Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Pro trpělivé a vůči riziku odolné investory

Pro trpělivé a vůči riziku odolné investory

03.08.2021 17:03

Jednou z nejčastěji diskutovaných rotací posledního více než roku je posun mezi akciemi velkých a malých společností. Tématu jsem se zde věnoval několikrát, dnes bych se k němu chtěl vrátit na základě nového příspěvku od Morningstar. V něm tato investiční firma jmenuje seznam několika menších obchodovaných firem, jejichž akcie by podle ní měly být atraktivní.

Z onoho seznamu, který je volně dostupný na stránkách Morningstar v sekci Our Pics, jsem vybral společnost Adient. Jde o výrobce sedadel do automobilů, který by měl mít asi třetinový podíl na globálním trhu a téměř poloviční podíl v Číně. Cena akcií na trhu se ve chvíli tvorby této úvahy pohybuje kolem 42 dolarů, Morningstar ale hodnotu akcie odhaduje na 65 dolarů. Což implikuje značný potenciál. Podívejme se na věc spolu.

Beta této akcie je na extrémně vysokých 3,59. Měla by tak být mnohem rizikovější než celý trh (beta na jedné) a nyní mi s touto hodnotou požadovaná návratnost vychází na cca 21 %. Takže i kdyby byla akcie férově naceněna, měla by kvůli svému riziku vynášet investorovi ročně asi pětinu své ceny. Ovšem s vysokým rizikem. Pokud je akcie podhodnocena, měla by vynášet ještě více.

Pokud pohlédneme na finanční výsledky firmy, zjistíme, že její provozní tok hotovosti dosáhl za posledních 12 měsíců 0,2 miliardy dolarů, volný tok hotovosti byl ale v záporu (0,06 miliardy dolarů). A to samé platilo i v roce 2019. Morningstar přitom k firmě píše, že prochází restrukturalizací a snaží se o snižování dluhu, takže dohromady vidíme, že minimálně v dohledné době to o nějakém velkém generování hotovosti pro akcionáře nebude.

Kapitalizace firmy nyní dosahuje 3,9 miliardy dolarů a podle mých kalkulací by jí ospravedlnil třeba následující scénář volného toku hotovosti, který by patřil akcionářům (tedy ekvivalent dividend):

Pro trpělivé a vůči riziku odolné investory

V tomto scénáři firma nebude ještě tři roky pro akcionáře generovat nic, ale postupně se volný tok hotovosti zvedne znatelně nad 2 miliardy dolarů ročně (po desátém roce roste cash flow o 5 % ročně). Jde o jeden z bezpočtu scénářů, který ale alespoň hrubě ukazuje, co tak může být implicitně zabudováno v současné ceně akcií a kapitalizaci. A připomínám, že se tu pracuje s onou požadovanou návratností kolem 20 %, která „zajistí“ i to, že firma by do deseti let generovala více než 2 miliardy dolarů pro akcionáře, ale současná hodnota celého toku hotovosti by stále byla „jen“ 3,9 miliardy dolarů.

Zajímavý je komentář Morningstar ke konkurenční pozici Adientu. Ta má být totiž relativně silná díky tomu, že pokud se nějaká firma vyrábějící sedadla dostane do nějaké automobilky, zvyšuje to pravděpodobnost jejích dodávek i pro další modely. Sedadla totiž nejsou žádnou komoditou a automobilky hledí nejen na cenu dodávek, ale na celkovou spolehlivost a flexibilitu dodavatele. A příležitost by prý měla představovat i elektromobilita, protože by měla nabídnout větší variabilitu sedadel a jejich další elektronizaci a elektrifikaci.

Každopádně Morningstar píše, že Adient je akcií pro trpělivé investory, kteří jsou ochotni čekat na plody současné restrukturalizace a vyšší ziskovost a tok hotovosti v budoucnu. S ohledem na výše uvedené bychom asi také mohli dodat, že potřeba by tu byla nejen trpělivost, ale také odolnost vůči riziku.

Součástí fundamentální investiční teze tu přitom může být i to, že ona restrukturalizace a následující měsíce či roky přinesou i nižší volatilitu akcií, nižší betu a požadovanou návratnost. Pro příklad – dejme tomu, že by se beta snížila na polovinu. Stále by tak byla na dost vysoké hodnotě 1,8. Požadovaná návratnost by klesla na cca 11 % a na ospravedlnění současné kapitalizace by stačilo jen následující cash flow (po desátém roce opět roste o 5 % ročně):

soustružník adient sedadla

S touto nižší betou jsme tak na řádově nižších implikovaných číslech. Takže minimálně tu máme dobrou ukázku toho, jak důležité je z pohledu klasického fundamentu uvažovat o riziku a požadované návratnosti. Nevím přitom, jak ke své cílové ceně dospěla Morningstar. Pokud by to bylo třeba jen na základě nějakých násobků od porovnatelných společností, tak v těchto násobcích je implicitně odraženo riziko a požadovaná návratnost těchto firem. Takže spíše asi ne beta pohybující se vysoko nad třemi. Například Magna má betu na hodnotě 1,54.

 

 

Čtěte více:

Valuace amerických a zahraničních akcií – jak (ne)srovnávat hrušky a jablka
27.07.2021 17:41
Někdy v roce 2013 na tom byly americké akcie s valuacemi v podstatě st...
Standardní cyklus a nestandardní Spojené státy
28.07.2021 17:23
Přímé porovnání valuačních násobků různých trhů v jednom časovém bodě ...
Automobilky pro elektrobudoucnost a aktuální nadšení trhu
29.07.2021 17:49
Morningstar přichází se seznamem pěti automobilek, které jsou podle ní...
Americké akcie, čínská karta
30.07.2021 17:25
Před časem jsem poukazoval na zajímavou korelaci mezi čínským úvěrovým...
Zlato a měď, čínské úvěry a americké trhy
02.08.2021 17:52
Pokud se Čína kloní od růstu ke stabilitě, cítí to i zbytek světa. Dne...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.03.2024
11:23Japonský jen slábne i s vyššími sazbami. Akcie v Evropě beze směru  
11:06Jan Bureš: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
10:05Unilever oddělí podnikání se zmrzlinou do samostatného podniku a zruší 7500 míst
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení