Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Svlékání z šatů potížisty Evropy. Řecké akcie za rok zpevnily o 40 procent

Svlékání z šatů potížisty Evropy. Řecké akcie za rok zpevnily o 40 procent

24.05.2023 14:18
Autor: ČTK

Řecké akcie za poslední rok výrazně zpevnily a země se podle analytiků postupně zbavuje nálepky problémového dítěte Evropy. Investoři v posledních dnech také vítají, že v parlamentních volbách o víkendu neuspěly levicové strany, takže nehrozí, že by po opakovaných volbách předběžně plánovaných na červen vznikla koalice mnoha stran. Očekává se tak, že dál bude vládnout liberálně-konzervativní Nová demokracie (ND) současného premiéra Kyriakose Mitsotakise, napsal server americké televize CNBC.

Hlavní index řeckých akcií vykazuje od začátku letošního roku zisk téměř 30 procent, za poslední rok pak více než 40 procent. Průměrné denní objemy obchodů jsou teď citelně vyšší, protože se vracejí zahraniční investoři. Fiskální a byrokratické reformy, větší přítomnost na světové scéně a solidní ekonomické ukazatele zlepšily vnímání Řecka mezi investory a centrální banka doufá, že země se dočká i zvýšení ratingu. Ten je od finanční krize stále ve spekulativním pásmu.

Když bylo na začátku tohoto týdne jasné, že levice ve volbách neuspěla, hlavní index řeckých akcií zpevnil téměř o sedm procent. V růstu pokračoval i v úterý, ačkoliv na světových trzích mezitím zavládl pesimismus a s ním i pokles cen akcií. Řecký trh je ale ve srovnání s ostatními relativně malý, takže cenové výkyvy jsou v případě silných impulzů mnohem výraznější.

Obchodníci se obávali, že ve volbách uspějí opoziční levicové strany a že by mohla vzniknout koalice tří až čtyř politických stran, která by mohla způsobit nestabilitu, řekl hlavní ekonom společnosti Mazars Wealth Management George Lagarias. Přesto se hlavní index řeckých akcií teď nachází blízko nejvyšších hodnot za deset let, což ale vypovídá spíše o reformách a dlouhodobém vývoji řecké ekonomiky, dodává Lagarias.

"Současná vláda je považována za podnikatelsky přátelskou," řekl Lagarias. Investoři nyní očekávají stabilitu, kterou by mohla přinést právě pohodlná parlamentní většina Mitsotakisovy konzervativní strany.

V případě Řecka už vzbudilo pozornost i několik hospodářských úspěchů: brzké splacení půjček, které zemi poskytl Mezinárodní měnový fond (MMF), anebo klesající poměr dluhu k hrubému domácímu produktu (HDP). Zvyšuje se zaměstnanost a na vzestupu jsou i vklady, spotřeba a příjmy podniků.

Řecká ekonomika loni vzrostla o 5,9 procenta, což je výrazně nad růstem v eurozóně, jejíž součástí je i Řecko a kde hospodářský růst činil 3,5 procenta, uvedla agentura Reuters. Na letošní rok počítá řecká centrální banka s růstem o 2,2 procenta. Od tohoto týdne se výnosy desetiletých dluhopisů řecké vlády dostaly na 24leté minimum vůči Itálii, což naznačuje nižší riziko.

Klíčovým úspěchem současné řecké vlády je dosažení rozpočtového přebytku díky zvýšenému výběru příjmů, o což dlouhodobě usilovaly vlády předchozí, řekl hlavní investiční ředitel společnosti Piraeus Asset Management Kostas Kondakis. Dodal, že vedle procentuálního růstu vzrostly průměrné denní objemy na akciovém trhu meziročně o 38,7 procenta, což svědčí o návratu zahraničních investorů.

"Mějte na paměti, že ocenění akcií je stále o 30 procent nižší ve srovnání s průměrem eurozóny. Jsou tam ale vyhlídky na vyšší růst a předpoklad zdravějšího vývoje zisků a volných peněžních toků. Řecké podniky se po desetileté krizi docela dost naučily," řekl Kondakis. Dalším krokem, i když potenciálně ne bezprostředním, bude podle něj přeřazení aténské burzy z rozvíjející se na rozvinutou. Zatím ale potřebuje reformy, včetně vyššího podílu obchodovaných akcií, vyšších objemů a vyššího počtu velkých firem.

George Lagarias ze společnosti Mazars rovněž uvedl, že se Mitsotakisově Nové demokracii podařilo změnit vnímání Řecka v zahraničí, a to navzdory nepříznivým vlivům pandemie a přetrvávajícím vážným problémům v podobě krize životních nákladů a mnoha lidí žijících pod hranicí chudoby. "Řecko už není problémovým dítětem Evropy, právě naopak. Podařilo se jim změnit obraz Řecka z problémového dítěte na vzor reforem," řekl.

Pokud si Mitsotakis zajistí znovuzvolení, bude pravděpodobně pokračovat v podobné agendě, řekl hlavní ekonom ING Bank Paolo Pizzoli. Pozitivní pro rozpočet Řecka bude pravděpodobně i politická stabilita, zejména po skončení pandemie a balíčků na podporu energetiky. Cestovní ruch bude působit jako krátkodobý motor růstu, ale dopad vysoké inflace na reálné disponibilní příjmy zasáhne soukromou spotřebu, zatímco vyšší úrokové sazby mohou ovlivnit tvorbu fixního kapitálu, varoval Pizzoli.

 
 

Čtěte více:

Rozbřesk: Řecko from zero to hero a dohoda o zvýšení dluhového stropu v USA je blízko
19.05.2023 9:09
Před více než deseti lety se řecká ekonomika dostala na pomyslné dno. ...
Rozbřesk: Řecko jako lekce pro příští rozpočtové konsolidace. Co by MMF doporučoval dnes?
22.05.2023 9:07
V Řecku se o víkendu konaly parlamentní volby a zdá se, že vládnoucí N...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    14:30USA - Index filadelfského Fedu
    14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
    16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
    16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m