Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rusko patrně zakáže vývoz některých výrobků a surovin. Z Ruska odchází McDonald’s, Coca-Cola, Pepsi, Starbucks a L'Oréal

Rusko patrně zakáže vývoz některých výrobků a surovin. Z Ruska odchází McDonald’s, Coca-Cola, Pepsi, Starbucks a L'Oréal

08.03.2022 23:00
Autor: ČTK

Ruský prezident Vladimir Putin dnes podepsal výnos, který umožní zakázat vývoz ze země některých výrobků a surovin. Cílem opatření je zaručit národní bezpečnost a aktivity ruského průmyslu, uvedl Kreml. Jakého zboží a kterých zemí se bude zákaz týkat, později určí ruská vláda, uvedly zahraniční agentury. Moskva o opatření informovala krátce poté, co USA zakázaly dovoz ruské ropy či plynu. Působení v Rusku mezitím zastavují další zahraniční firmy.

Opatření bude platit do konce letošního roku. Podle ruské agentury Interfax bude výčet zemí, proti kterým bude zákaz namířený, zveřejněn do 48 hodin.

Rusko v uplynulých dnech zavedlo ekonomická opatření proti USA a dalším zahraničním zemím jako reakci na sankce uvalené v souvislosti s napadením Ukrajiny. Například vesmírná agentura Roskosmos uvedla, že přestane dodávat do USA raketové motory a přestane poskytovat údržbu těchto pohonů. Současně Moskva přijala opatření na "zaručení finanční stability", čímž se snaží čelit odlivu kapitálu do zahraničí. Například zakázala Rusům posílat příbuzným do zahraničí více než 5000 dolarů (zhruba 118.000 Kč) měsíčně. 

V Rusku zastavují činnost další zahraniční firmy

Americká společnost McDonald’s dnes oznámila, že kvůli ruské invazi na Ukrajinu dočasně uzavře všech svých 850 restaurací v Rusku. Obchodní aktivity v Rusku přerušují také američtí výrobci nealkoholických nápojů Coca-Cola a PepsiCo a kavárenská síť Starbucks. Francouzská kosmetická firma L'Oréal mezitím sdělila, že v Rusku uzavře své obchody a pozastaví tam investice. Vývoz do Ruska pozastavuje také italský výrobce luxusních automobilů Ferrari.

Generální ředitel McDonald's Chris Kempczinski v otevřeném dopise zaměstnancům uvedl, že uzavření provozoven v Rusku je v tuto chvíli správné rozhodnutí. "Naše hodnoty znamenají, že nemůžeme ignorovat zbytečné lidské utrpení, které se odehrává na Ukrajině," napsal. Gigant v oblasti rychlého občerstvení zároveň oznámil, že bude nadále svých 62.000 zaměstnanců v Rusku, "kteří dali svá srdce a duši do naší značky McDonald’s", platit. Kdy se provozovny McDonald's v Rusku opět otevřou, podle Kempczinského nyní nelze odhadnout. McDonald’s také dočasně uzavřel 108 svých restaurací na Ukrajině a nadále tam platí své zaměstnance.

Uzavření restaurací McDonald’s bude mít pro Rusko i symbolický význam. První pobočka se tam otevřela v centru Moskvy v roce 1990 a stala se symbolem vzkvétajícího amerického kapitalismu v době rozpadu Sovětského svazu, píše agentura Reuters.

Uzavření prodejen může pro McDonald’s představovat značnou finanční ztrátu. Společnost se sídlem v Chicagu nedávno uvedla, že její restaurace v Rusku a na Ukrajině tvoří devět procent z jejích ročních příjmů, tedy zhruba dvě miliardy dolarů. McDonald’s vlastní 84 procent svých ruských poboček, na rozdíl od jiných velkých značek rychlého občerstvení v Rusku, které vlastní franšízanti, včetně KFC, Pizza Hut a Burger King.

Pozastavení obchodních aktivit v Ruska oznámily také výrobci nealkoholických nápojů Coca-Cola a PepsiCo. O přerušení veškerých svých obchodních aktivit v Rusku dnes také informoval americký kavárenský řetězec Starbucks.

Stažení z Ruska dnes oznámila také francouzská firma L'Oreal, přičemž důrazně odsoudila ruskou invazi a válku na Ukrajině. Doplnila, že její rozhodnutí je v souladu s postojem Francie a úřadů EU. Podniky L'Oréal v Rusku, které zahrnují výrobní závod, tvoří podle společnosti jednociferné procento z jejích ročních tržeb. Největší světová kosmetická firma, která vlastní značky Lancome a Maybelline, také sdělila, že zvažuje další opatření a snaží se o svých 2200 zaměstnanců v Rusku postarat.

L'Oréal má 326 ukrajinských zaměstnanců, z nichž většina zůstává ve své vlasti za podmínek, které společnost označuje za čím dále více nesnesitelné. "Máme o ně obavy a bojíme se o jejich bezpečnost," uvedla firma s tím, že těmto zaměstnancům poskytuje finanční a psychologickou podporu.

O pozastavení exportu do Ruska dnes informovala také italská automobilka Ferrari. "Vzhledem k přetrvávající situaci se Ferrari rozhodlo až do odvolání pozastavit výrobu vozidel pro ruský trh," uvedla společnost v prohlášení. "Situaci nadále pečlivě sledujeme a vždy budeme respektovat všechna pravidla, nařízení a sankce," dodala automobilka, která minulý týden uvedla, že Rusko je pro ni velmi malým trhem.

Ve středu opět zastavení palby

Rusko od středy 8:00 SEČ zastaví palbu a je připraveno v dohodě s Ukrajinou utvořit humanitární koridory vedoucí z měst Kyjev, Černihiv, Sumy, Mariupol, Charkov a dalších. S odvoláním na ruské úřady o tom dnes informovala agentura TASS. Bližší informace Moskva zašle ve středu brzy ráno ukrajinské vicepremiérce Iryně Vereščukové.

Rusko zavedení humanitárních koridorů z obléhaných měst oznámilo už v předchozích dnech, kromě dnešní evakuace města Sumy však doposud skončily neúspěchem. Bojující strany se vzájemně obviňovaly z porušování dočasného příměří.

Ukrajina odmítla využít jakékoli humanitární koridory nabízené Ruskem, které by Ukrajince vedly na ruské nebo běloruské území, odkud ruská vojska na zemi útočí. Podle Kyjeva ruské síly v rozporu s dohodou o humanitárních koridorech dál ostřelovaly ukrajinská města, a bránily tak v evakuaci jejich obyvatel.

"Ruská federace 9. března 2022 od 10:00 moskevského času (8:00 SEČ) vyhlašuje klid zbraní a je připravena poskytnout humanitární koridory," píše se v prohlášení podepsaném ruským generálplukovníkem Michailem Mizincevem, který vede mezirezortní koordinační štáb pro humanitární otázky.

Informace má Kyjev obdržet do středy 3:00 moskevského času (1:00 SEČ), následovat bude podle ruské strany dohoda na trasách a zahájení evakuace skrze humanitární koridory. Podle ukrajinských představitelů dochází v některých obléhaných městech potraviny, voda a další zásoby a někteří varovali před "humanitární katastrofou". Zřejmě nejhorší situace panuje v Mariupolu.

Ukrajinský prezident slibuje boj až do konce

Ukrajinci se nevzdají, budou o svoji zemi bojovat za každou cenu. V bezprecedentním projevu k zaplněnému sálu dolní komory britského parlamentu to dnes řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ke konci druhého týdne války v jeho zemi volal po dalším zpřísňování protiruských sankcí a zopakoval žádost o pomoc se zabezpečením nebe nad Ukrajinou. Britský premiér Boris Johnson jej ujistil, že Británie hodlá dál Kyjevu dodávat zbraně a vyvíjet tlak na ruského prezidenta Vladimira Putina.

