Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Co o akciích říká možná nejdůležitější číslo na trhu (a není to PE)?

Co o akciích říká možná nejdůležitější číslo na trhu (a není to PE)?

11.04.2022 17:42

Pokud kupujeme pečivo a porovnáváme jeho ceny, smysl má dívat se na cenu za jednotku váhy. Ten samý princip platí, pokud sledujeme dění na akciovém trhu – lepší, než sledování cen, může být sledování valuací. Tedy cen relativně k tomu, co obchodované společnosti vydělají. Goldman Sachs nyní po čase přišel s hezkým přehledem různých valuačních měřítek a vypráví tím docela zajímavý příběh, na který se dnes podíváme. Točí se zejména kolem málo sledovaných, ale asi nejrelevantnějších poměrů založených na toku hotovosti.

Asi nejznámější je na trhu poměr cen akcií k ziskům obchodovaných firem. Ten je v první části tabulky na předposledním místě – PE se nyní opět pohybuje nad 20, historicky bylo téměř 90 % času pod touto hodnotou. Pokud se podíváme na takzvané Shillerovo PE, které pracuje s cyklicky očištěnými zisky, tak zjistíme, že současná hodnota 33 je z historického pohledu ještě našponovanější:

Co o akciích říká možná nejdůležitější číslo na trhu (a není to PE)?

Nejextrémnější jsou valuace založené na poměru k HDP, či tržbám, o něco méně to platí o ziscích. Což ukazuje, že firmy nyní dosahují vyšších marží, než v minulosti. Nejníže jsou pak relativně k historickým standardům násobky založené na toku hotovosti, které jsou přitom nejrelevantnější (asi ona nejdůležitější čísla na trhu). Tato relevance má jednoduchý důvod – dividendy (které jsou tím, co akcionáře v konečném důsledku zajímá) nejsou vypláceny ze zisků, jako čistě účetních položek (a už vůbec ne z tržeb, či HDP, které jsou je velmi hrubým valuačním nástrojem). Jsou vypláceny z toku hotovosti. A co nám na něm založené valuace říkají?

Poměr provozního toku hotovosti k cenám akcií nyní podle GS dosahuje 5,7 %, historicky byly tyto valuace níže 91 % času. Je to tedy podobné, jako u výše zmíněného PE a nějaké valuační uklidnění tu tedy moc nenajdeme. Hodně rozdílně ale vyznívá pohled na poměr volného toku hotovosti FCF k cenám akcií, který dosahuje 3,8 % a níže byl už 58 % času. Jde přitom bez velké diskuse o nejrelevantnější ukazatel, protože právě FCF je už hodně blízko tomu, z čeho se vyplácí dividendy (ještě záleží na pohybu dluhu, popřípadě prodeji/nákupu aktiv).

GS tabulku ukazoval již na podzim a již tehdy FCF valuace vyznívaly historicky výrazně lépe, než ty založené na ziscích a dalších alternativách. Celkově pak tabulka říká, že firmy jsou schopny ze svých tržeb a zisků dostat více FCF, než v minulosti. Zajímavé pak je ono srovnání provozního CF a FCF – naznačuje, že firmy nyní investují znatelně méně, než v minulosti (valuace založené na provozním toku hotovosti jsou historicky vysoko, valuace založené na provozním toku hotovosti mínus investice blíže normy).

Hodně se hovoří o různých příčinách, proč jsou valuace akcií tak našponované. Bývají zmiňovány sazby, já tu poměrně často připomínám, že nejde o sazby samotné, ale o poměr sazeb k očekávanému růstu. S tím, že podle PE a podobných násobků by tento poměr měl být stále velmi příznivý. Jak jsme viděli výše, PE a podobné alternativy ale mohou být zavádějící, protože se možná výrazně změnila schopnost firem dostat z tržeb a zisků skutečné dolary. Valuace založené na FCF také nejsou historicky nízko, takže investoři skutečně čekají dobré časy (poměr růst/požadovaná návratnost). Ale nejde o takové extrémy, jak by napovídalo PE.

 

Čtěte více:

Komoditní a akciové cykly posledních 100 let
04.04.2022 17:45
Před časem jsem tu psal, že zatímco investice do akcií jsou investicem...
Energetické a technologické cykly posledních 100 let
05.04.2022 18:01
Po řadu let byly energetické (ropa a plyn) společnosti jakýmsi protipó...
Co předvedou zisky obchodovaných firem a jak tomu odpovídají valuace
06.04.2022 17:43
Jak se rýmují současné valuace amerických akcií s inflací a výnosy na...
Goldman Sachs predikuje jednu hodně neobvyklou věc...
07.04.2022 17:46
Výnosová křivka u amerických vládních dluhopisů je na hraně inverze – ...
Investiční strategie, taktika a dlouhodobá návratnost akciového trhu
08.04.2022 17:40
Když tak někdy poslouchám různé investiční stratégy, říkám si, že jde ...

Váš názor
  • A ještě poslední poznámka
    12.04.2022 10:22

    Na burze se odjakživa nevydělává, ale spekuluje a je jedno zda je dotyčný krátkodobý nebo dlouhodobý investor. Pouze u toho krátkodobého je ta spekulace víc zřejmá. K tomu, aby na burze někdo vydělal musí několik dalších vždycky prodělat. Dnes se sice říká, že bez investování se nedá vydělat, ale tahle formulace svádí k různým hlavně nesprávným očekáváním. Bohužel, v novinách v podstatě jiná formulace normálně velkým písmem není. :-((
    OP
  • Také je to možná úplně jinak.
    12.04.2022 10:12

    Investoři třeba nečekají až tak dobré časy, ale dávají úspory do akcií proto, že při současné inflaci (takřka všude) nevidí moc jiných možností. Co se dluhopisů týká, tak podnikové jsou stejně rizikové jako akcie (možná i víc) a státní nenesou v podstatě nic (takže čistá ztráta) a navíc při současné úrovni zadlužení u většiny států také narůstá riziko. Navíc v současnosti již kvůli inflaci začínají dávat do akcií úspory i obyčejní lidé u nás (a to jsme v celosvětovém srovnání "konzervy"). Podle mě jde spíš o důsledek zoufalství obyčejných lidí, kterým úspory ztrácí hodnotu a kteří tomu nerozumí. Navíc jsou "masírovaní" ve sdělovacích prostředcích a mediích placenou reklamou. Proto stoupají ceny a ekonomové můžou spekulovat a počítat jak chtějí. V historii, myslím nikdy tolik lidí na burze nespekulovalo (dnes se říká vydělávalo) a mělo to své důvody. Bitcoin a ostatní nechám zcela bez komentáře, protože třeba celoživotní úspory na důchod by tam dal leda naprostý hazardér a takových je ve věku před důchodem málo a navíc tomu většina ani nerozumí. Nedělejme si iluzi, že u nás je to horší než ve světě. Ve světě mají pouze důchodové systémy propracovanější než u nás. U nás je pouze jeden pilíř, tan státní, ale v západním světě mají většinou ještě podnikové a další funkční možnosti. U nás v podstatě funkční možnost není. Takže asi tak podle mě.
    OP
Aktuální komentáře
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data