Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
A pak že to v Evropě nejde... Shell Plc a jeho neexistující ropa

A pak že to v Evropě nejde... Shell Plc a jeho neexistující ropa

20.04.2004 14:47
Autor: 

Jen velmi málo společností bylo v posledních několika týdnech zmiňováno v médiích tak často, jako petrochemický gigant Shell Transport & Trading Plc (v dalším textu pro jednoduchost jenom Shell). Tři revize zásob ropy a zemního plynu za necelé čtyři měsíce je poměrně heroický výkon, který mnoho komentátorů vede k názoru, že se jedná o takový "malý evropský Enron" (zde je na místě dodat, že s tímto názorem osobně nesouhlasím). Jaká však byla geneze celého případu a jak dlouho o této situaci manažeři firmy vlastně věděli? Pro začátek něco faktů:

* 9. ledna letošního ropu firma poprvé revidovala své zásoby ropy a zemního plynu a snížila jejich výši o 20 %. Cena akcií spadla toho dne o 7,8 % z 401 p na 372 p

* 18. března firma provedla druhou revizi a snížila objem známých rezerv ropy o dalších 250 milionů barelů. V tomto případě byl propad ceny jen symbolický... -3,3 %

* 19. dubna, tj. včera, firma přišla o svého CEO Judith Boyntonovou. Současně došlo k oznámení o revizi zisků za rok 2003

Tolik suchá fakta, nabízí se však zcela logická otázka - to to někdo nevěděl dřív? Odpověď je stejně jednoduchá jako otázka - věděl. Již v roce 2002 měli manažeři firmy informace, že známé zásoby ropy jsou nadhodnoceny o minimálně 2,3 miliardy barelů - snažili se však hrát o čas a celý problém zamést pod koberec. Velká většina z nich byla ze strany ředitele pro těžbu ropy a zemního plynu Waltera de Vijvera o tomto faktu informována, přesto věřila že více težebních míst, rostoucí poptávka po zemním plynu a nové licence k těžbě v budoucnu tuto situaci vykompenzují. Nestalo se tak, a proto padaly hlavy - jako první byl "odejit" předseda Philip Watts, následoval již zmíněný Walter de Vijver a včera odsotupila také finanční ředitelka Judith Boyntonová. Podle právníků vyšetřujících celou kauzu Boyntonová z pozice finanční ředitelky nepodnikla žádné kroky k vyšetření celé situace.

Aby toho nebylo dost, nechala se včera také slyšet ratingová agentura Standard & Poor's - jako vždy pozdě, ale přece - a odejmula firmě kreditní hodnocení na hodnotě AAA. V Evropě tak zůstávají jenom dvě firmy, které se tímto hodnocením mohou choubit - Nestlé SA a Novartis AG. Firma je současně vyšetřována americkou Securities and Exchanges Commission a americkým ministerstvem spravedlnosti - první z orgánů totiž požaduje, aby ropné zásoby zahrnované do účetních výkazů byly s "rozumnou mírou jistoty" vytěžitelné v rámci stávajících licencí.

Není ale možné, aby otázka ropných zásob tak velké firmy jako Shell byla v kompetenci jednoho jediného člověka, navíc člověka poměrně vysoko postaveného. Podle interní zprávy, která byla předložena americké SEC, měla firma jenom jednu osobu (navíc zaměstnanou na poloviční úvazek) zodpovědnou za kontrolu a kritické hodnocení výše ropných zásob. Konkurenční Exxon Mobil Corp. má na tuto práci 8 zaměstnanců na plný úvazek s průměrnou pracovní zkušeností ve výši 25 let. Daná osoba u firma Shell byla bez jakýchkoliv pravomocí a neměla se svými výtkami proti výše postaveným osobám v managementu žádnou šanci.

Petr Žabža, Patria Direct


Váš názor
  • NIC SE NEDEJE
    20.04.2004 23:13

    Preceneni zasob muze byt dobra vec, protoze ceny jsou letos vysoke a firma tak muze snizit svoji danovou odpovednost. Financne je to daleko komplikovanejsi jak se divat na to jestli firme skonci tezba v nekterych ropnych polich misto za 15 tak za 12 let, pri tom mozna tezba je neurcite cislo, protoze v konecne fazi pozaduje vetsi investice a nikdy se nevydoluje vse co je v zemi, spise polovina, cili zalezi jaka uroven zpetnych vydaju do vrtu se predpoklada. Jednoduse zmena vyse odhadu je zrovna tak financne dulezita jako celkovy objem ropy v zemi. Je to proste rise odhadu, kde litaji obrovske cisla vzduchem a je mozne to posoudit jedine se znalosti proc to delaji , proc to delaji nyni, jak to souvisi s momentalni a budouci cenou ropy, jak to souvisi s placenim dani, s placenim koncesi na tezbu, s cenou akcii firmy, atd. Dokud nevime o co presne jde nema cenu je z neceho obvinovat. Napr zeme OPEC notoricky prehaneji hlaseni "overenych zasob" , protoze jim to pomaha pri vyjednavani vetsich tezebnich kvot v ramci OPECu.
    JPODHRADSKY
  • Archiv komentaru
    20.04.2004 18:04

    nefunguje - alespon mne
    Vasek
  • ENRON po našem!
    20.04.2004 16:04

    ENRON po našem. Toto je jeden z horkých kandidátů na privatizaci 63% podílu ve společnosti UNIPETROL. Nebylo by od věci tuto povedenou taškařici v režii našich SOCDEM odpískat s poukazem na to, že naši strategickou společnost chtějí privatizovat firmy, které na to prostě nemají. Uzávěrka v pátek a konečně "RYCHLÝ PRACHY" na zacelení děr.
    PaPája
    • RE ...
      20.04.2004 20:13

      To je určitě pravda, podle Financial Times ale Shell ani moc neuvažuje, že by se celé té taškařice účastnil. Není to asi o tom, že by na to neměl - spíš má teď jiné starosti. Nakonec to teda zůstane dvěma zájemcům, kteří se stejně předem domluvili takže stát ostrouhá, Unipetrol se rozprodá a na spadu bude zase o jednu akcii míň.
      Frock
Aktuální komentáře
10.05.2024
22:05Warren Buffett výrazněji promluvil do obchodování s Applem  
17:36Likvidita a akcie v letošním roce – jiný a přitom stále stejný příběh
16:58Spotřebitelé čekají vyšší inflaci a kazí tím investorům závěr týdne  
15:15Japonská automobilka Honda zvýšila celoroční zisk o 70 procent na rekord
15:01Počet vážně ohrožených hypoték v USA roste?
13:22Akcie Novavax dramaticky rostou na dohodě se Sanofi na kombinaci vakcíny proti covid-19 a chřipce
12:51Perly týdne: Tři hlavní investiční příběhy současnosti
11:35Výsledky Groupon: Tržby se konečně po 8 letech vrátily k růstu  
10:42Růstový sentiment se drží, přispívá i Čína  
10:12Gen očekává pro fiskální rok 2025 příjmy u 4 miliard dolarů. Roli prezidenta opouští Ondřej Vlček
9:25Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    Nebyla nalezena žádná data