Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jak by ruská invaze na Ukrajinu dopadla na trhy?

Jak by ruská invaze na Ukrajinu dopadla na trhy?

19.01.2022 6:02
Autor: Redakce, Patria.cz

Obavy z ruské invaze na Ukrajinu rostou, a tak analytici a obchodníci uvažují nad potenciálními šoky, které by na finančních trzích způsobila. Jak by dopadla na akcie, měny a komodity?

Rusko, které již umístilo na ukrajinské hranici více než 100 000 vojáků, začalo ze základen na Dálném východě přesouvat na západ také tanky, bojová vozidla pěchoty, raketomety a další vojenskou techniku, uvedl The Wall Street Journal s odvoláním na americké úředníky. Ruský prezident Vladimir Putin používá hrozbu invaze jako páku. Moskva požaduje, aby NATO nikdy nenabídlo členství Ukrajině ani Gruzii, a má řadu dalších požadavků, včetně toho, aby američtí a spojenečtí vojáci opustili východní a středoevropské členy NATO. Jednání mezi Ruskem, USA a NATO doposud nepřinesla žádný průlom a USA a jejich spojenci se zavázali na jakoukoli ruskou invazi na Ukrajinu reagovat tvrdými ekonomickými sankcemi.

Na neklidu přidal také páteční kybernetický útok, který vyřadil řadu ukrajinských vládních webů z provozu. Mluvčí ukrajinského ministerstva zahraničí Oleg Nikolenko řekl agentuře Associated Press, že je příliš brzy na to, aby bylo možné říci, kdo za útokem stojí, ale že tu „v minulosti byla dlouhá řada ruských kybernetických útoků proti Ukrajině“.

Akcie

Už ruská anexe ukrajinského poloostrova Krym v roce 2014 vyvolala otřesy na globálních trzích, ale jak už to u geopolitických roztržek bývá, volatilita brzy opadla. „V roce 2014 (březen a květen) si americké akcie zapsaly kvůli Ukrajině významné poklesy, ale poměrně rychle se otřepaly. Nemyslím si, že akcie jsou dobrým způsobem, jak si na tento scénář vsadit,“ myslí si Brent Donnelly, prezident Spectra Markets.

Máme-li těžit z minulých geopolitických krizí, je tím nejlepším postojem neprodávat během paniky, napsal v září sloupkař Mark Hulbert z MarketWatch. Poukazuje na data sestavená společností Ned Davis Research zkoumající 28 nejhorších politických nebo ekonomických krizí za šest desetiletí před útoky z 11. září 2001. V 19 případech byl index Dow Jones Industrial Average ještě výše už šest měsíců poté, co krize začala. Průměrný šestiměsíční zisk u všech 28 krizí byl 2,3 %. Po 11. září, kdy bylo několik trhů po několik dní zavřených, klesl Dow o 17,5 % na své minimum, ze kterého se zotavil, a nad úrovní z 10. září se obchodoval už 26. října, tedy o šest týdnů později.

„Geopolitické problémy neustále vřou, a když se podíváte zpět do historie, jen velmi, velmi málo geopolitických událostí ovlivní trhy na déle než na několik dní,“ uvedl Hulbert, ale poznamenal, že existují i výjimky – a když k nim dojde, „je to obrovské“.

Letošní slabý začátek roku na amerických akcií se z velké části přičítá skokovému nárůstu výnosů státních dluhopisů v souvislosti s rostoucími inflačními tlaky a očekáváním, že Fed bude při zvyšování sazeb a zpřísňování politiky mnohem agresivnější, než se dříve očekávalo. Burzovně obchodovaný fond VanEck Russia v lednu zatím klesl o 6,6 % a oproti maximům z října je již dole o více než čtvrtinu.

Měnové kurzy


Švýcarský frank, další oblíbené útočiště, by také mohl posilovat, čímž by měnový pár euro/švýcarský frank pravděpodobně klesl na 1,03 CHF, „pokud Rusko zakročí,“ domnívá se Donnelly. Ruský rubl je od podzimu oproti americkému dolaru níže o více než 9 %.

Dluhopisy

„Pokud Rusko napadne Ukrajinu, budou se kupovat TY,“ napsal Donnelly s odkazem na futures na 10leté státní dluhopisy. Státní dluhopisy jsou tradičním útočištěm v obdobích geopolitického a ekonomického stresu. A rally na státních dluhopisech by stlačila dolů výnosy, které se pohybují opačným směrem než ceny.

Komodity

Analytici mezitím tvrdí, že investoři plně nenacenili, co by invaze znamenala pro komodity, zejména zemní plyn, pšenici a kukuřici, napsala Myra Saefong z MarketWatch. Evropa silně spoléhá na tranzit ruského plynu přes Ukrajinu a rok 2022 navíc začala s rekordně nízkými zásobami evropského plynu. Invaze by pravděpodobně zbrzdila schválení provozu nedávno dokončeného plynovodu Nord Stream 2, který má přivádět zemní plynu přímo do Německa a obcházet tak Ukrajinu.

A co se týče ropy, "vzhledem k tomu, že ceny ropy jsou v politické červené zóně Bílého domu a ruská invaze na Ukrajinu je stále v popředí zájmu, snaha získat další barely bude pravděpodobně čím dál naléhavější prioritou,“ napsali analytici z RBC Capital Markets.

Zdroj: MarketWatch

 

Čtěte více:

Ruské akcie včera zažily nejhorší pád od loňského dubna. Investoři se jich zbavují kvůli geopolitickému napětí
23.11.2021 8:34
Ruský akciový trh zažil včera největší pád od loňského dubna, uvedla a...
Dvanáct věcí, které letos sledovat v globální politice
07.01.2022 6:01
Vítejte v novém roce, ve kterém se nabízí mnoho politických událostí, ...

Váš názor
  • Cimrmannův PVO systém
    19.01.2022 10:50

    My Češi můžeme být ale úplně v klidu. Naše nepřemožitelná armáda má ve své výzbroji unikátní Cimrmannův systém, který je naprogramován tak, že změní trajektorii potenciálních raket směřujících na naše území, že dopadnou přesně na místo, odkud byly vystřeleny. Jedna odpověď však zůstává přísně tajná. A sice zda se podaří většině armády vrátit ze zahraničních misí tak, aby byl Cimrmannův systém aktivován "just in time"..
    Harpagon První
  • Komunistická strana Čínské lidové republiky se postupně postará o rovnováhu sil ve světě
    19.01.2022 9:33

    Čína v Karibiku modernizuje letiště a námořní přístavy a to by mohlo zvýšit čínský geopolitický a vojenský vliv v regionu. Čínský ministr obrany Wej Feng-che již vyjádřil ochotu Číny prohloubit vojenskou spolupráci s karibskými zeměmi. Čína již navíc investovala značné peníze do ekonomik protiamerických karibských socialistických států – Kuby a Venezuely. Pro americké bezpečnostní zájmy jsou však více znepokojující pokračující projekty rozšiřování námořních přístavů v Kingstonu na Jamajce a ve Freeportu na Bahamách, což je možná nová čínská operační základna nacházející se jen 140 kilometrů od pobřeží USA. Další modernizace sponzorované Čínou probíhají v kubánských přístavech Santiago de Cuba a Mariel a v guyanském přístavu Berbice.
    Špaček
  • To je domluvené s Blinkenem
    19.01.2022 6:32

    to je vše hra, jde o to, aby se trhy nepřehravili, a nepřišla další krize, Rusové za to dostanou zaplaceno nějakými ústupky, nebuďme oslové, svět je větší hra než nám připadá, vše je dopředu domluvené, zbytek camouflage pro průměrné :-)
    rob
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení