Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Dvanáct věcí, které letos sledovat v globální politice

Dvanáct věcí, které letos sledovat v globální politice

07.01.2022 6:01
Autor: Redakce, Patria.cz

Vítejte v novém roce, ve kterém se nabízí mnoho politických událostí, které by bylo záhodno sledovat. Bloomberg nabízí seznam 12 událostí, na které se v roce 2022 dívat, pokud jde o politické riziko.

HRANICE: Napětí na ukrajinské hranici je vysoké. Ruský prezident Vladimir Putin tam drží zvýšenou vojenskou přítomnost a požaduje, aby NATO omezilo svoje působení v regionu. Vyhlídky na ruskou invazi se zamrzající půdou v regionu mohou narůstat. Od neděle se rozběhnou tři samostatné série rozhovorů, jejichž cílem je pokusit se o deeskalaci celé situace.

PRŮBĚŽNÉ VOLBY V USA: Amerického prezidenta Joea Bidena čeká s listopadovými volbami do Sněmovny reprezentantů a více než polovina křesel v Senátu referendum o tom, jak jsou Američané spokojeni s jeho působením v úřadu. Jeho popularita měla tendenci klesat, když se zasazoval o to, aby protlačil svoje dalekosáhlé hospodářské plány americkým Kongresem. Mohlo by to otevřít dveře republikánům, nebo v roce 2024 dokonce Donaldu Trumpovi?

VZESTUP ČÍNY: Prezident Číny Si Ťin-pching usiluje na letošním setkání vůdců komunistické Číny o bezprecedentní třetí funkční období a nadále upevňuje svou moc ve druhé největší ekonomice na světě. Si, který prosazuje svou mantru „společné prosperity“ a drží na uzdě velké čínské společnosti i čínské miliardáře, zasahoval jak v Číně, tak v Hongkongu. Co to znamená pro ustavičně napjaté vztahy s USA a pro Tchaj-wan coby ostrov demokracie, který Peking považuje za své území?

SOLIDNÍ DÁVKA: Pandemie je stále s námi, i když omikron naštěstí vypadá jako mírnější, i když mnohem nakažlivější verze Covid-19. Vlády stojí před námitkami obyvatel, unavených omezeními proti šíření viru, které však patogen může stále ohrožovat. Izrael začíná zavádět už čtvrté očkování, mnoho chudších zemí se ale stále snaží dodat obyvatelstvu druhou dávku vakcíny. Dokud svět jako celek nebude mít větší ochranu, budou neustále přicházet nové varianty.

K URNÁM: Volit letos nebudou jenom Američané. Sledujte hlasování v zemích jako Francie (kde prezident Emmanuel Macron čelí několika vyzyvatelům z řad středu a krajní pravice), Brazílie (kde prezident Jair Bolsonaro bojuje s klesající popularitou), Maďarsko (kde Viktor Orbán doufá, že upevní svou „neliberální demokracii“) a v Austrálii (Scott Morrison tu chová naději, že vybudování pomyslné pevnosti Austrálii během pandemického období nalezne odezvu v domácím prostředí).

PRÁVĚ TEĎ NA PROGRAMU: Zatímco pandemie pokračuje, stojí státy před těžkými rozhodnutími, kdy a jak ukončovat svou pomoc, poskytovanou firmám a pracovníkům v souvislosti s Covid-19. Jak se dluh bude hromadit, budou vlády čelit tlaku na utahování kohoutů a případnému zvyšování daní. Některé už vychvalují vznešené zelené cíle, které budou ale vyžadovat jak výdaje, tak strukturální ekonomickou změnu. Zvládnou to všechno uřídit?

SOBĚSTAČNOST: V roce 2021 země usilovaly o větší soběstačnost, pokud šlo o zboží jako polovodiče. Úzká hrdla v dodávkách letos mohou přetrvávat, což urychluje plány na výstavbu domácího průmyslu a ochranu domácích premiantů před zahraničními kupci, což vede k rostoucímu protekcionismu. V sázce nejsou jenom čipy: Znovu se na příklad objevují otázky týkající se energetické závislosti.

ČÁSTEČNÉ TÁNÍ: Zlepšily se vztahy mezi Saúdskou Arábií a dalšími blízkovýchodními mocnostmi, včetně Izraele, Kataru a S.A.E, což otevírá dveře většímu obchodu a investicím. Vydrží to? Saúdskoarabský korunní princ Mohammed bin Salmán prosazuje změny doma i v zahraničí, zakrývá to však mnoho let vzájemné nedůvěry a konfliktů. Divokou kartou tu je Írán, který s konzervativnější vládou v čele zabředl do rozhovorů o obnovení své jaderné dohody z roku 2015

TLAKOVÝ HRNEC: V Turecku je třeba sledovat konkrétní věci, které by se mohly rozšířit dále do prostoru. Prezident Recep Tayyip Erdogan stále koketuje s neortodoxní měnovou politikou, i když zároveň podniká kroky, aby se pokusil podpořit liru, celosvětově nejméně výkonnou měnu rozvíjejících se trhů v roce 2021. Jenomže volby už jsou na obzoru a Erdogan potřebuje získat podporu na domácí půdě. To by ho mohlo učinit méně vyzpytatelným partnerem v zahraničí, a to včetně oblasti Středomoří, ve vztahu s NATO a s Ruskem.

NOVÁ ÉRA: Olaf Scholz po 16 letech vlády Angely Merkelové převzal funkci německého spolkového kancléře. Vyvolává to otázky nejen ohledně domácí politiky a ekonomiky, ale také ohledně širší evropské stability. Otevře to dveře francouzskému prezidentu Macronovi? Předsedkyni Evropské komise Ursule von der Leyenové? Zvládnou vést rozhovory o pandemické pomoci pro Evropu, napětí na východě Evropy, nebo najdou způsob, jak se vypořádat s Čínou a držet na uzdě lídry, jako je turecký prezident Erdogan?

ZÁLUDNÉ VODY: Státy si začínají uvědomovat, že kryptoměny tu s nimi zůstanou. Krypto má své výhody, ale také své stinné stránky, zejména pokud jde o praní peněz, obchodování s lidmi a financování terorismu. Před vládami pak stojí otázka, zda a jak je regulovat.

ČASOVANÁ PUMA: Až nezvykle ticho bylo loni v Severní Koreji, zatímco svět upínal pozornost na země jako Rusko nebo Čína. Kim Čong-un se držel zpátky a omezil se na testy raket krátkého doletu a několik propagandistických výbuchů namířených proti Americe. Doma má plné ruce práce se nedostatkem potravin, jak dlouho ale dokáže žít bez výsluní, které evidentně tolik zbožňuje? Je letošek rokem, kdy se Pchjongjang prodere zpět s řekne si o pozornost na globální scéně?

Zdroj: Bloomberg

 
 
 

Čtěte více:

Americký Kongres zvýšil limit státního dluhu, zabránil tak platební neschopnosti
15.12.2021 8:20
Obě komory amerického Kongresu v noci na dnešek SEČ schválily zákon o ...
Týdenní výhled: ČNB stanoví základní sazbu a přijdou výsledky od Micron a Nike
20.12.2021 15:22
S blížícími se svátky nám akciový trh ukazuje, že v rámci vánoční nadí...
Bidenova vláda stanovila nové limity spotřeby paliva u aut v USA
21.12.2021 10:22
Automobily prodávané v USA budou muset od roku 2023 splňovat nové limi...
Německá výroba automobilů je letos na polovině roku 2017, říká analytik
22.12.2021 8:28
Německá výroba automobilů je letos na polovině roku 2017. Kvůli nedost...
Akciová výjimečnost USA bude uvadat, domnívá se JPMorgan
29.12.2021 14:21
Americké akcie by si v příštím roce měly vést dobře, ale ne tak jako a...
Peking zpřísní vstup na zahraniční burzy dalším domácím firmám
27.12.2021 14:54
Čína zpřísní vstup na zahraniční burzy domácím firmám ze sektorů, u ni...
Německo je o krok blíže odchodu od jádra, likvidace ale potrvá i desítky let
28.12.2021 10:26
Německo s koncem roku ukončí provoz ve třech jaderných elektrárnách, z...
Hledáte levné akcie? Ty čínské jsou velice atraktivní, rychlý obrat nahoru u nich ale nečekejte, varuje UBS
29.12.2021 10:39
Čínské akcie v současné době vypadají „velice, velice atraktivně“, ale...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
15:49Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m