Bloomberg News oznámil, že tento softwarový gigant jednal o koupi společnosti Discord, chatovací komunity pro videohry, za více než 10 miliard dolarů. A letos už si koupil výrobce videoher Zenimax Media za 7,5 miliardy dolarů. Podle údajů Bloombergu je nákup společnosti Nuance druhou největší akvizicí Microsoftu po nákupu LinkedIn v roce 2016 v hodnotě vlastního kapitálu více než 26 miliard dolarů.

Microsoft vstoupil do oblasti umělé inteligence před desítkami let skrze své výzkumné projekty a brzkou snahu jeho spoluzakladatele Billa Gatese najít způsob, jak lidem usnadnit mluvení do počítačů pomocí obyčejné angličtiny. Nákup Nuance tak doplní úsilí z posledních let, kdy Microsoft přiřadil tisícům zaměstnancům pracovat na umělé inteligenci a přišel s nástroji, které mohou zákazníci používat k vytváření aplikací, které jim rozumějí, překládají řeč, rozpoznávají obrázky a detekují anomálie. Společnost považuje umělou inteligenci za klíčovou hnací sílu budoucích prodejů cloudových služeb.

Nakonec tato akvizice může Microsoft podpořit proti tvrdé konkurenci v oblasti umělé inteligence. Do této oblasti také výrazně investují jeho konkurenti jako je Google z Alphabetu a Amazon.com.

Zdroj: Bloomberg, CNBC

 
 
 

Čtěte více:

Čísla jako víno: Microsoft těží z růstu cloudu a konzole Xbox
27.01.2021 11:05
„Čísla jako víno“, jinak se tato sada kvartálních výsledků asi nedá na...
Zdroje: Microsoft chce za deset miliard USD koupit firmu Discord
23.03.2021 16:25
Americký softwarový gigant Microsoft jedná o převzetí komunikační plat...

Váš názor
  • Ach jo
    12.04.2021 21:12

    Májkrosoft zničí další firmu.
    Ullsperger
Aktuální komentáře
19.03.2024
10:05Unilever oddělí podnikání se zmrzlinou do samostatného podniku a zruší 7500 míst
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení