Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Dopadne na podílové fondy stejný

Dopadne na podílové fondy stejný "meč" jako na brokery aneb mračna nad Putnam Investments

29.10.2003 15:41
Autor: 

Ve světle "výsledkové" sezóny ve Spojených státech poněkud zapadla kauza několika předních správců podílových fondů, kteří čelí podezření, že jejich manažeři "časovali" trh a využívali neveřejných informací pro vlastní obchody, resp. vlastní obohacení. Poslední "obětí" je firma Putnam Investments - o co v jejím případě jde ?

Podle posledních informací byla firma Putnam Investments - pátý největší správce podílových fondů ve Spojených státech - a dva její čelní představitelé obviněni SEC z toho, že nezákonně obchodovali s podíly fondu na vlastní účet. Jedním z nich je Omid Kamshad (41 let) a druhým je Justin Scott (46 let), kteří podle obvinění obchodovali s podíly mezinárodních fondů, jež měli ve správě a generovali tak velmi "rychlý" zisk pro ně osobně v neprospěch jejich podílníků. Jejich nadřízení o této aktivitě věděli a přesto ji nezabránili. Firma samotná popírá jakékoliv porušení povinností a plně spolupracuje s vyšetřovateli, ve stejném okamžiku nabídla kompenzaci všem klientům, kteří mohli být poškozeni. Podle informací SEC začali oba manažeři s jejich obchody v roce 1998 a pokračovali v nich ještě letos v červenci. Putnam Investments je viněna, že o obchodech obou manažerů věděla, a přesto nepodnikla kroky k jejich zastavení.

Uvedená aféra rozhodně nepomohla reputaci firmy Putnam Investments. Firma má letos velké problémy s udržením si stávajících klientů - jenom za prvních 8 měsíců přišla o USD 8.2 mld. ve výběrech z akciových a dluhopisových fondů, což je o poznání více, než u kteréhokoliv konkurenta. Mnoho velkých institucionálních klientů nyní zvažuje podobné kroky - penzijní fond státu Massachusetts (ten má ve fondech Putnam USD 1.8 mld.) plánuje s manažery forndu velmi ostrou schůzku, na které bude projednávána i otázka odprodeje podílových listů. Největší americký penzijní fond CALPERS (California Public Employees Retirement System), který má ve fondech Putnam investováno USD 1.1 mld., pravděpodobně začne užívat služeb jiného správce aktiv. Putnam byl však na "black list" u CALPERS již delší dobu, výkonnost jejich fondů byla podle představitelů penzijního fondu "žalostná".

Kdo ve skutečnosti jsou dva obvinění manažeři fondů? Omid Kamshad pracoval u firmy posledních 7 let. Podle obvinění udělal minimálně 38 obchodů s podílovými listy fondů Putnam, v mnoha případech včetně fondů, které sám spravoval. Toto trvalo od roku 1998 do poloviny letošního roku. Minimálně 20 obchodů proběhlo poté, co mu bylo vedením nařízeno s danou aktivitou přestat. Justin Scott - pracující u Putnam Investments více jak 15 let a spravující 5 mezinárodních akciových fondů - provedl minimálně 35 nepovolených obchodů. Velmi často podle SEC "obchodoval s podílovými listy v hodnotě milionů amerických dolarů". Strategie obou manažerů byla velmi jednoduchá - nakupovali podílové listy svých fondů na základě názoru, že vývoj na trhu ve Spojených státech zvýší cenu evropských akcií v portfoliích těchto fondů následující obchodní den. Prostředky použité na tyto operace pocházely z jejich bonusů a penzijních fondů držených v rámci firmy Putnam.

SEC však nevede řízení jenom s danými manažery, v centru skandálu je i firma samotná. Její pochybení spočívá podle zástupců SEC jednak v tom, že a) efektivně nezabránila daným manažerům v jejich nepovolené činnosti, b) porušila povinnosti ve vztahu k akcionářům. Podle slov firmy jsou oba manažeři "na odchodu". Interním šetřením bylo zjištěno, že jejich zisky dosáhly cca USD 700,000.

Jaké z tohoto vyšetřování plynou závěry? Je dobře, že americká administrativa podniká kroky k tomu, aby se podobné aktivitě zabránilo. V případě makléřských firem a investičních bank se sice jednalo o aktivitu jiného charakteru, její výsledek byl ale v podstatě stejný. Banky však zaplatily jednorázovou pokutu a nyní jsou "z obliga". U podílových fondů se s podobným porušením interních pravidel a etiky nepočítalo, a přesto k němu docházelo - o to hůř. Banky a makléři si jistě najdou spostu příležitostí, jak si svoje zisky udržet - u podílových fondů je "reputační" riziko podstatně vyšší. Co Vy na to?

Petr Žabža

Vždy čerstvý sloupek investora do Vaší e-mailové schránky můžete dostávat ve zkrácené verzi zdarma, nebo jako klient VIP Patria v plné verzi. Zvolte si strukturu zasílaných zpráv z Patria.cz ZDE.


Váš názor
  • souhlas s dodo
    30.10.2003 7:34

    jestli to dobre chapu, tak vecer nakoupili podily ve svych fondech, ktere mely v portfoliu evropske akcie (kdyz amerika skoncila vyrazne plus) a druhy den vybrali (po rannim gapu v Evrope) zisk. Normalni klient ma zpozdeni T+2 a poplatek 4%. Pouzivali na to cizi prachy, ale nechapu, jak mohli byt pozkozeni klienti, kdyz byli manazeri ziskovi, tomu nerozumim.
    alan
  • nic
    29.10.2003 17:55

    Co my na to? NIC Je to uplna banalita podle toho svinstva,co se deje ve Cechach.
    dodo
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    Nebyla nalezena žádná data