Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Přímý prodej Telecomu nemusí státu přinést více peněz! (opak.)

19.10.2004 13:02
Autor: 

Vláda uvažuje o třech formách prodeje státního podílu v Českém Telecomu, a to o tendru, o prodeji přes kapitálové trhy a o kombinaci obou předchozích. První dvě možnosti považuji za reálné, třetí metoda je velmi těžko proveditelná.

Pokud budeme posuzovat výhodnost jednotlivých variant ze strany státu, pak se může na první pohled jevit forma privatizace formou tendru jako výhodnější, při podrobnější analýze tomu tak ovšem nemusí být. Hlavním argumentem pro privatizaci formou tendru je majoritní prémie, kterou by stát mohl získat. Otázkou je, jak vysoká by tato prémie měla být a zda ji investoři budou ochotni nabídnout. Domnívám se, že cena by neměla být nižší než 341 Kč za akcii, je to přibližně částka, kterou v roce 2002 nabízela Deutsche Bank spolu s TDC. Prospekt vysoké prémie je však limitovaný povinností nabídky odkupu minoritních akcionářů, což výrazně zvyšuje finanční náročnost celé transakce. Při posuzování výnosu je nutné také brát v úvahu časové hledisko, tedy skutečnost, že stát by pravděpodobně získal finanční prostředky z prodeje Telecomu až ke konci roku 2005 nebo začátkem roku 2006 (v případě tendru). To snižuje současnou hodnotu výnosu a může více než eliminovat efekt případné prémie.


NPV: Net present value (současná hodnota) 11,3 % odpovídá našemu výpočtu požadovaného výnosu akcií ČT Zdroj: Patria Finance, a.s.

Pokud by byl státní podíl prodán v tendru, je velmi pravděpodobné, že významná část akvizice bude financována dluhem. Za předpokladu zvýšení dluhu Českého Telecomu až na 90 miliard korun by stát v budoucích letech přišel o zhruba 9,6 miliardy, a to kvůli nižším daňovým příjmům z Telecomu. Náklady dluhu jsou daňově odečitatelnou položkou. Otázkou také zůstává skutečnost, že původní 51procentní podíl Českého Telecomu v Eurotelu je stále veden v účetní hodnotě, a to 234 miliónů korun, zatímco 49 procentní podíl ve výši 29 miliard korun. Za předpokladu prodeje Eurotelu za tržní hodnotu 70 - 90 miliard by tak vznikla Telecomu daňová povinnost z rozdílu mezi prodejní cenou a účetní hodnotou Eurotelu. To je deset až patnáct miliard korun při daňové sazbě ve výši čtyřiadvacet procent. V případě prodeje Telecomu jednomu investorovi (konsorciu) pak existuje velká pravděpodobnost, že se tento investor bude snažit vzniklé daňové povinnosti vyhnout. Alternativou je přecenění hodnoty Eurotelu před privatizací Telecomu. V tomto případě by však Telecom zaúčtoval vysoký mimořádný zisk, který by musel zdanit, což by snížilo hodnotu společnosti před její privatizací.

Jako argument proti prodeji státního podílu přes kapitálové trhy je považován diskont, se kterým se akcie mohou prodat. Existence určitého diskontu je sice pravděpodobná, nicméně podle našeho názoru by diskont neměl přesáhnout deset procent. Tento předpoklad je založen na podobných transakcích, zvláště pak na prodeji státního podílu v Deutsche Telekomu (11/10/04) ve výši 4,45 miliardy EUR (tj. dvojnásobná hodnota oproti ČT), kdy diskont činil 1,25 procenta vůči předcházející zavírací ceně. Nicméně vůči šestiměsíční průměrné ceně akcií Deutsche Telecomu se úpis realizoval se šestiprocentní prémií! Také v případě prodeje státního podílu ve France Telecomu ve vyši 4,5 miliardy EUR činil diskont pouze dvě procenta a šest procent vůči 6M průměrné ceně. Nabízený balík akcií byl ve většině případů prodán během jednoho dne a nabídka byla přeupsána. Tato skutečnost naznačuje na pozitivní sentiment investorů vůči telekomunikačním společnostem. Výše diskontu by měla být podle našeho názoru také limitována silnou fundamentální hodnotou Telecomu a relativního podhodnocení vůči západoevropským operátorům. To by mělo vyloučit riziko převisu nabídky a zaručit úspěšný úpis celého 51procent státního podílu.

Z uvedené analýzy obou variant prodeje vyplývá, že výnos státu v případě prodeje přes tendr by mohl být teoreticky vyšší - z krátkodobého hlediska, nicméně výsledný rozdíl by neměl být vůbec výrazný. Při rozhodování vlády by měly však hrát roli i jiné faktory a dlouhodobější úvahy, které případnou atraktivitu tendru snižují či eliminují. Jedná se například o vyšší transparentnost v případě prodeje přes kapitálové trhy, časové hledisko snižující výnos z prodeje prostřednictvím tendru, nižší budoucí daňové příjmy, zachování obchodovatelnosti akcií Telecomu na trhu, což hraje významnou roli z hlediska atraktivnosti českého kapitálové trhu a eventuální penzijní reformy.

Tomáš Gatěk, Patria Finance


Váš názor
  • No
    19.10.2004 13:21

    predevsim pri tendru bude objem korupce tak obrovsky, ze snizi konečnou častku minimalne tak o 5-6 mld. Pokud pujdete pres trh tak sice korupce bude take kvest a urcite to vyhrajou Woodi ale co do celkoveho objemu bude podstatne mensi. Cca tak 100-200 milionu
    ondraa
  • ???,,,
    19.10.2004 13:09

    bu bu. bu.Nevěřím na pohádky ,ale realitu.Pročpak by jste tak napsali to kouzelné 402?????No,asi nebudete přesvědčení o jednom či druhém.
    euroakcionář
Aktuální komentáře
18.04.2024
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m