Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Přehled dluhopisového trhu: Slovensko, Polsko, Maďarsko

Přehled dluhopisového trhu: Slovensko, Polsko, Maďarsko

14.06.2005 14:11
Autor: 

Slovensko
Obchodovanie na dlhopisovom trhu do veľkej miery kopírovalo vývoj v regióne a na európskych trhoch. Odrazilo sa to najmä na dlhom konci krivky, kde výnosy poklesli približne o 8 bps. Sekundárnym dôvodom bolo zrejme i posilňovanie kurzu koruny a okolitých mien. Krátky koniec krivky zostal prakticky nezmenený. Trh ignoroval tak čísla o HDP, ako aj májovú infláciu. V pondelok sa konala aukcia štátneho dlhopisu SLOVGB 01/2009 s pohyblivým kupónom naviazaným na 12- mesačný Bribor. Celkový dopyt bol opäť vysoký na úrovni 10,8 mld. Sk vzhľadom na to, že na trhu nie je dostatok investičných možností. ARDAL akceptoval len 3,15 mld. Sk. Štát nie je nútený požičiavať si peniaze za každú cenu, keďže hospodárenie štátneho rozpočtu sa zatiaľ vyvíja veľmi dobre. Priemerná cena bola 100,626 v porovnaní s 100,995 v predchádzajúcej aukcii v apríli.

V tomto týždni sme bez čísiel, dlhopisový trh tak bude sledovať vývoj na trhoch v EÚ a najmä na nemeckých Bundoch. Podľa toho sa bude hýbať hlavne dlhý koniec krivky. Krátky koniec by mal zostať stabilný vzhľadom na slabnúce očakávania ohľadom znižovania úrokových sadzieb.

Polsko
Po rekordním růstu cen dluhopisů počátkem června způsobeném překvapivě slabým růstem HDP, byl pokles výnosů v tomto týdnu jen nevýznamný, i když příznivé podmínky na polském trhu přetrvávají. Ten začínal týden na 4,95%, 5,02% a 5,02% pro dvou, pěti a desetileté dluhopisy. V úterý pak ceny na dluhopisovém trhu v souladu s vývojem na hlavních světových trzích rostly.

Ministr financí využil příznivého sentimentu, a proto neměl problém umístit celou emisi WZ0911 sedmiletých papírů s variabilním výnosem v objemu 1,44 mld.PLN, když poptávka dosáhla 7,44 mld.PLN. Vzhledem k specifickému charakteru dluhopisů WZ a nízké likviditě na sekundárním trhu neměly výsledky aukce žádný vliv na pohyb výnosové křivky. V druhé polovině týdne reagoval trh mírným růstem výnosů na zprávy o hlasování o důvěře pro ministra financí Miroslawa Gronickiho. V pátek se pak výnosová křivky na okamžik vrátila na úroveň před korekcí. Pokles cen dluhopisů na vyspělých trzích však opět posunul výnosy výše a trh uzavíral týden na 4,90%, 4,99% a 4,97% pro dvou, pěti a desetileté dluhopisy.

Tento týden se trh zaměří na první červnovou sadu makroekonomických čísel, které by podle našeho názoru měly být pro dluhopisy příznivé. Pokles inflace pod cíl centrální banky a jen mírný přírůstek výrobních cen v kombinaci se slabým růstem průmyslové výroby totiž povedou k přesvědčení, že centrální banka opět na nejbližším zasedání sníží úrokové sazby. Podobný dopad by měla mít i data o růstu mezd. Proto se rovněž domníváme, že trh by měl projevit zvýšený zájem o aukci pětiletých dluhopisů. Koncem týdne bychom měli zaznamenat na trhu zvýšenou nervozitu kvůli hlasování o důvěře ministra financí.

Maďarsko
Relativně příznivou náladu na trhu dluhopisů narušily minulý týden dva momenty, které znamenaly přechodné pokles cen. Tou první byla globální nejistota na dluhopisových trzích před projevem Alana Greenspana před americkým kongresem, tou druhou pak aukce pěti a desetiletého dluhopisu jejíž výsledek nebyl příliš přesvědčivý. Ty dva faktory způsobily, že se dlouhý konec křivky posunul mírně vzhůru, neboli dluhopisy s dlouho durací vymazaly část svých předchozích zisků.

Obchodování bude tento týden jistě poznamenáno přípravou trhu na pondělní zasedání bankovní rady MNB. Trh bude přitom velmi zajímat jak dopadla květová inflace (resp. především jádrová inflace). V případě, že se celková inflace bude nacházet blízko tržní konsensu a jádrová inflace nevykáže překvapivý růst, trh bude utvrzen ve svém přesvědčení, že MNB v pondělí opět sníží základní sazbu o 25 bazických bodů. My s tímto názorem souhlasíme a dodáváme, že i poslední zápis ze zasedání bankovní rady jednoznačně podporuje názor, že MNB cyklus snižování základní sazby tentokrát neukončí (více viz očekávané události).

ČSOB - Investiční výzkum


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.09.2024
22:07Jan Čermák: Fed se bojí nezaměstnanosti a tak startuje padesátkou
22:01Fed nasadil Wall Street pořádného brouka do hlavy  
20:27Prostor pro české firmy? ČEZ naváže strategické partnerství s firmou Rolls-Royce pro modulární reaktory
20:21Nová éra měnové politiky Fed začala. Zvolil agresívnější pokles sazeb tváří v tvář horšímu výhledu a hodlá v něm pokračovat
17:14Dluhopisy krátce před Fedem ztrácejí, zatímco Wall Street jen vyčkává  
16:38Pár úvah o férové hodnotě amerických akcií
15:14Investiční tipy: Ohlédnutí za výsledky za 2Q24 významných amerických i evropských firem  
13:50Vanguard nakupuje dolary s tím, že sázky na snížení sazeb Fedu zašly příliš daleko
12:28Podle Siegela by sazby Fedu mohly jít dolů o 50 bazických bodů. Sahm míní, že pravidlo nyní recesi neukazuje
11:33Tak o kolik? Fed rozhoduje o sazbách a velké tržní sázky slibují volatilní reakci  
11:07Google vyhrál u soudu EU spor o pokutu 1,49 miliardy eur za omezování konkurence
9:07Rozbřesk: Dilema před Fedem: věřit propagandě novinářů, anebo solidním datům? Pokud Fed sníží sazby jen o 25 bodů, dolar mohutně posílí
8:22Evropa otevře smíšeně, německý DAX klesá pod tíhou horšícího se sentimentu. Pro další vývoj bude klíčové večerní rozhodnutí Fedu o sazbách  
17.09.2024
22:01Investoři vyčkávají na zítřejší rozhodnutí Fedu  
17:24Je trh drahý? Stačí „jen“ odhadnout pět čísel
16:44Americký maloobchod poslal výnosy nahoru, ale akciím v růstu nepřekáží  
15:09Analytici: Záplavy ve střední Evropě mohou způsobit ztráty až za miliardy eur
14:09Tradiční souboj v americkém Kongresu: Dva týdny, než vláda bude bez peněz
13:19Intel (až +8 %) roste na dohodě s Amazonem i armádní zakázce za miliardy. Evropu rozhořčil odkladem továren
12:10Microsoft na vlně AI oznamuje zpětný odkup akcií v hodnotě 60 miliard USD a zvyšuje dividendu o 10 %

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
11:00EMU - CPI, y/y
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
20:00USA - Jednání Fedu, základní sazba