Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Spojené státy zarazí dovoz ruské ropy, plynu i energií. Velká Británie se přidala s ropou.

Spojené státy zarazí dovoz ruské ropy, plynu i energií. Velká Británie se přidala s ropou. "Chápeme, že někteří nemohou"

08.03.2022 17:45, aktualizováno: 8.3. 21:13
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Americký prezident Biden oznámil zákaz dovozu ruské ropy, plynu a obecně energií. "Jsme spojeni v tlaku na (ruského prezidenta) Putina s vědomím dopadů i na nás v USA. Demokraté i Republikání s krokem souhlasí," prohlásil. "Ceny paliv po tomto kroku porostou, Putinova válka (na Ukrajině) zasahuje i americké domácnosti. Krize je připomínkou, že musíme být energeticky nezávislí, postupný přechod na čisté zdroje energie náklady sníží," uvedl také americký prezident. Varoval odvětví před neodůvodněným navyšování cen. Velká Británie ve shodnou chvíli oznámila ukončení dovozu ruské ropy v průběhu roku 2022.

Biden prohlásil, že chápe, že někteří další partneři tento krok udělat nyní nemohou. Tato slova patřila především do Evropy. Vzdát se dovozu ruských energií jasně odmítl například německý kancléř Scholz. 

"Nebudeme se podílet na dotování Putinovy války," řekl dnes šéf Bílého domu. Ruský prezident Vladimir Putin 24. února zahájil invazi na Ukrajinu, jejímž cílem je podle něj zemi denacifikovat a demilitarizovat.

Podle americké administrativy je zakázáno podepisovat nové smlouvy o dodávkách ruských energetických surovin, pro ty stávající smlouvy platí 45denní přechodné období. Na základě Bidenova exekutivního příkazu mají američtí občané zakázány přímé investice do amerického energetického sektoru a také podílet se na zahraničních investicích do tohoto odvětví.

Ukrajinský prezident Zelenskyj na twitteru Bidenovi za zákaz dovozu surovin z Ruska poděkoval. Biden svým rozhodnutím podle něj "zasáhl Putinův válečný stroj přímo do srdce". Vyzval další země, aby se k USA přidaly.

"Dal jsem jasně najevo, že obrana svobody něco stojí a něco stojí i ve Spojených státech," uvedl Biden. Dodal, že to chápe jak jeho Demokratická strana, tak republikáni a že udělá vše pro to, aby pro Američany zmírnil dopady "Putinova zdražování". Už nyní je ve Spojených státech nejvyšší inflace za 40 let.

Ceny ropy kvůli očekávání, že USA zakážou dovoz ropy z Ruska, výrazně vzrostly na 128 dolarů za barel. Zemní plyn se z Ruska do Spojených států nedováží. 

Británie do konce letošního roku postupně ukončí dovoz ruské ropy a ropných produktů, oznámil dnes britský ministr obchodu a energetiky Kwasi Kwarteng. Firmy mají do konce roku čas přejít na jiné zdroje, s přechodem jim podle ministra vláda pomůže. Podobně také USA dnes oznámily zákaz dovozu ruské ropy.

Londýn bude jednat s ostatními dodavateli, aby nahradili chybějící ropu z Ruska. Podle ministra Kwartenga zvažuje také ukončení dovozu ruského zemního plynu.

"Přechodné období poskytne trhu, podnikům a dodavatelským řetězcům více než dostatek času na nahrazení ruského dovozu," uvedl Kwarteng na twitteru. Firmy by podle ministra měly zajistit, aby zákaz nepocítili spotřebitelé. Ruská ropa v současnosti pokrývá osm procent poptávky v Británii, ruský plyn čtyři procenta, dodal ministr.

"Británie je významným producentem ropy a ropných produktů, navíc má značné zásoby. Kromě Ruska pochází naprostá většina našeho dovozu od spolehlivých partnerů, jako jsou USA, Nizozemsko a Perský záliv. V letošním roce s nimi budeme spolupracovat na zajištění dalších dodávek," napsal Kwarteng.

Evropská komise plánuje v letošním roce snížit závislost Evropské unie na ruském plynu o dvě třetiny a ukončit závislost na ruských dodávkách plynu "mnohem dříve než v roce 2030". Dosáhnout toho chce rychlejším přechodem na alternativní dodávky a čistou energii. Za realizaci těchto plánů budou z velké části zodpovědné vlády jednotlivých států. Vyplývá to z dnešního prohlášení EK.

Ruská invaze na Ukrajinu minulý měsíc způsobila revizi energetických priorit 27 členských zemí EU. Rusko se na dodávkách zemního plynu do unie podílí zhruba 40 procenty, napsala agentura Reuters.

Nové plány navazují na unijní politiku zaměřenou na změny klimatu, o které se nyní jedná. Jejím cílem je snižovat rychleji emise v tomto desetiletí a snížit spotřebu plynu v EU o 30 procent.

Podle EK by plyn a zkapalněný zemní plyn (LNG) ze zemí jako USA a Katar měl letos nahradit více než třetinu dodávek, tedy 60 miliard metrů krychlových ze 155 miliard metrů krychlových, které EU dostává ročně z Ruska. Do roku 2030 by mohlo pomoci snížit závislost i vyšší využívání biometanu a vodíku.

Nové větrné a solární projekty by mohly letos nahradit 20 miliard metrů krychlových plynu. Ztrojnásobení kapacity těchto elektráren do roku 2030 by mohlo snížit spotřebu plynu o 170 miliard metrů krychlových ročně.

Snížení termostatů o jeden stupeň Celsia by mohlo letos ušetřit dalších deset miliard metrů krychlových. Nahrazení plynových kotlů 30 miliony tepelných čerpadel by do roku 2030 mohlo ušetřit dalších 35 miliard metrů krychlových plynu, dodala EK.

Některé země usilují o více peněz EU na ochranu spotřebitelů před prudkým růstem evropských cen plynu, které tento týden dosáhly nových maxim.

Země mohou zdanit zisky energetických firem z vysokých cen plynu, aby vykompenzovaly vyšší účty za elektřinu, uvedla EK. Mezinárodní energetická agentura (IEA) uvedla, že podobné daně by mohly letos přinést až 200 miliard eur (5,1 bilionu Kč).

Tok plynu do Evropy je od invaze, kterou Rusko označuje za zvláštní vojenskou operaci, zatím stabilní. Moskva však v pondělí varovala, že západní sankce na ruskou ropu by ji mohly přimět k uzavření hlavního plynovodu do Evropy. Sankce na ropu podporují USA, evropské země však nejsou v názoru na zavedení takových sankcí jednotné.

EU také navrhne, že zásobníky plynu zemí EU budou muset být vždy do 1. října naplněné z 90 procent. V současnosti jsou naplněné z 27 procent.

Současné dodávky z jiných zemí a zásoby ve skladech jsou dostatečné na to, aby Evropa přečkala letošní zimu. Analytici ale tvrdí, že dlouhodobé zastavená ruského dovozu by zasáhlo evropskou ekonomiku a vyžádalo si mimořádná opatření jako uzavření továren.

 
 
 

Čtěte více:

VÁLKA NA UKRAJINĚ - SLEDUJEME ONLINE
23.05.2022 14:00
Ruská armáda 24. února ráno zahájila rozsáhlý letecký, námořní i pozem...
Rozbřesk: Komodity zažily další ďábelskou seanci
08.03.2022 9:44
Ropa a plyn hned na počátku nového týdne zažily ďábelskou seanci poté,...
EU navrhla nový balík sankcí. Cílí na ruské oligarchy a politiky, tři běloruské banky vyřadí ze SWIFT
08.03.2022 12:05
Evropská komise kvůli ruské invazi na Ukrajinu připravila nový balík s...
Shell přestane kupovat ruskou ropu a zemní plyn, postupně odejde z ruského trhu
08.03.2022 13:40
Britsko-nizozemská ropná a plynárenská společnost Shell přestane kupov...
EU představila plán na snížení závislosti na plynu z Ruska
08.03.2022 17:09
Evropská komise plánuje v letošním roce snížit závislost Evropské unie...
Energetické sankce, znárodňování, fiskální podpora. A Čína si brousí zuby na ruské firmy
08.03.2022 17:32
Dnešek přinesl řadu zajímavých zpráv, jejichž výsledkem tentokrát není...

Váš názor
  • Němci zklamali
    08.03.2022 19:33

    Německé přizdisráčství a zaslepenost v odpojování jaderek za každou cenu nás, střední Evropu, bude dřív nebo později stát svobodu..přitom stačilo na měsíc, na dva zavřít kohoutky, a nechat ty rusácké nacistické hajzly vraždící civilisty a demolující nemocnice a obytné čtvrti vyhladovět. Do měsíce by zkrachovali a ten zbylý šrot co jim ještě Javeliny neproměnily v ohořelé vraky (čti 50 let staré rakve s pásy) by ještě rádi rozprodali aby nechcípli hlady. Ostudný přístup EU, hlavně Německa. Socani ve vládě, holé neštěstí.
    VSE LIMITED
    • Re: Němci zklamali
      08.03.2022 20:39

      Co ctete za informacni zdroje? Nemecko bylo doted world no.1 v exportu zbozi. Coz definitivne skoncilo. Takze Evropa je odsouzena ke zvyseni DLUHU steroidy, aby se udrzela na hladine, navic za cenu SNIZENI GLOBALNIHO TRZNIHO PODILU, ktery po 2WW budovala 75 let, mozna je to politicka splatka za Marshalla kdo vi.... po 2WW mnoho dokumentu bylo na desitky let pohrbeno.... Cela Evropa se ted sveze s Deutschland, bolet nas jako Cesko to bude ale 1000x mene nez Rusko coz nekdo muze povazovat za velkolepe vitezstvi... Totalni rozvrat mysleni u vsech deti skolniho veku 1.stupne, totalni destrukce zivotnich cilu a hodnot jen diky neschopnosti dospelych rozlisit co je jeste spravne a co uz je spatne.... V jaderkach s Vami souhlasim! Jinak EKONOMICKY se Evropa dostala z louze do blata, mluvim o te svobode, protoze jiz nelze hrat na obe strany. 'Hrat na obe strany' je ekonomicky vyhodnejsi nez byt zavisly na jednom zdroji. Evropa se stava energeticky vydiratelnym a na trznich cenach i kvuli rozbourenemu mori-pocasi zcela zavislym obchodnim partnerem podobne jako je dlouhe roky Japonsko. Dokud nedojde k zabrani Ruska a vynucene 'privatizaci' - tak nelze dojit k ucetni kompenzaci dluhu nadnarodnich firem skutecnymi hmotnymi statky, bude pokracovat financni metaverse. Ale mozna je jeste sance Rusko definitivne polozit- to ze Zeleny rekl nemame ambice byt v nato, tak to rozhodne NEZNAMENA, zeby nato reklo 'MY nemame ambice byt na ukrajine'. Naopak to vypada, ze nato rozhodne chce byt na ukrajine, takze valka a uprchlici bude pokracovat?? Vy s tim souhlasite aby valka pokracovala?? Nebo to nebude 'valka' nybrz 'technicka akce za ucelem zrizeni globalniho poradku'? Az takove pokrytectvi v nasem narode?
      Mudr.c
    • Re: Němci zklamali
      08.03.2022 19:56

      jenže ono by se to promítlo i v Evropě. A víš kolik lidí by tady řvalo, že má dražší tohle a támto. A na dovolenou nemůže a podobně. Lidi neradi vychází ze své komforní zóny. Ani pro lepší budoucnost. Chějí všechno a hned a bez obětí :-)
      lunatic with skateboard
      •  
        10.03.2022 10:00

        Doufám, že nemíníte tou lepší budoucností náruč USA? Nebo záď?
        ricochet
      •  
        08.03.2022 20:22

        To jo, ale vypnout jaderky jim těch peněz nalije ještě více. Prostě Němci s Rusem táhnou. Teď jen otázka, zda si toho konečně lidi na západě začali všímat.... To, že je to jasné nějakému evropskému unermenši nic neznamená...
        xpard
      •  
        08.03.2022 19:57

        a různý abc1 z pátý kolony by to rozdmýchávali. Ti nikdy nespí
        lunatic with skateboard
    • Re: Němci zklamali
      08.03.2022 19:55

      americkej proletáři, těm blbým Němcům to musíš vysvětlit, jak se věci mají a jak dělat.....stačí fanaticky kydat nesmysly, že......buď jistý, že bys hlady chcípl dříve ty než ten Rus....Rus, na rozdíl od zhýčkaného evropana, co je akorát chytrý na internetu vydrží více!!!! https://www.novinky.cz/valka-na-ukrajine/clanek/bezradne-nemecko-zakaz-ruske-ropy-by-u-nas-znamenal-chaos-a-vitezstvi-kremlu-40389664#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&dop_req_id=TUYL5QLeNCJ-202203081848&dop_id=40389664&source=hp&seq_no=1&utm_campaign=abtest189_panel_sluzeb_varA&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz
      abc1
Aktuální komentáře
24.04.2024
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m