Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Je

Je "short-selling" požehnání nebo prokletí akciových trhů?

29.01.2004 12:52
Autor: 

V posledních několika týdnech se na obou stranách Atlantického oceánu rozhořela vášnivá debata o tom, jestli investiční strategie nazývaná "short-selling" představuje pro trhy akcií riziko nebo ne, někteří bojovníci zaujímají poměrně agresivní postoj a bojují za jeho zákaz. Dovolím si oponovat s názorem, že "short-selling" je nejenom výsostně racionální a blahodárná aktivita, ale domnívám se dokonce, že její širší použití by pravděpodobně dokázalo zabránit problémům způsobeným na konci devadesátých let.

* Short-selling je stejně platná investiční strategie jako nákup "long" pozice.
Je chybné se domnívat, že krátká pozice v akcii nebo komoditě je nezbytně nemorální. Pokud investor dojde k názoru, že dané aktivum je ve vztahu k jeho "fair value" podhodnocené, půjde, nakoupí a počká, až se cena dostane k této "fair value", aby jej zase prodal. Pokud se však jiný investor domnívá, že aktivum je nadhodnocené, má nyní dvě možnosti - zaujmout krátkou pozici nebo se daného aktiva nedotýkat a počkat, až jeho cena spadne. Problémem zůstává, že "short-selling" je mezi investorskou veřejností (minimálně ve Spojených státech) vnímán jako hluboce nemorální akt. Hedge fondy a jednotlivci, kteří se nijak netají svou strategií krátkých prodejů, byli jsou a budou středem mnoha soudních sporů, nemluvě o negativní reputaci ve finančním tisku. Přitom nejde o nic jiného, než o vyjádření názoru na cenu předmětného aktiva - short-selling je jenom technickým provedením zvolené investiční strategie.

* Short-selling není programově podporován ze strany regulátorů, resp. organizátorů trhu
Klasickým příkladem tohoto tvrzení jsou Spojené státy, které nyní alibisticky užívají tzv. uptick rule pro omezení krátkých prodejů. Toto pravidlo v podstatě znamená, že investor nesmí vstoupit do krátké pozice, pokud předchozí cena daného cenného papíru byla vyšší než cena stávající - jinými slovy, prodávat "nakrátko" lze pouze v okamžiku, kdy cena roste. Proč? Proč neexistuje stejné pravidlo pro "dlouhé pozice" ?? - nakupujte, jenom když cena klesá? V Malajsii šli ještě dále - zde jsou krátké prodeje trestány pokutou USD263,000 a vězením až 10 let. Logika věci velí, že krátké prodeje v okamžiku propadu trhu tento propad akcelerují. Prima, cena akcie ale obvykle nepadá "jenom tak" takže se nabízí otázka, jestli je daný propad primárně dílem krátkých prodejů nebo dílem panických investorů, kteří "si neudělali svůj domácí úkol". Ostatně, správný "short-seller" nečeká, až se negativní informace o akcii objeví, ale anticipuje ji - paniku okolo jejího zveřejnění pak obvykle využívá k ZAVŘENÍ krátké pozice a ne k jejímu otevření.

* Širší dostupnost short-selling strategií by pravděpodobně zabránila akciové bublině konce 90. letech.
Relativně odvážné tvrzení. Faktem zůstává, že konec 90. let do určité míry popřel teorii efektivních trhů. Ta říká, že cena určitého aktiva plně a věrně odráží všechny známé skutečnosti a krátkodobé divergence jsou velmi rychle korigovány. S dávkou nadsázky je možno tvrdit, že roky 1998-2000 jsou v jistém smyslu takovou divergencí a právě ABSENCE levné a jednoduché možnosti prodat akcie "nakrátko" vedla k propadu následujících 3 let. Pokud by investoři měli možnost korigovat nereálná očekávání a nesplnitelné sliby managementů firem formou krátkých prodejů, trhy by velmi rychle tyto excesy odhalily a nikdy by nedošlo k "dofouknutí" akciové bubliny.

