Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Oznámení o valné hromadě ke splnění zákonných povinností mnohdy nestačí

Oznámení o valné hromadě ke splnění zákonných povinností mnohdy nestačí

24.07.2003 10:45
Autor: 

Čím dál užší, ale přesto stále početné skupiny emitentů registrovaných cenných papírů v České republice se nepochybně dotkne nedávné rozhodnutí Komise pro cenné papíry (Komise), podle kterého oznámení a následné zveřejnění zákonem vyžadovaných informací o nastávající valné hromadě emitenta ještě automaticky neznamená splnění všech jeho zákonných povinností v tomto směru.

Komise totiž nedávno na svých webových stránkách zveřejnila důležité rozhodnutí (KCP/3/2003), v němž jsou vysvětleny zásady tzv. průběžné informační povinnosti emitentů registrovaných cenných papírů.

V rozhodnutí Komise shledala porušení průběžné informační povinnosti jednoho ze sedmi emitentů akcií obchodovaných v obchodním segmentu SPAD na trhu BCPP. V daném případě emitent na žádost minoritního akcionáře svolal mimořádnou valnou hromadu, na jejímž pořadu jednání měla být rozhodnutí týkající se restrukturalizace emitenta a významného snížení jeho základního kapitálu. Oznámení o konání valné hromady emitent poskytl BCPP a RM-S a na základě tohoto oznámení zprávu o konání valné hromady uveřejnily BCPP a London Stock Exchange prostřednictvím svých obchodních systémů a RM-S na svých webových stránkách. Na základě toho tuto informaci ve stejný den uveřejnila též agentura ČTK. V následujících několika dnech došlo k prudkému propadu kurzu akcií emitenta. Pět dnů po oznámení bylo obchodování s jeho akciemi pozastaveno BCPP i RM-S. Ve stejný den emitent uveřejnil v souladu s obchodním zákoníkem oznámení o konání valné hromady.

Komise po provedeném řízení dovodila, že emitent takovýmto postupem porušil povinnost stanovenou zákonem o cenných papírech, průběžně zveřejňovat tzv. „kurzotvorné informace“.

Rozhodnutí Komise dále uvádí některé zásady, jimiž se řídí průběžná informační povinnost:

- Zákonný výčet kurzotvorných informací, na něž se vztahuje informační povinnost, je pouze příkladmý. Podle Komise je třeba jednotlivé skutečnosti zkoumat s přihlédnutím ke konkrétním okolnostem případu a výčet uvedený v zákoně je pouze určitým vodítkem.

- Kurzotvornou informací může být jakákoli informace, jež je dle názoru „rozumného investora“ (jakéhosi fiktivního „průměrného akcionáře“) způsobilá vyvolat změnu kurzu nebo zhoršit schopnost emitenta plnit závazky z cenného papíru.

- Informační povinnost se vztahuje na konkrétní skutečnosti, které dosahují určitého stupně realizace, a nejsou pouhými dohady.

- Informační povinnost podle Komise pro cenné papíry naopak nepokrývá domněnky, obavy, předpoklady. Otevřenou otázkou zůstává, jak by v této souvislosti byly posuzovány tzv. projections, tedy finanční odhady, které na vyvinutých kapitálových trzích představují zcela zásadní informaci, o níž se při svých rozhodnutích opírají jak emitenti tak investoři.

- Průběžná informační povinnost se obrací na širokou investorskou veřejnost (nikoli pouze na organizátora nebo vybrané subjekty), která musí být o veškerých kurzotvorných informacích informována včas a způsobem, který žádné investory nediskriminuje (v zahraničí se toto označuje jako princip fair disclosure), jen tak totiž může být předcházeno využívání důvěrných informací (insider trading).

- Průběžná informační povinnost není nutně splněna postupem podle jiných ustanovení právních předpisů, například splněním povinnosti informovat organizátory veřejných trhů nebo povinnosti informovat akcionáře o valné hromadě. Rozhodující bude též rozsah informace (v daném případě byla podle Komise podstatná informace o tom, jaký podíl na emitentovi měl minoritní akcionář, který svolání valné hromady požadoval, což by investorům umožnilo lépe posoudit, nakolik je pravděpodobné, že valná hromada navrhovaná rozhodnutí schválí) a časové měřítko (v daném případě došlo k propadu kurzu ihned po informování organizátorů veřejných trhů a tedy před tím než byla informována široká veřejnost a než tuto informaci mohla vzít v úvahu při svých investičních rozhodnutích).

- Rozhodnutí obsahuje náznak myšlenky, že informační povinnost emitenta by mohla být posuzována přísněji v případech spekulací mezi investory. Jinými slovy, i v případech, kdy emitent nemá povinnost informovat o určité skutečnosti, by mu tato povinnost mohla vzniknout, pokud nedostatek informací mezi investory v důsledku spekulací způsobí pohyby kurzu na veřejném trhu, zejména pokud se tak stane jako následek něčeho, co učiní emitent (například poskytne investorům neúplné informace, v daném případě například emitent investory neinformoval o identitě a podílu minoritního akcionáře požadujícího svolání mimořádné valné hromady).

Komise zatím neměla mnoho příležitostí se otázkami průběžné informační povinnosti zabývat a řada otázek proto zatím není v její rozhodovací praxi detailně vyřešena. Domníváme se však, že se jedná o problematiku, která zcela zásadně ovlivňuje fungování veřejných trhů, a v budoucnosti se k ní proto budeme pravidelně vracet.

Robert Rabas
Weinhold Legal

Důležité upozornění Weinhold Legal

Weinhold Legal

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
07.05.2024
22:01Indexy na Wall Street dnes bez větších změn  
17:28Potenciál nových technologií a valuace více komoditizovaných sektorů
17:13Wall Street je po rychlém nárůstu opatrná, ačkoli dluhopisům se dál daří  
17:05NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění vnitřní informace
15:56Povolovací procesy pro stavbu jaderných bloků v Česku se zřejmě zrychlí
15:40Akcie Disney klesají (-9 %) kvůli menšímu přírůstku předplatitelů a slabšímu výhledu zisku  
15:19Summers: Fed si byl příliš jist nejistou věcí, dolar je mimořádně silný
14:24Výrobce sportovních vozů Ferrari v prvním čtvrtletí zvýšil zisk o 19 procent
14:03Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku, firma zvýšila celoroční výhled
13:34Zalando se ve čtvrtletí vrátilo k růstu, pomohly prémiové značky
12:31Tři americké akcie, které by mohly po výsledcích tento týden zaznamenat velké pohyby
10:58Růst akcií pokračuje s přispěním výsledků evropských bank, koruna je i po datech v klidu  
10:49Relativní atraktivita akcií v Evropě není jen otázkou valuací
10:14Stavební výroba se v březnu meziročně propadla o 8,3 pct, nejvíce za tři roky
10:11Březnový průmysl citelně zaostal za očekáváním, meziročně klesl o 2,7 procenta
9:23SAB Finance a.s.: Konsolidovaná výroční zpráva skupiny SAB Finance a Individuální účetní závěrka společnosti SAB Finance a.s. za rok 2023
9:07Rozbřesk: Jak sebevědomá bude ECB vstříc strnulému Fedu?
8:58UBS je poprvé od převzetí Credit Suisse v zisku. Výsledky podpořila investiční banka i správa majetku
8:51Evropa zamíří v úvodu výše, futures pro USA jsou váhavější. Tabák poslední den s dividendou  
6:48FX Strategie: Trh větří další důležité americké inflační číslo za duben. Jestřábí překvapení v podání ČNB poslalo korunu k 25,00 EURCZK  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Arista Networks Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Electronic Arts Inc (03/24 Q4, Aft-mkt)
Ferrari NV (03/24 Q1, Bef-mkt)
Fresenius Medical Care AG (03/24 Q1)
Leonardo SpA (03/24 Q1, Aft-mkt)
Occidental Petroleum Corp (03/24 Q1, Aft-mkt)
Reddit Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Rivian Automotive Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Rockwell Automation Inc (03/24 Q2, Bef-mkt)
Snap One Holdings Corp (03/24 Q1, Aft-mkt)
UniCredit SpA (03/24 Q1, Bef-mkt)
Upstart Holdings Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Walt Disney Co/The (03/24 Q2, Bef-mkt)
Wynn Resorts Ltd (03/24 Q1, Aft-mkt)
Zalando SE (03/24 Q1, Bef-mkt)
6:45UBS Group AG (03/24 Q1)
7:00Siemens Healthineers AG (03/24 Q2)
7:30Infineon Technologies AG (03/24 Q2)
8:00DE - Průmyslové objednávky, y/y
9:00CZ - Obchodní bilance - nár. pojetí, mld. Kč
9:00CZ - Průmyslová výroba, y/y
11:00EMU - Maloobchodní tržby, y/y
13:00BP PLC (03/24 Q1)
13:00Duke Energy Corp (03/24 Q1)
14:00WK Kellogg Co (03/24 Q1)
22:00Luminar Technologies Inc (03/24 Q1)