Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Perly týdne: Akcie a silný dolar, návrat inflace ke 2 % a tiché výpovědi

Perly týdne: Akcie a silný dolar, návrat inflace ke 2 % a tiché výpovědi

09.09.2022 12:17
Autor: Redakce, Patria.cz

V Číně se rozjíždí ESG investování, Boris Schlossberg z BK Asset Management popisuje, kterým akciím škodí a kterým prospívá silný dolar. K tomu dodává svůj pohled na Apple a některé další tituly. JPMorgan představuje predikce inflačního vývoje pro příští rok a na Yahoo se hovořilo o tichých výpovědích a neochotě vracet se do kanceláří.

V Číně jede ESG: Rozjezd ESG investování byl v Číně pomalejší, nyní ale nabírá na obrátkách. Tvrdí to Michelle Leung z Bloomberg Intelligence. Zatímco v roce 2020 na čínský trh vstoupilo méně než 20 nových ESG fondů, v roce minulém to bylo již více než 70 fondů a letos zatím asi 40. Tento vývoj koresponduje s vládními snahami o snížení celkového objemu emisí. A investoři se podle expertky domnívají, že sektory spojené s ESG jsou celkově méně ohroženy možnými politickými kroky vlády.

Leung poukázala na to, že řada čínských ESG fondů investuje do oceláren, tabákových společností, výrobců alkoholu, či těžařů uhlí. Důvod spočítá i v tom, že některé z těchto společností hodně investují do alternativních zdrojů energie. Těžební firma tak může mít i velké kapacity v oblasti obnovitelných zdrojů. Letos si přitom ESG fondy obecně nevedou zrovna dobře, podle expertky je to i důsledek konfliktu na Ukrajině a rostoucích cen energií. Mezi čínskými ESG fondy jsou nejpopulárnější akcie společností Tencent, Alibaba, Meituan, BYD, či některých bank.

Komu pomáhá silný dolar: Sílící dolar doléhá znatelně na každou firmu z USA, která nakupuje zdroje v dolarech a zároveň generuje velkou část tržeb v jiných měnách. Opak platí o společnostech, které prodávají v dolarech, ale nakupují v měnách jako je euro, či třeba japonský jen. Dolar je přitom nyní znatelně překoupený, ale Fed bude pravděpodobně ještě zvedat sazby a tudíž má americká měna prostor pro další posilování. Pro CNBC to uvedl Boris Schlossberg z BK Asset Management.

Investor popsal, že problém tak má například americká společnost, která prodává ve Francii, protože za ztržená eura dostává méně dolarů. Získat by ze současného prostředí na měnových trzích měly pak podle něj například firmy Expedia, Apple, či LVMH. Ta totiž generuje velkou část tržeb v USA, kde její trh navíc silně roste a nedoléhá na něj tolik vývoj reálných příjmů. U LVMH by mělo pomáhat i to, že na ní dříve hodně dolehla pandemie, a to zejména kvůli vývoji v Číně. Nyní se ale dá podle experta spekulovat, že pokud současný čínský prezident obhájí svou funkci, nastane uvolnění restrikcí spojených s pandemií, a tudíž k většímu otevření celého čínského trhu.

U Applu je podle Schlossberga měnový efekt investory značně ignorován. Čínská měna je totiž od dubna k dolaru už asi o 10 % levnější. Což pro tuto firmu znamená přínos na straně výrobních nákladů v Číně. Celkově expert považuje Apple za velmi atraktivní, a to i kvůli jeho novým produktům. Expedia je pak „sázkou na cestování“ a silný dolar jí prospívá kvůli zvýšenému zájmu Američanů o cestování do Evropy. Schlossberg přitom míní, že by mělo jít o dlouhodobější trend.

Inflace v příštím roce: JPMorgan v následujícím obrázku ukazuje vývoj americké inflace od počátku minulého roku a své predikce do konce roku příštího. Inflace se postupně zvedala z úrovní znatelně pod 2 % až nad 8 %. Podle JPMorgan by měla začít znatelně klesat v posledním čtvrtletí tohoto roku, na konci roku příštího by se měla dostat na 2,5 %:

12
Zdroj: Twitter

Druhý graf ukazuje vztah mezi celkovou inflací a cenami ropy Brent. Výraznější mezera se vytvořila například po roce 2010 či v letech 2017 – 2018. Nedosahovala ale ani zdaleka propasti, která panuje nyní. JPMorgan přitom na straně cen ropy počítá s dalším poklesem meziročního tempa růstu:

13
Zdroj: Twitter


Tiché výpovědi: Takzvaných „tichých výpovědí“ si všímají na Yahoo Finance. Jde o jev, kdy zaměstnanci odmítají dělat práci nad rámec svých povinností a „dělají jen naprosté minimum“. Yahoo cituje výsledky průzkumu od společnosti Gallup, podle kterých takto nyní ke svému zaměstnání přistupuje 50 % Američanů. A týká se to zejména mladší generace. Na Yahoo se následně diskutovalo o tom, jak může tento jev souviset s prací z domova, rostoucím tlakem na návrat do kanceláří a obecně se způsobem, jak jsou některé firmy vedeny. Včetně toho, jak jednají se svými zaměstnanci, jaký jim poskytují prostor pro růst a podobně.

V diskusi zaznělo, že například společnost Blackrock nyní požaduje, aby zaměstnanci pracovali z kanceláře minimálně 3 dny v týdnu, výjimky budou muset být schvalovány vedením firmy. Podle Yahoo chtějí ale zejména mladší lidé pracovat více z domova a „nechtějí se vracet“. Proti tomu ale stojí argumenty, podle kterých vede práce z domova k poklesu produktivity.

 

Čtěte více:

Perly týdne: Jak vůbec může klesat produkt a anatomie současné rally na akciích
05.08.2022 11:51
Jeremy Siegel se ptá, jak může v USA při současném počtu pracovních mí...
Perly týdne: Tematická akciová třicítka, polevující tlaky ve vertikálách a cyklické dno za námi
12.08.2022 16:00
Kathy Jones z Charles Schwab popisuje, jak by mohlo vypadat další zvyš...
Perly týdne: Akcie nastaveny na hladké přistání, kolaps zisků nepřichází, firmy hovoří o přesunu výroby blíže domů
19.08.2022 12:23
Meghan Shue z Wilmington Trust míní, že akciové trhy stále více počíta...
Perly týdne: Hladké přistání se sazbami dlouhodobě u 3 % a sucha doléhající na elektromobilitu
26.08.2022 13:11
Sucha v Číně nesvědčí elektromobilům, obchodované společnosti otáčí tr...
Perly týdne: Portfolio 60/40 dává opět smysl, strukturální změny u výrobců elektromobilů a září jako nejslabší měsíc pro akcie
02.09.2022 12:59
Bývalý ředitel Fordu míní, že výrobci elektromobilů budou čelit rostou...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m