Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Špidla: koruna je k euru příliš silná!

Špidla: koruna je k euru příliš silná!

18.02.2004 12:34
Autor: 

Premiér Vladimír Špidla komentoval dnes v Berlíně měnový kurz koruny, vstup do systému ERM-II a přijetí eura. Rozhovor s premiérem zprostředkovala Bloomberg TV.

Špidla se domnívá, že je kurz koruny k euru v současné chvíli příliš vysoko a naše měna by měla mírně oslabit. „Jsme exportně orientovaná ekonomika a naše ceny musí být konkurenceschopné,“ zdůvodnil svůj názor premiér. Nicméně žádná oficiální devalvace (resp. zásahy proti kurzu) se nepřipravuje. Česká měna kolem poledne mírně oslabuje na 32,77 Kč/EUR, když ještě v pondělí šplhala pod 32,50 Kč za euro.

Dopad posílení koruny k americkému dolaru na českou ekonomiku je ale podle Špidly obtížné hodnotit. „Pro nás to má jen málo výhod, financujeme sice suroviny v dolarech, což je pro nás přirozeně dobré, ale jsme exportní ekonomika … potřebujeme euro.“ Premiér dále tvrdí, že posilování eura (globálně, k dolaru) neohrožuje motivaci ČR ke vstupu do eurozóny, ba naopak.

Vláda stále trvá na tom, že ČR přijme euro v letech 2009 až 2010. Vstup do systému ERM-II, ve kterém budeme muset dva roky před přijetím eura udržet měnu ve fixním kurzovém pásmu, by neměl být podle Špidly pro české autority problém. „Kurz koruny je spíše ovlivňován zahraničím, a to vždy vytváří riziko fluktuací a tedy nestabilitu a nevýhodu pro nás, a proto je pro ČR euro výhodné.“ Co se týká ideálního kurzového koridoru v rámci ERM-II, Špidla pokládá tento problém za velmi důležitý, nicméně odborný konsensus zatím nepadl, má se rozhodnout okolo roku 2008. „Současné pásmo ale není uspokojující, myslím, že je příliš vysoko,“ uzavírá téma premiér.

(zdroj: Bloomberg)


Váš názor
  • Špidlovi komentáře
    23.02.2004 12:25

    Pan Špidla si může vykládat co chce, ale měnová politika (stabilita měny) je snad parketa centrální banky, ne? Záleží snad na ní, jakou má měnovou politiku a podle ní se snad bude chovat a kurz koruny ovlivňovat. To by tak ještě scházelo aby se nezávislý (měl by být) orgán choval podle doporučení pana Špidly nebo Sobotky.
    Michal
    • Domníváte se ...
      24.02.2004 17:47

      že lidi v ČNB jsou nějak chytřejší než lidi na MF? Jestli ano, tak proč?
      Visitor
      • Ne.
        25.02.2004 8:36

        Ale historická zkušenost ukazuje, že čím méně je provázána centrální banka s vládou, tím lepší dlouhodobé výsledky. Ono to pokušení ohnout měnovou politiku podle svých okamžitých potřeb je vysoké.
        ivos
        • Historická zkušenost?
          25.02.2004 23:36

          Svět se mění, dnešní podmínky jsou jiný než včerejší a než zítřejší. Jiný lidi, jiný zákony, jiný klima. Nesouhlasím že můžeme soudit historicky věc která nemá historii. K tomu ohnutí: vládu jsme zvolili ale ČNB né. Vládu můžeme vyměnit, ale ČNB né. Kdo zaručí že ohýbání ČNB je lepší než ohýbání vlády? Těžko se vládne když někdo jiný ovládá ekonomiku, jak si už delší dobu stěžuje Německý kancléř.
          Visitor
          • Souhlasím s Ivosem,
            26.02.2004 8:05

            je dobré pokud o stabilitu měny pečuje někdo nezávislý. Může se tak (nebo měl by) eliminovat tlak různých zájmových skupin na změnu kurzu koruny. Samozřejmě že lčenové bankovní rady ČNB nejsou neomylní, ale rozhodně asi jsou ve věcech ekonoických kompetentnější než právník nebo archeolog. Jiná otázka je ta, když se něco nepovede ČNB, kdo za to ponese zodpovědnost a jakou. Zde je ještě pole neorané. Jinak ale bych zde neuváděl pana Schrädera, neboť zrovna jeho pojetí (ale pojetí jakýchkoliv socialistů) kroků vedoucích k hospodářskému růstu je více než diskutabilní. Je zajímavé, že v USA je hospodářský růst mnohem dinamičtější než v EU, která by měla být hospodářským konkurentem USA.
            Michal
            • 27.02.2004 11:58

              CNB podle meho nazoru davno svoji prirozenou nezavislsot ztratila. Kdyz muze byt guverner CNB premierem a premier Spidla muze kecat do fungovani CNB, tak muzeme mluvit maximalne o jakesi formalni nezavislosti. Co se tyce dynamiky rustu EU a jejiho zaostavani za USA, no ono bohuzel cela unie je dosti konzeravtivni a neni tu obecne tak snadne zalozit podnikani. A to jestli EU dosahne stanoveneho cile stat se nejdynamictejsi ekonomikou sveta, to zalezi na jejich pristupu k prerozdelovani penez (zbytecne centralisticke) a jejich ochotu liberalizovat evropske trhy.
              Dan
  • A proč myslíte,že je dolar tak nízko ?
    21.02.2004 9:46

    Myslíte si, že to škodí americké ekonomice ? Tak se podívejte na její výsledky i přes financování dvou válek, jedné v Afghánistánu a druhé v Iráku.My nemáme peníze ani na polní nemocnici.
    Orada Poisson
    • USA
      27.02.2004 15:00

      Já jen porovnávám Evropu plnou sociální pomoi s USA. Vzpomínám si když nastoupil Busch do funkce tak prohlásil, že se musí rozhýbat ekonomika proto sníží daně. V tu dobu zde pan Kühnl a už si nevzpomenu kdo ještě v televizi vykřikoval, že je třeba pro rozhýbání ekonomiky daně zvyšovat. Nevím jak to dopadlo v USA (usuzuji pouze z kusých zpráv) ale tady to vypadá na levačku. To se mnou asi bude souhlasit většina. Vždyť vezměme si Německo. Silná ekonomika a dojná kráva EU a jak to tam po sjednocení a po vládě socialistů vypadá dnes.
      Michal
  • Jen houst a vetsi kapky
    20.02.2004 22:44

    Tak uz si vezeme Spidlu. Konecne se zblaznil a vykrikoval na cely parlament, co si doopravdy mysli. Pry "ty kur... socialdemogratycky". Konecne se muzeme tesit, ze odstoupi a prestane skodit nasi zemi. A jestli neodstoupi sam, tak ho MUSI president odvolat. Prece nemuzeme zustat zemi, kterou ridi BLAZEN (rozumej CVOK).
    Chocholousek
  • Same kecy
    19.02.2004 15:36

    Same kecy.Silna koruna za niz nakoupite technologie prinese jen jeste vetsi nezamestnanost.Silna koruna poskodi nejen vyvozy ale i turisticky prumysl.Jenze my jsme namysleni Cesi a myslime si o sobe,ze jsme pupek sveta.Dnes si silnou menu nemuze dovolit ani velmoc jako Japonsko a to ma jedny z nejvyspelejsich technologii.
    dodo
    • Tak to není dodo
      20.02.2004 8:30

      Je to jinak.V zemi, kde skoro nikdo již nepracuje a většina lidí se živí tím, že koupí něco na západě za 3 eura a za šest to prodá tady doma.....je období silné koruny obdobím žní.S moderními technologiemi to nesouvisí,protože by stačilo třeba podpořit tyto technologie zrychlenými odpisy nebo jinými opatřeními za předpokladu, že by se chtělo.
      Orada poisson
  • byrokrat Spidla skodi ceske ekonomice
    18.02.2004 22:57

    Tak to te exportni lobbyisticke skupine nakonec vyslo presvedcit Spidlu o tom, ze koruna je silna vuci euru. Ale kdyby rozumel terminilogii kupni sila penez, parita kupni sily a parita kupniho standardu, tak by neplacal takovy blbosti. Samozrejme, ze podle PPP JE CZK PODHODNOCENA vuci EURU. Jak zvysit konkurenceschopnost nasi vyroby? Pouzivanim novych technologii, ktere jsou ale drahe, ponevadz jejich velka cast pochazi ze zemi EU. Ted kdyz nam zdrazi dovozy, tak to bude jeste horsi. Neni to tak cernobile. Zlevnenim technologie (diky posilovani koruny k euru) by se exportne orientovanym podnikum jejich prumerne naklady tolik nezvysily, aby musely zavrit (v tom by mohl byt impuls a zaklad zdraveho rustu ekonomiky CR). Takze zvysovat konkurenceschopnost kurzovymi nastroji smerem k oslabeni (jako jsou vyroky predsedy vlady) nepovazuji za stastne. Snad nam tu nasi krasnou malinkou zemicku Spidla nestihne zlikvidovat za zbyvajici dva roky, co bude vladnout, urednicek jeden.
    • souhlas
      19.02.2004 2:09

      Naprosto souhlasim. Je treba POSILIT korunu, aby byly levnejsi dovozy modernich technologii. A aby na nas tady nezbyla jen mista kopacu, aby Cesi hodne vydelavali a mohli si dovolit i sluzby - to by byl start pro rust. Az budou mzdy v Cesku 3000 euro jako jinde, tak si lidi uz nebudou delat vsechno svepomoci, ale daji vydelat i dalsim a snizi se i nezamestnanost.
      ekonom
      • Je třeba nezasahovat
        19.02.2004 15:11

        Nejbezpečnější v současné době bude, když do toho Špidla (a ti hlupáci, co mu radí) nebudou mluvit. Posílit x oslabit, dost stupidní spor. Jsou tu subjekty, které vydělávají na exportu (lobující pro oslabení) a subjekty vydělávající na importu (lobující pro posílení). Jedni z nich ve svém lobbingu uspějí a to bude Špidla tlachat, nic víc za tím není.
        PH
        • je treba duvod k zasahovani
          20.02.2004 8:14

          A kdyz do toho treba mluvi Bush v Americe, to Vam nevadi? Mluvit se do "toho" muze s rozvahou, ale asi by to mel byt clovek znale veci. Dovolim si tvrdit, ze tim Spidla neni.. Vy byste zasahnul az v pripade posilovani ceske meny, vidte? Ja myslim, ze posileni ceske koruny nikomu neublizi. Podniky fatalne nekonkurenceschopne se zahranicim proste zkrachuji a ostatni se prizpusobi.
          R R
          • Nezasahovat
            20.02.2004 11:14

            Nevím, podle čeho usuzujete, že bych zasahoval v případě posilování české měny. Už z nadpisu mého příspěvku je můj přístup k věci snad dostatečně zřejmý. V příspěvku mi šlo především o to, zdůraznit, že podle mého názoru, neexistují žádné OBJEKTIVNÍ příčiny k ovlivnování měnového kursu (v případě zásahů CB lze aspon doufat v altruistické záměry celntrálních bankéřu-ti tomu od pana Špidli apon rozumějí-ve prospěch ekonomiky), vždy bude někdo, komu se vyplatí růst kurzu a někdo jiný kdo vydělá na poklesu. Blábol typu, že jsme exportně orientovaná ekonomika a proto máme mít slabou měnu znamená (kromě toho, že pan Špidla je mimo), že odepíšeme všechny, kteří vydělávají na silné měně (od spekulantů po dovozce technologií spotřebního zboží..) Ze "slovních" intervení G. Bushe také nadšený nejsem. Omlouvá ho snad jen to, že (narozdíl od Špidli) je schopný se obklopit odborníky, takže většina jeho výroků nepochází od něho.
            PH
  • ?
    18.02.2004 22:32

    who gives a shit; banana respublic
    prophet
  • Spidla by mel byt souzen za velezradu
    18.02.2004 20:08

    Neznam zadnou jinou zemi, jejiz premier se cilene snazi ozebracit vlastni obyvatelstvo. On si snad mysli, ze plat 300-500 eur mesicne je velmi vysoky, a proto by se mel vsem upravou kursu koruny snizit na polovinu. Misto toho by mel prosazovat stanoveni minimalni mzdy na hranici srovnatelne s okolnimi staty (Nemeckem a Rakouskem).
    soudce
  • Co za tím výrokem stojí
    18.02.2004 19:50

    Podle mého názoru, je za tím výrokem, snaha oslabit korunu a to proto, protože vláda potřebuje vydat dluhopisy v EUR a následně je směnit na CZK. S tímto postupem nesouhlasí, jak je známo ČNB, ale při kurzu např. 34 by mohla změnit názor. Jinak asi vláda nemá důvod vyjadřovati se ke kurzu.
    J.Baltazar
    • Re...
      19.02.2004 11:12

      Za vyrokem a neochotou vyjadrovat se k euru stejne tak za celou jejich "reformou" stoji pouhopouha ignorance.
      Skeeter
      • Tak
        26.02.2004 18:52

        Tak už chtějí ty dluhopisy vydat, bylo to cílené.
        J.Baltazar
        • Patria informovala
          29.02.2004 14:14

          o několika zdrojích predikce vývoje kurzu CZK v posledních málo dnech. Rozptyl těch institucí byl od exterému k extrému, přitom všechny instituce jsou respektované. A pouze tyto mají možnost verbálně a faktircky ovlivňovat kurzy měn, v zájmu tvorby zisku pro své akcionáře. Špidla to asi neovlivní, spíš v zájmu "nadnárodní levicové archy" řekl právě to, co řekl jeho německý kolega...
          honza
          • -- a ještě bych dodal,
            29.02.2004 14:27

            že se nezmínil o vztahu dolaru k CZK, který dnes naopak hraje vládě do karet (zvýšená sazba spotřební daně u PHM se dnes tváří naprosto neškodně pro každého, ale jakmile se kurz obrátí, hned si média, která dnes tím pádem musejí dělat sólokapry na zakázku lobbistických skupin z kosmetických úprav sazeb DPH, přisadí.) Asi chtěl tímto výrokem docílit oddálení posilování dolaru proti koruně, které by postihlo z výše uvedeného a nákupu plynu úplně každého voliče. V tomto pohledu je třeba Špidlu chválit, protože se dívá ne za jeden, ale za dva rohy!! Tak jako Klaus. Že by si za dva tři roky vyměnili role?:-))
            honza
  • nesmysl
    18.02.2004 17:02

    Naopak, silná koruna pozitivně nutí podniky zvyšovat konkurenceschopnost resp. zvyšovat produktivytu práce. Navíc naše ekonomika je kromě exportu výrazně orientovaná i na dovoz polotovarů.
    fff
  • Špidla
    18.02.2004 15:13

    možná pochopil, že uměle silná koruna způsobila zvýšení nezaměstnanosti, snížení konkurenceschopnosti ryze českého průmyslu a vysoký schodek zahraničního obchodu.Silnou korunu odstartovala sociálně demokratická vláda v čele s M.Zemanem, dnes už nemá líné kapry v rybníce, dnes už mu vyschlé rybníky zarůstají buření.S přílivem zahraničních investic se mělo zacházet jako ve Finsku.
    Orada Poisson
    • hul+prof
      19.02.2004 10:54

      Taky si ty řeči pamatuju. Hulvát nalitý becherovkou rozšafně hodnotil podnikovou sféru - prý líní kapři. Výnos z jeho prodej Transgasu byl v řádu několika miliard nižší, právě díky úrovni 29Kč/Eur. To však nevadilo, peníze se vzápětí utratily a nikdo netvrdil, že několikaletým otálením s prodejem jsme ztratili. Náš pan prezident V.K. říkal to samé. "Koruna je tam kde je a tam má být." Kdyby tam zůstala ještě třeba další rok, pak jsme mohli mít dnes ne 10% ale možná 18% nezaměstnanost.
      xres
      • Konkurujeme s Čínou
        20.02.2004 22:02

        Budeme konkureceschopný jen až naše práce bude na cenové úrovni práce v Číně plus přeprava zboží do místa spotřeby. Úroveň 25 až 35 za Euro nic zásadně neovlivní.
        Visitor
  • Ty vole
    18.02.2004 14:04

    Spidla rek neco chytreho.Tohle datum si zapamatujte.
    dodo
    • Špidla opět řekl pitomost
      18.02.2004 15:01

      Jak si můžete myslet že to co řekl je něco chytrého to opravdu neví. Devalvovat měnu za účelem udržení konkurenceschopnosti umí každej blbec (výrok Zemana na adresu Klause v roce 1990). A to je naprostá pravda. Devalvací měny trpí pouze občan exportu a importu se to prakticky netýká. Není to totiž nic jiného než devalvování ceny vlasatní práce.
      Jiří Havelka
      • Vazeny pane
        18.02.2004 16:33

        Nejde o to devalvovat.Staci prece upravit urokove sazby.(napriklad)A s tema kecama o exportu a importu uz toho nechte.Jsme rozvojova zeme s chudym obyvatelstvem tak nase jedina moznost je export.Podivejte se na Japonsko.Nadhodnocenou korunou se dostaneme jeste do vetsi p...nez ted jsme.
        dodo
Aktuální komentáře
18.09.2024
22:07Jan Čermák: Fed se bojí nezaměstnanosti a tak startuje padesátkou
22:01Fed nasadil Wall Street pořádného brouka do hlavy  
20:27Prostor pro české firmy? ČEZ naváže strategické partnerství s firmou Rolls-Royce pro modulární reaktory
20:21Nová éra měnové politiky Fed začala. Zvolil agresívnější pokles sazeb tváří v tvář horšímu výhledu a hodlá v něm pokračovat
17:14Dluhopisy krátce před Fedem ztrácejí, zatímco Wall Street jen vyčkává  
16:38Pár úvah o férové hodnotě amerických akcií
15:14Investiční tipy: Ohlédnutí za výsledky za 2Q24 významných amerických i evropských firem  
13:50Vanguard nakupuje dolary s tím, že sázky na snížení sazeb Fedu zašly příliš daleko
12:28Podle Siegela by sazby Fedu mohly jít dolů o 50 bazických bodů. Sahm míní, že pravidlo nyní recesi neukazuje
11:33Tak o kolik? Fed rozhoduje o sazbách a velké tržní sázky slibují volatilní reakci  
11:07Google vyhrál u soudu EU spor o pokutu 1,49 miliardy eur za omezování konkurence
9:07Rozbřesk: Dilema před Fedem: věřit propagandě novinářů, anebo solidním datům? Pokud Fed sníží sazby jen o 25 bodů, dolar mohutně posílí
8:22Evropa otevře smíšeně, německý DAX klesá pod tíhou horšícího se sentimentu. Pro další vývoj bude klíčové večerní rozhodnutí Fedu o sazbách  
17.09.2024
22:01Investoři vyčkávají na zítřejší rozhodnutí Fedu  
17:24Je trh drahý? Stačí „jen“ odhadnout pět čísel
16:44Americký maloobchod poslal výnosy nahoru, ale akciím v růstu nepřekáží  
15:09Analytici: Záplavy ve střední Evropě mohou způsobit ztráty až za miliardy eur
14:09Tradiční souboj v americkém Kongresu: Dva týdny, než vláda bude bez peněz
13:19Intel (až +8 %) roste na dohodě s Amazonem i armádní zakázce za miliardy. Evropu rozhořčil odkladem továren
12:10Microsoft na vlně AI oznamuje zpětný odkup akcií v hodnotě 60 miliard USD a zvyšuje dividendu o 10 %

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
11:00EMU - CPI, y/y
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
20:00USA - Jednání Fedu, základní sazba