Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Za poklesem dolaru stojí Warren Buffett a George Soros !

Za poklesem dolaru stojí Warren Buffett a George Soros !

28.11.2003 14:58
Autor: 

Evropská měna euro dnes poprvé překonala pro mnoho magickou hranici 1.20 vůči americkému dolaru. To okamžitě vyvolalo v mnoha investorech, exportérech a spekulantech otázky na důvod takto masivního pohybu. Jako obvyklý viník je citován americký rozpočtový schodek, obava o nedostatečnou vůli zahraničních věřitelů tento schodek financovat a obava o udržitelnost stávajícího tempa ekonomické expanze ve Spojených státech. Jenom velmi potichu se také mluví o tom, že za pohybem dolaru může být aktivita dvou velmi slavných a potažmo úspěšných spekulantů - Warrena Buffetta a George Sorose.

Dnes dopoledne se na serveru BBC objevila informace, že Warren Buffett očekává další oslabování amerického dolaru a v podstatě poprvé ve své kariéře začíná spekulativně nakupovat zahraniční měny. Aktivita jeho finanční skupiny Berkshire Hathaway na poli cizích měn se sice datuje od jara 2002, výraznější spekulace proti americkému dolaru však dělá až poslední dobou. Podle vlastních slov W. Buffetta - "Nakupovat a držet cizí měny znamená věřit v pokles dolaru". Americký deficit nabyl podle jeho názoru takových rozměrů, že ve své podstatě přesouvá bohatství za hranice Spojených států. Pokud by tento trend pokračoval, vedlo by to podle W. Buffetta k "zásadním" problémům.

George Soros a jeho averze vůči prezidentu Georgi Bushovi a jeho fiskální objednávce je obecně známa (viz. sloupek George Soros ...) - podle posledních informací nastoupil na "křížovou" výpravu za jeho sesazení. Pokud ale v mezidobí může ještě vydělat nějaké peníze (třeba právě na poklesu dolaru), jistě se nebude bránit. Jeho největší spekulace na trhu měn byla sázka na pokles britské libry v objemu 10 miliard dolarů. Ta se nakonec více než vyplatila - vedla k devalvaci libry a rezignaci tehdejšího ministra financí Normana Lamonta.

Petr Žabža


Váš názor
  • par dobrych rad
    22.12.2003 2:23

    1) nectete tolik komentare, z 90 procent jsou to lzi (jako v jinych oblastech zivota), oni musi neco napsat:) aneb "kdyz uz se i na Nove mluvi ze dolar je slaby a bude dale oslabovat, je cas brat shorty na eurusd" samozrejme to plati i obracene - to rikam ja. 2) neposlouchejte nikoho kdo neobchoduje se svym vlastnim uctem na kterem ma dost penez ze jejich ztrata ho dost rani.(uceni diky vlastnim chybam) Vety nekterych analytiku jako "kdybych obchodoval ztratil bych objetivitu" jsou signalem takoveho cloveka neposlouchat 3) 90% forex traderu dlouhodobe a konstantne prichazi o penize - nezavisle na tom jak velke ucty spravují. 4) tech. analyza funguje, ovsem ne vzdy:) je to asi stejne jako kdyby jste stejnym zpusoben predpovidali jestli se vam bude dnes dobre spat. (v trzich je take vice emoci - tvori ho traderi) 5) pokud chcete lepe analyzovat trh otevrte si ucet, obchodujte, a analyzujte sebe (takovi jako vy ten trh tvori:) 6) EURUSD je prave 1.2380 a zacina doufam dalsi zajimavy tyden, - je jedno co se bude dit hlavne si to uzijte, vse je spravne! a ja jdu spat, dobrou:)
  • rozšíření EU
    11.12.2003 10:37

    Ještě jsem tu nic nečetl o vlivu rozšíření EU na 25 státu a potenciální rozmach EURA. Nesouhlasím s tím, že amerika nevyrabí, oni vyrábí, ale nemůžou to prodat, mrkněte na stav zásob a prodaj to jenom pokud se dolar bude slabá měna. Prostě normální ekonomický vývoj.
  • podivejte se kdo vyrabi Hi tech vyrobky
    08.12.2003 23:38

    a uvidite, ze neni zadny Hi Tech vyrobek na americkem trhu ktery je vyraben v americe. jakakoliv elektronika, spotrebni technika, automobilove podcasti, a vetsina vyrobku presne mechaniky je vyrabena v zahranici. ted dokonce i programovani je delano offshore. Amerika ztraci 500.000 kvalifikovanych pozic rocne, protoze v americe nejsou kvalifikovani, (vyuceni) delnici. Tak ze co jde vyrabet masove a je nesnadne importovat, se v americe jeste dela, treba jako zachodove misy, cihly, a zelenina (vetsina je z mexika). Cili deficit a platebni neschopnost bude cim dal tim vetsi. Pro ilustraci tem z z vas kteri nejou uplne proamericky blbi, bych doporucil sledovat vyvoj cinsko americkych platebnich vztahu.
    jirka
    • re
      09.12.2003 12:37

      No,právě jsi vlastně řekl, že USA je na technologické špici, tzn. oni vynalézají a zbytek světa je jen takovou dílnou. Ale co je na tom špatnýho? Přece když je levnější prodat licence ven a pak zboží dovézt, než aby se vyrábělo doma, tak je to ekonomicky naprosto opodstatněno ne? A když už jsi tak antiamericky, možná by sis měl uvědomit, že na US ekonomice je závislý celý svět, tzn. když USA kýchne, svět dostane horečku...
      Petr
      • USA je za zenithem.
        09.12.2003 15:57

        Řím skončil a lidstvo přežilo. Přežijeme USA. Nic nevyrábí. Peníze z licencí tam nejdou. Ty co něco vymysleli tam jsou jako najatá síla, až Dollar jím nebude vonit, půjdou jinám. Pozor aby jste neměl horečku, do dvou let OPEC bude kotovat jen v EUR a USA adios.
        Visitor
        • ...
          10.12.2003 10:38

          Opec jeste nic nerozhodl..takze spekulujete,Nic nevyarabi...:-)..nejsis trch cca90 mld co USA exportuje mesicne je chimera...
          arise
          • ...
            10.12.2003 10:43

            tak jsem si dal trochu prace a nasel jsem "zarucene info"o prechodu opecu na euro v roce 98...:-)
            arise
            • Euro v roce 1998
              12.12.2003 21:04

              V té době nikdo neměl EURO v kapse. Dnes ano.
              Visitor
              • .
                13.12.2003 22:15

                Visitor jsi velmi bystry....proto ten smajlik....pointa je ze takove zarucene zpravy jsou v obehu jiz delsi dobu...a zatim velke nic.
                arise
  • Spekulační bublina
    02.12.2003 14:40

    Myslím, že pád USD je pouhá spekulační bublina, která splaskne. Není žádný racionální důvod pro to,aby dolar takhle oslaboval (pominu-li nízké úrokové sazby v USA oproti eurozóně). Jestli Soros tlačí dolar dolů, tak tím vlastně US ekonomice pomáhá (zlevňuje tak její exporty). Jestli někdo půjde z hrušky dolů, tak to určitě nebude Bush, ale Soros...
    Petr
    • Jaký exporty?
      10.12.2003 0:17

      Co že tam vyrábí co budeme chtít koupit až bude 10 Kč za jeden USD?
      Visitor
      • re
        16.12.2003 12:13

        v dnešní době je moderní ekonomika založena na VÝVOZU TECHNOLOGIÍ, to jen u nás se vláda bije do prsou, když sem dotáhnou nějakou firmu, která u nás něco bude vyrábět - stáváme se tedy montážní linkou Evropy,potažmo světa, USA vymýšlejí technologie, my jen makáme...
        Petr
        • Dvě poznámky...
          20.12.2003 0:05

          1. Nápady, myšlenky a výmysly se kradou jednodušejí než náklaďák zboží, viz pirátované software, nebo věci se dají vylepšit a nic neodvádět viz nový Super DVD format v Číně. 2. Jakou technologii budou asi ty hromady dělníku vymýšlet? Zřejmě Vám ušlo že y ve Zlatém USA mají dělnici kteří nic jiného neumějí než makat rukama, tak tam zavádějí cla na dovoz a nutí své zboží do světa - viz starý stíhačky.
          Visitor
    • Bublina??
      07.12.2003 14:25

      Dovolím si nesouhlasit. Z hrušky dolů půjde USD. Důvodem poklesu USD je především obrovský rozpočtový deficit a achodek zahraničního obchodu (každý z nich cca 500 mld USD / rok). Například Templeton předpokládá další oslabení USD až o 40% v průběhu 2 let. Úroky v USA na rekordně nízké úrovni vedou k ceně bondů na rekordně vysoké úrovni. Co až zahraniční investoři (zejména pak Ćína a Japonsko) začnou bondy prodávat? Oni ani nemusí moc prodávat. stačí, když je přestanou nakupovat. Jak potom bude Amerika financovat svoje deficity? POTOM PŮJDE USD JEŠTĚ PRUDCE DOLŮ.
      Honzajs
      • Jistěže bublina
        09.12.2003 12:30

        Obchodní bilance není všechno, důležitá je platební bilance. Úroky? No jasně, v USA jsou nízké, tzn. kapitál, a hlavně spekulativní kapitál, se cpe do eurozóny, takže je jen otázka času, kdy dolar zase začne posilovat, US ekonomika je na tom daleko lépe než EU, rozpočtové schodky jsou obrovské i v EU, btw.nynější slabý dolar podpoří US export, no zkrátka uvidíme, ale já sázím na posilování dolaru a ani Templeton mě nepřesvědčil.
        Petr
        • Množství peněz v oběhu
          10.12.2003 13:06

          Když je něčeho nadbytek, cena kleasá. Fed 'tiskne' peníze ostošest. Tak proč by měla ceny USD růst?
          Honzajs
        • Platební bilance
          10.12.2003 13:04

          K vyrovnání obchodní bilace potřebují USA cca 1,5 mld USD / den. Pokud bude hodnota USD i nadále klesat, domníváte se, že investoři (zejména Japonsko a Čína) budou i nadále ochotni financovat tento deficit? Za poslední cca 2 roky klesl dolar oproti euru z 0,85 na 1,2 USD/ EUR a k žádnému zlepšení obchodní bilance nedošlo, naopak situace se i nadále zhoršuje.
          Honzajs
          • .
            10.12.2003 20:44

            A proc by meli prestat financovat?...kde najdou odbyt pro sve vyrobky?...eu?..:-)
            neznalek
  • pád dolaru
    01.12.2003 17:02

    Dolár padá a bude padať z nasledujucich dôvodov. Dlhé roky bol Dolar svetovou a obchodnou menou č.1 /obchod z ropou, menové koše krajín atd/ Aby bol menou č.1 musel byť silný, musel rásť. A rástol aj vďaka zanedbaniu socialnej politiky.Zavedenim Eura vznikla pre dolar velmi silna konkurencia. Mnohé krajiny začinaju meniť svoje devizove rezervy z dolaro- vých na euro a obchody sa relizuju tiež v eure.Je len otazka času keď sa Euro stane veducou svetovou menou a bude musieť byť silné, bude rásť. Ale dovtedy bude ešte vela boju.
  • Soros ?
    01.12.2003 7:33

    Jestli Soros s Buffettem az ted tvrdi, ze jdou proti dolaru, tak to vidim na oslabeni "jeste kousek" a na masivni korekci. Proc by Ti dva, proboha, troubili do sveta kam investuji ??? To ovsem nic nemeni na tom, ze dlouhodobe pujde dolar dolu.
    adraj
    • Soros a Buffet
      07.12.2003 14:26

      Samozřejmě, že to tvrdí až teď. Než se taková informace pustí do světa, je třeba vybudovat si pozice. které budou z pádu USD profitovat...
      Honzajs
      • Starý dědci...
        10.12.2003 0:25

        myslíte že potřebujou víc peněz?
        Visitor
        • nepotřebujou
          10.12.2003 12:48

          ale jsou soutěživí, obchod mají v krvi, baví je to.
          Honzajs
          • Možná máte pravdu.
            12.12.2003 0:24

            Nepotřebujou, ale udělají to pro srandu králíků. Je to dobrý nebo špatný pro lidstvo?
            Visitor
            • Těžko říct, zda je to dobré
              12.12.2003 8:34

              Kdybych já byl na jejich místě, dělal bych to taky :)
              Honzajs
  • FED
    29.11.2003 10:41

    Za poklesem hodnoty amerického dolaru stojí kromě všech výše zmiňovaných faktorů především americký FED (který je podle mě na drogách). Jeho snaha nastartovat ekonomiku vedla k toku, že "spustil" tiskařské stroje a zavalil svět ohromujícím množstvím dolarů - formou nízkých úrokových sazeb, dotací, daňovými škrty atd. Když je něčeho hodně a je to v podstatě volně přístupné, nemůže to být z logiky věci drahé ... proto je dolar tam kde a je a pokud se John Snow chlubí, že to Americe vlastně vůbec nevadí, lže si do kapsy.
    Snílek
    • Re...
      29.11.2003 10:43

      Samozřejmě, za dotace nemůže FED ale např. takové automobilky, které dávají rabaty na nová auta a za daňové škrty může spíš administrativa prezidenta Bushe než FED. Jenom pro doplnění ...
      Snílek
  • EVROPA
    28.11.2003 17:48

    Za poklesem bohuzel stoji uplne nekdo jiny.Je to blbost evropskych financniku.Nechteji si uvedomit,ze tento pokracujici trend naprosto ozebraci vsechny krome USA.Evropa je jen par let pred vlnou socialnich nepokoju,ktere sebou prinese rozsireni EU.Pokud se tyto vlivy jeste vynasobi,bude to spatne,moc spatne.Vlna stavek a odborarskych protestu podporena silnym a nekonkurenceschopnym eurem bude pohroma.A opet se to nedotkne jen Americanu.
    dodo
    • Přesný postřeh.
      02.12.2003 12:06

      Bingo. Výhled na Evropu v růžovém se mi nezdá, ale co se týče vývoje měn, mám stejný názor. Jaký je Tvůj osobní postřeh, co se týče nynějšího chování Jap.a Číny ?
      • Čína
        07.12.2003 14:34

        Čína akumuluje obrovské rezervy v USD. Přotim se domnívám, že je si vědoma možnosti jejich znehodnocení, ale za rozvoj domácího průmyslu je ochotna tuto cenu zaplatit. Ač se to na první pohled může zdát absurdní, tak Čína víceméně ve sporu s USD má v ruce triumfy. Tím hlavním je, že Čína je největším kupujícím amerických bondů. Co by se satlo s kurzem USD, kdyby najednou Čína (nebo i Japonsko) výrazně omezily nákupy amerických bondů? V USA by vystřelily úrokové sazby vzhůru a to je to poslední, co nynější americká ekonomika potřebuje. Dále se domnívám, že se Čína snaží akumulovat zlato. Proč jinak by umožnila vlastním občanům PRÁVĚ V TÉTO DOBĚ nakupovat legálně zlato na šanghajské burze.
        Honzajs
Aktuální komentáře
07.05.2024
17:28Potenciál nových technologií a valuace více komoditizovaných sektorů
17:13Wall Street je po rychlém nárůstu opatrná, ačkoli dluhopisům se dál daří  
17:05NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění vnitřní informace
15:56Povolovací procesy pro stavbu jaderných bloků v Česku se zřejmě zrychlí
15:40Akcie Disney klesají (-9 %) kvůli menšímu přírůstku předplatitelů a slabšímu výhledu zisku  
15:19Summers: Fed si byl příliš jist nejistou věcí, dolar je mimořádně silný
14:24Výrobce sportovních vozů Ferrari v prvním čtvrtletí zvýšil zisk o 19 procent
14:03Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku, firma zvýšila celoroční výhled
13:34Zalando se ve čtvrtletí vrátilo k růstu, pomohly prémiové značky
12:31Tři americké akcie, které by mohly po výsledcích tento týden zaznamenat velké pohyby
10:58Růst akcií pokračuje s přispěním výsledků evropských bank, koruna je i po datech v klidu  
10:49Relativní atraktivita akcií v Evropě není jen otázkou valuací
10:14Stavební výroba se v březnu meziročně propadla o 8,3 pct, nejvíce za tři roky
10:11Březnový průmysl citelně zaostal za očekáváním, meziročně klesl o 2,7 procenta
9:23SAB Finance a.s.: Konsolidovaná výroční zpráva skupiny SAB Finance a Individuální účetní závěrka společnosti SAB Finance a.s. za rok 2023
9:07Rozbřesk: Jak sebevědomá bude ECB vstříc strnulému Fedu?
8:58UBS je poprvé od převzetí Credit Suisse v zisku. Výsledky podpořila investiční banka i správa majetku
8:51Evropa zamíří v úvodu výše, futures pro USA jsou váhavější. Tabák poslední den s dividendou  
6:48FX Strategie: Trh větří další důležité americké inflační číslo za duben. Jestřábí překvapení v podání ČNB poslalo korunu k 25,00 EURCZK  
06.05.2024
17:56Zisky jako vedoucí indikátor cen akcií – historie a současná situace

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    Arista Networks Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
    Electronic Arts Inc (03/24 Q4, Aft-mkt)
    Ferrari NV (03/24 Q1, Bef-mkt)
    Fresenius Medical Care AG (03/24 Q1)
    Leonardo SpA (03/24 Q1, Aft-mkt)
    Occidental Petroleum Corp (03/24 Q1, Aft-mkt)
    Reddit Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
    Rivian Automotive Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
    Rockwell Automation Inc (03/24 Q2, Bef-mkt)
    Snap One Holdings Corp (03/24 Q1, Aft-mkt)
    UniCredit SpA (03/24 Q1, Bef-mkt)
    Upstart Holdings Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
    Walt Disney Co/The (03/24 Q2, Bef-mkt)
    Wynn Resorts Ltd (03/24 Q1, Aft-mkt)
    Zalando SE (03/24 Q1, Bef-mkt)
    6:45UBS Group AG (03/24 Q1)
    7:00Siemens Healthineers AG (03/24 Q2)
    7:30Infineon Technologies AG (03/24 Q2)
    8:00DE - Průmyslové objednávky, y/y
    9:00CZ - Obchodní bilance - nár. pojetí, mld. Kč
    9:00CZ - Průmyslová výroba, y/y
    11:00EMU - Maloobchodní tržby, y/y
    13:00BP PLC (03/24 Q1)
    13:00Duke Energy Corp (03/24 Q1)
    14:00WK Kellogg Co (03/24 Q1)
    22:00Luminar Technologies Inc (03/24 Q1)