 


Čtěte více:

VÁLKA NA UKRAJINĚ - SLEDUJEME ONLINE
23.05.2022 14:00
Ruská armáda 24. února ráno zahájila rozsáhlý letecký, námořní i pozem...
Spojené státy zarazí dovoz ruské ropy, plynu i energií. Velká Británie se přidala s ropou.
08.03.2022 17:45
Americký prezident Biden oznámil zákaz dovozu ruské ropy, plynu a obe...
Wall Street opět jako na houpačce. Další firmy přerušují v Rusku činnost
08.03.2022 22:07
Wall Street při úterku otevřela do záporných hodnot. Rekordní ceny ro...

Váš názor
  • Takový zločin
    09.03.2022 9:12

    Nováku, to je fakt zásadní zločin!
    Pracovitý Prosecký
    • Re: Takový zločin
      09.03.2022 11:22

      Trestný čin dle §357 zák. č. 40/2009 Sb. tj. Šíření poplašné zprávy, který jsem měl na mysli, je možné zařadit mezi ty trestné činy, které spadají do kategorie zločin, neboť dle odstavce 4. písm. a) zde hrozí postih ve výši jak 5 let. Za méně společensky nebezpečné trestní činy, tj. přečiny, jsou považovány takové úmyslné trestné činy, za které trestní zákon stanoví trest odnětí svobody s horní hranicí do pěti let. Tedy ano, mohl by to být i zločin.
      Novák
      • Novák
        09.03.2022 14:10

        Ale běž. Vraždění ti nevadí ale chytat za slovíčka ano. Zkopíroval si to pěkně. Ale i kdyby nadpis formálně nesl znaky trestního činu, nebyla naplněna skutová podstata a míra nebezpečnosti pro společnost je malá. Co čekat od někoho, kdo popírá ukupaci Československa ruskými vojsky. To by trestní čin být mohl.
        Velkamedvědice
  • Neodchází, jen přerušuje činnost
    09.03.2022 7:28

    Tento článek doporučuji uložit. Jako důkaz lživé informace. Titulek přece jasně sděluje, že "Z Ruska odchází McDonald’s, Coca-Cola, Pepsi,.." Toto není dezinformace, toto už vyvolává podezření ze spáchání trestného činu. Pokud je jako autor uvedena ČTK, měly by orgány činné v trestním řízení okamžitě začít jednat.
    Novák
    • Re: Neodchází, jen přerušuje činnost
      09.03.2022 12:06

      Když přerušuje činnost, tak asi odchází. Minimálně dočasně. Škoda, že se radši nevymezíš proti vraždění a útokům na civilisty.
      Velkamedvědice
      • Odchod z trhu v. dočasné přerušení činnosti
        09.03.2022 13:59

        V tom, jestli firma odchází z celého trhu nebo jen dočasně uzavírá své obchody, je přece zásadní rozdíl. Pokud bude třeba McDonald's chtít definitivně ukončit své podnikání v Rusé federaci (RF), nejen že přijde o zisk, ale bude se muset zbavit i majetku, a to určitě dost pod cenou. V tomto případě to bude mít asi o dost větší záporný dopad. Navíc s hrozbou toho, že na všechny podniky, které tzv. opustí RF, bude možná uvalena "nucená správa" (analogicky jako toto existuje v bankovním sektoru), a to v souladu s právním řádem RF dle zákona, který podle kusých zpráv již byl navrhnut zákonodárnému sboru RF k projednání, anebo, minimálně, jeho návrh již byl iniciován.
        Novák
    • aby si se neposr@l!
      09.03.2022 11:07

      je to jako s manželkou. manželka odchází protože si kököt, ale možná se vrátí, když přestaneš být kököt! asi tak!
      oradapoisson
      • Re: aby si se neposr@l!
        09.03.2022 11:41

        Až ti odejde manželka, tak i když tuto zprávu uveřejníš a zveřejníš tak své rodinné poměry, nikomu tím nezpůsobíš vážné znepokojení. Naopka, nejspíš způsobíš radost manželčiným rodičům...
        Novák
Aktuální komentáře
25.04.2024
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.