Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Všechny velké techy letošek nepotopil. Akciím IBM útěk před růstem prospěl

Všechny velké techy letošek nepotopil. Akciím IBM útěk před růstem prospěl

28.12.2022 15:52
Autor: Redakce, Patria.cz

IBM nemá v popisku slova jako žhavá nebo sexy. Nicméně v tomto roce, kdy investoři ve velkém opouštěli dominantní technologické akcie, se nachází v zelených číslech, všímá si CNBC.

Technologický index Nasdaq zakončuje svůj nejhorší rok od roku 2008. Vysoké ceny plynu, prudce rostoucí inflace a stálé zvyšování sazeb americkou centrální bankou potrestaly růstové akcie a upřednostnily vyzrálá, méně volatilní jména, která jsou považována za odolnější vůči recesi.

Technologická jména, která prosperovala během Covidu, utrpěla nejvíce poté, co se ekonomika znovu otevřela a spotřebitelé se vrátili k řadě svých starých zvyků.

Mezi americkými technologickými společnostmi v hodnotě 50 miliard USD nebo více je IBM jednou z pouhých dvou, které v roce 2022 dosud generovaly kladné výnosy. K úternímu závěru akcie vzrostly za rok o více než 6 %. Kromě ní je v plusu ještě VMware, řečí čísel k úternímu závěru o 4,7 procenta, protože v květnu souhlasila s akvizicí společností Broadcom za 61 miliard dolarů.

Zatímco Meta, Amazon a Tesla se řítily dolů (viz graf níže), obrátili se investoři na 111 let starou IBM a sázeli na její stabilní zisky. Stranou jejich pozornosti ale nezůstávaly ani energetické akcie, jako je Exxon Mobil, zdravotnická jména jako Merck nebo průmyslové společnosti Northrop Grumman a Lockheed Martin.

1

IBM se „obchoduje výrazně nad svým historickým rozpětím“, napsali analytici Bernstein Research v dopise pro klienty z 20. prosince. Akcie IBM radí Bernstein Research držet.
IBM si s růstovou akcií nikdo splést nemůže. Expanze dosahuje konzistentně jednociferných čísel a v loňském roce společnost oddělila společnost Kyndryl, její byznys v oblasti služeb řízené infrastruktury, do samostatného veřejně obchodovaného subjektu. Počet zaměstnanců se tím snížil o 90 000.

IBM však v posledním čtvrtletí vygenerovala volný peněžní tok ve výši 752 milionů USD, což je o 25 % více než v předchozím roce, a vyplatila dividendy ve výši 1,5 miliardy USD. Zisky a tržby za třetí čtvrtletí překonaly odhady a společnost zvýšila prognózu na celý rok.

Když se na akcie IBM dívala v roce 2016 společnost Crawford Investment Counsel v Atlantě, která se zaměřuje na příjmy a dividendy, dospěla k závěru, že na velkou investici by bylo příliš brzy, vzpomíná Aaron Foresman, akciový analytik společnosti. Tato teze se změnila v roce 2019 poté, co IBM koupila rychleji rostoucí Red Hat za 34 miliard dolarů. Crawford Investment Counsel, která dnes spravuje aktiva za 6,7 miliardy dolarů, pak zvýšila svůj podíl v IBM ze 2 milionů na 30 milionů dolarů a pokračovala v nákupech, dokud její holding nedosáhl 109 milionů dolarů.

IBM pod vedením generálního ředitele Arvindy Krishny, který v roce 2020 nahradil Ginni Romettyovou, zvolila hybridní přístup ke cloudu. Poté, co IBM bojovala o větší rozsah coby poskytovatel cloudové infrastruktury, vsadila na to, že podniky budou využívat místní infrastrukturu datových center i veřejný cloud, spíše než by se spoléhaly výhradně na jeden nebo druhý přístup.

"O tři roky později je to jejich vizi mnohem blíže," tvrdí Foresman. Jeho firma prodala 3 % svých akcií ve druhém a třetím čtvrtletí letošního roku.

Poradenství zůstává obrovskou součástí podnikání IBM a představuje jednu třetinu příjmů. V této oblasti IBM spíše spolupracuje s velkými poskytovateli cloudu, než aby s nimi tvrdě soutěžila. Společnost má s Microsoftem nevyřízené obchody v hodnotě více než 1 miliardy dolarů a ještě větší s Amazonem, prohlásil CEO IBM Krishna v listopadu v rozhovoru s generálním ředitelem RBC Davem McKayem.

Letos došlo v IBM i na technologický posun v podobě sálového počítače z16, který tato firma představila. Když se objeví nový střediskový počítač, mnoho klientů upgraduje. To znamená vyšší příjmy z hardwaru a vysoce ziskového softwaru pro strojové zpracování transakcí. Předchozí cyklus rozmachu sálových počítačů IBM začal v září 2019.
I když se IBM letos držela stranou přehnaně drahých akvizic, oznámila několik menších obchodů na vylepšení určitých funkcí. Začátkem tohoto měsíce souhlasila s nákupem konzultační společnosti Octo se sídlem ve Virginii, která se zaměřuje na vládní agentury. Podmínky nebyly zveřejněny. Kromě toho letos pohltila i poradenské společnosti Dialexa a Sentaca.

CEO Krishna nicméně uznává, že ekonomické podmínky nejsou ideální. V říjnu uvedl, že vyšší ceny vedou k „určité opatrnosti, která se dostává do diskusí“ v Evropě, kde se společnost musí připravit na pokles. V Americe, odkud IBM získává asi 53 % tržeb, je podnikatelské klima „velmi robustní“, řekl.

Analytici společnosti Bernstein uvedli, že směřování akcií může od tohoto bodu jednoduše záviset na stavu ekonomiky spíše než na nějakém hlavním katalyzátoru uvnitř společnosti. „Vzhledem ke své defenzivní charakteristice a historickému výkonu věříme, že IBM si pravděpodobně povede dobře, pokud tu bude i nadále tlak na trhy, a pravděpodobně bude zaostávat za hlavními indexy, pokud vstoupíme do období zotavení,“ napsali.

Model IBM do roku 2024 předpokládá středně jednociferný růst tržeb, který se promítá do růstu volného cash flow o vysoká jednociferná procenta. To je dost dobré pro investory, kteří ve svých akciových sázkách chtějí vidět jistotu.

V kombinaci se středně jednociferným růstem tržeb, o jen pár bodů lepším růstem než u EPS a 5% dividendovým výnosem…víte, není to impresivní, ale je to v rámci našich očekávání toho, čeho se snažíme dosáhnout, “ tvrdí Foresman.

Zdroje: CNBC, Bloomberg

 

Čtěte více:

Letošní rok přinesl většině akciového trhu ztráty. Přesto se však našly světlé výjimky
28.12.2022 12:37
Finanční trhy letos neměly dobrý rok, ať už jde o akcie v USA, Číně, s...
Ekonomika eurozóny v příštím roce podle analytiků klesne, i kvůli inflaci
28.12.2022 13:27
Ekonomika eurozóny v příštím roce klesne, neboť hospodářskou aktivitu ...
Evropské akcie se obchodují v lehce pozitivním teritoriu
28.12.2022 13:43
Včerejšímu optimismu z rozvolňování covidových restrikcí v Číně, který...
Tesla zaznamenala nejdelší sérii poklesů v historii
28.12.2022 14:00
Akcie společnosti Tesla (TSLA) včera odepsaly přes 11 % a tržní kapita...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m