Primární motivací "short-sellerů" je samozřejmě finanční zisk - není jím však nezbytně snaha o zničení vybrané společnosti tak, jak se někdy "napadené" firmy snaží tvrdit. Jejich strategie bude účinná jedině tehdy, když trh nereflektuje správně všechny známé skutečnosti nebo je neinterpretuje správně. Přehnaný optimismus a nereálná očekávání jsou živou vodou pro takové situace a je jenom správné, aby investoři měli možnost takové "vykloubení" cen korigovat. Short-selling JE morální a měl by být podporován !!!!!!

Petr Žabža


Váš názor
  • short selling
    11.02.2004 23:07

    Panove, Pri takzvanem short selling si vypujcujete akcie od vaseho brokera a prodavate je. Vase konto musi mit dostatecne finance na pokryti ceny akcii plus T. Vy pocitate s poklesem ceny s tim ze je budete moci zakoupit zas nizsi cenu pozdeji . Rozdil mezi prodejem a koupi je vas zisk . V pripade ,ze cena se zvysi vase ztrata je rozdil mezi prodejem a koupi . Short selling je dulezitym ukazatelem dechu marketu a ma rubriku ve Wall Street Journalu. Nema to nic spolecneho se svedomim . Short sellers si rikaji contrarians.
    Natasa Uljanova
  • Psychologie amatérů
    30.01.2004 12:56

    Jsou to pro mne velice poucne nazory. Muj pohled je mene ekonomicky, vice sociologicky. Neprispivaji rozvoj penzijnich a podilovych systemu v kombinaci s globalnim internetem k narustu poctu poucenych amateru jako jsem ja, kteri ale nemohou znat dostatecne "remeslo" a podlehaji casto torzovitym informacim a psychickym natlakum davove psychozy? Neovlivni tyto faktory v kombinaci s kratkodobými spekulacemi trhy jeste vice nez v minulosti? Ma tedy DLOUHODOBE smysl investovat do akcií (fondů s nimi) - jak je na to ten, kdo dlouhodobe investoval v roce 1996 (investicni horizont 7 a více let :-) ?
    Michal Hora
    • Je to jen gambl.
      31.01.2004 2:33

      To co bylo, může být zase, ale bude to jinak. Pokud nejste dealer, jste hazardní hráč.
      Visitor
      • namitka
        01.02.2004 23:24

        Zdravim pane Visitor a) V mnoha pripadech skutecne jde o hazard. Proc by to ale melo byt spatne? b) Pomerne casto se kratke\dlouhe prodeje pouzivaji jako zajisteni (uznavam, ze na akciovych trzich zcela vyjimecne - na rozdil napr. od devizovych trhu). To je ale preci v poradku ne?????
        • Nesoudím to.
          04.02.2004 3:47

          Jenom říkám aby jsme si řekli pravdu o podstatě věci. Každý má své vlastní důvody, ale bude li si nalhávat o tom co dělá pak může být rozčarovaný "neočekávaním" výsledkem.
          Visitor
          • Nerozumim
            04.02.2004 8:59

            Dekuji za odpoved..., nicmene jsem to uplne nepochopil, co jste tim myslel. a) Pokud si mame rict pravdu o podstate veci, pak nemuzu souhlasit s titulkem vaseho prvniho prispevku v teto diskuzi, ktery byl: "Je to jen gambl", s cimz nesouhlasim (viz muj minuly prispevek) b) Samotny mechanismus short-selling ma v sobe zakomponovanou nejistotu, tak jakepak nalhavani.... preji hezky den
            • To nalhávání který často vydím ...
              07.02.2004 1:26

              spočívá v tom že lidi si říkají "investor", ale jejích investice je rizikovější než ruleta protože můžou ztratit víc než vsadili, a to zvlášť nováčci nevědí že "stop-loss" je jen "trigger" a můžou nakonec uzavírat pozice se větší ztrátou než kalkulovali.. Málo kdo používá "puts", "calls" a "futures" na "hedging", drtivá většina "trades" jsou "closed out" než "realised for physical". Jde o můj pohled na to kde končí investice a začíná hazardní hra. Částečně jsem odpovídal panu Horovi, a myslel jsem že i "investice" do akcíí a zvlášt fondů je hodně riziková a pokud není "fund manager (dealer)" , něco jako ten který držý pytel a bere za to poplatky, tak je ten který do něj dává ruku a doufá že zněj vytáhne zajíce, ale může se stát je ho neco v tom pytli akorát hrizne do ruky. Zdravím Vás.
              Visitor
              • ano,
                09.02.2004 9:51

                ANo, presne tak! Pokud se nekdo zajisti (call...., put...), tak je to ok! Muzete se zajistit a pak to NENI GAMBL. Takze nesouhlasim s tim, ze jste hazardni hrac, pokud nejste dealer. NIcmene ze vas prvni prispevek byl odpoved (zcasti) panu Horovi jsem predtim nepochopil. Ano, novackove delaji chyby (treba tim, ze zbytecne riskuji), ale to je s odpustenim jejich problem... Trosku jsem se vlastni vinou oddalil od tech shortselling.... Takze podle meho nazoru neni jediny duvod, proc je zakazovat. zdravim vas a preji hezky den.
                Kajuga
    • To: Psychologie amatérů
      30.01.2004 14:39

      V dnešním globalizovaném světě jenom blbec investuje s horizontem 7 let. Kdo nepochopil, že svět a tím i světová ekonomika se mění včetně všech regiónů podstatně rychleji - kromě jiného také z důvodů finančních spekulantů a těm je 7 letý stejný vývoj naprosto nevhodný k realizaci jejich zisků - je tím blbečkem, který svými ztrátami zaplatí zisky těch, kteří tyto výkyvy svou finanční činností (zejména přes různé typy derivátových obchodů) sami aktivně a zcela úmyslně iniciují (protože mají dostatek kapitálu). Těm, kteří o tom neví, sděluji, že v druhé polovině 70.let stačilo uvést do pohybu 1 mld. USd. vůči takovým měnám jako belgický frank, italská lira a také i francouzský frank, a kurzy jejich měn se okamžitě potácely nebo naopak šly nečekaně rychle nahoru. Teď už tito hráči hrají i vůči Japoncům, euru a kterékoliv jiné měně a žádná měna ani žádná akcie nejsou před jejich útokem (skopování nebo prodej) nijak schopny efektivní obrany. Proto jenom blbec může akceptovat 7 -letý investiční horizont.
      Já taky
  • Short - ano
    30.01.2004 9:34

    Také pokládám short -selling za plnohodnotnou strategii
    Honzajs
  • arb.
    30.01.2004 0:22

    Short selling je OK. Zakaz, ci regulace SECem je absurdni - stejne absurdni jako potencialni zakaz jit "long" na bear marketech, ktere vetsina investoru ani nezna. Mimochodem, kdo chce jit short nemusi cekat na uptick a muze prodat index (SP, Russell, NASDAQ) na CME v Chicagu - margin je cca 20K. Dalsi nesmysl je, ze za krachy muze program trading (arbitrazni nakup cash a prodej futures)... Kdyby nebylo arbitraze, nebylo by futures, a kdyby nebylo futures, pak by nebylo jak hedgovat. Good luck.
  • Bingo
    29.01.2004 18:13

    Přesně tak. Nákup akcií umožní spekulantovi vydělat na jejím podhodnocení, podobně prodej nakrátko na jejím nadhodnocení. Spekulant tím vydělá sobě a zároveň nepatrně přispěje ke správnému ocenění aktiv na trhu. Obávám se však, že dnes je dlouhodobým cílem "růst trhů za každou cenu", místo "konvergence k fundamentálním hodnotám". No, penzijní fondy mají nakoupeno a s nimi masy lidí, kteří se momentálně oddávají blahému pocitu bezrizikového zhodnocování majetku.
    Kozina
  • short-selling
    29.01.2004 17:49

    je nemoralni hlavne z tohoto duvodu: napr. ja jsem long a muj broker muze pujcit muj majetek (kdyz nema akcie svoje) nekomu mne cizimu a ten je ve stejny okamzik proda nekomu tretimu. Vim, ze to maji "osetreno"- pujcuji si brokeri navzajem, ale pravidlo upticku je velmi dulezite, protoze ve vyprodejni panice, kdyby tlacili cenu dolu "otevírači shortů", tak "zavírači longů" se ke svym akciim dostanou az bude cena na urovni, kdy se rozhodnou shortari se ziskem zavirat. Omezeni pro shortare je vice - brokeri maji seznam titulu, ktere lze shortovat, nejde vetsinou shortovat akcie pod USD5 a jina omezeni. Ale bez uptick-rule by to byla silena volatilita.
    alan
    • Up-tick
      06.10.2005 13:47

      Osobně se domnívám, že pravidlo up-ticku naopak volatilitu zvyšuje. Pokud chce větší investor shortovat, zadá často pokyn k shortovému prodeji bez limitní ceny. Pokud by pravidlo up-ticku neexistovalo, pak by akcie prodal a kursem by často příliš neovlivnil. Pokud je ale aplikováno pravidlo up-ticku, objeví se pokyn na trhu s cenou o jeden cent vyšší, než nejlepší poptávka. Tohoto pokynu si všimnou investoři držící longové pozice, kteří v tento okamžik mohou akcie prodat, tím sníží nejlepší poptávku a tím posunou cenu shortového pokynu dolů atd. Viděl jsem již několikrát, kdy za celkem normální situace způsobilo up-tick pravidlo krátkodobý pokles i o několik procent. Pokud má up-tick nějaký smysl, pak tento není ve snížení volatility, ale v upřednostnění investorů držících longovou pozici, aby ti mohli své akcie prodat přednostně před shortovými spekulanty.
    • Volatilita mi nevadí
      29.01.2004 18:24

      A to, že se "tržní ocenění" firmy klesne pod "fundamentální ocenění" vítám. Rád nakupuji akcie, které mi za 1000 investovaných Kč vynesou 10 000. Jinak si můžete vybrat brokera, který bude obchodovat s vašimi akciemi na vašem účtě a tím pádem nebude smět papíry půjčit bez vašeho souhlasu. Omezení shortování přispěje k tomu, že lidé budou místo do jiných aktiv (třeba vlastní obchůdek, dílnička, děti...) dávat peníze do něčeho, čemu zbla nerozumějí, ale "co jim nese víc" (respektive po jistou dobu vykazuje větší zhodnocení). Omlouvám se, pokud jsem se někoho dotknul tím, že jsem děti zařadil na úroveň akcií, bral jsem to opravdu jen ze slepě ekonomického hlediska.
      Kozina
      • Chtel bych vas videt
        29.01.2004 20:02

        jak vam nevadi volatilita - nakoupite za 1000 v domneni, ze mate po propadu spravny "entry", ale shortari oteviraji porad dalsi posice cena leti dolu a pokud nemate dobre nastaveny stop-loss nebo v lepsim pripade profit-taking tak mate razem z 1000 jenom 10. Vse je o spravnem entry a exitu. Rust trhu za kazdou cenu??? Poslednich 5 let tomu moc nenasvedcuje NASDAQ je niz nez pred 5 lety
        alan
        • Vadí, nevadí...
          30.01.2004 13:54

          Neříkám, že z pádu akcie, kterou jsem koupil jako už tak dost podhodnocenou, nejsem nervózní, jsem. Ale na druhou stranu jsem nejvíc vydělal právě na tom, když jsem držel fundamentálně podhodnocenou, personálně kredibilní, společnost, ikdyž "to dál padalo". Chytat dno je jako hrát ruletu.
          Kozina
  • Je zajímavé...
    29.01.2004 16:25

    že se najdou lidi kteří odsuzukí spekulací jedním směrem za morální a druhým směrem za nemorální. Ke každý tranzakci je jeden který sází na long a druhý na short. Proč je jeden z nich amorál když nemůže existovat bez toho druhého? Futures, options a bond market funguji na základě virtuálního zboží, a možná to je co těm lidem vadí, ale bojí se to vyjádřit.
    Visitor
    • Dotaz
      29.01.2004 16:42

      On není tedy rozdíl mezi kratkodobou spekulací a dlouhodobou investicí (zhodnocení portfolia napr. pro sporeni na stari?) Rekneme to obcanum, at jsou klidnejsi :-)!
      Michal Hora
      • Není, není, není
        29.01.2004 18:27

        V čem by měl být? Myslíte, že každý, kdo peníze vydělá na krátkodobé spekulaci je prošustruje za chlast a holky? Nebo obráceně, ten kdo peníze zhodnotí v penzijku je použije na stravu, byt, vzdělání a zdravotní péči? Není konečné využití prostředků náhodou úplně nezávislé na tom, zda k jejich získání došlo při uložení do fondu, nebo při spekulaci na pokles?
        Kozina
  • Short sell forever :-)
    29.01.2004 15:37

    Reaguji jen k poznamce, ze short sell neni levny a jednoduchy. Poplatek za short je stejny jako poplatek za long pozici. Dostupny je take, brokeri casto pozaduji minimalni account value, pri kterem muzete zadavat short prikazy, ale tento limit je nizky (kolem 2000 USD), takze short sell je levny a masove dostupny !!! Problem spise bude v te "popularnosti" teto spekulace, ktera neplyne pouze z "nemoralnosti" teto akce, ale dle meho nazoru hlavne z vysoke rizikovosti techto obchodu, nebot max. ztrata z long pozice je 100 % vlozene investice, kdezto max ztrata ze short je NEOMEZENA!!!! Jen tak pro zajimavost, v obdobi nejvetsiho rustu nasdaqu (2000) existovalo spoustu titulu, ktere mely zashortovano 30-50 % sve celkove emise!!!!!
    SOK
    • Nemáte pravdu
      29.01.2004 18:32

      Při shortování platíte navíc procenta za vypůjčené papíry. Jinak maximální možná ztráta se lehce zafixuje pokynem stop-loss ;-)
      Kozina
      • Nemate pravdu
        29.01.2004 21:27

        Nebudu se s vama prit, ale stop-losy jsou na prd, MM si vzdycky najdou cesticku jak je aktivovat a potom cenu vratit na puvodni vysi. Jinak procenta za vypujcene papiry jsou kompenzovana procentama, ktere dostanete za cash z prodanych CP a vzhledem k tomu, ze jen blazen by drzel short dlouhou dobu, tak vice mene nehraji zadnou roli.
        SOK
  • Domácí úkol (poctivá valuace) nebo technická analýza?
    29.01.2004 13:28

    Mě by zajímalo, kolik profesionálních investorů podle Vás opravdu dělá svůj homework a pečlivě analyzuje každou firmu na rozsáhlém americkém trhu. Většina se spoléhá na několik málo publikovaných analytických reportů (čímž přispívá ke stádnímu chování) nebo na technickou analýzu (a snaží se využívat stádního chování). Long pozici lze primárně interpretovat jako alokaci volných finančních prostředků, což je účelem finančních trhů. Short-selling je čistě spekulace. Podle teorie přítomnost spekulantů prohlubuje trh a přispívá ke konvergenci cen k vnitřní hodnotě. Pokud se však v realitě většina spekulantů pokouší profitovat z krátkodobých či jiných trendů (bez ohledu na vnitřní hodnotu, ať již kalkulovanou jakkoliv), svojí činností (long i short) přispívá k větší volatilitě, menší důvěře dlouhodobých investorů a tak k omezování fungování trhu. BTW: Malajsie šla svojí vlastní cestou při řešení asijské krize 1997 a byla za to kritizována MMF atd. Mj. v podstatě zamezila spekulativní portfoliové investice ze zahraničí stanovením minimálního období držení domácích cenných papírů na 1 rok. Malajsie byla jedna z mála asijských zemí, která se s krizí velice rychle vyrovnala a obnovila robustní hospodářský růst.
    • Hluboké, ale opravdu hluboké neporozumění :-)
      29.01.2004 18:46

      Akcie, tedy podíly v podnicích, nejsou žádná modla, jejíž vzývání by automaticky vytvářelo hodnoty. Pokud dojde, například díky omezení prodeje nakrátko, k alokování vámi odvedené práce do méně efektivního nástroje, musí vámi odvedená práce někde jinde chybět. Kdybyste třeba místo do uměle nafouknutých akcií investoval do svého vzdělání, mohl jste mít vyšší plat. Jediným ověřeným způsobem, jak z dlouhodobého hlediska dosáhnout nejefektivnější alokace zdrojů (tedy lidské práce), je nechat volně působit tržní síly. I za cenu, že často dojde k "překmitům". Pokud by díky short-sellingu docházelo často k podhodnocení akcií, objeví se jistě brzo tací, kteří se takových podhodnocení budou systematicky snažit využít k zisku - čímž ovšem budou zákonitě amlitudu překmitů snižovat. Trh funguje, jeho omezení mají význam opravdu jen v extrémně krajních případech, jako jsou války a podobné katastrofy.
      Kozina
      • reakce na K.Machane
        30.01.2004 15:50

        Myslim, ze hlavnim ucelem financnich trhu neni alokovat volne financni prostredky, ale generovat velmi dulezitou informaci pro ekonomiku, ktere se rika cena. Omezeni short-sellingu tuto funkci trosku deformuje.Melo by byt pouzito pouze v krajnich situacich.
        short trader
    • Názor laika?
      29.01.2004 15:02

      Pripojuji k panu Karlovi M. Sleduji trhy jako hobby tak rok a nestacim se divit, co dela horky kapital v Polsku, Madarsku atd.. Jake psychologicke momenty ovlivnuji devizove, dluhopisove a akciove trhy. Musim rici jako podilnik vice fondu, ze je dost RIZIKOVE na rozdil od doporuceni podilovych fondu drzet se doporuceneho investicniho horizontu. Naopak i u podilovych fondu se vyplati stanovit si strop zisku a spekulovat, rozkladat nakupy a prodeje. Stredoevropske akciove i dluhopisove fondy jsou toho jasnym dukazem (podivejte se na vyvoj za posledni tri roky). Take jsem si vyndal z archivu ocekavani ekonomu v letech 2001 a 2002 (napr. nam doporucovali vzdat se dluhopisu na jare 2002 s tim, ze zisk bude maly, nedbal jsem a - opak byl pravdou), PRILIS CASTO SE MYLI a to nejen v predpovedi devizovych kursu. Nevim jak bude vypadat penzijni reforma, ale k tomu aby se u nas opakovala napr. Argentina bude za 10 let stacit "malo" - spatne hospodareni statu a stejne silne PSYCHOZY a prelivy investic, jake sledujeme v globalnim svete ted.
      Michal Hora
Aktuální komentáře
18.09.2024
22:07Jan Čermák: Fed se bojí nezaměstnanosti a tak startuje padesátkou
22:01Fed nasadil Wall Street pořádného brouka do hlavy  
20:27Prostor pro české firmy? ČEZ naváže strategické partnerství s firmou Rolls-Royce pro modulární reaktory
20:21Nová éra měnové politiky Fed začala. Zvolil agresívnější pokles sazeb tváří v tvář horšímu výhledu a hodlá v něm pokračovat
17:14Dluhopisy krátce před Fedem ztrácejí, zatímco Wall Street jen vyčkává  
16:38Pár úvah o férové hodnotě amerických akcií
15:14Investiční tipy: Ohlédnutí za výsledky za 2Q24 významných amerických i evropských firem  
13:50Vanguard nakupuje dolary s tím, že sázky na snížení sazeb Fedu zašly příliš daleko
12:28Podle Siegela by sazby Fedu mohly jít dolů o 50 bazických bodů. Sahm míní, že pravidlo nyní recesi neukazuje
11:33Tak o kolik? Fed rozhoduje o sazbách a velké tržní sázky slibují volatilní reakci  
11:07Google vyhrál u soudu EU spor o pokutu 1,49 miliardy eur za omezování konkurence
9:07Rozbřesk: Dilema před Fedem: věřit propagandě novinářů, anebo solidním datům? Pokud Fed sníží sazby jen o 25 bodů, dolar mohutně posílí
8:22Evropa otevře smíšeně, německý DAX klesá pod tíhou horšícího se sentimentu. Pro další vývoj bude klíčové večerní rozhodnutí Fedu o sazbách  
17.09.2024
22:01Investoři vyčkávají na zítřejší rozhodnutí Fedu  
17:24Je trh drahý? Stačí „jen“ odhadnout pět čísel
16:44Americký maloobchod poslal výnosy nahoru, ale akciím v růstu nepřekáží  
15:09Analytici: Záplavy ve střední Evropě mohou způsobit ztráty až za miliardy eur
14:09Tradiční souboj v americkém Kongresu: Dva týdny, než vláda bude bez peněz
13:19Intel (až +8 %) roste na dohodě s Amazonem i armádní zakázce za miliardy. Evropu rozhořčil odkladem továren
12:10Microsoft na vlně AI oznamuje zpětný odkup akcií v hodnotě 60 miliard USD a zvyšuje dividendu o 10 %

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    13:00UK - Jednání BoE, základní sazba
    14:30USA - Index filadelfského Fedu
    14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
    16:00USA - Prodeje starších domů