Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Co způsobuje relativně vyšší atraktivnost akcií ČEZ proti zbytku trhu?

01.03.2004 11:39
Autor: 

Ať se na to podíváme z jakékoliv strany, porovnáme-li výkonnost indexu PX-D - měřícího chování sedmi našich nejlikvidnějších titulů v rámci segmentu SPAD - a výkonnost akcií energetické společnosti ČEZ od začátku roku, za posledních šest měsíců a za poslední rok, vyjde z toho elektrárenský gigant vždy o poměrně velký kus lépe. Pojďme se tedy zamyslet nad tím, co způsobuje tuto relativně vyšší atraktivitu akcie a je-li možné, aby ty samé vlivy přetrvávaly i po další období. Jenom pro ilustraci - od 5.1.2004 přidal index PX-D 15,88 % a ČEZ +21,74 %, od 1.9.2003 posílil PX-D o 23,52 % a ČEZ o 32,02 %, od konce února roku 2003 je PX-D o 60,97 % výše, ČEZ o 93,25 %. Odhlédněme tedy od valuací a složitých výpočtů (nejsem analytik, ale obchodník) a vezměme si k ruce selský rozum:

- Mediální prezentace firmy. Je nezpochybnitelné, že za poslední řekněme dva roky se mediální obraz společnosti a její vystupování vůči nejenom investorské veřejnosti výrazně změnil. Už se nejedná o státní moloch, zmítaný problémy okolo dostavby jaderné elektrárny Temelín, blokádami rakouských zemědělců na hranicích a žalobami zoufalého amerického právníka Eda Fagana. Firma poskytuje - nebo se alespoň snaží poskytovat - dostačující množství informací a obecně se vůči investorům chová velmi vstřícně. To je trhy vždy vnímáno jako velmi pozitivní signál a jenom zřídka to nevede k růstu ceny.

- Strategická důležitost. V poslední době se poměrně často diskutuje otázka budoucích energetických potřeb globálních ekonomik, dostupnost surovin a náklady na jejich těžbu. Je zcela evidentní, že energie jako takové budou - nebo můžou být - relativně žádanou komoditou. Pokud jakákoliv firma disponuje výrobou, distribucí a přístupem na koncového zákazníka, drží v ruce nezanedbatelnou konkurenční výhodu.

- Strategická důležitost II. Všechno se dá prodat a všechno má svoji cenu. Ve vztahu k předchozímu bodu jsem ale názoru, že jakkoliv velké budou potřeby na financování deficitu státních rozpočtů, každá vláda si hodně dobře promyslí přesun majority v tak strategickém odvětví jako jsou energie mimo svou kontrolu.

- Mezinárodní expanze. Ať se to někomu líbí nebo ne, integrace a expanze vládne světu. Zatím postihuje v tom nejviditelnějším např. bankovní sektor nebo segment automobilek resp. technologií, ostatní odvětví budou nepochybně následovat. Pokud ČEZ uvažuje o expanzi na Slovensko resp. do Bulharska, jde o velmi logický krok, který má opět velmi těsnou návaznost na bod "Strategická důležitost".

- Integrace distribuce. Hauptrefa. Jedna z věcí, která pomohla "nastartovat" poslední vlnu růstu ceny akcie ze stagnace mezi 80-100 korunami až na současné hodnoty. Pro mnoho lidí se může jednat o přehnanou rozpínavost ČEZu, z jeho pohledu se však jedná o maximálně promyšlený a uvážlivý krok. Navíc na tom bude profitovat i stát jako majoritní vlastník akcií.

- Stabilita tržního prostředí. Zde se ani tak nejedná o tržní prostředí ve vztahu k energetice, jako ve vztahu k firmě jako takové. ČEZ není centrem agonie spojené s potenciální privatizací, nehledají se poradci, nezvěřejňují se předběžné nabídky - v krátkosti, neděje se nic, co by mohlo do chování ceny vnést jiné než tržní prvky, ČEZ má prostě prostor dělat to co má a co umí.

- Chování majoritního vlastníka. Zde narážíme na první místo, které má potenciál zatím velmi dobré vyhlídky firmy poněkud přibrzdit. Stalo se skoro naším národním folklórem, že názory státní administrativy mají tendenci ke změně v rámci několika dnů nebo týdnů. To samozřejmě vnáší do jakéhokoliv dlouhodobého a strategického plánování prvek nejistoty, který je obtížné kvantifikovat a ošetřit. Názorové veletoče, často od lidí, kteří by měli táhnout za jeden provaz, jsou velkou neznámou a mohou vést jak k poklesu ceny tak i k oslabení zájmu zahraničních instituciálních investorů, kteří jsou více citlivější na podobné výkyvy ve strategii společnosti.

Je skoro jisté, že jsem v tomto krátkém výčtu na mnoho důvodů a příčin zapomněl. Velmi uvítám především ty negativní, u kterých jsem měl problém je identifikovat … nebo žádné nejsou??

Petr Žabža, Patria Direct


Váš názor
  • ČEZ se poveze s trhem
    05.03.2004 13:10

    Dow nepřekoná 10800 a české akcie se svezou. Divoké nárůsty posledních dní v Čechách ukazují na poslední zoufalce co kupují......
    joe
  • do roka 300
    02.03.2004 14:03

    souhlasím s vašimi názory a přidávám cílovku do roku 300 kč, co na to říkáte pane blabla ?
    miki
  • Dovolil bych si mírně polemizovat
    01.03.2004 14:20

    ... s názorem, že na "integraci distribuce bude profitovat i stát jako majoritní vlastník akcií". Pokud mám celý koláč /podíly v distribučkách/ a s velkou slevou jej prodám firmě, ve které vlastním jen 67% /ČEZ/, je to podobné, jako kdybych třetinu koláče vyhodil.
    Kozina+
    • Už zase?
      01.03.2004 16:34

      Myslím, že tento Váš názor vám ČF docela dobře vyvrátil asi před půlrokem. A již se, zřejmě oprášený opět vrací :-)
      ing
      • To se vyvrátit nedá
        02.03.2004 8:53

        Prostou matematiku nevyvrátí ani vševědoucí propagátor Čezovýfanatik. Mě nepřesvědčil a dávám v tomto za pravdu Kozinovi :)
        Myk
    • Tak, tak jsem chtěl onen odsavec kopnout
      01.03.2004 16:15

      Kozinovi+ na akcie.cz, ale on byl čilejší,...
      Slepé Očko
Aktuální komentáře
18.09.2024
22:07Jan Čermák: Fed se bojí nezaměstnanosti a tak startuje padesátkou
22:01Fed nasadil Wall Street pořádného brouka do hlavy  
20:27Prostor pro české firmy? ČEZ naváže strategické partnerství s firmou Rolls-Royce pro modulární reaktory
20:21Nová éra měnové politiky Fed začala. Zvolil agresívnější pokles sazeb tváří v tvář horšímu výhledu a hodlá v něm pokračovat
17:14Dluhopisy krátce před Fedem ztrácejí, zatímco Wall Street jen vyčkává  
16:38Pár úvah o férové hodnotě amerických akcií
15:14Investiční tipy: Ohlédnutí za výsledky za 2Q24 významných amerických i evropských firem  
13:50Vanguard nakupuje dolary s tím, že sázky na snížení sazeb Fedu zašly příliš daleko
12:28Podle Siegela by sazby Fedu mohly jít dolů o 50 bazických bodů. Sahm míní, že pravidlo nyní recesi neukazuje
11:33Tak o kolik? Fed rozhoduje o sazbách a velké tržní sázky slibují volatilní reakci  
11:07Google vyhrál u soudu EU spor o pokutu 1,49 miliardy eur za omezování konkurence
9:07Rozbřesk: Dilema před Fedem: věřit propagandě novinářů, anebo solidním datům? Pokud Fed sníží sazby jen o 25 bodů, dolar mohutně posílí
8:22Evropa otevře smíšeně, německý DAX klesá pod tíhou horšícího se sentimentu. Pro další vývoj bude klíčové večerní rozhodnutí Fedu o sazbách  
17.09.2024
22:01Investoři vyčkávají na zítřejší rozhodnutí Fedu  
17:24Je trh drahý? Stačí „jen“ odhadnout pět čísel
16:44Americký maloobchod poslal výnosy nahoru, ale akciím v růstu nepřekáží  
15:09Analytici: Záplavy ve střední Evropě mohou způsobit ztráty až za miliardy eur
14:09Tradiční souboj v americkém Kongresu: Dva týdny, než vláda bude bez peněz
13:19Intel (až +8 %) roste na dohodě s Amazonem i armádní zakázce za miliardy. Evropu rozhořčil odkladem továren
12:10Microsoft na vlně AI oznamuje zpětný odkup akcií v hodnotě 60 miliard USD a zvyšuje dividendu o 10 %

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    11:00EMU - CPI, y/y
    14:30USA - Počet nově zahájených staveb
    20:00USA - Jednání Fedu, základní sazba