Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Inflace v srpnu nečekaně zpomalila, ČNB ji odhadovala výše. Podle viceguvernér Mory vysoké hodnoty ještě vytrvají, sazby by zvedal dál

Inflace v srpnu nečekaně zpomalila, ČNB ji odhadovala výše. Podle viceguvernér Mory vysoké hodnoty ještě vytrvají, sazby by zvedal dál

12.09.2022 9:11, aktualizováno: 12.9. 14:55
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Spotřebitelské ceny se v tuzemsku v srpnu meziměsíčně zvýšily o 0,4 procenta, méně, než se na trzích čekalo. Nejvíce do nich promlouvaly levnější pohonné hmoty. Vyplývá to z dnešního oznámení Českého statistického úřadu. Analytici v průzkumu agentury Bloomberg předpokládali zpomalení meziměsíční inflace na 0,8 procenta z červencové hladiny 1,3 procenta. Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v srpnu o 17,2 procenta, což bylo o 0,3 procentního bodu méně než v červenci. Analytici podle Bloombergu očekávali meziroční růst cen o 17,7 procenta, tedy zrychlení z červencových 17,5 procenta. Pozorovaná data podle České národní banky potvrzují dosahování vrcholu inflace, což letní prognóza centrální banky předpovídala pro druhé pololetí roku 2022.

„Největší vliv na změnu cenové hladiny měly v srpnu ceny pohonných hmot. Díky výraznému meziměsíčnímu poklesu o téměř 10 % byly jejich ceny nejníže od letošního února. Například Natural 95 se u čerpacích stanic prodával průměrně za necelých 42 korun za litr a nafta za necelých 44 korun za litr,“ uvádí Pavla Šedivá, vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ.

Meziměsíční růst byl ovlivněn růstem cen v téměř všech oddílech spotřebního koše kromě již zmíněné dopravy, podotkli statistici. Stejně jako v předchozím měsíci ceny energií nerostly nikterak dramaticky, což souvisí s metodikou výpočtu cen, kdy ČSÚ předpokládá, že část zákazníků má kontrakty zafixované a růst v oficiálních cenících se tak promítá do cen pouze částečně a postupně, říká ekonom ČBA Jakub Seidler. Ceny elektřiny se zvedly o 0,7 procenta, zemního plynu o jedno procento, tepla a teplé vody o 1,2 procenta a nájemného z bytu o 0,4 procenta. Ceny sýrů a tvarohů byly proti červenci vyšší o 2,0 procenta, polotučného trvanlivého mléka o 5,5 procenta, a na příklad másla o 3,8 procenta. Ceny zeleniny ale klesly o 3,5 procenta.

02

Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v srpnu o 17,2 % procenta, což bylo o 0,3 procentního bodu méně než v červenci. Zpomalení meziročního cenového růstu nastalo zejména v sekci dopravy. Ceny pohoných hmot a olejů se zvýšily o 28,3 procenta, v červenci ale rostly dokonce o 43,6 procenta. Ryhcleji naopak rostly ceny potravin a nealko nápojů. Ceny uzenin byly vyšší o 14,5 procenta, zboží jako mléko, sýry nebo vejce zdražil meziročně o  24,1 procenta (v červenci o 22,4 procenta) a cukr o 41,7 procenta (v červenci o 34,0 procenta).

03

Ekonom ČBA Jakub Seidler k dnešním číslům uvádí: "Srpnová inflace nakonec byla mírně slabší, než očekával trh, což šlo zejména na vrub slabšímu průsaku cen energií do konečných spotřebitelských cen. Růst cen energií se v inflaci projeví, bude to však trvat z metodických důvodu déle, než se předpokládalo. Další jejich navyšování v příštím roce by pak mělo být tlumeno plánovaným zastropováním cen energií. Opatrně je tak možné říci, že inflace již dosáhla svého vrcholu, méně pozitivní zprávou pak je, že její zpomalování bude spíše pomalejší. To jde ruku v ruce se záměrem ČNB již dále nezvyšovat úrokové sazby, ale naopak je ponechat na vyšší úrovní déle. Sazby centrální banky tak zůstanou do konce roku patrně na stávající úrovni."

Srpnová inflace byla o 2,1 procentního bodu nižší, než odhadovala ČNB

Srpnová meziroční inflace byla o 2,1 procentního bodu nižší, než odhadovala Česká národní banka v srpnové prognóze. Nejvýrazněji se na tom podílely ceny potravin, v menší míře pak jádrová inflace, regulované ceny a ceny pohonných hmot, uvedl dnes ředitel sekce měnové ČNB Petr Král.

"Odchylku způsobil vývoj všech složek inflace s výjimkou změn nepřímých daní, část odchylky byla způsobena již cenovým vývojem v červenci. Nejvýrazněji se na odchylce srpnové meziroční inflace od prognózy podílely ceny potravin, v menší míře pak jádrová inflace, ceny pohonných hmot a regulované ceny," uvedla ČNB.

Jádrová inflace podle Krále proti červenci již dále nevzrostla, zůstává však vysoká. Projevují se v ní podle něho kulminující domácí poptávkové tlaky a pokračující výrazný růst nákladů, který odráží eskalující zdražování plynu a elektřiny na světových burzách a přetrvávající obtíže v globálních výrobních a dodavatelských řetězcích. Vliv doznívajícího post-covidového oživení domácí poptávky je zřetelný zejména u cen zboží, jejichž dynamika dále vzrostla, dodal.

Naopak růst cen služeb i v srpnu mírně zpomalil, očekávaný vliv letního zdražení dovolených se naplnil jen z části. V srpnu podruhé za sebou také podle ČNB poklesl doposud mimořádně vysoký příspěvek nákladů vlastnického bydlení v podobě tzv. imputovaného nájemného. Naopak další mírné zrychlení regulovaných cen je odrazem pokračujícího zvyšování účtů za energie pro domácnosti, které bylo v srpnu o něco nižší, než prognóza ČNB očekávala. Pozorovaná data potvrzují podle něj dosahování vrcholu inflace, což letní prognóza ČNB předpovídala pro druhé pololetí roku 2022.

Mora: Dobrá zpráva, ale sazby bych zvyšoval dál

„Dnešní zpráva je po té smršti negativních zpráv částečně dobrou zprávou,“ komentoval podle webu Seznam Zprávy výsledek viceguvernér Marek Mora. „Ale musím tu dobrou zprávu trochu korigovat, pořád je ten výsledek velmi daleko od našeho cíle,“ dodal Mora s odkazem na dvouprocentní inflační cíl ČNB.

„Tyto velmi vysoké hodnoty mezi 15 a 20 procenty tu ještě nějakou dobu budou,“ uvedl Mora. Zároveň však upozornil, že se meziroční růst začne počítat z vyšší základny a že se už začnou ukazovat výsledky zvýšených úroků. V první polovině příštího roku už by podle něj měl být zřejmý rychlejší pokles.

„My naším rozhodováním ovlivňujeme dění za rok až rok a půl,“ upozornil Mora a dodal, že on by ještě úroky zvýšil – klidně i o jeden procentní bod, pro který hlasoval na srpnovém jednání bankovní rady. Odkázal se na to, že například vývoj ekonomiky ukazuje odolnost, a tedy působí spíše proinflačně.

Česko stále s jednou z nejvyšších inflací v Evropě

I přes zpomalení inflace patří Česko mezi země s nejvyšším růstem cen v Evropě. Ze zemí EU je vyšší jen v pobaltských zemích, kde se inflace pohybuje v rozmezí od 21,6 do 24,8 procenta a neustále tam roste. Vyplývá to z analýzy, kterou získala ČTK. V Eurozóně je inflace znovu rekordní na úrovni 9,1 procenta, v EU je odhad srpnové inflace lehce nižší než červencových 9,8 procenta. Nejnižší inflace je ve Francii (5,8 procenta) a v Německu (7,9 procenta).

Zdroje: ČSÚ, patria.cz, ČBA, ČTK, Seznam Zprávy

 

 
 
 
 

Čtěte více:

Inflace a dvě nerovnováhy v americké ekonomice
07.09.2022 12:07
Na straně ekonomické aktivity si americké hospodářství vede stále dobř...
I přes jestřábí rétoriku je stále možný tichý obrat Fedu holubičím směrem, domnívá se stratéžka Invesco
09.09.2022 10:47
Na základě dat očekávám, že Fed v září nenápadně přejde k méně jestřáb...
Dominik Rusinko: ECB zvýšila sazby o historických 75 bps. Před další restrikcí ji nezastaví ani recese
08.09.2022 15:58
Evropská centrální banka se na dnešním zasedání rozhodla pokračovat v ...
Perly týdne: Akcie a silný dolar, návrat inflace ke 2 % a tiché výpovědi
09.09.2022 12:17
V Číně se rozjíždí ESG investování, Boris Schlossberg z BK Asset Manag...
Evropskou inflaci je nutné snížit, říká Lagardeová. Je dobré koordinovat postup v souladu s ECB
09.09.2022 15:57
Inflace v zemích Evropské unie se podle prezidentky Evropské centrální...

Váš názor
  •  
    12.09.2022 15:16

    S panem Morou naprosto souhlasím....sice pozdě, ale přeci Rusnok a kol. se probudili a začali konat....nejzřetelněji je to vidět na cenách nemovitostí.....být tam ma.oři typu Dědek a Michl tak budeme na úrovni Turecka....jinak nyní se začínají opět rozdávat peníze, vše možné dotovat, tak cesta k sražení inflace bude ještě hodně dlouhá a není vyhráno
    abc1
Aktuální komentáře
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů