Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Perly týdne: Epicentrum tvorby bohatství, daň pro Muska a Bezose a silný konec letošního roku

Perly týdne: Epicentrum tvorby bohatství, daň pro Muska a Bezose a silný konec letošního roku

29.10.2021 13:10
Autor: Redakce, Patria.cz

Co si vlastně myslí ředitel Hertzu o Tesle, když o ní dříve nehovořil zrovna neoptimističtěji, ale nyní od ní jeho firma objednává 100 tisíc vozů? Jak hodnotí Aswath Damodaran návrhy na zdanění miliardářů? A kde se nachází epicentrum tvorby bohatství? Toto a ještě více v nových Perlách týdne.

Tesla je jediná: Současný ředitel společnosti Hertz Mark Fields byl podle CNBC znám svým kritickým pohledem na Teslu. Mimo jiné tvrdil, že Muskova firma bude čelit ostré konkurenci ze strany tradičních automobilek. Nyní ale Fields na CNBC v souvislosti s objednávkou 100 tisíc vozů od Tesly vysvětlovat, že Hertz chce hrát svou roli v posunu k udržitelnosti. A Tesla je podle něj nyní jedinou firmou, která má v elektromobilech dostatečný rozsah výroby.

Fields řekl, že jednání s Teslou začala před měsíci a že podobně jako s ní má Hertz „vztah“ s jinými automobilkami. Tento vztah není podle ředitele o tom, kolik vozů firmy Hertzu prodají, ale o spolupráci při přechodu na elektromobilitu. A jak bylo uvedeno, objednávka vozů od Tesly stojí na rozsahu její současné výroby elektromobilů. Fields následně připomněl, že Ford, GM i VW masivně investují do této oblasti.

Ředitel byl tázán i na to, jaký budou mít vozy od Tesly dopad na provoz jeho firmy, protože budou například vyžadovat jiný typ údržby než vozy se spalovacími motory. Fields na to odpověděl, že "můžete mít výbornou strategii, ale je také nutno jí převést do praxe a do provozu“. V tomto kontextu to například znamená, že spolupráce s Teslou zahrnuje budování nabíjecích stanic, a to jednak u letišť, ale také mimo ně.

Hertz tak má za cíl, aby půjčení elektromobilu bylo pro zákazníka jednoduché a aby neměl obavy z toho, že si nebude mít zapůjčený vůz kde nabít. Firma pak má za cíl „stát se expertem na velké flotily elektromobilů, a to o hodně dříve, než se jím stane konkurence“. Což jí zajistí, aby se stala významnou součástí celého vznikajícího ekosystému.

Ropa a její standardní sezónní pohyb: Zatímco v minulých Perlách týdne jsme prezentovali porovnání letošního vývoje na americkém trhu s vývojem standardním, dnes se podíváme na to, jak TopDown Charts srovnává vývoj cen ropy. Podle následujícího grafu mají historicky obvykle tendenci růst od února do října, pak nastává fáze jejich korekce:
01
Zdroj: Twitter

Daň za trest: Aswath Damodaran působí jako profesor financí na NYU Stern School of Business a je známým odborníkem na valuace firem. Na CNBC hodnotil návrh amerických demokratů na „zdanění miliardářů“. Profesor je podle svých slov znovu a znovu překvapován tím, s jak špatnými nápady jsou politici schopni přicházet. Na tomto návrhu se mu konkrétně nelíbí to, že cílem zdanění má být poměrně malá skupina lidí, která má navíc velký prostor pro to, se daním vyhýbat. Problém je podle profesora i v tom, že daň by měla být provázána s kapitálovými zisky, které může být velmi těžké spočítat.

Damodaran dodal, že ale návrh hodnotí jen podle dostupných informací a nemá jej přímo před sebou, takže jeho hodnocení nemusí být férové. Zatím se ale zdá, že má všechny rysy špatně konstruovaného zdanění, které může v konečném důsledku působit opačně, než je zamýšleno. Profesor míní, že pokud například někdo zdědil 20 miliard dolarů, daň by se jej netýkala, ale pokud by někdo investoval do firmy a 20 miliard dolarů vydělal, platí opak.

Dá se dokonce říci, že jde o daň zamýšlenou pro „Muska a Bezose“, tedy ty, kteří během posledních deseti let rychle zbohatli a proti nimž se obrací část veřejného mínění. Profesor k tomu míní, že diskutovaný návrh je vlastně známkou zoufalosti a existují lepší způsoby, jak zvýšit daňové příjmy. Vláda by pak navíc neměla postupovat tak, že si nejdříve naplánuje výdaje a pak kouká, čím by je pokryla.

Zlato, výnosy a dolar:
Následující graf od Goldman Sachs ukazuje vývoj plovoucí korelace zlata na straně jedné a dolaru a výnosů dluhopisů na straně druhé. Ekonomové na jeho základě tvrdí, že „zlato je stále velmi negativně zkorelované jak s reálnými výnosy obligací, tak s dolarem“.
02
Zdroj: Twitter


Epicentrum tvorby bohatství: Ředitelka Citi Jane Fraser v rozhovoru pro Yahoo Finance hovořila o tom, že její banka se sice stahuje z některých asijských trhů, obecně ale platí, že Asie je epicentrem tvorby bohatství. Patrné to je například na rychlém růstu střední třídy, či třeba počtu mladých technologických firem, jejichž kapitalizace již převýšila miliardu dolarů. Ty pomáhají celé řadě menších firem a celkově podporují ekonomický rozvoj a digitální ekonomiku. K tomu ředitelka dodala, že patrné začíná být i „zotavení Asie z covidu“.

Jaké bude čtvrté čtvrtletí: JPMorgan v následujícím grafu ukazuje vývoj amerického produktu v letošním roce, tedy včetně predikcí pro třetí a čtvrté čtvrtletí, o kterém se živě diskutuje. Podle ekonomů banky přijde po ochlazení ve třetím čtvrtletí opět velmi silný růst:
03
Zdroj: Twitter


Čtěte více:

Analytik Patrie k výsledkům Tesly: Rostoucí prodeje se opět vymykají konkurenci
21.10.2021 17:25
Podruhé v řadě si u výsledků Tesly musíme klást otázku, jak je možné, ...
Jak v Evropě stahovat stimulaci a pomoc
26.10.2021 10:33
Evropa nyní kráčí po cestě silného oživení, přestože i ta je místy „hr...
Hertz chce do půjčoven sto tisíc tesel a k tomu svou síť stanic. Rýsuje se zemětřesení v odvětví?
25.10.2021 14:42
Pandemií skoro pohřbená síť autopůjčoven Hertz Global Holdings umístil...
Narušení komoditního cyklu na ropě?
25.10.2021 18:17
Klasický komoditní cyklus je dán interakcí mezi cenami dané komodity...
Aktivistický investor volá po rozdělení Shellu. Schyluje se k bitvě o přežití?
28.10.2021 12:37
Rozdělit skoro dvě stě let ropný gigant Shell na dvě části. Právě to p...
Růst americké ekonomiky ve třetím čtvrtletí prudce zpomalil
28.10.2021 15:38
Hrubý domácí produkt (HDP) Spojených států se ve třetím čtvrtletí v př...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.