Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Přehled dluhopisového trhu: Slovensko, Polsko, Maďarsko

Přehled dluhopisového trhu: Slovensko, Polsko, Maďarsko

07.09.2004 11:41
Autor: 

Slovensko:
Obchodovanie na dlhopisovom trhu bolo pomerne pokojné a výnosová krivka sa príliš nehýbala. V pondelok sa konala aukcia 3-ročných zerokupónových štátnych dlhopisov. Dopyt bánk dosiahol 8,47 mld. Sk, pričom ARDAL akceptoval 4,52 mld. Sk pri priemernom výnose 4,22 %. Oproti poslednej aukcii sa zvýšil o 15 bps. Z plánovaného objemu 40 mld. korún sa už podarilo predať bondy v objeme takmer 36 mld. Sk. Výsledok aukcie bol v súlade s trhovým očakávaním a výnosy na trhu sa po nej nezmenili. Bez zmeny zostal i dlhý koniec krivky. V tomto týždni by mohlo prísť k miernemu poklesu výnosov na krátkom konci a pri splatnostiach od 3 do 5 rokov. Dobré čísla HDP by mohli podporiť posilňovanie kurzu koruny a tak znovu oživiť úvahy o ďalšom znižovaní úrokových sadzieb.

Polsko:
Dluhopisový trh byl v minulém týdnu mimořádně stabilizovaný. Pondělní otevírací hodnoty byly 7,77%, 7,67% a 7,30% pro dvou, pěti a desetileté dluhopisy. Stejně jako na forexu i na trhu s dluhopisy byla nízká aktivita vzhledem k absenci Londýna. V pondělí a úterý tak výše výnosů zůstala prakticky nezměněna, situaci nezměnila ani inflační prognóza výboru pro měnovou politiku. Ta pouze upevnila názor účastníků trhu, že dojde k dalšímu agresivnímu růstu sazeb. Ve středu tak výnos dvouletého dluhopisu vzrostl o 5bps. Středeční aukce nových vládních dluhopisů (benchmarku) neměla na obchodování prakticky žádný dopad. Poptávka dosáhla 3,51 mld. PLN, aukce byla 1,3násobně přeupsána, průměrný výnos dosáhl 7,9%. Rozdíl ve výnosu mezi novým a stávajícím dluhopisem spočívá v rozdílném datu splacení. Ve čtvrtek výnosy dluhopisů mírně poklesly cca o 3bps po celé výnosové křivce, když byla inflační prognóza výboru označena za nadsazenou. V pátek zůstaly výnosy prakticky beze změn a trhy tak zavřel na úrovních 7,75%, 7,63% a 7,27%.

V nadcházejícím týdnu bude dluhopisový trh nejvíce ovlivněn zveřejněním výše HDP za druhý kvartál a případnými doprovodnými prohlášeními některého ze členů výboru pro měnovou politiku. Svou pozornost bude trh také věnovat údajům o růstu investic v zemi. I přes vysokou úroveň výnosů na krátkém konci křivky můžeme očekávat jejich další růst. Dlouhý konec budou podle našeho názoru stabilní a budou reagovat spíše na vývoj na vyspělých trzích.

Maďarsko:
Minulý týden se na trhu dluhopisů odehrál tradiční scénář, který charakterizuje obchodování před čtvrteční aukcí dluhopisů. Neboli ceny v první polovině týdne klesaly s tím jak si investoři připravovaly pozice před aukcí pětiletého a desetiletého vládního dluhopisu. Výnosy ve středním sektoru a na dlouhém konci výnosové křivky tak během úterý a středy vzrostly o X bps. Velmi dobrý výsledek aukce, který naznačil silnou poptávku (AKK v případě desetiletého dluhopisu navýšila nabídku o 5 mld. HUF), přivodil na trhu obrat, takže dluhopisy do konce týdne smazaly počáteční ztráty.

V tomto týdnu vidíme pro ceny několik rizikových faktorů: jednak forint by mohl mírně oslabit (viz předchozí odstavec), dále jednak budou zveřejněna nevyzpytatelná data týkající měsíčního výsledku veřejných rozpočtů a nakonec vývoj na vyspělých zahraničních trzích již nemusí být tak pozitivní jak tomu bylo až do minulého čtvrtku. Z tohoto důvodu tedy doporučujeme setrvávat na bezpečnějším – tj. na krátkém konci výnosové křivky.

ČSOB - Investiční výzkum


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.09.2024
9:01Rozbřesk: Fed se bojí nezaměstnanosti a tak startuje padesátkou. Pro korunu povzbuzením
8:37Fed snížil sazby o 50 bps, evropské futures zelenají. Investoři očekávají tzv. měkké přistání  
18.09.2024
22:07Jan Čermák: Fed se bojí nezaměstnanosti a tak startuje padesátkou
22:01Fed nasadil Wall Street pořádného brouka do hlavy  
20:27Prostor pro české firmy? ČEZ naváže strategické partnerství s firmou Rolls-Royce pro modulární reaktory
20:21Nová éra měnové politiky Fed začala. Zvolil agresívnější pokles sazeb tváří v tvář horšímu výhledu a hodlá v něm pokračovat
17:14Dluhopisy krátce před Fedem ztrácejí, zatímco Wall Street jen vyčkává  
16:38Pár úvah o férové hodnotě amerických akcií
15:14Investiční tipy: Ohlédnutí za výsledky za 2Q24 významných amerických i evropských firem  
13:50Vanguard nakupuje dolary s tím, že sázky na snížení sazeb Fedu zašly příliš daleko
12:28Podle Siegela by sazby Fedu mohly jít dolů o 50 bazických bodů. Sahm míní, že pravidlo nyní recesi neukazuje
11:33Tak o kolik? Fed rozhoduje o sazbách a velké tržní sázky slibují volatilní reakci  
11:07Google vyhrál u soudu EU spor o pokutu 1,49 miliardy eur za omezování konkurence
9:07Rozbřesk: Dilema před Fedem: věřit propagandě novinářů, anebo solidním datům? Pokud Fed sníží sazby jen o 25 bodů, dolar mohutně posílí
8:22Evropa otevře smíšeně, německý DAX klesá pod tíhou horšícího se sentimentu. Pro další vývoj bude klíčové večerní rozhodnutí Fedu o sazbách  
17.09.2024
22:01Investoři vyčkávají na zítřejší rozhodnutí Fedu  
17:24Je trh drahý? Stačí „jen“ odhadnout pět čísel
16:44Americký maloobchod poslal výnosy nahoru, ale akciím v růstu nepřekáží  
15:09Analytici: Záplavy ve střední Evropě mohou způsobit ztráty až za miliardy eur
14:09Tradiční souboj v americkém Kongresu: Dva týdny, než vláda bude bez peněz

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:00UK - Jednání BoE, základní sazba
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů