Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
„Vize sociálního státu ČSSD“ – ještě něco…

„Vize sociálního státu ČSSD“ – ještě něco…

13.08.2004 14:00
Autor: 

V minulém komentáři jsme diskutovali náznaky utváření názoru ČSSD na sociální stát, jeho fungování a efektivnost. Protože článek Oty Novotného, „spolupracovníka“ ČSSD, v MF Dnes obsahoval i některá další zajímavá tvrzení, ještě jednou s e k němu vracíme.

Kde existuje onen mýtický „neo-liberalismus“, který podle Novotného ruší sociální stát a privatizuje veřejné služby? Myslí tím ČSSD Spojené státy, kde Bushova administrativa zvyšuje státní výdaje a zavazuje se platit náklady na léky pro všechny důchodce? Nebo je to Velká Británie, kde se výdaje na státní zdravotnictví zvyšují rekordním tempem? Nebo je „neo-liberální“ Bernard Schröder, který od nezaměstnaných chce, aby aktivně hledali zaměstnání?

Ve skutečnosti jde spíše o to, jak nastavit parametry sociálního státu, který existuje všude, ať se nám to libí či ne. Má být nárok na dávky v nezaměstnanosti 3 měsíce, půl roku, nebo 2 roky? Mají být nemocnice soukromé? A co důchody – stejné pro všechny a nižší odvody, nebo „podle platu“ a vyšší odvody? Opět je třeba hledat odpovědi na takovéto otázky a ne vytvářet neexistující hrozby a vymezovat se vůči nim.

A konečně, v čem spočívá ona „evropská přidaná hodnota“ sociálního státu? Je v tom, že Evropané pracují mnohem méně než třeba Američané nebo Japonci? Nebo je ve vyšší nezaměstnanosti v Evropě? V pomalejším růstu ekonomiky? A nebo v malebné francouzské krajině, udržované díky desítkám miliard euro dotací?

A co to všechno znamená pro nás? Budeme se snažit přiblížit francouzskému modelu krátké pracovní doby, silného vlivu státu na ekonomiku, štědrých podpor zemědělců a opovrhování konkurenčních pravidel v rámci EU i světového obchodu? Nebo se vydáme směrem k „Špidlovu“ Švédsku s vysokými daněmi, ale s velkou otevřeností trhů a vysokou kvalifikací lidí? Nebo, bože chraň, k britskému modelu otevřené ekonomiky, relativně nízkých daní na příjmy (a závratně vysokých daní na benzín a cigarety) a státního zdravotnictví?

Pokud budeme jen obecně mluvit o „evropském modelu“, aniž bychom upřesnili, kterou z mnoha variant tohoto modelu máme na mysli, daleko se v diskusi nedostaneme. Ota Novotný říká, že politická integrace EU dává sociálnímu státu „větší šanci na přežití“. Myslí si tedy, že jinde než v integrované Evropě sociální stát nepřežije? V Rusku, USA nebo Japonsku nebude existovat státem financované zdravotnictví? Zruší či prodají tam všechny školy? A důchodce nechají umřít bez peněz?

Není to spíše tak, že politická integrace EU by mohla poskytnout sociálně demokratickým stranám v Evropě prostředek, jak nadefinovat sociální stát podle svých představ? Zkusme tedy být opět konkrétní. Bude tedy ČSSD pro harmonizaci sociálního systému v rámci EU? Bude pro jednotnou úpravu pracovní doby? A bude spíš pro 35 nebo pro 40 hodin práce týdně? To jsou relevantní otázky pro to, abychom mohli posoudit, zda je evropská integrace podle představ ČSSD dobrá či špatná pro ekonomiku.

Dokud nebudou zástupci ČSSD schopni odpovědět na výše položené otázky, zůstanou principy a ideje sociální demokracie stále stejně neurčité, jako jsou dnes. To by nás, nečleny ČSSD, nemuselo až tak moc trápit. Ostatní politické strany v ČR na tom ostatně nejsou o nic lépe, kromě tedy komunistů, protože ti vždycky vědí všechno. Ale dokud je to ČSSD, kdo určuje vývoj v této zemi, není její tápání jen její problém, ale je to problém nás všech.

Ondřej Schneider

Vedoucí katedry Evropské ekonomické integrace a hospodářské politiky na Institutu ekonomických studií FSV UK. V letech 1998 až 2001 hlavní ekonom Patria Finance.
(autor je externím spolupracovníkem Patria Online, jeho názory nereprezentují oficiální stanovisko společností skupiny Patria)


Váš názor
  • Re: "V minulém komentáři jsme diskutovali náznaky"
    13.08.2004 14:37

    Takže oni nejsou jeden, oni jsou dva? :-) Jinak to, zda "mají být nemocnice soukromé" mI nepřipadá jako nějaká důležitá otázka. Soukromé nezakázat a zrovnoprávnit s veřejnými a po čase vyhodnotit (pokud bude co s čím). Pojištění pro případ ztráty výdělku (dávky v nezaměstnanosti) nejsou sociální dávkou, není proto důvod, proč by se v nich měl angažovat stát. Jedinou sociální dávkou jsou příspěvky poskytované adresně nemajetným. Přitom to technicky vzato nemusí být nevratné dary, ale můžou to být půjčky za solidární úrok (inflace, PRIBOR...).
    Kozina+
Aktuální komentáře
25.04.2024
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    14:30USA - HDP, q/q a
    14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.