Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Lagarde odstartovala novou éru spolupráce s Němci. První test přijde ve čtvrtek

Lagarde odstartovala novou éru spolupráce s Němci. První test přijde ve čtvrtek

20.07.2021 6:10
Autor: Redakce, Patria.cz

Prezidentka Evropské centrální banky Christine Lagarde tento měsíc začala představovat novou strategii měnové politiky a letmo zdůraznila jednomyslnou podporu úředníků. Tím dala najevo, že je na jedné lodi s Němci. To zdůrazňuje, nakolik je jestřábí a konzervativní Bundesbank, kterou vede Jens Weidmann, odhodlána uplatňovat vliv spíše prostřednictvím angažovanosti než konfrontace.

Historie je plná bouřlivých neshod Bundesbanky s politikou ECB, které se v průběhu let vyznačovaly hořkými rezignacemi a konflikty vyhnanými až k soudu, přičemž výsledky se nakonec stejně často vymykaly jejich přáním. I kdyby nic jiného, revize politiky ECB podtrhuje velmi odlišný vztah, než jaký tu panoval dříve.

"Ve vztahu došlo k určité pacifikaci, lepší spolupráci a uznání, že se spolu musíte domluvit," poznamenal Guntram Wolff, ředitel think tanku Bruegel v Bruselu. "Je tu jemná hranice mezi tím být jestřáb, což je oprávněná pozice, a být považován za anti-euro."

Přístup Lagarde k předsednictví ECB a odlišný styl proti jejímu předchůdci Mariovi Draghimu jsou pro obnovení vztahu s Bundesbankou důležité. A vzhledem k tomu, že se v září v Německu, největší evropské ekonomice, konají volby, tak si uvědomuje, nakolik je nutné udržet si podporu euru v době skepticismu ohledně politik, jako jsou záporné úrokové sazby.

První zkouška nové měnové strategie a konsensu, na kterém je postavena, proběhne tento týden, kdy se Rada guvernérů ve čtvrtek sejde k přepracování výhledu pro budoucí politiku. 

Součástí přístup, který Lagarde představila 8. července, je i vyšší inflační cíl ve výši 2 % a rozvážnost úředníků při podpoře růstu. To odráží kompromis, do jehož formulace byl Weidmann úzce zapojen. Podle rétoriky k překročení tohoto cíle může dojít, pokud jsou úrokové sazby velmi nízké, ale nesmí nahradit 2% cíl. Naproti tomu loni představená strategie Fedu toho dosahuje skrze přijetí průměrného inflačního cílení.

"Neusilujeme o nižší, ani vyšší sazby," uvedl Weidmann po oznámení Lagardové. "To pro mě bylo důležité."

Bundesbank také nasměrovala politiku v oblasti změny klimatu směrem k řízení rizik v rozvaze, namísto radikálnějších možností, o nichž se úředníci domnívají, že je lépe zvládá vláda.

Výsledkem je měnová strategie, kterou pozorovatelé považují za spíše nakloněnou holubičím směrem, ale která stále vyhovuje citlivosti této instituce a utaženému měnovému režimu, který sloužil jako pudorys při založení ECB v roce 1998 .

"Jsem rád, že ECB odolala pokušení hodit celou svou strategii přes palubu," uvedl v rozhovoru Otmar Issing, bývalý bankér Bundesbank, který sloužil jako první hlavní ekonom ECB a který pomáhal navrhovat její původní politický rámec. "Změna inflačního cíle na přímá 2 % byla správnou volbou a měla přijít dříve. Zdůrazňovat střednědobou orientaci je důležité.“

Naopak Juergen Stark, bývalý viceprezident Bundesbank, který Issinga vystřídal v roce 2006, je kritičtější. "Mám značné pochybnosti, zda nový cíl cenové stability zajistí větší jasnost, pokud bude centrální banka trvat na větší flexibilitě," uvedl. "Jasnost a flexibilita jsou ve vzájemném rozporu a v nejhorším případě mohou poškodit důvěryhodnost."

Tato vyjádření poskytují nejen letmý pohled na pochybnosti Bundesbanky, ale také naznačují obtíže, kterým Lagarde může čelit, kdyby by jí Němci nepřihráli.

Zjevné případy předchozích rozporů jsou jasné i u prvního programu nákupu státních dluhopisů ECB, který předcházel rezignaci jak Axela Webera, předchůdce Weidmanna v křesle šéfa Bundesbank, tak i Starka. Sám Weidmann řekl, že rezignovat „by nebyl můj styl“. Místo toho se stal trnem v oku Draghimu, který Němce obviňoval z toho, že „na vše říkají ne“. Weidmann dokonce u soudu svědčil proti slavné politice svého kolegy k zastavení krize státního dluhu v tomto regionu „ať to stojí, co to stojí“, a také tvrdil, že jeho vlastní centrální banka není jen jednou z mnoha v eurozóně, ale že je z nich „největší a nejdůležitější“.

Tyto konfrontace přidávaly na stereotypu, že Bundesbanka je ortodoxního gigant, který přehlíží momenty pragmatismu. Její úředníci často zaujali pružný přístup například k řízení nabídky peněz a inflace a v 70. letech se vměšovali do kvantitativního uvolňování. Dokonce i poté, co byl Weidmann v roce 2015 proti Draghiho použití této politiky, zapojil se do dialogu o jejím provedení.

Lagarde ví, že shoda ohledně strategie ještě nezaručuje podporu při jejím provádění. Minulý týden pro Financial Times řekla, že si nedělá iluzi, že rozhodnutí budou jednomyslná. Také se ještě uvidí, jestli pragmatismus Bundesbanky nakonec odráží jen jestřábí umírněnost, nebo jednoduše diplomatičtější vystupování.

"Dokud ECB bude i nadále očekávat příliš nízkou inflaci, vyžadovala by nová strategie - přísně vzato - uvolnění její politiky," uvedl Christian Odendahl, hlavní ekonom Centra pro evropskou reformu v Berlíně. "Skutečný test sjednané dohody je stále před námi."

Zdroj: Bloomberg

 
 

Čtěte více:

ECB zvedá inflační cíl na dvě procenta a chce víc přihlížet ke změně klimatu
08.07.2021 13:28
Mandát Evropské centrální banky udržovat cenovou stabilitu v eurozóně ...
ECB v červnu debatovala o omezení stimulací. Brzké omezení by ale mohlo zadust růst, shodli se bankéři
09.07.2021 16:42
Členové měnového výboru Evropské centrální banky na svém zasedání 10. ...
Nadcházející zasedání měnového výboru ECB přijde se změnami měnové politiky, upozorňuje Lagardeová
12.07.2021 9:44
Prezidentka Evropské centrální banky (ECB) Christine Lagardeová naznač...
ECB a posun k osvícené monetární politice
15.07.2021 6:02
Americký ekonom Scott Sumner se zaměřuje zejména na monetární politiku...
Výplaty dividend evropských bank mají být po uvolnění umírněné
13.07.2021 10:08
Evropská centrální banka požaduje, aby banky v eurozóně byly ve vyplác...

Váš názor
  •  
    20.07.2021 8:27

    Po odchodu VB z EU se začíná projevovat dominance Německa, jež bude buď přímo, přes své lidi v aparátu EU nebo v EU parlamentu, prosazovat především svůj zájem. Ostatní členové EU budou po zavedení většinového systému bez práva veta, jen zuby skřípající nebo driblující štafáž. Očekávám, že Německo (tedy EU) půjde vždy až na hranu vystoupení někoho z EU, pak přijdou hrozby a vydírání a až teprve pak možná trochu povolí, aby se jim III. říše nerozpadla a mohli z ní nadále profitovat. Ostatně Merkelice s Makarónem se tak domluvili při setkání již v Cáchách při výročí založení Franské říše a její opětovné reinkarnaci.
    FYI
    •  
      20.07.2021 10:36

      Tak to je, doufám, že se Britům bude dařit a ostatní země začnou přemýšlet jinak…!?
      Čert
  •  
    20.07.2021 7:05

    Evropa a Amerika plná zbytečných institucí, organizací a fondů …, zcela zbytečných!
    Čert
    •  
      20.07.2021 9:20

      Nesmíš to brát doslovně. Společnost se vyvíjí a s ní samozřemě metody i nástroje. Dnešní obdoba "přilby" nebo "kroužkového brnění" vypadá jinak. Ostatně ani Hitler nenosil přilbu nebo krožkové brnění. Stačí si však vyhledat na i-netu o čem teda ta dvojice M&M v Cáchách diskutovala a na čem se dohodli a zjistíš, že vlastně o v podstatě tomtéž, na čem byla kdysi stála Franská říše. Tedy: jednotná legislativa, jednotná víra, jednotná měna a jednotná armáda jež budou povinně financovat a zabezpečovat všechny závislé země jako daň za to, že nebudou napadeni. Ti, kteří neuposlechnou byli vyhlazeni. Viz. například Sasy, slovanské Obotrity nebo Lužické Srby.
      FYI
Aktuální komentáře
23.04.2024
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
7:40WEBINÁŘ už dnes: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  
11:18Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
10:58Trhy mohou absorbovat geopolitická rizika, ale jen do určité míry
9:09Rozbřesk: Revize neutrální sazby ČNB se blíží - co čekat?
8:56ČEZ zažaloval ČNB kvůli milionové pokutě, na řadu přijdou tento týden výsledky big techu a futures jsou zelené  
8:53Bitcoin prošel dalším halvingem. Silný vliv na jeho cenu má letos spuštěné obchodování s ETF
6:37Venku mrazy, na trzích dle Bank of America hezká letní rally?
21.04.2024
8:58Víkendář: Vysoký dolarový optimismus, zdravá korekce na akciích, ale trend mířící vzhůru

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů