Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Negativní důchodová daň: reformy daní a sociálních dávek v jednom balíku

Negativní důchodová daň: reformy daní a sociálních dávek v jednom balíku

23.07.2003 16:21
Autor: 

Včera největší opoziční strana veřejně oznámila své představy o nápravě veřejných rozpočtů. Prozatím se jedná o základní teze, které mají daleko k rozpracovanosti návrhu ministra financí Bohuslava Sobotky. V návrhu ODS se ovšem objevuje jedna důležitá revoluční myšlenka – negativní důchodová daň. Zavedení negativní daně představuje řešení daňové a sociální politiky v jednom.

Myšlenka negativní daně je velmi jednoduchá. Zákonem se stanoví určitá mez a každý, jehož příjem tuto mez přesáhne odvede určité procento z rozdílu svého příjmu přesahujícího tuto mez. Naopak kdo má příjem menší než stanovenou mez, dostane určité procento z toho, co mu do této meze chybí. Negativní daň v podstatě představuje sociální dávku. Celý systém lze potom ovládat třemi parametry: hranicí mezi pozitivním a negativním zdaněním a sazbami pro pozitivní a negativní daň. Rozdílem mezi sazbami negativní a pozitivní daně lze nastavit míru solidarity státního přerozdělování. V materiálu ODS je z těchto parametrů konkrétně uvedena pouze sazba pozitivní daně (15%). Z ilustrace fungování negativní daně v materiálu ODS je zřejmé, že autoři použili jako hraniční bod hrubý příjem ve výši 10 000 Kč a sazbu negativní daně 50%. Pokud by byl Váš hrubý příjem (po zaplacení sociálního a zdravotního pojištění) nulový, obdrželi byste dávku ve výši (10 000 – 0)*50%, tj. 5 000 Kč. Při příjmu ve výši 10 000 Kč, by transfery byly nulové.

Druhou možností, o níž se diskutuje, je plošná (rovná) sociální dávka. V tomto případě neexistuje žádné nezdanitelné minimum. Každá vydělaná koruna je zdaněna. Zároveň ovšem každý dostává fixně stanovenou sociální dávku. Není obtížné ukázat, že za určitých okolností je tato varianta shodná s lineární negativní daní (se stejnými sazbami pro negativní a pozitivní daň). Stačí, aby se při shodných daňových sazbách plošná sociální dávka rovnala násobku nezdanitelného minima u negativní daně a daňové sazby.

Jednoznačným přínosem obou variant negativní daně je administrativní jednoduchost. Nevýhodou je značné omezení možností sociální politiky. Plošná sociální dávka či nezdanitelné minimum například neumožňuje zvýhodnit rodiny s dětmi nebo péči o tělesně postižené. Hodnocení kroku tímto směrem přesahuje čistě ekonomické analýzy.

Porovnání se současným systém daní a sociálních dávek komplikuje složitost obou současných systémů. Na straně daní je to progrese sazeb a existence více odpočtů z daňového základu, u sociálních dávek je to existence mnoha dávek s rozdílným způsobem výpočtu výše a možností získání dávek. Proto jsme se pro ilustraci pokusili jen o srovnání čistého příjmu (hrubý příjem po odečtení sociálního a zdravotního pojištění a daní, a po přičtení sociálních dávek) v případě obou variant negativní důchodové daně a čistého příjmu zaměstnance z trojčlenné rodiny (manžel/ka + dítě od 6 do 10 let) za současných podmínek. Křivka NDD přestavuje variantu obsaženou v materiálu ODS (různé sazby negativní a pozitivní daně). Varianta s plošnou dávkou (3 500 Kč) by měla odpovídat návrhu, který představil poslanec Vlastimil Tlustý. Z grafu je patrné, že v případě návrhů z dílny ODS by si každý polepšil … až na státní pokladnu. V podstatě totiž nejde o nic jiného, než jak přerozdělit součet hrubých příjmů zaměstnanců mezi stát a občany pomocí daní a transferů. O kolik více získají domácnosti, o tolik méně zůstane ve státním rozpočtu. Rozpočtově nejnákladnější je za zvolených parametrů jednoznačně varianta s rovnou (fixní) sociální dávkou. Protiargumentem je příznivý vliv nižších daňových sazeb na ekonomickou aktivitu a v posledku i na daňové příjmy. V tomto ohledu nejsou prognózy hospodářského růstu v reformních tezích ODS zrovna skromné. V letech 2005 až 2010 by se měl roční růst HDP pohybovat mezi 5,0 a 7,5%. Je otázkou, zda tvůrci reformy a projekcí opravdu věří v takovou akceleraci hospodářského růstu, nebo byla použita metoda „aby to vyšlo“.

Zajímavé dále je, že pro zaměstnance z našeho příkladu s hrubým příjmem mezi 7 000 a 11 000 Kč je mezní přírůstek čistého příjmu při zvýšení hrubého příjmu vyšší než v případě zbývajících variant. Motivace ke zvýšení příjmu je tedy vyšší. Pro skupinu s vyšším příjmem, která nemá nárok na sociální dávky, jsou ovšem výhodnější varianty diskutované v ODS. Příčinou je odstranění daňové progrese.

Obr. 1: Čistý příjem v případě různých variant daní a sociálních dávek

Výpočty: Patria Online

David Marek


Váš názor
  • zvyhodneni rodin s detmi
    23.07.2003 18:41

    Myslim, ze zvyhodneni rodin s detmi negativni dan resi - predpokladam, ze by se negativni dan tykala kazdeho tedy i deti.
    VF
    • zvýhodnění rodin s dětmi
      24.07.2003 8:42

      To bude záležet na specifikaci negativní daně. Podle zpráv ČTK například návrh rovné (plošné) sociální dávky počítá s tím, že příjemcem budou pouze osoby starší osmnácti let.
      David Marek
  • Pozn.
    23.07.2003 17:52

    na zelene krivce soucasneho systemu neni temer vubec patrna progrese danove sazby. Predpokladam, ze zakriveni do "S" by se asi projevilo az u vyssich prijmu.
    Filipos
    • daňová progrese
      24.07.2003 10:42

      Je to skutečně tak, jak uvádíte. "Viditelnost" progrese dále snižuje zvolené měřítko grafu, které je nastaveno tak, aby se do grafu vešly všechny křivky.
      David Marek
  • Grafy
    23.07.2003 16:31

    Omylem se Vám tam dostaly jiné grafy než jste chtěl zveřejnit...
    Poraděnko
    • RE: Grafy
      23.07.2003 16:35

      Děkujeme za upozornění, grafy jsou již opraveny. Použijte fci CTRL+F5 pro uplný refresh stránky. Hezký den.
Aktuální komentáře
19.03.2024
11:23Japonský jen slábne i s vyššími sazbami. Akcie v Evropě beze směru  
11:06Jan Bureš: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
10:05Unilever oddělí podnikání se zmrzlinou do samostatného podniku a zruší 7500 míst
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení